månadsarkiv: december 2014

Unikt lägenhetsfynd – Ferrari glömdes i 25 år

Bortglömda bilar hittas inte bara i lador. Den här Ferrarin – en 365 GTB/4 Daytona från 1971 har tillbringat de senaste 25 åren i garaget under en lägenhetsbyggnad i Toronto. Daytonan var den sista tvåsitsiga bilen med frontmonterad V12-motor som Ferrari byggde under Enzo-eran.

Kom inte tillbaka från resan

Ägaren, en affärsman från Toronto köpte bilen 1971 under en impulsresa till bilsalongen i Genève. Han körde bilen i 18 år och 9000 mil fram till 1989, då bilen magasinerades i garaget under lägenhetsbyggnaden. Affärsmannen skulle resa till Asien några månader, men han stannade längre än så. I klippet får vi se när ägaren sitter bakom ratten till sin gamla bil för sista gången. Ferrarin, som köptes för 143 000 kronor, väntas inbringa omkring 4,7 miljoner kronor på auktion.

STIM anser att bilstereon i hyrbilar utgör ett upphovsrättsintrång

STIM anser att bilstereon i hyrbilar utgör ett upphovsrättsintrång

Löjligt

Upphovsrättsorganisationen STIM (Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå) anser att hyrbilsföretaget Fleetmanager ska betala upphovsrättsersättning till dem för bilstereon som sitter i de bilar Fleetmanager hyr ut.

STIM har sedan tidigare ett avtal med branschorganisation för biluthyrare som ger STIM 50 kronor per bil med bilstereo som hyrbilsföretag hyr ut men Fleetmanager anser inte att musik som spelas på bilstereon tillgänliggörs för allmänheten utan endast för de som faktiskt sitter i bilen.

STIM vill nu ha 300.000 kronor av Fleetmanager. STIM:s norska motsvarighet har försökt driva igenom ett liknande krav i norsk domstol och den gången slutade det med att …read more

LÄS MER: Feber

Webbtest: Vad kan du om Bruce och bilarna?

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Begagnade bilar: 11 bra vinterbilar under 50 000

Golf är en klassisk bil som alltid känns som ett säkert kort i begagnatsammanhang. Bilarna är rätt eftertraktade, speciellt med fyrhjulsdriften 4motion. Det driver upp priserna en aning – men de totala kostnaderna brukar bli rimliga. I alla fall om man undviker de törstiga sexcylindriga motorerna. Trygg och trevlig åretruntbil.

Prisexempel: VW Golf 2.0 TDI 4motion, modellår 2003, 22 000 mil, 50 000 kronor.

Jan-Erik Berggren: Så var mitt bilår 2014

Volvo XC90

Volvo tog många nya vägar under 2014. Zlatan gjorde reklam för XC70 och kom till bilsalongen i Paris för att ta emot nycklarna till en ny XC90. Volvo flög också in 800 journalister till sin världspemiär i Stockholm. Volvo XC90 var så mycket mer än en ny bilmodell – det var starten för en ny era för Volvo med en rad nya strategier. Det ska bli intressant att få testköra bilen och se hur bilköparna tar emot nya Volvo.

Årets Bil-juryn

Måndag kväll före bilsalongen i Genève fick jag veta att jag skulle få den prestigefyllda platsen i Årets Bil-juryn. Jag är en av 58 journalister i Europa som utser Årets Bil. Jag och kollega David Jakobsson tog var sin öl för att fira att vi på det här sättet kan få fram ännu mer och ännu bättre information om nya bilar till våra läsare.

Ascari Race Track

Jag hade möjlighet att få köra två gånger på den natursköna racerbanan Ascari som ligger i bergen ovanför Malaga. Ascari är en privatägd bana som hyrs ut då och då för testevent. Jag körde både Lexus RC-F och Audi TT på den knixiga och speciella banan.

Uppkopplade bilar

Modeordet i bilundustrin under hela året har varit Connectivity – alltså hur bra din internetuppkoppling fungerar när du kliver in i bilen, från bilen direkt eller via din vanliga telefon. Hur bra biltillverkarna lyckas med det här kommer att avgöra hur många bilar de säljer. Industrin famlar lite och det blir användarna som bestämmer. Vi har bara sett början.

Vätgas

Hyundai bjöd in till testkörning av sin nya ix35. Vätgas som driver bränsleceller är enligt vissa framtidens modell för elbilar. Och kanske ser vi tillbaka på 2014 som premiäråret för vätgasbilar – det första väldigt stapplande steget. Under de kommande åren kommer både Toyota och Audi att satsa på vätgas som drivmedel.

Opel Corsa

Opel led svårt under bilkrisåren men kan vara på väg tillbaka. I genren bygga bra vanliga bilar lyckades Opel bra med nya Corsa, i konkurrens med Hyundai i20.

Nevs

Indiska Mahindra har varit med i snacket runt Saab/Nevs länge och nu är det konkret. Saabs konkurs visade sig inte alls bli så allvarlig för svenskt näringsliv som vissa gastade om. Men vi välkomnar självklart en eventuell nystart för Nevs och bilfabriken i Trollhättan.

 

LÄS OCKSÅ:

David Jakobssons bilår 2014

Bilåret 2014: Det här var mest spännande

På banan med nya BMW M3

Det kom flera nya BMW-bilar under 2014. Och jag har provkört flera bilar, både i Europa och i USA. Den bil som sticker ut mest är M3, som jag provkörde för första gången i Portugal. Och på den underbara racerbanan i Portimão fick bilen verkligen visa vad den går för. Den 4,7 kilometer långa och kuperade banan bjöd på riktiga utmaningar både för bil och förare. Höga hastigheter, tuffa inbromsningar och skarpa kurvor. M3 var briljant.

När bilen dök upp hemma i Sverige lät vi den göra upp med Audi RS 4 på Gelleråsen. Även här var M3:an fantastisk. Audi RS 4 imponerar också, modellen är aningen mer lättkörd tack vare fyrhjulsdrift.

Kombikampen – vi var först

Volvo V70 är Sveriges mest sålda bil. Men nu har den fått tuff konkurrens. I höstas fick jag och redaktör Jan-Erik Berggren som första tidning möjlighet att jämföra V70 med nya Volkswagen Passat och nya Ford Mondeo. Det blev en tuff trekamp som Passat gick segrande ur. Men varken V70 eller Mondeo var speciellt långt efter.

Galen intervju med skön vd

Jag gjorde en intervju med Bo Andersson, vd för den ryska biltillverkaren Avtovaz. Och maken till öppenhjärtig företagsledare finns nog inte, i alla fall inte inom bilindustrin. Han berättade om tuffa utmaningar, om hur katastrofresultat, uppsägningar och om att han tvingas hantera politiker som Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev och president Vladimir Putin.

Bo Andersson är en hårding som vi kommer att få höra mer ifrån.

Citroën sticker ut

Bilvärlden blir allt mer slätstruken och modeller från olika tillverkare liknar varandra allt mer. I den verkligheten är det uppfriskande när någon vågar sticka ut och tänka lite annorlunda.

Ett bra exempel på detta är Citroën som gjorde verklighet av sin C4 Cactus. En bra bil med massor av charm och karraktär.

Fullt fokus på Volvo

Det har handlat mycket om Volvo under 2014. Den stora nyheten är nya suven XC90. Först hördes bara vissa rykten. Sen började spionbilderna dyka upp. Sen kom fragmentarisk information från Volvo själva – och sen presenterades den färdiga bilen till slut under ett evenemang utanför Stockholm. Bilmodellen är starten på en ny tidsepok för Volvo, en epok där man enligt Volvochefen Håkan Samuelsson återigen kan bygga ”riktiga Volvobilar”.

Ny säkerhetsteknik, nya drivlinor, nya onlinetjänster och en ny lyxig design. Under 2015 kan vi vänta oss fler nyheter från Volvo, till exempel ska V90 som ska ersätta V70 vara på gång. Det blir riktigt spännande.

Skoda blir bättre och bättre

Det tjeckiska bilmärket Skoda blir allt mer attraktivt och under året har jag kört flera nya modeller. Den senaste är lilla Fabia, som är en potent bil till ett vettigt pris. Fabia fick toppbetyg i Euro Ncaps krocktester.

Den Skoda som fångat mig mest i år är Octavia – och i synnerhet versionen Octavia Scout. Grymt lastutrymme och fina vägegenskaper. Och med fyrhjulsdrift och lite högre markfrigång passar den svensk vinter perfekt. En kompis fick titta på bilen – och beställde en direkt. Bra bilval, tycker jag.

Just i dag kör jag en Seat Leon Xperience. Den har också VW-teknik under skalet och kan vara ett kul alternativ till Octavia.

BMW i8 – väcker uppmärksamhet

Lyxiga Bentleymodeller, snabba Porschar, vräkiga suvar… visst är det många som tittar när man kommer fräsande i en läcker testbil. Men aldrig har jag kör en bil som väckt så mycket uppmärksamhet som BMW i8. Nästan överallt såg jag människor ta upp sina mobiltelefoner för att fånga i8 på bild. Och uppmärksamheten är befogad, det är en fantastisk hybrid som är både miljövänlig och vrålsnabb. Och kolfiberkarossen är något utöver det vanliga.

Porsche har mycket på gång

Porsche har spottat ur sig många nya bilar under det senaste året. Och det är nästan alltid härligt att få köra en ny Porsche. I år har jag bland annat klarat av nya Cayman GTS, 911 Targa, några versioner av uppdaterade Cayenne – och superfina lilla suven Macan. Den sistnämnda gjorde avtryck. Det här är mångsidig bil som bevisat att den klarar allt från familjetransporter till bankörning och terrängäventyr.

Fler nyheter från Porsche är på gång. Men dem tar vi efter nyår.

 

LÄS OCKSÅ:

Jan-Erik Berggren: Så var mitt bilår 2014

Berggren: Framtidens instrumentpanel är här

Morgondagens bilar kommer att vara uppkopplade mot internet. Både teknikjättar som Google och Apple arbetar med olika system för att koppla ihop bilen med din smarta telefon eller att få bilen uppkopplad mot internet utan att gå omvägen via en telefon.

Men ny teknik i bilarna betyder också att föraren får mer att tänka på och processa. Redan i dag är det enligt många för mycket som stör förarens uppmärksamhet.

När Audi utvecklade nya TT togs ett djärvt grepp. Instrumentpanelen gjordes om helt och all information hamnade rakt framför föraren. Det finns i nya TT ingen bildskärm i mitten och passageraren i högerstolen kan inte ens skifta radiokanal.

Enligt flera teknikutvecklare är det instrumentpanelen framför föraren som kommer att utvecklas mest. Den tillsammans med teknik för att projicera information på vindrutan – så kallad head-up-display. Att projicera information på vindrutan är ett kostnadseffektivt sätt att få in ny teknik i billiga bilar. Det är billigare än att montera stora pekskärmar och avancerade processorer.

Företag som Visteon och Panasonic utvecklar som bäst system för olika typer av projicering samt för hela instrumentbrädan. Visteon har kontrakt för att tillverka ett helt nytt system men med vilken biltillverkare är ännu hemligt.

På den stora teknikmässan CES i Las Vegas, som öppnar nästa vecka, kommer flera biltillverkare att visa sin nya teknik och hur man tänker sig framtiden. Det ryktas att Panasonic ska visa en teknik som gör att vi kan återupptäcka bilradion.

Hur vi upplever och tar till oss informationen i bilen kommer att vara den kanske största förändringen i bilbranschen de kommande åren.

Och jag är övertygad om att den tillverkare som bäst kan ta tillvara på internets möjligheter för bilföraren och göra det på ett smakfullt sätt kommer att vinna marknadsandelar.

Volvo kommer att visa några av sina nyheter på CES-mässan och vi gissar att nya XC90 med den stora pekskärmen kommer att stå i centrum.

Smart Fortwo – liten bil som känns stor

Det är svårt att få lönsamhet i de minsta och billigaste bilarna. Att dela på utvecklingskostnaden är ett sätt att lösa problemet. Att sänka kvaliteten är ett annat. När Peugeot, Citroën och Toyota samarbetade med 108, C1 och Aygo anser jag att de sänkte ribban lite väl lågt.

Mercedes-ägda Smart jobbade tillsammans med Renault i det som blev två modeller – Smart och Renault Twingo. Smart bygger i sin tur till att börja med två varianter, tvådörrars Fortwo och fyrdörrars Forfour.

Jag har på kort tid kört både Twingo och Smart och det är faktiskt svårt att märka att bilarna delar 70 procent av delar. Båda har motorer och drivning bak, kraften kommer i båda fallen från trecylindriga enlitersmotorer.

Likheter på insidan

Det är på insidan som likheterna syns mest. I instrumentering och reglage. Men överlag tycker jag att det passar Smart lite bättre. I en Smart kan former och design vara lite smågalet – det väntar jag mig mer eller mindre.

Utsidan är i båda fallen stilren även om en kort Smart alltid drar ögonen till sig. Att bilen tar slut bakom ryggen på föraren märks tydligt när du ser bilen ute i trafik men faktiskt inte alls när du sitter vid ratten.

Smart upplevs som en betydligt större bil när du kör den. Inte ens den direkta styrningen med en minimal vändradie blir lika tydlig i Smart som i Twingo – som verkligen vände runt på en femöring. Twingo kändes vid ratten på många sätt som en radiobil – medan Smart känns mera vuxen.

Smart känns också mera robust. Där Twingo gick att skaka om med minimal kraft står Smart mera stadigt på hjulen.

Lång dörr irriterar

Men det finns också skillnader som talar till Twingos fördel. Den långa dörren på Smart irriterar. Här har vi en liten stadsbil som i praktiken är svårare att ta sig i och ur än en Audi A8 på en trång parkering. Bara på grund av en onödigt lång dörr.

Och när du satt dig i bilen sitter bältet så långt bak det bara går – vilket betyder att du nästan behöver öppna dörren och vända dig om för att komma åt bältet.

Beskrivningen är kanske lite överdriven, i alla fall med bältet, men det är förvånande att två så enkla saker kan slinka igenom Mercedes hela stab av designers.

Bilspionen: Här är de hemliga bilmodellerna

Här är bilder på kommande bilmodeller. Mercedes är på gång med ett riktigt terrängmonster, Maserati testar sin nya suv, vi får se insidan på nya 7-serie och Porsche är på gång med en ny Cayman som kan bli snabbare än 911!

Bläddra bland bilderna för att se alla hemliga bilmodellerna.

Test: Alkomätare går inte alltid att lita på

1. Alcotrack AM-8

Betyg: 4/5.

En rejäl alkomätare som är mycket lätt att använda. Den har ett bekvämt handgrepp och ett tydligt fäste för munstycket på sidan. Det finns en knapp för aktivering och uppvärmningen är relativt snabb. Mätvärdena är mycket bra. De ligger dock konsekvent lite över referenssiffrorna. Alkomätaren blir bäst i test men får minus för den lilla displayen.

Delbetyg:

Användning/hantering: 4.

Mätvärden: 5.

Prisvärdhet: 4.

Kommentar: Bäst i test.

Mätteknik: Bränslecell.

Kalibrering: 12 månader.

Meddelar när kalibrering bör göras: Nej.

Vikt: 99 g.

Kalibreringskostnad: 500 kr.

Cirkapris: 1 700 kr.

+ Rejäl.

+ Lättanvänd.

+ Mycket bra mätvärden.

– Liten display.

2. FCA 7000

Betyg: 4/5.

En mycket bra alkomätare som både är lättanvänd och som visar relativt pålitliga mätvärden. Den visade promillehalten är något högre än de uppmätta referensvärdena men FCA 7000 håller sig, tillsammans med Alcotrack AM-8, närmast de riktiga siffrorna. Den har tydliga instruktioner på svenska och många utbytbara munstycken medföljer. Alkomätaren drivs av två vanliga AAA-batterier.

Delbetyg:

Användning/hantering: 4.

Mätvärden: 4.

Prisvärdhet: 4.

Kommentar: Mest prisvärda mätaren.

Mätteknik: Bränslecell.

Kalibrering: Efter 250 användningar.

Meddelar när kalibrering bör göras: Ja.

Vikt: 70 g.

Kalibreringskostnad: 250 kr.

Cirkapris: 1 200 kr.

+ Snabbstartad.

+ Lättanvänd och billig kalibrering.

+ Bra mätvärden.

– Du måste registrera dig för att få årlig påminnelse om kalibrering.

3. Safeway 500

Betyg: 4/5.

Safeway 500 är en enkel alkomätare med en tydlig display och fäste för munstycke på sidan. Den visar överlag bra mätvärden som nästan alltid ligger strax över referenssiffrorna. Vid ett av de många utandningsproven visar den dock strax under 0,16 promille när bevisinstrumentet fastställt promillehalten till 0,18. Kalibreringskostanden är något hög.

Delbetyg:

Användning/hantering: 3.

Mätvärden: 4.

Prisvärdhet: 3.

Kommentar: Bra mätare men relativt dyr.

Mätteknik: Bränslecell.

Kalibrering: Var 12:e månad.

Meddelar när kalibrering bör göras: Ja.

Vikt: 102 g.

Kalibreringskostnad: 540 kr.

Cirkapris: 1 900 kr.

+ Bra mätvärden överlag.

+ Tydlig display.

– Visar för lågt värde vid ett tillfälle.

 

4. Alcolock Drivesafe

Betyg: 3/5.

Alcolock Drivesafe är en lättanvänd alkomätare med tydliga signaler och stor display. Uppvärmningen går blixtsnabbt och apparaten är redo nästan direkt efter att vi tryckt på aktiveringsknappen. Testvärdena ligger konsekvent något över referenssiffrorna, men blir mer exakta vid lägre promillehalt. Priset för alkomätaren är något högre men mätvärdena är inte mer exakta än hos de billigare modellerna.

Delbetyg:

Användning/hantering: 5.

Mätvärden: 3.

Prisvärdhet: 2.

Kommentar: Användarvänlig.

Mätteknik: Bränslecell.

Kalibrering: Var 12:e månad.

Meddelar när kalibrering bör göras: Ja.

Vikt: 155 g.

Kalibreringskostnad: 440 kr.

Cirkapris: 2 000 kr.

+ Mycket användarvänlig.

+ Utmärkande snabb uppstart.

– Mätvärdena är inte mer exakta än hos billigare mätare.

-Högt pris.

5. Dignita AM-4

Betyg: 3/5.

Långsmal med ett bältesklipp är Dignitas lilla AM-4 en smidig historia att bära med sig. Den är inte mycket mer platskrävande än en penna. Alkomätaren fungerar bra, är lättanvänd och har en enkel liten display. De medföljande munstyckena fästs på toppen. Mätvärdena är godkända men något höga. Ett minus är att det inte följer med batterier i förpackningen.

Delbetyg:

Användning/hantering: 4.

Mätvärden: 3.

Prisvärdhet: 2.

Kommentar: Smidig med godkända resultat.

Mätteknik: Bränslecell.

Kalibrering: Var 12:e månad eller efter 500 tester.

Meddelar när kalibrering bör göras: Ja.

Vikt: 60 g.

Kalibreringskostnad: 375 kr plus frakt.

Cirkapris: 1 500 kr.

+ Liten och smidig.

+ Lättanvänd.

– Batteri medföljer inte.

– Något höga mätvärden.

6. Alkomätare FIT, 619433

Betyg: 1/5.

En billig alkomätare som fallerar på ett flertal punkter. Till att börja med måste den laddas via ett usb-uttag, vilket är omständligt. Vidare visar den godkända mätvärden fram till sjätte försöket, då visar den noll promille trots att bevisinstrumentet visar 0,16. Därefter har den svårt att mäta och även ett labbtest på två promille visar noll.

Delbetyg:

Användning/hantering: 2.

Mätvärden: 1.

Prisvärdhet: 1.

Kommentar: Icke godkända mätvärden.

Mätteknik: Bränslecell.

Kalibrering: Vartannat år.

Meddelar när kalibrering bör göras: Nej.

Vikt: 75 g.

Kalibreringskostnad: 100 kr plus frakt.

Cirkapris: 1 000 kr.

+ Stor display.

– Underkända mätvärden.

– Måste laddas genom usb-uttag.

– Meddelar inte om kalibrering.