Dagsarkiv: maj 25, 2014

Nu kan du äga en egen "Ghostbusters"–bil

Det har under flera års tid spekulerats i huruvida det blir en ny ”Ghostbusters”-film eller inte.

Och visst, enligt uppgifter ska en ny film spelas in under 2015.

Men för den som inte orkar vänta på en nostalgitripp finns det en läcker lösning: Nu kan du själv köra runt i en alldeles egen ”Ghostbusters”-bil.

Det är engelsmannen Milton Homan som, efter fem år på landets vägar, har bestämt sig för att sälja sin replika.

Homan har totalrenonverat bilen och förvandlat den till en exakt kopia av den bil – en Cadillac ECTO-1, årsmodell 1959 – som användes i originalfilmen ”Ghostbusters” från 1984, där vi bland annat fick se Bill Murray och Dan Aykroyd i huvudrollerna.

– Bilen var i ganska dåligt skick när jag fick den så den har verkligen blivit fixad. Det kostade en hel del pengar men var värt det, säger Homan till BBC.

”Jag älskar att köra den”

Resultatet?

En succé.

– Reaktionerna du får när du kör runt i den är fullständigt otroliga, säger Homan, och jämför känslan vid kändisskap:

– Jag tittade i backspegeln och varje buss, lastbil och bil bakom mig var i full fart med att ta bilder på bilen när de passerade. Det var som att vara David och Victoria Beckham.

Så, vad kostar det då att glida runt som en riktig spökjägare på gatorna?

175 000 brittiska pund – motsvarade drygt 2 miljoner svenska kronor.

– Jag tänkte att det vore kul att se vad jag får för respons. Det skulle verkligen, verkligen vara hjärtskärande att göra sig av med den. Det är en jättebra bil och jag älskar att köra den, säger Milton Homan till BBC.

QUIZ: Hur bra koll har du på Sveriges broar?



Rapportera textfel


Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!








Ajax loader



Volvo V60: Läge att göra klipp på bilen

Volvo V70 är stekhet som begagnatbil. Annat är det med den lite mindre Volvo V60 – flera bilhandlare vittnar nu om att modellen är svårsåld och att de begagnade exemplaren ofta blir stående länge i bilhandlarna innan de hittar nya ägare. Synd. För det här är en modernare bil som på flera sätt utklassar den större V70.

Både sedanversionen S60 och kombin V60 är trevliga att köra, betydligt piggare än V70 och väl i klass med flera tyska konkurrenter. Komforten är också mycket bra, bilen rör sig fint över ojämnheter och ljudnivån inne i bilen är relativt låg.

Man sitter fint i framstolarna, bak skulle man kunna önska sig lite mer benutrymme. Och de högt placerade sidorutorna gör det svårt för yngre passagerare att se ut ordentligt.

Sväljer mindre last

Volvo V60 är en ganska lättlastad bil, med låg lasttröskel och en bred lastöppning. Dock så finns det många kombibilar som sväljer större volymer – V60 klarar bara 430 liter upp till bakrutorna med baksätet i uppfällt läge. Här utklassas V60 av storebror V70 – och det här kan vara den viktigaste förklaringen till att V70 är populärare som begagnatbil.

När det kommer till säkerheten är dock V60 ett av de bästa bilval man kan göra. Strålande resultat i flera krocktester och ofta välutrustade med moderna säkerhetssystem.

V60 verkar vara en modell som tål att köras mycket. Det begagnatexemplar som vi har lånat – en V60 D3 från 2010 – har gått långt. Bilen har drygt 21 000 mil på mätaren, men det känns inte. Bilen är nästan som ny.

Inget sladder i växelspaken, inga missljud i inredningen när vi kör på dåligt underlag, inga funktioner som lagt av. Och fortfarande bra bränsleförbrukning.

Bra köp – om man inte behöver lasta jättemycket.

Alfa Romeo 4C: Jakt på en ny identitet

Alfa Romeos testbana Balocco är klassisk mark för Alfa Romeo och för hela Fiat-gruppen. Här har alla märkets bilar testats genom åren och banan byggdes bland ­annat för att Alfa Romeo skulle testa sina F1-­bilar. Flera av kurvorna på de olika testbanorna är designade med förlagor från de största F1-banorna världen över.

Intill restaurangen står två bilar uppställda – två Alfa Romeo 4C – och vi ska få köra ett par tre varv runt det som kallas ”Alfa Romeo-slingan”.

Alfa Romeo 4C har allt en sportbil ska ha:

Låg vikt. 4C väger bara 895 kg torr och det tack vare mycket kolfiber och aluminium i konstruktionen. Hela bilens monocoque – alltså bilens kropp – är byggd i en förimpreg­nerad kolfiberväv. Tekniken har Alfa Romeo hämtat från Ferraris F1-byggen och den är också en stor anledning till att bilen är både stark och vridstyv.

Mittmonterad motor. 4C har en nyutvecklad, fyrcylindrig motor med turbo på 1 750 cc. Den är 20 kg lättare än den 1 750- motor som i dag sitter i Giulietta, bland annat tack vare fler komponenter i aluminium. Motorn levererar 245 hästkrafter och 350 Nm där 80 procent av kraften finns redan vid 1 800 rpm.

Dubbelkopplingslåda. 4C har en dubbelkopplingslåda Alfa TCT med så kallad launchkontroll för extremt snabba starter. Lådan för över kraften till bakhjulen. Vid full gas växlar lådan på 130 ms – det är snabbt. Tyvärr är det lite mer oprecis i alla andra lägen – det vill säga i normal körning.

Design. 4C är snygg. Den ser oerhört fräck ut på vägen. Det är en huvudvändare i klass med betydligt dyrare bilar, som till exempel Audi R8. Bakpartiet är rejält musklat och i vissa vinklar är den rentav vacker.

Olika körlägen. Du kan välja att preparera 4C och dess inställningar för motor, växellåda och fjädringskomponenter i totalt fyra olika lägen. Ett läge för regn, ett för normal körning, ett för lite sportigare körning och ett raceläge. Förutom att bilen uppför sig olika ändrar sig också bilens instrumentering. Det är enkelt att ställa om via en brytare och bra för att framför allt anpassa gaspådrag och växellåda till olika körförhållanden.

Rolig att köra

Och den är rolig att köra. Testvarven runt Balocco störs till stor del av ett ihållande regn men 4C har potential att bli en väldigt rolig banracingbil. Styrningen är kvick och den låga vikten och det kompakta bygget gör att bilen känns mer som racerbil än personbil.

Motorn sitter precis bakom ryggen – bakom en vägg av kolfiber – och de stora hjulen i varje hörn av bilen ger en känsla av att köra en gokart, trots att det inte finns servostyrning. Visst, när du ska vända runt på en parkering är det tungt i ratten men å andra sidan blir styrningen riktigt bra vid bankörning.

Alfa Romeo 4C har klarat en tid på åtta minuter och fyra sekunder runt Nürburgrings nordslinga. Och 4C är en bil som kan bli din lekkamrat på racerbanan på samma sätt.

Besvärande ljud

På motorvägen mellan Balocco och vingården Villa Sparina – där Fiat-gruppens chefer brukar samlas för att lägga strategier – visar sig 4C från en något sämre sida. Ljudet i kupén blir besvärande – som en intensiv dammsugare. På småvägarna runt Villa Sparina är det stötigt med de breda lågprofildäcken och den hårda fjädringen. Men oj vad 4C till slut bara blir en del av mig som förare.

Jag förstår att Alfa Romeo 4C blir en bil du inte vill parkera – du vill pressa den hårt i kurvorna, känna accelerationen och TCT-lådans snabba växlingar under maximal attack. Du vill känna bromskraften och g-krafterna när du får stopp på den lätta bilen.

Motorns snarkande och växellådans lite oprecisa egenskaper vid nedväxling gör att 4C får liv och personlighet. Bilen blir levande på ett sätt jag förstår är beroendeframkallande. Motorljudet i kupén är lite mesigt men klart bättre på utsidan.

Ingen klockren konkurrent

Men det är en sak att bygga en bil som du älskar att köra och leka med. Alfa Romeo 4C har kanske ingen klockren konkurrent men det är klart att bilköparen står och väljer mellan olika alternativ. Där kan bland annat 245 hästkrafter vara en nackdel. Vem vill köpa en fräck sportbil med färre hästkrafter än grannens Audi A6?

Grundpriset är 460 000 kronor – i praktiken närmare halvmiljonen när du lagt till utrustning – och för samma pengar får du en begagnad Porsche 911 eller till och med en äldre Ferrari eller Lamborghini. Och vem vill förresten ens köpa en billig sportbil? Många vill att sportbilar ska signalera dyrt och lyxigt, och där fungerar inte en Alfa Romeo.

4C är knappast heller en andrabil i garaget – den är lite för speciell för det. Att krypa ner i sittbrunnen för att åka och handla känns lite som att köra en formelbil till Ikea.

Fiat-gruppens vd Sergio Marchionne har lovat att förändra Alfa Romeo och göra märket lika coolt och häftigt som det var på 1960-talet. Att bygga fler bilar som 4C är ett sätt. Men Marchionne måste också våga plocka bort alla blysänken i modellprogrammet – storsäljare som ger fel image på lång sikt.

Då kan han lyckas – och då kan Alfa Romeo 4C verkligen bli ett fräckt alternativ till en Porsche.