Dagsarkiv: maj 10, 2014

BMW 4-serie cabriolet: Så bra är nya bilen

Förutsättningarna för en skön biltur kan inte bli bättre. Jag lämnar den galna staden Las Vegas och glider fram genom delstaten Nevada i sydvästra USA, taket är nedfällt och temperaturen är i det närmaste perfekt. Utsikten är enastående när den svarta asfalten slingrar sig fram och leder mig in i Valley of Fire, ett område som under många år tillhörde indianerna men som nu är delstatens största nationalpark. De vidsträckta vyerna liknar inget annat, naturen är karg och präglas av ett rött stenmaterial som bildar fantasifulla forma­tioner. Här finns inte mycket växtlighet. Vi ser inga djur.

Bilen jag kör genom det här månlandskapet är nya BMW 435i Cabriolet. Och den gör sig bra här. 4-Serie Cabriolet går tyst, både med och utan det tredelade taket. Den sex­cylindriga motorn på tre liter har ljuddämpats ­effektivt och morrar lagom dovt. Automat­lådan växlar mjukt och de få gupp som finns i vägbanan trollas bort av fjädringen.

Ingen hårdkörning

När det börjar svänga lite visar 4-Serien upp samma spänstiga egenskaper som kusinen BMW 3-Serie. Styrningen är bra, även om man som förare kanske inte bjuds på så mycket feedback. Någon direkt hårdkörning blir det inte under den här turen, både bilen och miljön inbjuder till lugn cruising. Att den lokala trafikpolisen bevakar vår provkörning med stort intresse är också en bra anledning till att hålla ett lugnt tempo.

Jag sitter bra i förarstolen. Inte perfekt, men bra. 4-Serien är rymlig trots att det inte är någon speciellt stor bil, så passagerarna bak har det också rätt okej. Bagageutrymmet är begränsat som på alla cabbar, men har man inga passagerare i baksätet kan man fälla detta och få med det man behöver.

BMW 435i Cabriolet utan tvekan är en av världens bästa cabbar och bilen får ett bra totalbetyg i vår sammanställning. Trots det väcker den inga starka känslor hos mig. Bakom ratten på BMW 435i Cabriolet blir man inte överraskad – allt är som man förväntar sig. Man blir heller inte förförd av några nya, ­intressanta funktioner eller charmad av någon spännande bilpersonlighet. Allt är bara perfekt. Och därmed rätt ointressant.

Vätgas ger Toyotas kontor ren ström

Samtidigt som Toyota satsar stort på bränslecellsbilar implementerar de den avancerade tekniken även i vardagen. Till Toyotas amerikanska huvudkontor i Los Angeles levererar nu en gigantisk bränslecell hela 1,11 megawatt, lika mycket som 765 amerikanska villor förbrukar. Strömmen från bränslecellen täcker ungefär hälften av Los Angeles-kontorets strömförbrukning under de allra varmaste dagarna, vilket innebär att utsläppen av koldioxid minskar med upp till 1 500 ton under maxförbrukning på sommaren.

Samma som i bilarna

Kontorets bränslecell är av samma typ som används i Toyotas kommande bränslecellsmodell.

– Denna typ av bränslecell kan slås på och av mycket snabbt, vilket gör den mycket väl lämpad för stationärt bruk vid huvudkontoret. Detta för att säkerställa snabb tillgång till el just när energibehovet är som störst, säger ansvarige Mark Yamamuchi,

Jämfört med Sverige är infrastrukturen för vätgas något bättre utvecklad i USA, vilket gör att Toyota kan dra nytta av befintliga ledningar för leveransen av gasen till kontoret. Samtidigt meddelar Toyota att deras amerikanska finansbolag ekonomiskt stöder utbyggnaden av tankställen för just vätgas. Målet är 100 stationer inom ett par år.

 

Vätgasbilar snart här

Även om tankställena för vätgas är högst sällsynta i Sverige finns tekniken i ett flertal bilar. Hyundai har en bränslecellsdriven ix35 och Mercedes har tidigare haft en vätgasdriven version av förra generationens B-klass.

Nytt nummer av Allt om Bilar – ute nu!

 Kolla in Volvo V60 Polestar, Suzuki Swift, Kia Soul, Subaru WRX STI, Jeep Cherokee, Alfa Romeo 4C, VW Transporter, Ford Transit, Peugeot Boxer, Opel Movano och Cadillac CTS i nya numret som finns att köpa från och med i dag.

Annat du inte får missa i nya numret:

›› Special: Cadillacs comeback

›› Äventyr på Grace Kellys riviera

›› Listan: 11 bra beg-suvar under 80 000 kronor

›› Klassiker: DKW Roadster

Mitsubishi Outlander: Nybilsdoft för David

Hej David, var befinner du dig i dag?

– Just nu sitter jag utanför en bensinmack i Malmö och dricker en kopp kaffe.

Varför är du där?

– Jag har just hämtat ut ALLT OM BILARS nya långtestbil – en Mitsubishi Outlander plug-in hybrid som vi kommer att skriva mycket om framöver.

Spännande!

– Ja, verkligen. För en tid sedan var jag i fabriken i Japan för att se bilen byggas. Och nu har jag varit i hamnen i Malmö dit bilen efter många långa veckor äntligen anlände med båt. Sedan fick jag hämta upp den hos en handlare här i stan. Verkligen roligt att följa en bil från allra första början och hela vägen till en handlare.

Vad har du att säga om bilen så här långt?

– Just det här exemplaret har nu 47 kilometer på mätaren, så det är lite tidigt att säga något alls. Men när jag kört modellen tidigare har jag gillat den. Jag kommer självklart att berätta mer i magasinet ALLT OM BILAR och på den här sajten framöver.

Hur känns det att hämta ut en helt ny bil hos en bilhandlare?

– Det är härligt! Även om det här inte är min bil och även om den bara ska avverka testmil hos oss så är det något speciellt med en alldeles glänsande bil som doftar nytt.

Vad händer nu då?

– Nu ska jag och Outlander ta oss till Stockholm. Jag har laddat med en bra ljudbok och två flaskor vatten.

Berggren: STCC är fräschare än på länge

Vi kan räkna med att förare som Fredrik Ekblom, Richard Göransson och Thed Björk slåss om flera av segrarna i årets STCC-serie. Men det är också nästan det enda som är som vanligt.

För några nya regler och en hel del nya förare kommer att betyda en injektion för serien. För att inte tala om rallycross. För en gång skull har svensk bilsport rätt tajming och STCC hänger på rallycrosståget som går i expressfart runt hela jorden. I USA körs tuffa Global Rallycross och efter påtryckningar från bland andra svenska Andreas Eriksson och Ford har det internationella bilsportförbundet startat en VM-serie.

I bilsport går det alltså att bli världsmästare i formel 1, touringbil, rally och rallycross.

Och eftersom rallycrossen mer eller mindre fötts i Sverige betyder det en enorm chans för svenska team och svenska förare, vilket smittar av sig även på våra helsvenska serier.

Svenska talanger som vill ut i världen kan testa sina vingar i STCC-seriens rallycrossmästerskap. Det rymmer både en klass för värstingbilarna och en instegsklass – Supercar och Supercar Lites.

Vi kommer att få se rallycross i samband med några av årets STCC-race, bland annat vid premiären på Knutstorp i helgen.

Ute på asfaltslingan har ett par nya regler ökat spänningen. Poäng i kval och omvänd startordning ska göra det tuffare för Volvo och Thed Björk att dominera som i fjol. Jag kan förstå Theds kritik men jag förstår ännu mer att huvudklassen STCC måste bjuda på bättre underhållning än den gjorde förra året.

Finska Emma Kimiläinen är första kvinnliga STCC-föraren på femton år och får markera att det här på många sätt är tjejernas år. Vi ser flera tjejer i klasser som Clio Cup och förstås rallycross. Det är bra – det visar att duktiga gokarttjejer på alla sätt kan fortsätta sin karriär till SM-nivå, och längre.

Att STCC AB har en kvinnlig ordförande, Marika Skärvik, känns därför helt naturligt och logiskt.

STCC-premiären på Knutstorp är den nya tidens STCC.

 

Berggrens fem favoriter

…i STCC

1. Thed Björk

Trots omvänd startordning och nytt poängsystem är Thed Björk klar favorit. Björk har alltid klarat av att köra om så även om det blir lite jobbigare så kommer segrarna.

2. Fredrik Ekblom

Björks Volvo-kollega står för rutin och smartness på banan. Blir det stökigt brukar Ekblom alltid komma fram med bästa resultatet. En poängmaskin.

3. Richard Göransson

Nytt team kan betyda att Göransson får det svårare att hänga med. Men att dubblera med rallycross kan å andra sidan ge Göransson ny energi. Tuff förare.

4. Andreas Wernersson

Den unge Clio Cup-dominanten växlar över till STCC och kan han ta rygg på nya teamkompisen Linus Ohlsson får han en snabbkurs i att köra bakhjulsdriven bil på snabbaste sätt.

5. Philip Forsman

En talanf som länge väntat på den riktiga chansen att få visa vad han kan. Kan bli en överraskning för många av konkurrenterna. Sitter i ett bra team.

 

…i Supercar

1. Johan Kristofferson

STCC-dominant för några år sedan då han vann allt han ställde upp i. Gör nu en intressant satsning i pappa Tommys paradgren. Sitter i en mycket bra bil och blickarna finns på VM-serien.

2. Sebastian Eriksson

Olsbergs MSE satsar stort i alla rallycross-serier och i STCC är det Sebastian som ska vinna. Kommer att ha nytta av all information som finns om bilarna.

3. Ole Christian Veijby

En norrman som gör en målmedveten satsning på VM-toppen. Har lärt sig att köra på asfalt och kommer nu till rallycross. Teamkompis med Kristofferson i ett team som är vana att dominera.

4. Tommy Rustad

Den förre STCC-mästaren och Nissan/Volvo-stjärnan växlar om till rallycross. Kanske gör han som landsmannen Solberg som vann VM-premiären i Portugal.

5. PG Andersson

Var i många, många år på gränsen till en riktig fin rallysits i VM-serien. Kanske är det lättare att kryssa sig fram till en VM-titel i rallycross. Första segrarna ska komma i Sverige.

 

….övriga klasser

1. Richard Göransson, Supercar Lites

Ska köra rallycross i Lites och var på pallen vid VM-premiären i Portugal. Kan satsa på rallycross på heltid 2015 om det går bra i år.

2. Henric Skoog, Clio Cup

Vann dubbelt vid Clio-premiären på Gelleråsen förra helgen. Stabil och snabb och en talang vi kommer att få se i STCC inom kort.

3. Marcus Palnér, V8 Thunder Cars

Toppförare med otur förra året. Kan bli toppförare med segrar det här året.

4. Joonas Lappalainen, Formel Renault 1,6

Imponerade på mig vid Formel Renault-premiären på Gelleråsen. Snabb. Stabil. Homogen. Mogen.

5. Robert Helling, Clio Cup

Tvåa efter Wernersson förra året och så tvåa i år igen bakom Skoog i Clio-premiären. Jag önskar att Helling fick vinna lite nu.

STCC får nya tuffa regler – och rallycross

STCC står inför en ny tid. Nya förare och ett nygammalt reglemente gäller för serien som genomgått ett generationsskifte. Inför 2014 har fem nya förare under 25 år tagit klivet upp till Sveriges tuffaste racingserie, ändå blir det två färre förare än föregående säsong. Fjolårsförare som Robert Dahlgren kör V8 Supercars i Australien för Volvo, Robin Rudholm har lagt hjälmen på hyllan och Tomas Engströms STCC-team Engström Motorsport sattes i konkurs förra veckan. I stället satsar Kia stort och kommer till start med tre gula Optima-bilar i händerna på Brovallen Design och Nevs ger fabriksstöd till Saab-teamet PWR Racing – som har startfältets enda kvinnliga förare, Emma Kimiläinen.

Unga talanger utmanar Volvo

Volvo är fortfarande starka med tre bilar och fjolårssegraren Thed Björk, trefaldige STCC-mästaren Fredrik Ekblom och prins Carl Philip som förare. BMW-teamet WestCoast Racing behåller rutinerade Fredrik Larsson medan de yngre talangerna Philip Forsman och Erik Jonsson tar plats i teamets två andra bilar. Både Philip och Erik har tidigare kört Porsche Carrera Cup.

Rutinerade Mattias Andersson fortsätter bakom ratten på sin Dacia samtidigt som den tidigare STCC-mästaren och långloppsföraren Richard Göransson tagit sig till Team Tidö där han förutom  ratta en Saab i STCC även ska köra Ford Fiesta i rallycross-klassen Supercars Lites som kör tävlingar på specialbyggda banor tillsammans under vissa STCC-helger.