Hyundai ix35 känner vi igen – men vad står FCEV för?
– Fuel Cell Electric Vehicle – det är alltså en bil med en elmotor där elen tillverkas i en bränslecell från vätgas och syre. Restprodukt – eller det som kommer ur avgasröret – är vatten. Men i grunden är det en elbil.
Det verkar väldigt rent, är det det?
– Ja, förutsatt att vätgasen tillverkas av miljövänliga grundämnen. Det finns vätgas som tillverkas från naturgas, alltså fossil gas. Men i Sverige arbetar man efter förutsättningen att det ska bli så kallad grön vätgas.
Och varför har vi inte sett fler såna här bilar?
– Av två anledningar. 1: Det är dyrt att tillverka bilarna. Bränslecellerna är än så länge relativt dyra. Grundpriset på vår testbil var cirka 1,5 miljoner kronor. Men det beror förstås på att det tillverkas väldigt få bilar. 2: Det finns än så länge bara en enda mack att tanka vätgas på i Sverige och den finns i Malmö. De två testbilarna som finns i Stockholm ska gå på lastbil till Malmö för att tankas mellan de olika provkörningarna.
Varför finns det inga vätgasmackar i Sverige?
– Bra fråga. Vätgas Sverige har räknat ut att det kostar drygt 450 miljoner kronor att bygga de 29 mackar som behövs för att få en vettig infrastruktur runt de stora städerna och Europavägarna. Först då kan det bli fart på försäljningen. Och ingen ser i dag ut att vilja lägga upp de 450 miljonerna. Varje ny mack är ett enskilt projekt där olika intressenter söker EU-bidrag, allt går väldigt långsamt.
Men, finns det då någon framtid för bränslecellsbilarna?
– Ja, jag tror faktiskt det. EU är med och bestämmer och vill av allt att döma satsa pengar. Det finns en bra grund och en bra teknik med bra räckvidd. FC-bilarna har klara fördelar och går det bara att hitta pengar till vätgasmackar och bra tillverkning så kan det här vara ett bra komplement till el- och laddhybrider.
Hur var bilen i övrigt?
– I grunden en ix35 förstås – lite tyngre och lite stelare bara. Sen var den som alla elbilar pigg och rapp och rolig att köra i stan. Om tio år tror jag att det här är en mycket vanlig bil i Stockholm.
Du har varit ute och kört framtiden alltså?
– Ja, lite så. Tyvärr hänger allt på vätgasen och att oljebolag respektive energibolag ska våga satsa på det här bränslet. Det är de – eller skattebetalarna – som måste stå för investeringen i infrastrukturen.