Den andra generationen av Range Rover kostade ny en bra bit över 600 000 kronor. Dyrt, kan man tycka. Men för pengarna fick man en stor bil med limousine-komfort, en praktisk storlastare och ett terrängfordon som med sin permanenta fyrhjulsdrift klarade riktigt tuffa utmaningar.
Nu har de begagnade bilarna rasat i värde. Det går att hitta ett välutrustat exemplar och en V8 under huven för en bit under 40 000 kronor.
Nu ska man dock inte jubla över låga priser, de stora kostnaderna kommer som ett brev på posten när man väl äger bilen. Den tunga utgiften är bränslet, speciellt om man har valt en bil med en bensin-V8 på 4 liter och 185 hk eller 4,6 liter och 225 hk. De här bilarna är rejält törstiga. En trött BMW-diesel på 136 hk finns också som går betydligt billigare.
Teknik som börjar ge upp
Andra generationen Range Rover är fullmatad med avancerad teknik som nu börjar ge upp i många exemplar. Köper man en sådan här bil får man kallt räkna med en hel del irriterade småfel. Dessvärre får man också räkna med en del riktigt allvarliga fel, ett av de vanligaste är att luftfjädringen strular. Här kan det vara bälgar som läcker, det kan handla om ventiler som fryser eller kompressorer som packar ihop. Och ska man låta en auktoriserad verkstad hantera problemen kan det bli dyrt. Riktigt, riktigt dyrt.
Om man gillar att skruva själv är det dock en helt annan femma. Det finns gott om delar att hitta på nätet och grejerna kan vara förvånansvärt billiga. www.island-4×4.co.uk och www.landrovermall.eu är två exempel. Dessutom finns det gott om mektips och många tydliga instruktioner att ladda hem för Range Rover-ägaren som inte har tummen mitt i handen. Lägger man bara ner lite energi så kan det bli en riktig fest att äga en Range Rover. Och det behöver inte innebära en ekonomisk ruin.