Dagsarkiv: april 1, 2015

Kolla, så här lyxigt har du aldrig åkt kollektivt

Nu kan man åka ”businessclass” i San Franciscos kollektivtrafik. Nya bussbolaget Leap har fem bussar utefter en strategisk linje mellan det finansiella distriktet och marinan. Här erbjuds passagerarna en långt bekvämare färd än med de vanliga överfulla spårvagnarna och bussarna som utgör San Franciscos kollektivtrafik.

Ombord på de specialbyggda bussarna kan man beställa snacks eller kaffe via sin smartphone, som hämtas åt dig av en servitör ombord. Givetvis finns det wifi, och möjlighet att ladda telefonen. Allt medan man sitter vid ”baren” eller på något av de bekväma sätena.

 

LÄS OCKSÅ: Säljaren: Så prutar du ner bilpriset

Som ett kafé

– Vi vill att det ska kännas som ett kafé, säger vd:n Kyle Kirchoff till The Verge.

En biljett med bussen kostar 55 kronor – jämfört med 20 kronor för den vanliga kollektivtrafiken. För nästan 65 kronor kan man beställa en flaska färskpressad juice.

Den nya busslinjen började rulla för en dryg vecka sedan – och planen är att bussbolaget ska expandera och erbjuda fler linjer på sikt.

 

LÄS OCKSÅ: Förarna som skapar mest ilska i trafiken

Beskedet: Nej till skatt på dubbdäck

Nej, det blir ingen extra skatt på dubbdäck. Motormännen har gått ut med att regeringens utredning föreslår just detta – men det stämmer inte. Tvärtom avråder utredningen från att införa skatten, eftersom man tror att olyckorna kommer att öka om fler väljer bort dubbdäcken, rapporterar politiksajten altinget.se.

Kommuner har i dag rätt att förbjuda dubbdäck med lokala trafikföreskrifter, och det tycker man är tillräckligt.

 

LÄS OCKSÅ: Så byter du enkelt däcken själv

Skulle inte få stor effekt

En dubbskatt skulle ha positiva hälsoeffekter i Stockholm, men inte så stora. Utredningen räknar med att en dubbskatt årligen skulle rädda tre personer från att dö i förtid. Mot detta vägs ett förväntat ökat olyckstal, med personskador och trafikstopp som följd. Vinterväghållningen skulle också behöva förbättras för att motverka olycksriken.

Utredarna tror också att partikelhalterna i Stockholm kommer att minska på sikt, tack vare höjd trängselskatt och färre dubb i vinterdäcken än tidigare.

 

LÄS OCKSÅ: Här är årets bästa sommardäck

Husbilsjätte i konkurs – kunderna drabbas

Mobile Living omfattas av en agentur- respektive en återförsäljaravdelning. Agenturverksamheten ansvarar för importen av Bürstner och Niesmann+Bischoff i Sverige, samt Polar, Solifer och Movera i Sverige, Norge och Finland.

Återförsäljaravdelningen består av Östgöta Camping, Mälarcamp, Skåne Camp, Hallands Camp och Dalarna Camp.

I konkursen berörs inte bolagen SoliferPolar AB eller dotterbolaget SoliferPolar AS som är verksamma i Norge. Verksamheten för Polar fortsätter därför utan påverkan av konkursen.

 

LÄS OCKSÅ: Här är 15 farligaste vägarna i påsk

Kunder förlorar pengar

Däremot berörs ett flertal kunder direkt, det handlar om människor som betalt handpenning för nya husvagnar och husbilar – pengar som de nu förlorat.

– Är fordonet beställt på fabriken är handpenningen förlorad. Vi har dessvärre haft två, tre kunder som har blivit drabbade. Detsamma gäller de som haft ett presentkort. De var köpta i ett bolag som inte längre finns och därmed gäller de inte längre, säger Jörgen Trygg, platschef på Östgöta Camping, till Husvagn&Camping.

Oklart vad som händer

Vad som kommer att hända med de fyra varumärkena, som är bland de populäraste i Sverige, är oklart.

– Det är starka varumärken så de kommer att leva vidare på den svenska marknaden men just nu vet vi inte hur det kommer att se ut framöver. Det jag vet är att Polarfabriken inte påverkas av konkursen utan de jobbar på som vanligt. Skillnaden blir den att de nu får sköta försäljning och marknadsföring på egen hand från Dorotea, säger Mobile Living Groups marknadschef Sofia Modigh till Husvagn&Camping.

 

LÄS OCKSÅ: Säljaren: Så prutar du ner bilpriset

Stekhett i bilhallen – mest populära bilarna

Registreringarna ökade med 14 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt branschorganisationen Bil Sweden. Totalt såldes då 31 590 nya bilar.

Organisationens vd, Bertil Moldén, förklarar utvecklingen med hushållens ökade köpkraft, extremt låga räntor och allmän konjunkturförbättring.

Det var femtonde månaden i rad som nyregistreringen ökade.

Från januari till och med mars i år har 75 733 bilar registrerats. Det är en ökning med 12 procent jämfört med förra årets 67 803 registreringar under samma period.

 

LÄS OCKSÅ: Så undviker du farliga missar vid däckbytet

V70 mest populär

Volvo V70 är fortfarande Sveriges mest sålda bil, med 6 504 registreringar hittills i år. Den följs av Volkswagen Passat, som har 4 394 registreringar och Volkswagen Golf ligger tätt bakom på 4 350.

Sedan följer tre Volvomodeller – Volvo S/V60, Volvo XC60 och Volvo V40. Toyota Auris, Skoda Octavia, Kia Cee’d och BMW 3-serie avrundar topp tio-listan.

Det gör att Volvo också är den största biltillverkaren på den svenska bilmarknaden, med totalt 15 035 registrerade bilar hittills i år. Volkswagen skuggar med 11 802 registreringar.

 

LÄS OCKSÅ: Här är sommarens bästa budgetdäck

Klassiska VW-bilar – vad kan du om dem?

Volkswagen har byggt många populära bilmodeller genom tiderna, och startskottet gick förstås med den klassiska Bubblan. Succén stannade inte där, utan den tyska tillverkaren fortsatte bygga bilar som fått brett genomslag genom decennierna. Nu utmanar vi dig med ett VW-quiz, vad kan du om bilarna?

Påsk – farligaste vägarna i helgen

Ska du ut på vägarna i påsktrafiken är du inte ensam – många vill till skidområden, sommarstugor eller släkt och vänner. Belastningen på vägarna är stor.

– Påsktrafiken är som en blandning av vintersportlovstrafiken och midsommartrafiken, säger Jon Stenbeck, informationschef på Motormännens Riksförbund till Allt om bilar.

Sedan sekelskiftet har i snitt sju personer dött varje år. Statistiken visar också att ungefär 260 personer skadas svårt. 2014 blev dock ett bra år, endast en person fick sätta livet till i påsktrafiken. Det är den lägsta siffran sedan år 2000.

 

LÄS OCKSÅ: Däcken som kan vara livsfarliga i sommar

Dubbelt så mycket trafik

Skärtorsdagen är startskottet för den mest intensiva påsktrafiken. På vissa vägar kan trafiken fördubblas jämfört med en normal trafikhelg. Värst olycksdrabbade är långfredagen och påskafton.

– Tänk på att många fler än du är ute på vägarna under påsken. Kör med ett ägg under foten och håll ordentligt avstånd till bilen framför. Planera också in en rast efter 25-30 mil så blir resan både säkrare och roligare, utan trötta förare och barn, säger Mikael Högskoog, pressansvarig på Motormännen.

Många påskresenärer åker till fjällen. I Dalarna blir trafiken särskilt intensiv runt Malung, Rättvik, Mora, Orsa och Älvdalen. Även i Jämtland blir trafiken mer intensiv. I södra Sverige ökar trafiken in och ut från Stockholm, Göteborg och Malm, samt till klassiska sommarstugeområden runt kusterna som Roslagen, Bohuslän, Österlen och Öland. Och tungt belastade vägar betyder ökat risk för olyckor.

 

LÄS OCKSÅ: Här är sommarens bästa budgetdäck

Vägarna du ska välja

– Välj om möjligt säkra motorvägar och 2+1-vägar med mitträcke, där risken för svåra olyckor är mindre. Man bör också vara beredd på att många nu tar fram motorcyklarna och det är en omställning både för vanliga trafikanter, men även för motorcyklisterna som nu gör sina första turer, säger Mikael Högskoog.

Många bilar är tungt lastade när de ska tackla påsktrafiken. Och enligt motormännen kan det innebära ökade risker.

– En av de viktigaste sakerna att tänka på är att packa rätt. En dåligt packad bil kan bli en livsfara vid en hastig inbromsning. Packa därför de tyngsta sakerna så långt ner och så långt fram i packutrymmet som möjligt. Då minimerar du risken för att lasten rör på sig, avslutar Mikael Högskoog.

 

LÄS OCKSÅ: Här är årets bästa sommardäck

Porsche presenterar nya Boxster Spyder

Porsche presenterar nya Boxster Spyder

Modellen för puristen

För ett tag sedan gick Porsche ut och bekräftade att de hade en ny Boxster Spyder på gång. Inatt presenterades den och det här är en bil för puristen säger Porsche, och för den som bara vill ha det allra nödvändigaste.

Spyder är 20 millimeter lägre jämfört med vanliga Boxster och får bromsar från 911 Carrera. Något mer den också lånar från storebror är motorn, för i den här sitter det nämligen en boxersexa på 3.8 liter och 375 hästar. Till den kopplas endast en sexpetad manuell låda och spakar man denna rätt ska man kunna ta sig …read more

LÄS MER: Feber

Jon Olsson presenterar Audi RS6 DTM

Jon Olsson presenterar Audi RS6 DTM

Hans nya 900 hästar starka vinterbil

Jon Olssons Audi RS6 Avant har varit på spa-behandling ett tag hos Leif Tufvesson och hans företag Caresto och nu är den äntligen klar. Jon kallar den för Audi RS6 DTM och förutom ett egendesignat herrejösses-kjolpaket har bilen STM Stage 3+-trimning vilket innebär hela 900 hästar ur den dubbelturbomatade V8:an som i standardutförande ger 560 hästar. Vidare har den ett race-avgassystem från Milltek, fjädring från Intrax, fälgar från ADV1 och bromsar från Movit. Eftersom det är en vinterbil och eftersom det är Jon som äger den har den självklart även en takbox på taket, …read more

LÄS MER: Feber

Servicedags för din Lexus LFA?

Servicedags för din Lexus LFA?

Då får du ta dig till Tyskland

Om du skulle vara en av de lyckliga som äger en Lexus LFA och det börjar blinka servicedags på displayen är det inte bara att svänga in på närmsta Lexus-center och lämna bilen där. Du måste nämligen bege dig till TMG (Toyota Motorsport GmbH) i Köln, Tyskland eftersom de är de enda som utför service på denna bil. Inget att bråka om för den som bor i Sverige såklart, men kanske inte lika kul för den som kör omkring i USA…
www.autoevolution.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/bil/art/324051/servicedags_fr_din_lexus_lfa/

…read more

LÄS MER: Feber

Stockholmare spenderar rätt mycket tid i bilkö

Stockholmare spenderar rätt mycket tid i bilkö

Toppar listan i Norden

GPS-makarna Tomtom har gjort en undersökning om hur mycket bilköer det är runt om världen och kom fram till att bilister i Stockholm spenderar mest tid i bilkö jämfört med andra länder i norden. I snitt spenderade stockholmare 11 arbetsdagar med att sitta stilla på diverse vägar i stan.

Stefan Högberg, nordenchef för Tomtom, berättar att de värsta perioderna att spendera på Stockholms gator med bil är måndag, onsdag och torsdag eftermiddag.

Jämfört med andra städer i Europa ligger dock Stockholm endast på 13:e plats och Moskva, St Petersburg och Bukarest ligger i toppen.

LÄS MER: Feber