månadsarkiv: november 2013

Bli inte lurad av det milda vädret

Det är snöfritt i södra Sverige och för årstiden höga temperaturer. Det här har lurat många att vänta med att sätta på vinterdäcken. För säkerheten i trafiken är det beslutet inte alls bra.

Blixthalkan lurar där och i veckan har vi sett att det kan vara väldigt halt på vägarna trots att kvicksilvret visar plusgrader. Kalla och fuktiga nätter betyder att vi vaknar till hala vägar. På samma sätt kommer kylan smygande på kvällen och det kan bli halt vid broar och viadukter och där kondens och fukt fryser.

Så klarar du halkan

Det finns inga hemligheter när det gäller att klara av blixthalkan. Det här är mina råd:

* Var vaksam på väder, väg och temperatur. Det finns i moderna bilar temperaturmätare och även varningssystem som ska säga till föraren att det är risk för halka. Du kan själv också se på vägen när det börjar frysa på och lyssna gärna till däcken – hörs det inget vattenstänk från en till synes mörk och blöt väg är det garanterat halt.

* Montera vinterdäcken nu. Det finns inget att vänta på. Bor du söder ut kanske du tror att du klarar dig utan dubbdäck men dubben är bra att ha när det blir svartis eller blixthalka. Dubbdäck är bättre om odubbade vinterdäck på frusen asfalt och is – det visar ett flertal tester.

* Kör lugnare. Det är hög tid att tagga ner nu – att räkna med att det tar kanske dubbelt så lång tid att köra en sträcka jämfört med i somras.

* Kör med marginal. Okej, du kanske har monterat dina vinterdäck men kompisen framför eller bakom kanske kör runt med sommarsulor. Var beredd på det värsta.

* Om du är ute och går eller cyklar så tänk på att bilarna har längre bromssträcka nu på vintern. Sök ögonkontakt, lita inte på att bilarna kan stanna.

* Skrapa bort isen från rutorna innan du ger dig iväg. Is, imma och lågt stående sol är ingen bra kombination.

Satsa på kvalitet – och sänk farten

Så här års är det många som frågar vilken typ av vinterdäck de ska köpa och montera. Här är mitt råd att satsa på kvalitet. De lite dyrare premiumdäcken har klart bättre resultat i de tester som görs inför varje säsong.

Vill du inte lägga de pengarna så är ett bra alternativ att satsa på förra generationen premiumdäck. De reas ofta ut efter ett eller två år på lagret.

Om det här ändå blir en allt för dyr investering i trafiksäkerhet så måste du vara medveten om att du kör runt med sämre grepp – vilket leder till att du behöver ha extra stora marginaler i körningen.

Till sist det kanske viktigaste rådet: oavsett kvalitet på vinterdäcken är det inte alls samma väggrepp på vintern som på sommaren och du behöver sänka farten betydligt för att inte riskera att köra av eller köra på någon annan.

Glömt vinterdäcken? Så mycket får du böta

Från 1 december till och med 31 mars måste bilen vara utrustad med vinterdäck när det råder vinterväglag. Nytt för i år är att reglerna också gäller tyngre fordon över 3,5 ton. Till vinterväglag räknas snö och ishalka. Och den optimistiske bilisten bör se upp. Vid en kontroll är det polisen som har sista ordet angående väglaget. Böter väntar den som inte har vinterdäck, eller undermåliga sådana.

Bästa däcken bak

– Och dessutom får man inte köra vidare, säger Thomas Modigh, chef på trafikenheten vid Skånepolisen.

I handeln finns två typer av vinterdäck, friktionsfria och dubbdäck. Båda varianterna har sina för- och nackdelar.

– På våt is har dubbdäck bäst väggrepp. På lös snö är dubbfria bättre, säger Henrik Olars, presschef på Transportstyrelsen.

I de flesta andra fall är de ungefär lika bra. Men allra viktigast är att köra efter väglaget.

Övriga stalltips är att sätta de bästa däcken bak på bilen, detta för att minska risken för sladd vid svängar. Och glöm inte att mönsterdjupet måste vara minst tre millimeter.

Suzuki A:Wind Concept

Suzuki A:Wind Concept

En förhandsvisning på nästa Alto

Suzuki Alto introducerades när den kom till Sverige som den billigaste nya bilen man kunde köpa och om man skulle råka ha sönder blinkersglaset kostade ett nytt 30 kronor. Modellen kommer snart i en ny tappning och det här är den första försmaken på den, A:Wind Concept.

Bilen visades nyligen upp på Thailand International Motor Expo och det besökarna fick se var en låda som mäter 3.6 meter på längden, 1.60 meter på bredden, 1.45 meter på höjden och som …read more

LÄS MER: Feber

M-prylar till BMW 2-serie och X5

M-prylar till BMW 2-serie och X5

Lyft utseendet och effekten

Nu släpper BMW M Performance-prylar även till den nya modellen 2-serie och till faceliftade X5. Det man kan få är lite stylingdelar som tuffar till bilarna lite extra, och lite mera mos under huven.

Till 2-serien finns ett powerkit som ökar effekten i 220d från 184 till 200 hästar, vridet ökas med 40 Nm till 420 Nm. Man kan även få sportfjädring som sänker bilen 20 millimeter och lättare och bättre bromsar. M235i kan man utrusta med en diffspärr och ett sportavgassystem. På utsidan kan man smycka bilen med ett fetare …read more

LÄS MER: Feber

Bert Karlssons jakt för att köpa ny Nevs-Saab

Bert Karlsson kör en Saab 9-5:a som är tre-fyra år gammal. Nu vill han köpa en ny.

– Jag har sagt till Nevs att jag vill ha den första Saab 9-3:an, jag kommer nog att vara med där på måndag, säger Bert Karlsson. Det var en finsk tidning och finsk tv4 som ville ha med mig dit så de kommer att följa mig.

Bert Karlsson är inte så noga med färgen på bilen utan tar den som är först om han får.

Egen version

– Jag har ringt och frågat om jag får vara med på presskonferensen som är på måndag och ska prata med dem om en stund, säger han. Jag hoppas få vara med.

Bert Karlsson gjorde en egen version av Saab 9000 kombi av 1992 års modell. Saab fick låna den bilen en ganska lång tid under tiden man utvecklade nya modeller.

När Saabs tidigare vd Victor Muller lämnade Saab för ett par år sedan så såldes hans värstingutrustade bil, en Saab 9-5 Aero, på auktion.

– Jag hade tänkt att köpa den som Victor Muller hade, jag var nära att köpa den, säger Bert Karlsson. Jag hängde med ett tag i budgivningen men den blev så dyr till slut, 450 000 kronor nånting.

Vad får din nya bil kosta?

– Jag vet inte, jag har inte fått något pris ännu!

Klockan 13.25 på måndag rullar bilen ut från fabriken i Trollhättan under överinseende av Kaj-Johan Jiang, Nevs huvudägare och grundare.

Till att början är de nyproducerade Saabarna bensindrivna men till våren är det meningen att de första elbilarna ska lanseras.

Superduellen: Bugatti Veyron Vitesse mot Koenigsegg Agera R

Gustav Träff heter den outtröttlige entusiasten som i flera år organiserat spektakulära dueller mellan världens snabbaste bilar. Otroliga 165 miljoner världen över har sett hans unika filmer.

Men den här gången har han överträffat sig själv. Bugatti Veyron Vitesse mot Koenigsegg Agera R i accelerationsduell. I en tidigare film utgår bilarna från 50 kilometer i timmen. Då krossade Koenigsegg Bugattin. Den här gången får vi se hur det går från stillastående!

– Gissa om jag blev förvånad när Bugattiägaren bjöd på en burnout, ett däckbyte på Bugattin kostar 250 000 kronor, säger Gustav Träff.

 

Är det svårt att få folk att ställa upp på duellerna?

– Ja, det är det. Det handlar om förtroende, detektivarbete och diplomati. De flesta vill vara anonyma, och det ska helst inte kosta dem något, säger Gustav.

Det har byggts omkring 300 Veyron totalt, och det finns inga i Norden. Men ändå har Gustaf Treff lyckats få upp ett par bilar till Sverige vid olika tillfällen.

– Den här bilen kommer från Tyskland, ägaren körde upp med sin bil för 16 miljoner kronor. En fransman som var här i maj betalade jag för transporten.

 

Blir förlorarna besvikna?

– Många blir triggade att köpa nya bilar för att vinna. En kille kom med en Audi RS4 2008, sen en RS6, efter det en Lamborghini lp560 och en lp670. Nu är det nya RS6 som gäller.

Här är Mercedes nya sportiga lillkombi CLA

Här är de första riktigt skarpa bilderna på kommande CLA Shooting Brake. Bilen är baserad på senaste A-klass, och det rör sig alltså om en kombi i smått format, eller kombicoupé som Mercedes kallar det.

Form framför funktion

Den svepande taklinjen är ett av bilens sportiga attribut – precis som på större CLS. Men när det gäller CLA är fronten sportigare. Det här kommer inte att bli världens mest praktiska kombi – men en av de snyggaste! Motoralternativen kommer att bli de samma som till sedanen. Trevligast blir förstås CLA 45 AMG, med en tvåliters turbo med 360 hästkrafter under locket.

Välj en snål bil och få pengar över till solresa

Det är dyrt att tanka i Sverige, vi har bland världens högsta bränslepriser. Enligt Bloombergs index över världens bensinpriser hamnar vi på åttonde plats i världen. Dieselpriset är inte mycket bättre; vi har det 3:e dyraste priset i Europa just nu. Då säger det sig självt att man kan spara pengar genom att välja en snål bil.

Räcker till exotisk solsemester

Men nybilsguiden Facit.com har plockat fram miniräknaren för att bjuda på ett skräckexempel. De har jämfört bränslekostnaden mellan en Volvo V60 D4 (0,38 liter/mil) och en Jeep Wrangler (1,17 liter/mil) som används som tjänstebil. Facit.com har räknat på normala siffror för en tjänstebilsförare; 2500 mil per år under en treårig avtalsperiod.

Kör man Volvo landar kostnaden på 43 000 totalt. Väljer man att rulla samma sträcka med en Jeep blir kostnaden hela 132 000! Skillnaden, i skattade och klara kronor, blir 89 000 kronor. Det räcker till en härlig solsemester för hela familjen på andra sidan jordklotet.

Snåla listan

För att hjälpa bilister, och framför allt tjänstebilsförare att slippa onödigt tunga bränslekostnader har Facit.com tagit fram en lista över de snålaste tjänstebilarna i ett vanligt prissegment som ligger mellan 6,5 och 7,5 basbelopp.…Volvo tar de tre topplaceringarna med V60 D4, S60 D4 och V40 Cross Country D2.

Bilarna som dränerar din plånbok mest är Jeep Wrangler 3.6 V6, Fiat Freemont 3.5 V6, Land Rover Defender 90 2.2 Diesel. Andra bilar som ger ångest vid pumpen är etanolbilar som Volvo V70 T4F – den hamnar inte långt efter listans värstingar.

Gymkhana 6 – GoPro edition

Gymkhana 6 – GoPro edition

Lite andra vinklar

I Ken Blocks senaste film, Gymkhana 6, används det mängder av GoPro-kameror men även stora riggar med kranar och grejer. I den här versionen är det dock bara material från de små kamerorna, vilket resulterar i lite andra vinklar än i den första filmen.

jalopnik.com

Läs vidare och kommentera:

http://feber.se/bil/287793/

…read more

LÄS MER: Feber