Dagsarkiv: december 26, 2014

Här får Corvette stryk – av en Tesla Model S

Det här är en kamp mellan två tidsåldrar. En klassisk amerikansk sportbil med en traditionell bensinslukande V8 mot en ny amerikansk elbil som inte släpper ifrån sig minsta lilla avgasmoln.

Tack vare Teslans överlägsna vridmoment kommer den snabbt i väg och lämnar Corvetten bakom sig. Bensinbilen har dock mer effekt och kommer sedan ikapp. Men det är för sent…

Se det tuffa racet i det här videoklippet.

 

FLER BILKLIPP:

Därför ska du inte köpa billiga däck

Hon tog traktorn hela vägen till sydpolen

Här löper vägbommen amok – slår sönder bil

Koenigsegg i heltokig fart ute på autobahn

Koenigsegg Agera R har en fem liter stor V8 på 1 140 hästkrafter. Bilen gör 0–100 km/h på under tre sekunder. Toppfarten är än mer imponerande: 440 km/h uppges sportbilen klara under rätt förhållanden.

Naturligtvis är det svårt att hitta en väg som tillåter de här vansinniga hastigheterna. Det enda lagliga alternativet är autobahn – men inte ens här visar det sig vara helt enkelt.

 

FLER BILKLIPP:

Därför ska du inte köpa billiga däck

Hon tog traktorn hela vägen till sydpolen

Här löper vägbommen amok – slår sönder bil

Porsche kan återkalla Zlatans supersportbil

918 Spyder är Porsches mest exklusiva modell. Och många av kunderna är både välkända och rika. En av dem är fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic, som köpte sin 918 Spyder tidigare i år.

Toppfart: 345 km/h

Bilen, som kostar cirka åtta miljoner kronor, har en V8 på 4,6 liter och 608 hästkrafter. Dessutom bidrar två elmotorer med ytterligare 286 hästkrafter. Bilen väger 1 634 kilo och gör 0–100 km/h på 2,8 sekunder. Toppfarten anges till 345 km/h.

Porsche har återkallat 918 Spyder en gång tidigare, det var i september som man fattade beslut om att ett problem i bakvagnen behövde åtgärdas på 46 bilar.

Inga olyckor bakom beslutet

Den här gången handlar det om ett antal delar i chassit som vid en kontroll visar sig ha kvalitetsbrister. 205 bilar är berörda, om Ibrahimovics bil finns med bland dem är inte känt.

Det finns inga rapporterade olyckor som ligger bakom Porsches beslut att återkalla bilarna.

 

LÄS OCKSÅ: Zlatans nya superbil är värd 8 miljoner

Volvo XC90 – unik inblick i byggandet

XC90 är den första nya modell från Volvo sen kinesiska Geely tog över som ägare. De första 1927 bilarna som ingår i First Edition såldes snabbt slut när Volvo sålde dem på nätet, enligt tillverkaren tog det bara 47 timmar.

Det kommer dock att byggas betydligt fler bilar och i fabriken har arbetet redan dragit i gång.

På videon här bjuder Volvo på en unik inblick i arbetet. Här får vi följa hur en XC90 blir till, steg för steg.

 

MER OM NYA VOLVO XC90:

Allt du behöver veta om nya Volvo XC90

Volvo XC90 testas i simulerad dikeskrasch

Här krockas nya Volvo XC90

Volvo och Scania ska ha sinkat miljöteknik

Det handlar om Sex europeiska lastbilstillverkare, förutom Volvo och Scania ska också DAF, Daimler, Iveco och MAN ha varit delaktiga i den kartell som sägs ha existerat under 14 år, mellan 1997 och 2011. Tillsammans har de nära 100 procent av marknaden för tunga lastbilar i Europa.

Avslöjas i dokument

Det är den brittiska finanstidningen Financial Times som tagit del av dokument som avslöjar lastbilstillverkarna. I dokumenten framgår bland annat att medlemmarna i kartellen kom överens om både tidpunkten och priset för införandet av utsläppsreducerande teknik. Misstankarna om kartellen uppkom när tillverkarna lyckades fördröja införandet av nya vikt- och storleksregler för tunga lastbilar.

Utreds av EU-kommissionen

De sex lastbilstillverkarna utreds sedan 2011 av EU-kommissionen för misstänkt prissamarbete. I november skickade utredaren sin bedömning till de berörda tillverkarna som nu får en chans att svara på anklagelserna. Volvos riskerar att bötfällas för sin inblandning prissamarbetet, summan kan landa på motsvarande 3,7 miljarder kronor uppger Financial Times.

– Uppgörelserna kommer att bli väldigt svåra. Om det hela leds i bevis har vi en väldigt allvarlig överträdelse här, säger Margrethe Vestager, EU:s nya konkurrenskommissionär.

Batmans första bil – se det underliga bygget

Världsberömda bilbyggaren George Barris brukar sägas vara bakom den första Batmobilen från 1966 – en ombyggd 1955 Lincoln Futura som fick rulla i den klassiska tv-serien. Men det var två unga killar som byggde den allra första officiella bilen som ni ser i bilderna ovan.

Byggdes i en lada

1960 började den då 23-årige Forrest Robinson att bygga Batmobilen tillsammans med kompisen Len Perham i familjens lada. Bilen är byggd på ramen från en 1956 Oldsmobile 88 och med en 324 Rocket-V8. Tre år senare stod den klar. Då var bilen lackad i en futuristisk silverfärg. Till slut fick DC Comics nys om bilen – och hyrde den för en promo-turné. Den första officiella Batmobilen var ett faktum.

Glömdes på en åker

Forrest sålde sedan bilen för 200 dollar, och inom några år hamnade den på en åker i New Hampshire – där den stod bortglömd i nästan 50 år. 2008 upptäcktes bilen, och såldes vidare i olika led tills den köptes av Toy Car Exchange, som såg till att bilen renoverades till originalskick. Bilen visades upp i år, på bilutställningen Sacramento Autorama, där den vann första pris i klassen handbyggd sportbil – före ikoner som Shelby Cobra.

Här är New Yorks hetaste taxiförare

Intäkterna från taxikalendern går till New Yorks University Settlement – en urgammal institution som hjälper behövande med bland annat utbildning och bostäder.

Fick in 40 000 dollar

Förra året fick man in 40 000 dollar, så en uppföljare till 2015 var given. Kalendern kostar knappt 15 dollar. Bläddra igenom bildspelet för att se några av de fantastiska bilderna!

Så luras du att köra full – kan leda till katastrof

Var tredje alkomätare håller för låg standard. Bara de senaste åren uppskattar MHF att över 700 000 alkomätare har sålts vilket i teorin innebär att det kan vara över 230 000 farliga mätare i omlopp. Risken finns att dessa används i god tro – och sedan orsakar så att förare orsakar olyckor eller lagförs för rattfylleri.

– Är inte mätaren godkänd enligt vår konsumentguide kan man utsätta både sig själv och andra för fara, säger Tomas Jonsson.

Finns inga regler

Det finns inga regler som kräver att en mätare måste uppfylla vissa krav. Därför kan det fortfarande säljas dåliga alkomätare.

– I dag är det tyvärr helt upp till konsumenten själv att ta reda på om en alkomätare är säker och kvalitetstestad.

Vill man känna sig trygg och lita på sin mätare ska man först kontrollera att den är konsumenttestad på MHF:s hemsida – gärna även Europa-godkänd då detta är den vedertagna standarden som alkomätare i framtiden ska godkännas efter.

 

Allt fler använder appar till sina smartphones för att räkna ut hur det står till med promillehalten i blodet innan de sätter sig bakom ratten. MHF är inte nöjda med detta:

– Även det är direkt livsfarligt då det är extremt individuellt hur kroppen reagerar på alkohol, säger Tomas Jonsson.