Nya Discovery Sport ser ut att vara en bil i samma klass som sin stora kusin Range Rover Sport, en modell som på många sätt är något utöver det vanliga.
Men när man kliver in i Discovery Sport och kör i väg för första gången är risken stor att man blir en smula besviken.
Känslan av att sitta i bilen är inte alls exklusiv, även om vi sitter i en rikligt extrautrustad bil. Inne i den här suven ser det alldagligt och lite fantasilöst ut, det är inte alls mer spännande eller härligt än att sitta i till exempel en Kia Sorento eller en Hyundai Santa Fe, två betydligt billigare bilar.
Köregenskaperna är inte heller bättre än hos de koreanska konkurrenterna, trots att modellen har ordet ”Sport” i namnet.
Bilen är rätt sävlig i sin karaktär och är inte rolig att köra. Den 190 hästkrafter starka dieselmotorn är visserligen bra och tillräckligt stark för de flesta jobb, men den bidrar varken till att ge Discovery Sport körglädje eller premiumkänsla.
Briljerar med säkerhet och lastutrymmen
Det finns dock några områden där Land Rover Discovery Sport briljerar.
Ett av dem är säkerheten.
Modellen har utrustats med en fotgängarairbag, vilket den är först i klassen med. Här finns också ett automatiskt nödbromssystem som ska förhindra kollisioner med framförvarande fordon.
När bilen testades av Euro Ncap belönades den med fem starka stjärnor och fick riktigt höga poäng för bland annat skydd av vuxna passagerare. Bra där.
Discovery Sport kan också vara ett vettigt val om man behöver mycket lastutrymme eller om man vill ha en vettig dragbil.
Väljer man att ha de två extrasätena nedfällda ska det gå att knöka in mellan 829 och 981 liter bagage, beroende på har man har valt att ha det skjutbara baksätet. Den här modellen lär, precis som de alla modeller från tillverkaren, bli poppis som dragbil. 2 200 kilo får man hänga på kroken om man har rätt körkort.
Avancerade offroadsystem
Om man prioriterar framkomlighet är det här också en bil som kan funka. Land Rover kallar fyrhjulsdriftsystemet Terrain Response, ett system som låter föraren ställa in bilen för körning på olika typer av underlag.
En fiffig grej är att bilen kan mäta vaddjupet och varna föraren om det blir djupare än de 60 centimeter som modellen ska klara.
För den som verkligen vill utmana naturen finns ett mer avancerat system för fyrhjulsdrift som kallas Active Driveline som är ett elektriskt system.
Här kan bilen bli tvåhjulsdriven när omständigheterna tillåter det, vilket sänker förbrukningen. Systemet bjuder också på torque vectoring, alltså fördelning av vridmoment mellan hjulparen.
Kostar med utrustning
Land Rover Discovery Sport är en dyr bil.
Lockpriset för basversionen är 376 900 kronor, vilket kanske inte låter så farligt. Men då får man en riktig snikversion.
Testbilen kostar mer – över 600 000 kronor när extrautrustningen är inräknad.
Och så mycket pengar är den faktiskt inte värd.