Första generationen av Transit Connect kom 2002, och ritades av Peter Horbury som vi mer förknippar med Volvos design. Nu efter elva år ser vi en helt ny Transit Connect. Nykomlingen finns i två versioner – som skåpbil eller som sjusitsig minibuss – då med namnet Tourneo Connect. Skåpversionen finns i två storlekar, SWB som står för engelskans ”short wheelbase” och LWB ”long wheelbase”. Detta syftar på kort eller långt axelavstånd. Skillnaden mellan de båda är som också karosslängden 40 centimeter. Två utrustningsnivåer finns också att välja mellan. Som bas är det Ambiente och Trend som den övre nivån.
Jag lastar genom de båda bakdörrarna som går att öppna i 180 grader. Skulle man föredra en baklucka som öppnar uppåt likt en kombilucka går det att välja till, liksom att få glasrutor i båda versionerna. På höger sida har nya Connect en skjutdörr som standard. Vill man även ha en skjutdörr på vänstersidan så går det att beställa till.
Bra komfort
Både inredning och instrumentering är personbilslik. Komforten är riktigt bra bakom ratten. Utöver förare finns här i bästa fall plats för två passagerare där alla tre har såväl trepunktsbälte och nackskydd. Framför den fyrekrade ratten har jag två runda instrument – varvräknare och hastighetsmätare i ett kluster. Mellan dem en färddator. Överst på mittkonsolen finns en sjutumsskärm som man kan beställa till med navigation (+10 800 kronor). Då får man också backkamera vars bild visas i backspegeln då jag lägger i backen.
I trafik känns och fungerar Transit Connect mycket bra. Den kompakta karossen gör bilen smidig och lätthanterlig. Ford har fått mycket beröm för sin 1.6-liters bensinturbo EcoBoost på 150 hk med automatlåda som även finns att få till Connect. Annars är det 1.6 TDCi som gäller med 75, 95 eller 115 hk. Samtliga med start&stop-teknik och fem- eller sexväxlad manuell låda. Och liksom nya Transit Custom är Connect framhjulsdriven.