Dagsarkiv: oktober 11, 2013

TEST: Vad kan du om Elvis och hans bilar?



Rapportera textfel


Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!








Ajax loader



Meka själv – vi testar tre verktygssatser

Alla som gillar bilar vet att älsklingarnas hälsa ibland sviktar. Trasiga kylarslangar, bromsar som ligger på eller varför inte vacklande tändstift.

Och går bilarna inte sönder så kräver de underhåll där vissa detaljer går alldeles utmärkt att fixa på egen hand när garantitiden gått ut. Till exempel ett oljebyte utfört på egen hand i garaget sparar sköna slantar jämfört med att lämna in bilen på verkstad.

Men för att meka på egen hand behövs rätt utrustning. ALLT OM BILAR har testat tre rejäla verktygssatser i olika prisklasser där den mest nödvändiga utrustningen finns med.

KAMASA TOOLS

Hylsnyckelsats 1/2” -3/8” -1/4, 139 delar.

Kommentar: Bäst kvalitetskänsla med extra plus för de tre spärrskaften som är extra tätstegade med små och smidiga huvuden vilket är bra i trånga utrymmen. Har även ytterligare ett extra minispärrskaft. Klart bäst passform på blocknycklarna för bultar och muttrar. God kvalitetskänsla utom förvaringslådan som inte har så bra passform för verktygen som förväntat – och då speciellt i locket.

Pris: Från cirka 2 890 kronor.

BILTEMA

Hylsnyckelsats 3/8- 1/2, 158 delar.

Kommentar: Den mest kompletta verktygssatsen utrustningsmässigt. Bland annat finns de allt vanligare external torx i olika storlekar. Dessutom är storleksintervallet bäst från liten till stor. God kvalitetskänsla vad gäller passform och kvalitet – bland annat på bitsen. Enda verktygssatsen där förlängarna till spärrskaften är vinklingsbara vilket gör det lättare att komma åt i trånga utrymmen. Själva förvaringslådan känns både välgjord och är lättast att bära. Minus för onödigt klumpiga spärrskaft.

Pris: 1 999 kronor.

CLAS OHLSON

Verktygssats Cocraft 115 delar.

Kommentar: Sämst i testet. Förhållandevis dålig passform på hylsnycklar och bitsens material är klart mjukare än i övriga verktygssatser vilket gör att du lätt slinter. Spärrskaftet är klumpigt vilket gör att det är svårt att komma åt i trånga utrymmen som till exempel ett motorrum. Skruvmejseln har dålig fyrkantig form där det både är oskönt samt svårt att få ett ordentligt grepp när man ska skruva. Plus för den böjbara förlängaren till det mindre spärrskaftet.

Pris: 799 kronor.

SAMMANFATTNING

Högst kvalitetskänsla har Kamasa Tools, men Biltema är mest komplett utrustningsmässigt och ger mest för pengarna. Clas Ohlson sladdar långt efter de andra kvalitetsmässigt.

Bilen som väjer för hinder automatiskt

Forskning visar att inte ens en av tre förare som är iblandade i påkörningsolyckor har försökt styra undan från hindret.

Nu utvecklar 29 företag under ledning av amerikanska biljätten Ford tillsammans ett system som ska låta bilen ta över när föraren är ouppmärksam. Utöver Ford är även Mercedes, BMW, Volkswagen, Volvo och Fiat inblandade.

Bromsar och styr undan

Det nya säkerhetssystemet, som läser av vägen upp till 200 meter framåt, tar kontroll över styrningen och bromsarna när bilen riskerar att krocka med fotgängare eller ett fordon som har stannat eller bromsat.

En visuell varning följs av en ljudsignal. Om föraren inte väjer bromsar bilen automatiskt, samtidigt som den försöker hitta en lucka i trafiken för att ta över styrningen och styra undan.

Tekniken testas just nu i en Ford Focus. Hittills har den testats i hastigheter över 60 kilometer i timmen.

Berggren: "Problem som kommer att öka"

Att stjäla en bil har blivit svårare men det har bara gjort tjuvarna mer organiserade och utrustade.

Det finns utrustning för att spåra en stulen bil och det är möjligen en bra hjälp för polisen. Men jag som bilägare skulle inte vilja leta efter min stulna bil i något hamn- eller industriområde.

I mitten av 1980-talet var jag på semester i USA när mina släktingar där berättade om hur bilar stals vid stoppljus. Tjuvarna tvingade till sig bilen och inte sällan användes vapen. Då lät det som något vi inte skulle behöva vara rädda för i Sverige – vi såg inte den utvecklingen komma.

Men nu är den här.

 

När jag är ute och testkör riktigt dyra bilar är jag ibland rädd. Visst, det går lätt att låsa bilen inifrån men ser jag rakt in i en pistolmynning så lämnar jag över nycklarna – direkt.

Biltillverkarnas strävan efter att göra bilarna svåra att stjäla leder oss alltså till en miljö där föraren hotas. Pistolen eller maskingeväret ersätter skruvmejseln.

Vi kan bara hoppas att polisen får större resurser för att spränga billigorna. Och att politikern förstår att vid sidan om varje riktigt tungt kriminella verksamhet finns en sidoverksamhet som ofta handlar om bilstölder och bilbedrägerier.

För så länge det är enkelt och med bra förtjänster kommer bilstölderna att fortsätta.

Så stjäl ligan din bil – går på tre minuter

Den 6 oktober stals en BMW M5 årsmodell 2000 i Malmö och den 25 september stals en Range Rover Evoque strax utanför Malmö.

Den 23 september stals två BMW X5 på en och samma dag i Skåne.

Larmtjänst egen lista över stulna bilar visar gång på gång hur Audi men framför allt BMW X5 återkommer gång på gång bland de bilar som stulits under senaste månaderna i Skåne.

Mönstret går igen i Halland, Kronoberg och Blekinge även om stöldfrekvensen av bilar som BMW: större modeller och motsvarande bilar inte är lika påtaglig som i Skåne.

Förra året stals 577 BMW-bilar – cirka en tredjedel kan ha förts ut ur landet. X5 och X6 är de mest åtråvärda modellerna.

Mats Carlsson har med egna ögon kunnat se hur ligorna opererar. Senast i september när Europol slog till mot misstänkta ligor Litauen.

– Där hittade man ett gammalt slakthus med misstänkt stulna reservdelar, säger han.

”Går på några minuter”

På en direkt fråga hur fort det går att stjäla en bil svarar han:

– Det går på några minuter.

Men så är det också proffs som ligger bakom de mer avancerade stölderna av dyrbara bilar. Metoderna bygger på en kombination av rå styrka och datorkraft.

Steg ett är att forcera bilens dörrlås eller att helt enkelt krossa en ruta.

Steg två är att koppla in en specialtillverkad handdator som bland annat kan köpas från Kina. Med hjälp av den kan tjuven gå förbi bilens elektroniska spärrar.

Stjäl nyckeln vid inbrott

Ett annat alternativ är att helt enkelt stjäla nyckeln genom inbrott hemma hos bilägaren.

Biltillverkarna är av flera skäl något tystlåtna om vilka svagheter som finns i bilars stöldskydd och vilka kryphål som finns förbi stöldspärrarna. Men BMW har medgett att det finns ett problem med vissa modeller tillverkade före 2011 och erbjuder sina kunder en gratis uppgradering. Svagheten har bland annat funnits hos modellen X5.

Men erfarenheter från flera länder tyder på att samma svaghet i stöldskyddet finns hos ett stort antal bilmärken.

Tillslaget mot billigorna som Mats Carlsson var med om skedde inom ramen för Operation Litcar som samordnas av Europol.

Letade efter lyxbilar

Larmtjänst deltar eftersom den på uppdrag av sina ägare, sakförsäkringsbolag, arbetar mot stölder av bland annat bilar, motorcyklar men också värdeföremål. Larmtjänst arbetar också aktivt för att återfinna sådant stöldgods.

Förra året genomförde Europol en liknande operation i flera europeiska länder i ett försöka hitta stulna lyxbilar.

– Den gången hittade man svenska bilar, säger Mats Carlsson.

Finns flera vägar

Vägarna ut från Sverige är dessutom många. Från Karlskrona och ner till hamnarna i Malmö, Helsingborg, Trelleborg och Ystad men också över Öresundsbron.

Statistiken talar ett tydligt språk och ger en fingervisning om varför svensk polis i dag tvingats tillsätta specialgrupper för att jaga ligorna.

Interpol hade 2011 över sju miljoner stulna bilar registrerade i sin databas. Det är mer än en tredubbling jämfört med 2003.

”Vinstmarginalen är stor”

Statistiken visar också att under 2011 kunde enbart cirka 42 000 stulna bilar identifieras med hjälp av databasen.

En förklaring till att stölderna av lyxbilar stigit så kraftigt är att ligorna som opererar i bland annat Sverige använder sofistikerad utrustning som datorer med små datoriserade enheter som kan gå förbi bilarnas kodade elektroniska lås.

En annan förklaring är att det finns grova pengar att tjäna på stulna reservdelar.

– Vinstmarginalen är stor, konstaterar Mats Carlsson.

22 världspremiärer på Los Angeles Auto Show

22 världspremiärer på Los Angeles Auto Show

Bland annat Nissan Nismo Juke RS

Den 22 november (19-21 för pressen) öppnar portarna till årets LA Auto Show. Mässan har nu bekräftat att det kommer att bli hela 22 stycken världspremiärer, Mercedes kommer bland annat att visa upp fyra modeller varav en antagligen är nya S65 AMG. Porsche visar tre stycken, Macan och antagligen Boxster och Cayman GTS. Sen överraskar även Nissan lite med en ännu tuffare version av Juke, Nismo Juke RS, en bil som sägs få 270 hästar. Förutom produktionsbilar kommer det även att visas upp ett helt dussin med koncept.

LÄS MER: Feber