Dagsarkiv: januari 5, 2015

Saltvåg begravde bilar på parkering

Morton Salt i norra Chicago ligger granne med en bilahandlare som säljer Acura. Och det vanligt att kunder till bilverkstaden parkerar sina bilar mot väggen till saltlagret.

Det gör de troligen inte i framtiden.

Saltjätte i USA

För när gaveln till fabriken gav vika hamnade de parkerade bilarna – minst sex stycken – under ett berg av salt. Morton Salt firade nyligen sitt 100-årsjubileum och byggnaden i Chicago användes som lager. Morton Salt säljer salt över hela USA.

Förutom saltet fick flera av de parkerade bilarna också tegelsten och bruk över sig.

Här gör sig ”The Stig” redo för nya Top Gear

Få vet vem som egentligen döljer sig bakom den vita hjälmen. Men ”The Stig” har blivit en superkändis i och med sin medverkan i BBC:s ”Top Gear” där han pressar supersnabba bilar till max.

Premiär i slutet av januari

I videon, som är en teaser för att den 22:a säsongen av programmet snart kommer, njuter racerföraren av sin semester – och av en Lamborghini Aventador.

Rätt meningslöst. Men riktigt roligt.

Bilarna har tagit över CES i Las Vegas

När dåvarande chefen för Ford i USA, Mark Fields, höll ett tal tillsammans med Microsofts Bill Gates på CES-mässan i Las Vegas 2007 ansågs Fields vara en udda fågel i sammanhanget. Besökarna och de som lyssnade kunde inte förstå vad Fields hade där att göra.

Apples system till bilar

I dag är Mark Fields chef för hela Ford. Och bilbranschen har mer eller mindre tagit över hela CES. Under årets show väntas de olika biltillverkarna och stora aktörer som Apple och Googles nyheter om bilsystem bli en större attraktion än tv-spel.

I dag är biltillverkarnas nya tekniska system där bilen blir en del av din smarta telefon, din armbandsklocka och internet. Bilen integreras i ditt vardagliga internetliv.

Under CES-dagarna kommer flera tillverkare också att visa upp sina självkörande bilar.

– CES har blivit en allt viktigare plats för lanseringar, det är ett sätt för bilföretagen att ta sig bort från sin vanliga arena och få en större global plattform för sin teknologi, säger teknikanalytikern Mark Boyadijs till bilbranschtidningen Autonews.

Också Volvo är på plats

Ford får sällskap av Mercedes, Volkswagen, Toyota, Hyundai, Audi, BMW, Chrysler och Volvo på showen i Las Vegas.

Och företag som Visteon, Apple och Google visar upp sina senaste nyheter för den internetuppkopplade bilen. Andra visar nya grundstenar för att bygga system till bilarnas allt mer avancerade datorer.

För bilföretagen är det också viktigt att möta teknikföretagen på deras hemmaplan. På de vanliga bilsalongerna handlar det mest om de redan frälsta – i Las Vegas tas beslut som kommer att påverka bilarna för lång tid framöver.

CES i Las Vegas öppnar på tisdag.

Sälja bil på Blocket – så får du bäst betalt

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Så lyckas han trotsa Venedigs bilförbud

En Ferrari F50 byggd i trä – och som en båt. Så ordnade Livio De Machi en bil i staden Venedig, där det på flera platser är förbjudet med bilkörning. Under huven finns här en båtmotor från Yamaha så det är enbart skalet som påminner om en F50.

För Livio De Machi är märkliga fordon ingen nyhet. Hans samling rymmer flera exklusiva bilar och bland annat en märklig pumpavagn.

Här är 100 billigaste nybilarna i handeln

Tillsammans med nybilsguiden facit.com har vi plockat fram en lista över de 100 billigaste bilarna på den svenska marknaden. Priserna gäller instegsversionen av varje modell och här finns så gott som alla typer av bilar och bilmärken.

Men det är inte bara inköpspriset som spelar roll när vi ska räkna på vad det kostar att köpa bil.

– Om man i stället för att fokusera på inköpspriset, tar reda på vad bilen kommer att kosta att äga över den tid man kommer att ha den, då kan det löna sig att välja en något dyrare bil med högre restvärde, säger Håkan Nilsson på facit.com

Jämför bilar

Håkan Nilsson rekommenderar att varje bilköpare jämför nya bilar och på bland annat facit.com finns en nybilsguide som hjälper till att analysera bilköparens behov.

– Där man kan jämföra alla nya bilmärken och modeller med varandra och till och med göra en liten behovsanalys där programmet tar fram de bilar som passar dina behov och plånbok.

Här är bilarna som stigit mest i värde

En del bilköp kan visa sig vara riktigt bra investeringar. Det här gäller förstås inte vanliga Svenssonbilar – det är förstås sportbilar som uppnått ikonstatus och blivit samlarobjekt som ligger bra till.

Porsche i topp

Discovery Channel har kollat vilka modeller som ökat mest i värde de senaste tio åren. På första plats med en otrolig prisökning på Porsche 911 Carrera RS 2.7 tillverkades mellan 1973 och 1977. 2004 fick man ge 790 000 kronor för bilen – i dag ligger priset på drygt sex miljoner!

Dyr offroad

Det finns en modell på listan som sticker ut. Det är offroadikonen Land Rover Series I. För 10 år sedan var snittpriset för den här modellen uppemot 80 000 kronor. I dag ligger snittpriset på 260 000 kronor.

Skilsmässa vanligare för trafikoffer

– Det är klart att det tar oerhört på en relation. Den som drabbas går igenom en sorgeprocess – man sörjer den person man var före olyckan, säger 47-åriga Åsa Wikander utanför Eslöv.

Det är 20 år sedan hon körde av vägen och in i ett träd. Nu är hon skild, sjukpensionerad och lever med konstant värk i nacken, ryggen och huvudet. Nedslitna nackkotor och tre diskbråck. Livet har blivit helt annorlunda. Från att ha varit egenföretagare med ”70 järn i elden” till att ha tvingats anpassa sig efter smärtan.

– Den som blivit skadad förändras mycket. Smärttillståndet påverkar relationen, säger Åsa Wikander.

Fler skilsmässor

Skilsmässorna är 50 procent fler bland trafikskadeoffer jämfört med en kontrollgrupp, visar en undersökning från den danska branschorganisationen Forsikring & Pension. Undersökningen visar att 20 procent av de trafikskadade har skilt sig tio år efter olyckan, medan 13 procent i kontrollgruppen skilt sig.

Tonny Elmose Andersen, forskare vid Syddansk universitet i Danmark, som forskat om patienter med kronisk smärta och posttraumatiskt stressymptom, förklarar att långvarig smärta efter en olycka gör människor inåtvända och deprimerade. De har inte samma fokus på sin partner och på omgivningen, utan riktar uppmärksamheten inåt. Han pekar på att just pisksnärtskador inte alltid tas på allvar av omgivningen i Danmark, patienter kan bli runtskickade i sjukvårdssystemet och ha svårt att få förståelse från anhöriga.

– Vi vet från studier att 15 procent av dem som varit med om en trafikolycka som de upplevt som våldsam utvecklar posttraumatisk stress. Det är en chock som kommer efteråt.

Smärta ger depression

De patienter med långvarig smärta som han möter genom kliniska studier via sitt arbete har inte sällan problem i sina parförhållanden.

– När en person efter tre månaders smärta fortfarande inte har kommit ur det så har omgivningen svårt att förstå varför personen inte kommit vidare, säger han.

Forskning visar en högre förekomst av depression och ångestsymptom bland skadade med långvarig smärta, enligt Tonny Elmose Andersen.

– Partnern har svårt att förstå varför den andre har så ont när de inte kan se något utanpå. Då uppstår lätt en frustration och förtvivlan.

Detta stämmer väl överens med Åsa Wikanders upplevelser.

– Det är en utmaning för en relation. Man vill inte ha medlidande men däremot förståelse från partnern, säger hon.

Det har också gått ut över vännerna – där har inte funnits ork att ta hand om relationerna.

– Man blir fruktansvärt isolerad.