Dagsarkiv: december 5, 2014

Världens snabbaste gatbilar – vad kan du?

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tesla S – den mest älskade bilmodellen

Tesla S är den bilmodell som gör sina ägare allra nöjdast. I undersökningen har bilägare fått svara på frågan om de skulle välja att köpa samma bilmodell igen. Nästan alla, 98 procent, av Tesla S-ägarna uppgav att de skulle det.

Corvette på andra plats

På andra plats kom Chevrolet Corvette Stingray, hela 95 procent av ägarna uppgav att de var så nöjda med sina bilar att de skulle välja att köpa samma igen. På tredje plats kommer Porsche Cayman/Boxter där 91 procent av ägarna vill välja modellen igen.

Missnöjda ägare

Den sämsta bilen i undersökningen, alltså den modell med flest missnöjda ägare, är Nissan Versa. Bara 42 procent skulle kunna tänka sig att köpa Versa igen. Modellen säljs inte i Sverige.

Nästan lika illa är det med Jeep Compass, som får 43 procent. Kia Rio får det något bättre resultatet 46 procent i Consumer Reports undersökning.

Se upp – här kommer flygande ryska hjulen

De rullar, studsar, exploderar och ställer till med livsfarligt kaos på vägen. Vi talar om fenomenet flygande ryska hjul – här är några dokumenterade olyckor där bilar, lastbilar och traktorer tappar sulorna.

En del kör iskallt vidare

Majoriteten stannar när det tappat ett hjul, men de finns faktiskt de som iskallt kör vidare som om inget hänt. Lyckligtvis verkar olyckorna inte vara allvarliga, men det blir en hel del plåtskador och trasiga vindrutor i det här klippet.

Kraschar i biljakten – flyr med skateboard

Den här biltjuven är jagad av polisen, och efter att ha kraschat bilen flyr mannen från platsen.

Då får han en snilleblixt – och försöker fly på sin skateboard! Det är också nu vi får förklaringen till att skateboards inte är så populära som flyktfordon.

Se hur det går i klippet.

Vi testar Renaults nya Clio för racerbanan

Ni kanske har läst några av mina rapporter från de tappra försöken att leka racerförare. Jag har tävlat i Clio Cup i enstaka lopp under totalt tre säsonger, 2012, 2013 och i somras 2014.

Det har varit väldigt, väldigt roligt. Och lärorikt. Jag är en betydligt bättre bilförare i dag jämfört med jag vare före jag tog racinglicens och fick möjlighet att tävla på riktigt, och inte bara i diverse skojtävlingar eller bantester.

Svårast under de här åren har det varit att lära sig att bromsa effektivt. Jag har heller aldrig vänsterbromsat och jag har envisats med att använda koppling under nedväxlingar (jag vet, det är korkat).

Riktiga racingbromsar

Men allt det där blir enklare i den nya Clion. Fjärde generationen av Clio har riktiga racingbromsar som fungerar helt annarolunda jämfört med på den gamla bilen. Här gäller det att trycka hårt och precist från början och bromspedalen har ett jämnt och kompakt motstånd, den är betydligt hårdare än på den förra bilen som hade mer personbilslika bromsar.

Paddlar till sekventiella växellådan

Nytt är också att den sexstegade sekventiella växellådan sköts med hjälp av paddlar på ratten och inte som tidigare en växelspak. Även det här gör att växlingarna går smidare. Jag växlar upp på höger paddel och följdaktligen ner på den vänstra.

Och på något underligt sätt blir det aldrig aktuellt att koppla. Hjärnan registrerar redan från början att paddlarna signalerar någon form av automatlåda.

Med effektivare och bättre bromsar och en smidigare växellåda tror jag att inbromsning och ingång i kurvorna blir det stora skillnaden mellan den nya och den gamla bilen.

Under huven finns en fyrcylindrig turbomotor som ger cirka 220 hästkrafter. Chassit är också starkare, bland annat på grund av att skyddsburen byggts in från början i bilen.

Kaxigare ljud

Det är regnigt och blött på Gelleråsbanan när jag testkör den nya Clion och hittills har ingen gjort en regelrätt jämförelse mellan de båda Clio-bilarna. Men det påstås att den nya banan är en och en halv till tre sekunder snabbare än den gamla. Med den kortare tiden på banor som Gellleråsen och den längre på snabbare banor som Anderstorp.

Den nya bilen har också lite kaxigare ljud, vilket inte är helt oviktigt.

Jag njuter av testturen på Gelleråsen och inser att jag måste jobba för att kunna få tävla även 2015.

Nu blåser vi snuten: Pontiacen är till salu

Filmen ”Nu blåser vi snuten” kom till Sverige 1978 och blev en stor succé. Huvudrollerna i actionkomedin spelades av Burt Reynolds, Sally Field, Jackie Gleason och Jerry Reed.

”Nu blåser vi snuten” var en drömfilm om man gillar bilar och biljakter. I filmen som fick två uppföljare, spelade bilen Pontiac Trans Am som Burt Reynolds kör en viktig roll.

Ägde bilen privat

För alla fans, av både filmen, Burt och bilen finns nu världens chans då den är till salu. Burt fick bilen efter filmen och har således både ägt och kört den privat.

Bilen, som alltså är en Trans Am är från 1977, med den berömda guldkycklingen ditmålad på huven. På förardörrens insida sitter också en skylt där det står att den ägts av Burt Reynolds.

Bröllops-dilligens

Detta är bara en av flera saker från Burt Reynolds som auktioneras ut den 11 och 12 december på The Palm Casino resort i Las Vegas. Budandet är redan i full gång på nätet och bilen är i skrivande stund nästan uppe i en miljon kronor.

Där kan man också buda på Burt Reynolds, 78, diligens som han hade på bröllopet med skådespelerskan Loni Anderson, 69, 1988.

Audi härmar Volvo – lanserar dieselhybrid

Nya Audi Q7 kommer att börja säljas nästa år. Då presenteras bilen med både diesel- och bensinmotorer. Men lite senare ska Audi också rulla fram en plug-in-hybrid där elmotorn jobbar tillsammans med en dieselmotor.

Volvo provade den tekniken tidigt men har till sin nya XC90 valt att fokusera på el tillsammans med bensinmotor.

Audi kommer med sin nya drivlina att få en konkurrensfördel jämfört med Mercedes och BMW som fortfarande prioriterar bensin-hybriderna.

Treliters dieselmotor

Enligt Audis utvecklingschef Ulrich Hackenberg kommer drivlinan att bestå av en treliters V6-diesel och en elmotor. Bilen kommer att säljas främst i Europa och USA.

Audis vd Rupert Stadler har flera gånger uttalat att plug-in-hybriderna är den bästa lösningen för att möta kundernas krav på både låg bränsleförbrukning och lång räckvidd.

Enligt branschbedömare är det här ett sätt för Audi att kontra BMW:s stora satsning på elbilarna, som i3, samt Mercedes nya teknologi för chassikontroll och komfort. Audi vill vara ledande när det kommer till ny teknik.

Så ska verkstäderna sluta lura sina kunder

Medias kritik om att bilverkstäder inte utfört den service eller reparation som de tagit betalt för är oacceptabelt.

Därför har vi, Motorbranschens Riksförbund, MRF – i rollen som branschorganisation för landets bilhandlare och bilverkstäder, tagit fram en första åtgärdsplan för att förbättra bilverkstadskvaliteten, att bilägaren får den service som den betalar för.

Viktiga delar i planen är att göra bilägaren, konsumenten, mer medveten i sitt bilägande samt göra verkstäderna och deras anställda mer förstående inför vilka krav och kundförväntningar som finns på dem.

Detta är något som regleras i branschöverenskommelsen MRF:s villkor samt EU-kravet på att en reparation ska vara trafiksäker och inte innebära negativ inverkan på miljön. Men som uppenbarligen och beklagligt nog inte fungerar i alla lägen.

Bilen en stor utgiftskälla

Bilen är hushållets näst största utgiftskälla efter boendet. Detta måste motorbranschen respektera. Det är verkstaden som ska vara fackmannen, proffset, som med bilägarens förtroende sköter om bilen, ger den rätt service och utför reparationer korrekt.

Därför har vi som branschförbund tagit åt oss av den kritik och det hot om lagstiftning eller myndighetsingripande som konsumentminister Per Bolund uttalat som en konsekvens av tv-programmet Kalla fakta.

Löfte till konsumentministern

Vi har lovat konsumentministern att branschen måste bättra sig, att konsumenterna kan ha ett fortsatt starkt förtroende för verkstäderna – det sker trots allt drygt 10 miljoner bilverkstadsbesök varje år.

I sig borde det vara överflödigt eftersom vi vet att flertalet verkstäder har alla verktygen i sin verktygslåda för att utföra en kvalitetssäkrad reparation eller service och gör det som instruktionsboken rekommenderar. Detta enligt kvalitetskontrollorganisationen Kontrollerad Bilverkstad, KBV.

Men det finns dem som inte uppfyller branschvillkoren och – kraven. Tyvärr!

 

Våra åtgärder

 För att göra rätt redan från början måste verkstäderna arbeta med mjuka värden som attityd, företagskultur/ledarskap samt kunskap/kompetens. Det är något som man kommer åt med information och utbildning. Därför kommer vi att intensifiera informationen till verkstäder samtidigt som vi fortsätter i vårt höga tempo med kurser i bland annat i konsument- och bilverkstadsjuridik.

 För det andra kommer vi att driva på dialogen med Konsumentverket kring MRF:s villkor för bilverkstadstjänster. Det kan vara aktuellt med ett förtydligande av villkoren samt göra dem mer kända inte bara för verkstäderna utan även för bilägarna. Redan har Konsumentverket förklarat att de kommer sluta upp bakom våra insatser.

 För det tredje kommer MRF att rekommendera sina medlemmar att utöver egenkontroll ansluta sig till något av de externa kvalitetskontrollsystem som finns – exempelvis Kontrollerad Bilverkstad (KBV), Dekra med flera.

Generellt kommer vi att rekommendera verkstäderna att även gå in och använda branschens stödsystem för verksamhetsutveckling. I dagligt tal kallat för arbetet med ständiga förbättringar och kravet på ordning och reda på företaget och arbetsplatsen.

 För det fjärde kommer vi att påskynda arbetet med branschstandard för bilverkstäder. Redan har branschen en kvalitets-, teknik-, miljö- och kompetenssäkrande standard för verkstäder som utför bilskadereparationer och lackeringsarbeten.

För det femte kommer vi att förbättra konsumentinformationen. Exempelvis kommer vi att tydliggöra vilka krav och förväntningar som bilägaren ska ställa och ha på sin verkstad. Men det är också minst lika viktigt att klargöra vad en service eller reparation är och vad den innehåller. Dagens föreskrivna bilservice är en allmän översyn av fordonet enligt biltillverkarens serviceprotokoll och med få inslag av förebyggande åtgärder som en underhållsservice innebär.

Ärenden hos ARN sjunker

Dessa åtgärder är ett första steg för att öka förtroendet för motorbranschen. Vårt mål är att motorbranschen är den bransch som konsumenterna ska ha störst förtroende för.

Även om inslagen i Kalla faktas granskning visar någonting annat, sjunker antalet verkstadsrelaterade ärenden hos Allmänna Reklamationsnämnden, ARN.

Låter man detaljstudera dessa, finns det en tydlig trend att verkstäder ansluta till MRF, Motorbranschens Riksförbund eller som frivilligt valt att ansluta sig till KBV, Kontrollerad Bilverkstad är få bland anmälningarna till ARN.

Det är verkstäder som vet att det är viktigt att göra rätt från början och att om de inte följer ett utslag i ARN mister företaget rätten att använda sig av respektive kvalitetssäkrande varumärke. En MRF-ansluten verkstad omfattas även av MRF:s kundskydd.

 

Per Johansson

Vd MRF, Motorbranschens Riksförbund

 

Tommy Andersson

Ordförande MRF

Kunderna har helt orimliga förväntningar

Jag tycker att MRF är på rätt väg med sitt femstegsprogram. Att återställa ett förtroende handlar inte vara om att rya, skälla och skrämmas. Det kan hjälpa på kort sikt men MRF:s åtgärder kan, om de genomförs på rätt sätt, göra skillnad.

Jag gillar speciellt delen där MRF vill tydliggöra konsumenternas rättigheter.

För det är långt ifrån alla kunder till bilverkstäder – och för all del också bilhandlarare – som vet vilka rättigheter de har.

Lära konsumenter att bli bättre

Många hör av sig till oss med frågor och i samtliga fall är det så att de fått felaktig information av verkstäden eller försäljaren. Vill man vara elak kan man säga att verkstad eller säljare chansat lite för att klara sig billigt undan. Vill man vara snäll kan man säga att ingen av parterna är klara med vad som gäller och de står långt ifrån varandra vad gäller slutmålet.

Att lära bilbranschens parter vad lagen säger är bra och det är på tiden. De borde redan kunna det. Men det är lika viktigt att lära konsumenterna att bli bättre konsumenter.

Orimliga förväntningar

För det händer också, det ska villigt erkännas, att kunder till verkstäder och bilhandlare har helt orimliga förväntningar. Vissa tror att de ska få en ny bil för minsta lilla problem eller bara för att de ångrat sig.

Det finns några dåliga bilverkstäder och bilhandlare – men det finns också mindre bra bilköpare och bilägare.

Julklappstips: Här är årets bästa Legobilar

När släktingarna gått hem och julmatsresterna är ställda i kylen finns det inget bättre än att slappna av med ett Lego-projekt.

Här är Lego-bilarna vi har klottrat ner på årets önskelista.

Kungen av Lego-bilarna

Kungen av Lego-bilarna i år är mastodontprojektet Volvo L350F.

Hjullastaren är framtagen i tillsammans med Volvo Anläggningsmaskiner. Lastaren väger 2 kilo, är 58 cm lång består av 1636 bitar, och är fjärrstyrd.

Skopan klarar att lyfta ett helt kilo!

Filmbilar

Ett annat jätteprojekt är Batman-bilen The Tumbler. 1869 bitar pysslas ihop till den 40 cm långa och 24 cm breda bilen. Både Batman och Jokern ingår.

En annan rolig filmbil är Cadillac-ambulansen från Ghostbusters.

Bilen är extrautrustad med spökutrustning, och de fyra spökjägarna ingår – kompletta med proton-pack på ryggen. Ett lagomprojekt med 508 bitar.

För nostalgikerna

Nostalgikerna vill gärna ha någon av de här bilarna: 1962 VW T1 Camper Van, eller en trogen replika av en Mini Cooper MK VII.

Campingbilen består av 1332 bitar och är komplett med öppningsbar safari-ruta, fällbara säten och ett pop up-tak.

Den charmiga hundkojan byggs ihop av 1077 bitar och är riktigt detaljerad med reservhjul under skuffgolvet och en picknick-korg i bagaget.