Dagsarkiv: augusti 3, 2014

Sundfeldt maxar Audi RS6

Sundfeldt maxar Audi RS6

På autobahn

Bobby har rastat Audi RS6 på autobahn i Tyskland, men lyckades tyvärr göra det under en dag med regn och då maxar kör man helst inte en bil över 300 km/h – om man inte är en galenpanna.

Peter Sundfeldt tog samma bil till autobahn och hade bättre tur med vädret och trafiken och lyckades få upp den mattgråa bilen i dess maxhastighet.

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/bil/306080/

…read more

LÄS MER: Feber

Head up display: All körinfo i vindrutan

Båda metoderna bygger på att du har en smarttelefon. Alternativ ett är att skaffa en Garmin Head up ­display för cirka 1 500 kronor. Du sätter den på instrumentbrädan, ansluter till 12-voltsuttaget, klistrar en genomskinlig film på vindrutan eller sätter fast en reflektorskärm på själva enheten. Sen, om du har ett navigationsprogram som exempelvis Navigon Select i mobilen kan du via blåtand överföra körinstruk­tioner så att de kan ses på vindrutan eller ­reflektorskärmen.

Alternativ två är en verklig budgetmetod. Då ­installerar du bara den kostnadsfria appen Digihud i din Androidtelefon. Med telefonen liggande (fastsatt) på instrumentbrädan så speglas telefonskärmen upp i vindrutan. För att informationen ska kunna visas rättvänd har Digihud en funktion för att spegelvända skärmen.

Tre trippmätare

Digihud visar (med hjälp av telefonens GPS) hastighet, genomsnittlig hastighet, maxhastighet, kompassriktning, tid, batterinivå, satellitstatus och det finns tre trippmätare att välja mellan. När du inte har telefonen liggande på instrumentbrädan så kan Digihud visa de viktigaste informationerna i en liten ikon som ligger flytande över de andra på telefonens hemskärm.

Och hur fungerar appen då? Jo, riktigt bra när det inte är för ljust ute, bäst i mörker eller på en riktigt mulen dag. Perfekt för den som lånar eller hyr en bil och vill hålla reda på körsträckor eller genom att lägga tele­fonen på instrumentbrädan och se hastigheten utan att behöva sänka blicken till hastighetsmätaren.

Mini Cooper S Countryman testas

– Oh, en hundkoja, en sån hade jag för 25 år sedan. En rolig liten bil, säger min farmor Britt när jag berättar om Minin jag nyss kört.

Att jag i nästa mening försöker förklara att den här Minin inte riktigt är som hennes spelar ingen roll.

Hundkoja som hundkoja, Mini som Mini.

Och aldrig förr har väl något varumärke skjutit så långt från ursprunget men ändå hamnat så rätt. För även om en Countryman mäter 1,1 meter längre än originalkojan är det fortfarande stötigt, stökigt och ganska trångt. Skillnaden nu är bara att det dessutom är dyrt.

Öppnade glatt plånböckerna

När Mini Countryman debuterade 2010 var det som märkets första modell med fem dörrar och fyrhjulsdrift. De riktiga Mini-puritanerna skrockade förstås hånfullt, men köparna öppnade glatt plånböckerna.

I dag är Countryman märkets bästsäljare och står för en tredjedel av märkets totala volym. 350 000 bilar har sålts sedan introduktionen. Men de som väntat på en ordentlig uppdatering får fortsätta vänta, för det är en i allra högsta grad varsam hand som svepet fram.

Dagens testbil, en Countryman Cooper S All4 har fått sin fyrcylindriga 1,6-liters turbomotor effekthöjd från 184 till 190 hästkrafter, några designdetaljer har tillkommit, som LED-varselljus och interiört krom. Prislapparna är däremot oförändrade.

Vi lämnar Danmarks platta vägar och vänder kosan mot södra Skånes fantastiska diton. I Öresundsbrons tunnel konstaterar vi att interiören är sig lik med sin plottriga instrumentering, små reglage och den lite för lilla navigatorskärmen inuti den mittkonsolsplacerade hastighetsmätaren. Precis som det alltid varit, med andra ord. I höjd med den obemannade tullstationen aktiveras sportläget, första bästas avfart tas och framför oss ligger mil efter mil av obefolkade semestertomma landsvägar.

För även om Mini vill profilera Countryman som märkets suv är det en körmaskin av rang, åtminstone i Cooper S-skrud. Men jag saknar den sista effektpucken. 190 hästkrafter i en sportmodell är i dag i lägsta laget. Styrningen är däremot skarp, fjädringen fast och följsam och chassit som alltid står på stå håller toppklass.

Visst blir det påfrestande i längden med stötig gång och uruselt ljudisolerad kupé, men en gång Mini – alltid hundkoja. Och eftersom varumärket är stekhett kommer Mini undan med uppenbara brister, men det är kanske vad som hör till imagen.

Brist på litium problem för Teslas nya projekt

Den framtida fabriken väntas ha kostat totalt 5 miljarder dollar, motsvarande 34,5 miljarder kronor, när den ska stå klar tre år efter byggstart. Fortfarande återstår dock att bestämma var den ska ligga. Efter att sonderat terrängen i USA har Tesla nu de fyra delstaterna Arizona, Nevada, New Mexiko och Texas att välja mellan.

Rykten säger att bygget redan har påbörjats i Nevada, men det vill varken Tesla eller Panasonic kommentera. Det japanska bolaget sägs stå för en femtedel av den totala kostnaden.

Frågor om tillgång

Byggandet av denna jättelika fabrik väcker dock frågor om tillgången på litium. Det är ett grundämne och den i dag största kända fyndigheten finns i Anderna i Sydamerika. Enligt Bloomberg går hela 17 procent av världens litium redan i dag till Tesla och 36 procent av totalen används till batteritillverkning överlag. Till batterierna i en Tesla Model S behövs knappt 23 kilo litium, också det enligt Bloomberg.

Och med tanke på att man räknar med 20 miljoner bilar med litium-batterier år 2025 riskerar priserna på batterier öka, en kostnad som redan i dag motsvarar ungefär halva bilpriset.

Mercedes kränkte fackliga rättigheter

Det är en domare vid National Labour Relations Board som dömt Mercedes skyldiga till att ha hindrat fackklubben att dela ut facklig litteratur i fabrikens lokaler efter arbetstid, skriver branschtidningen Automotive News.

National Labour Relations Board är en oberoende statlig organisation som ser till att fackliga rättigheter efterlevs.

Måste ändra sina regler

Domen innebär inget straff i den bemärkelsen, däremot måste fabriken ändra sina regler och även tillåta facket att värva medlemmar utanför den ordinarie arbetstiden – men bara på parkeringsplatsen och i fikarummen.

Den lokala fackklubben är inte nöjd.

– Det har varit mycket hot om att vi inte får organisera oss, säger Don White som jobbat 19 år på Mercedes-fabriken till Automotive News. Vi får prata om kyrkan och amerikansk fotboll, ja allt utom facket.

Här lånar bilköparna pengar som aldrig förr

Det ser ut som amerikanarna kommit över rädslan för att låna pengar efter den tuffa lånebubblan som sprack med finanskrisen 2008.

Enligt en rapport från kreditanalysföretaget Equifax har bilköpare i USA under årets sex första månader lånat 902,2 miljarder dollar för att köpa bilar. Den största summan någonsin och samtidigt en ökning med 10 procent jämfört med samma period 2013.

Resten av rapporten indikerar en bra kreditmarknad i USA. Antalet utfärdade kreditkort växer och antalet övertrasserade konton har inte varit så lågt de senaste fem åren.