Enligt Däckbranschens Informationsråd kan felaktigt tryck i däcken kosta en privatbilist 500 kronor per år i ökad drivmedelskostnad, för en transportbil betydligt mera. För lite tryck gör att friktionen och värmeutvecklingen ökar, däcken slits snabbare och köregenskaperna påverkas negativt. Ett 30 procent för lågt tryck kan medföra att däckens livslängd halveras.
Däcktrycksövervakning
Automatisk övervakning av däckens lufttryck har varit förbehållet bilar i den övre prisklassen och krävt installation av givare inne i fälgen. Biltema har nu tagit fram en lösning som består av givare som sätts i ventilen på varje däck, de avläser ringtrycket och sänder mätningen trådlöst till en liten mottagare inne i bilen.
Hela utrustningen ryms i en praktisk plastlåda och består av tätningar, muttrar, brickor, en givare för varje däck, verktyg för att byta batteri i givaren och för att dra åt muttern samt mottagaren som placeras i bilens cigarettändaruttag.
Snabbt installerat
När den ordinarie ventilhatten skruvats av så sätter man på ett gummiskydd som sen ska täta mot givaren och skruvar fast en mutter på ventilen, den ska hjälpa till att hålla givaren på plats. De fyra däcktrycksgivarna är märkta för att passa ett visst däck, var och en ska kompletteras med en plastbricka innan monteringen.
Efter att de har skruvats på så drar man åt muttern så att den spänner mot givarens undersida och kontrollerar så att gummitätningen sluter tätt. Sen är det bara att sätta mottagaren i cigarettändaruttaget.
Visar däcktrycket i loop
När sen bilen körs i mer än 20 kilometer i timmen så uppdateras däckstrycket automatiskt. Det visas i en loop, vänster framdäck följs av höger sen bakdäcken, vilket däck det gäller ser man på att en ljusdiod indikerar det. Rätt tryck för varje däck kan programmeras in (mellan 1,7 till 3,3 bar), vid behov av batteribyte i en sensor eller vid för lågt eller för högt tryck så får man en varning.
För nordiskt klimat
Givarna sticker ute en smula från varje ventil och får onekligen en utsatt position. Men enligt leverantören ska de vara konstruerade för att tåla vårt klimat med regn, snö och kyla och fungera i temperaturer mellan minus 20 till plus 60 grader.
Installationsproblem
Jag råkade ut för ett par problem vid testen, det första var att en givare inte fungerade. Efter att ha skruvat av och isär den samt rengjort batteriet och dess anslutningar så fungerade den.
Det andra problemet är allvarligare, beroende på hur fälgen ser ut så kanske givaren inte passar, den har en större diameter än en vanlig ventilhatt och kanske inte kan ta gäng vilket jag råkade ut för med en typ av fälg.
Vid prov med ventilförlängare så blev resultatet nästan komiskt, givaren stack då så långt ut från fälgen att det såg både besynnerligt ut plus att gummitätningen lämnade en längre del av ventilen bar. Vågar inte tänka på vad det skulle innebära i snöigt väglag.
Bruksanvisningen är tyvärr satt med pytteliten stil och uppgift om vilket typ av batteri som behövs till givarna saknas i den tekniska specifikationen, med förstoringsglas kan man leta sig fram till batteritypen som då syns i en av de små bilderna (CR 1632).
Priset för den trådlösa däcktrycksövervakningen är 999 kronor.
Av: Gunnar Fahlström