Dagsarkiv: oktober 16, 2014

Vrålande superduell – GT3 mot 458 Speciale

Två snabba bilar och en vacker kurvig väg. Här möts värstingarna 911 GT3 och 458 Speciale i ett höghastighetstest. Båda bilarna är extremversioner av redan snabba modeller – det här är i princip banracers för gatan.

Boxersexa mot V8

Porschen har en 3,8-liters boxersexa på 469 hästkrafter, och Ferrarin stoltserar med 597 hästkrafter som genereras av en V8 på 4,5 liter. Har du svårt att bestämma dig för din favorit?

Spana in den grymt härliga videorecensionen!

Toyota återkallar 1,7 miljoner bilar

Toyota återkallar totalt 1,67 miljoner bilar på grund av tre olika fel, bland annat ett fel i en bromscylinder som kan påverka bilens bromsförmåga. Återkalleleserna gäller bland annat modellerna Corolla, Auris från Toyota samt Lexus-bilarna IS, GS och LS. Olika bilar.

Förutom felet på bromssystemet så kallas bilarna också in för att reparera en packning i bränslesystemet.

– Det är en packning som kan börja läcka och i Sverige handlar det om 900 bilar, berättar Toyotas Bengt Dahlström.

– Men problemet med bromsarna gäller inte några bilar som sålts i Sverige.

Fyra återkallelsekampanjer

Totalt har Toyota bara i år haft fyra olika återkallelsekampanjer. I april handlade det om totalt 6,39 miljoner bilar och två månader senare plockades 2,3 miljoner bilar in till verkstäderna världen över.

Efter General Motors-skandalen där det visat sig att GM visste om problem på bilarna i många, många år har tillverkarna blivit snabbare på att kalla tillbaka felaktiga produkter.

Vinterdäck: Stor guide till årets alla nyheter

Från och med 1 december till och med 31 mars måste alla personbilar (vissa undantag som till exempel veteranbilar) rulla på godkända vinterdäck (M+S, M.S, M-S, M&S eller Mud and Snow). Detta gäller även lätta som tunga och även utlandsregistrerade fordon.

Kör man på dubbdäck får de användas från 1 oktober till och med 15 april. Om en personbil eller lätt lastbil har dubbdäck måste också släp-vagnen som är kopplad till bilen ha dubbdäck. Detta gäller även om fordonet är undantaget från kravet om vinterdäck. Men har bilen odubbade däck får släpvagnen ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck. Men det får inte finnas både dubbade och odubbade däck på fordonet. 

KLICKA PÅ BILDSPECIALEN OVAN – DÄCKNYHETER MÄRKE FÖR MÄRKE!

Här är biltillverkarnas sanslösa bränslefusk

Biltillverkarna använder helt otroliga metoder för att putsa förbrukningssiffrorna, avslöjar Emission Analytics, ett brittiskt företag som jobbar med fordonsdata. Konstigt nog är följande metoder både standardiserade och tillåtna:

• Under stadskörningstestet ska bilen nå en hastighet på 50 kilometer i timmen fyra gånger. För att komma upp i den hastigheten får bilen 26 sekunder på sig.

– Det här är helt orealistiskt, de flesta når den hastigheten på fem sekunder, säger Nick Molden på Emission Analytics till Daily Mail.

• Under sista delen av testet ska bilen upp i motorvägsfart – 120 kilometer i timmen. Men bilen behöver bara hålla hastigheten i några sekunder. De flesta kör längre än så i den hastigheten, kommenterar Nick Molden. Dessutom är det tillåtet att låta bilen stå still på tomgång under en femtedel av testtiden.

Fula – men tillåtna knep

Så fungerar det standardiserade testet. Men enligt Emission Analytics får tillverkarna dessutom använda riktigt fula knep för att kapa förbrukningen.

• Tejpa skarvar på hela bilen för att förbättra aerodynamiken.

• Använda speciella motoroljor med mycket låg friktion.

• Koppla ur generatorn för att spara energi.

• Justera bromsar annorlunda än på vanliga bilar så att beläggen inte ligger an det allra minsta.

• Specialjustera motorn.

• Använda högsta växeln nästan hela tiden.

• Kasta ut all extrautrustning som stereo och klimatanläggning.

• Testa bilarna i 29 gradig värme för att maxa effektiviteten.

• Enligt reglerna får testbanan inte luta mer än 1,5 grader. Bilarna får alltså i praktiken testas i nedförsbacke.

Busbilen Subaru WRX STi ska erövra Europa

Subaru kom till Tannishus med två testbilar och en rad servicemän och ingenjörer. Ändå är inte WRX STi någon direkt typisk kandidat till Årets Bil 2015. Lite för sportig för många men ändå inte en tillrättalagd sportbil på samma sätt som till exempel en bil från BMW, Audi eller Mercedes.

– Sti är byggd för att köras lika bra på snö, grus och asfalt. Våra kunder använder också bilen på många olika underlag, berättar Kai Nguyen.

Subaru växer på marknader som USA, Japan, Kina och Kanada.

”Vill sticka ut”

– Våra kunder är personer som går en lite egen väg, som vill sticka ut.

Ni har en hel del saker i bilen som föraren kan påverka, man kan ställa in differentialen och det finns olika körprogram. Andra tillverkare försöker ta bort knappar, är inställningar på bilen verkligen något som framtidens bilköpare vill ha.

– Ja, absolut, vi studerar våra kunder och de använder de här funktionerna.

Andra tillverkare satsar på hybrider och olika former av elektrifiering. Men inte Subaru, inte än. Varför?

– Det finns en ny plan för Subaru och där ingår elektrifiering. Men vi har ingen information som vi kan avslöja i dag.

Som väntat klarade Subaru WRX STi det traditionella älgtestet mycket bra, trots att bilen kördes med enbart standardinställningar. När differentialen optimerades gick det, förstås, ännu bättre.

Varning för falska fortkörningsböter

Just nu anmäls mängder med falska böteskrav från öststater gällande fortkörning, varnar Polisen Bedrägeri på sin facebooksida. De flesta som drabbas har bilsemestrat i Serbien, men även fall från Estland förekommer. Kravet kommer tillsammans med en mer eller mindre suddig bild på bilens registreringsskylt, men utan att man ser vare sig förare eller plats för fotot.

Skickas från Stockholm

Kravet skickas ut från ett faktureringsbolag i Stockholm som tidigare varit mellanhand för misstänkta bluffakturor, skriver polisen vidare.

Polisen uppmanar alla drabbade att polisanmäla de falska fakturorna. Vet man att böteskravet är falskt ska man också bestrida fakturan genom att mejla – både faktureringsbolaget och den påstådda uppdragsgivaren. Det är viktigt att spara mejlen så att man kan bevisa att de skickats.

Här är polisens instruktion till företagare som fått bluffakturor, och de flesta punkterna gäller även privatpersoner:

www.bestrid.nu

Skärpt taxiförarprov ska kapa omvägar

Från och med den 1 januari ska alla nya taxiförare uppvisa praktiska färdigheter i kartläsning. Den som föredrar att använda gps måste även bevisa att man kan hantera tekniken på ett trafiksäkert sätt.

Enligt Henrik Olars, presschef på Transportstyrelsen, har ändringen efterfrågats bland konsumenter och politiker, men även av förarna själva.

– Det har uttryckts missnöje med att man ibland råkar ut för en taxiförare som inte hittar.

Transportstyrelsen har, i ett regeringsuppdrag, fått i uppgift att se över taxibranschen och se vilka åtgärder som behövs. En del i översynen var att kontrollera hur väl förarna hittar.

Nu presenteras ett åtgärdspaket, i vilket hårdare förarprov ingår. Samtidigt skärps kravet på att Transportstyrelsen måste få in en fullständig anmälan på fordon innan de kan börja användas i taxitrafik. Polisen ska även kunna omhänderta taxametrar som inte besiktigats.

En annan del i paketet ska förhindra ovälkomna prischocker.

– Om en resa ska kosta mer än 500 kronor så ska man få ett kvitto på sms redan innan, säger Olars.

Förslaget har landat i en proposition som utreds av regeringen.

Så skapades världens fulaste bil – Aztec

Hur skapas världens fulaste bil? Nu får vi svaret. I en krönika i Road&Track förklarar förre högt uppsatte GM-chefen Bob Lutz hur det katastrofala projektet kunde gå från ritbord till gata. Det hela började med ett principbeslut taget av dåvarande vd:n Rick Wagoner och styrelsen.

”Bilen skapades under en tid då GM kritiserades för att aldrig komma med någonting nytt. Det bestämdes att 40 procent av GM:s produkter hädanefter skulle vara ”innovativa”. Nu började man jobba mot interna mål som inte betydde någonting för kunderna.”

Totalitärt ledarskap

Enligt Bob Lutz var dåvarande produktutvecklingschefen Don Hackworth en totalitär ledare som vägrade att lyssna på kritik. Pontiac Aztec skulle helt enkelt bli verklighet, förklarade Hackwort för utvecklingsteamet:

”Vi har alla bestämt oss för att Aztec ska bli en vinnare. Den kommer att slå världen med häpnad. Jag vill inte veta av några negativa kommentarer om den här bilen. Inga. Alla som har en negativ inställning får lämna teamet”.

Faran med ett totalitärt styre enligt Lutz är att ingen vågar säga ifrån när någonting är fel. ”De blir halshuggna eller så blir budbärarna skjutna”.

Misslyckades i undersökningar

Redan i ett tidigt stadium misslyckades Aztek fullständigt. Bilen totalsågades i marknadsundersökningarna. Folk ville inte ens ha den gratis, uppgav de i svarsformuläret. Trots det fotsatte GM envist med projektet. Och när Bob Lutz fick se bilen på bilsalongen i Detroit år 2000 trodde han knappt sina ögon.

”Jag tyckte att bilen var ett skämt. Hur kan yrkesmänniskor åstadkomma någonting så dåligt, tänkte jag.”

GM bedömde att man skulle sälja 75 000 per år. För att inte förlora pengar var man tvungen att sälja minst 30 000 exemplar per år. De siffrorna uppnåddes aldrig, som mest såldes 27 793 bilar 2002.

I dag är modellen i det närmaste kultförklarad tack vare sin fulhet och sin medverkan i prisbelönta tv-serien ”Breaking bad”.

Lamborghini Huracán är en succé

Lamborghini Huracán är en succé

3 000 stycken exemplar har sålts

Den högst efterlängtade uppföljaren till superbilen Lamborghini Gallardo – Huracán, dök upp för 10 månader sedan. Sedan dess har den slagit rekord och redan sålts i 3 000 stycken exemplar varav 1 000 har hittat ägare på den amerikanska marknaden. Fortsätter det så här kommer Lamborghini att ha sålt hela 3 600 stycken innan året är slut.

Gallardo tillverkades i över 14 000 stycken exemplar och det återstår att se om Huracán kommer bräcka även den siffran – men som vi vet sedan tidigare är Lamborghini oerhört duktiga på att trycka ur sig specialversioner så …read more

LÄS MER: Feber