Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) testade förarstödet i 30 fordon på två orter. Bränsleförbrukningen sjönk med mer än 20 procent, och slitaget på bilarna minskade. Nu har systemet installerats i omkring 500 fordon, både personbilar och lastbilar, som kör ut tidningar och post i Västsverige.
Men i början var många tidningsbud skeptiska mot förarstödet, som slår larm med lampor och en ljudsignal om man kör för hårt och stressat.
– Alla klagade på att ”den nya tekniken tjuter hela tiden”. Sedan börjar man anpassa sig, säger Christer Lindström, produktionschef på VTD.
Läser alla data
Svenska forskare har jobbat sedan 1990-talet med att utveckla liknande system för datorbaserat förarstöd.
– Vi har utgått från tesen att alla vill ha detta i framtiden, säger Torbjörn Biding, ledare för FFI, ett samarbete för fordonsforskning där både myndigheter och näringsliv deltar.
– Men vi har också sett i forskningen att många varit negativa från början, tillägger han.
Det system som VTD använder läser av alla data från bilens dator, behandlar dem och återkopplar direkt till föraren i bilen.
– Det reagerar till exempel om man kör för fort, om man bromsar för hårt, om man tar kurvor för hårt och om man står länge på tomgång, säger Christer Lindström.
Alla vinner
Förarstödet har gett bättre resultat än kurser i ecodriving, som har liknande syfte.
– När man kom hem från kursen var det inte mycket som satt kvar särskilt länge. Man har ett körbeteende som sitter i ryggmärgen, säger Lindström.
Även facket är positivt.
– Efter ett tag tycker de flesta att detta är vettigt. Alla förfasas över kostnaderna för bilarna, så det är bra om man kan få ner dem. Och det nya körsättet kan jag ju ta med till min privata bil, säger Daniel Hilmér, arbetsmiljösamordnare för Transport på VTD.
I princip är alla nya bilmodeller utrustade för att klara liknande system med datoriserat förarstöd, enligt FFI.
– Alla vinner på ett sådant initiativ. Åkaren, miljön och trafiksäkerheten, säger Mikael Nilsson, ordförande för Sveriges Åkeriföretag, om VTD:s projekt.