Dagsarkiv: maj 7, 2015

Subaru Outback – en riktig offroadbil

Pris: Från cirka 174 000 kronor.

Motor: Fyrcylindrig diesel.

Cylindervolym: 1 998 cc.

Effekt: 150 hk.

Vridmoment: 350 Nm.

Kraftöverföring: Fyrhjulsdrift, manuell.

Förbrukning: 5,9 liter per tio mils blandad körning.

CO2: 155 g/km.

LängdxBreddxHöjd: 4 775×1 820×1 605mm.

Tjänstevikt: 1 650 kg.

PLUS:

Bra utrymmen. Det är gott om plats i Subaru Outback, både för passagerare och bagage.

Framkomligheten. Klart bäst i klassen. Den här bilen är förmodligen bättre än de flesta suvar på tufft underlag.

MINUS:

Höga priser. Ska man köpa sig en lätt begagnad Outback får man gräva djupt i plånboken. Många tycker dock att det är värt det.

Bränsleekonomin. På papperet är förbrukningen inte så farlig. Men de bilar vi kört i verkligheten har varit rätt törstiga.

SE UPP MED:

Hårt körda bruksbilar. Visst klarar en Outback rätt tuffa tag, men alla bilmodeller slits när de får arbeta hårt. Många exemplar har använts flitigt som dragbilar vilket kostar på. Köp gärna en utan dragkrok för att vara på den säkra sidan.

Audi A1 – så bra är den som begagnad

Pris: Från cirka 95 000 kronor.

Motor: Fyrcylindrig bensin.

Cylindervolym: 1 197 cc.

Effekt: 85 hk.

Vridmoment: 160 Nm.

Kraftöverföring: Framhjulsdrift, manuell.

Förbrukning: 5,1 liter per tio mils blandad körning.

CO2: 119 g/km.

LängdxBreddxHöjd: 3 954×1 746×1 422mm.

Tjänstevikt: 1 065 kg.

PLUS:

Komforten. Den här bilen är överraskande skön att åka i – det känns nästan som i en stor bil. En del vägbuller kan störa om man har stora hjul.

Körglädjen. Audi A1 är jätterolig att köra, speciellt om man väljer någon av de lite piggare motorerna.

MINUS:

Utrymmena. Det här är ju en jätteliten bil, knappt fyra meter lång. Det märks på utrymmena för både passagerare och bagage.

Ekonomin. Det kostar att ligga på topp. Det här är riktigt dyra bilar.

SE UPP MED:

Det höjs ibland varnande fingrar för 1,4 TSI-motorn från Volkswagen. Kamkedjan verkar kunna ta stryk om oljan inte håller extremt bra kvalitet. Kanske smart att välja en bil som servats som den ska.

Hur långt får jag köra obesiktigat?

Mobilsnackande gångtrafikanter

Hej! Jag heter Worla Adadevoh. Jag undrar om gående som använder mobilen vid övergångställen tänker på omgivningen? Tror gående och cyklister att vi bilister kan bromsa hur snabbt som helst? Jag undrar om gående kan lyfta bort blicken från mobilen vid övergångsställen?

Worla Adadevoh

TRAFIKPOLISEN: Gående som ska gå ut på ett övergångsställe ska ta hänsyn till hastighet och avstånd till de fordon som närmar sig. Alltså det ligger ett stort ansvar även hos gångtrafikanten att vara uppmärksam på trafiken.

Krockade med bilen

Hej jag har en fråga. Jag krockade med en bil, varken han eller jag visste hur vi skulle göra för att det skulle bli rätt. Jag tog fram min lapp om skadeanmälan och ville fylla i denna men han i sin tur ville att jag skulle ge honom pengar för skadorna som uppstått på hans bil. Efter mycket om och men så ville jag ringa polisen för att få reda ut detta ordentligt. Då sa han plötsligt att det inte var några problem och att han skulle fixa detta själv. Han satte sig därefter i bilen och åkte. Jag fick inga uppgifter ifrån honom utan har bara hans reg. nr. Det var bara hans bil som var skadad och han hävdade att han köpte bilen i dag och att han inte visste om den var försäkrad. Vad ska jag göra nu?

Lisa

TRAFIKPOLISEN: En trafikant som med eller utan skuld haft del i en trafikolycka skall stanna kvar på platsen, men även att på begäran av någon annan som haft del i trafikolyckan uppge namn och adress och lämna upplysning om händelsen. Om än vägtrafikant med eller utan skuld till trafikolyckan avviker från platsen utan att uppge namn eller adress så kan det även rubriceras som olovligt avvikande från trafikolycksplats. Man kan där dömas till böter eller fängelse i högst 6 månader.

LÄS MER: Trafiksyndarnas sämsta borförklaringar

Köra för fort med ambulans bakom

Hej! Om jag blir upphunnen på enfilig vajerväg av blinkande fordon, ambulans, brandkår eller polis. Får jag / Ska jag öka farten över tillåten hastighet för att underlätta och kanske rädda liv eller ska jag envist ligga kvar i tillåten hastighet och plockera tills det blir tvåfiligt igen?

Kör väl! Sten

TRAFIKPOLISEN: Om möjligt så ska man köra åt sidan och lämna plats och underlätta för utryckningsfordonet. Vid nödsituation där ambulans eller annat utryckningsfordon påkallar fri väg så finns det rättsfall där förare har ökat farten en aning och blivit stoppade i en kontroll. Vid rättegång har det då åberopats att det på grund av en nödsituation varit försvarligt att överskrida gällande hastighetsbestämmelser.

Köra obesiktigat – i 60 mil

Hej. Jag har körförbud på min bil och den behöver några reparationer innan den kan bli aktuellt att kontrollbesiktiga den. Får jag köra med bilen till mitt sommarställe där jag har en mekaniker som gärna hjälper mig att repararera bilen. Tanken är att också besiktiga bilen på den orten. Sommarstället ligger 60 mil från där jag bor.

Olle

TRAFIKPOLISEN: Uttrycket ”kortaste lämpliga väg” innebär inte att kontrollbesiktning måste göras hos det närmast belägna besiktningsorganet eller att besöka en lämplig verkstad. Valfrihet råder härvidlag. Uttrycket torde också innebära att om viss från framkomlighetssynpunkt bättre färdväg skulle vara något längre än en kortare men sämre sådan, så är föraren berättigad att välja den längre vägen. Vid en eventuell kontroll utefter färdvägen måste föraren emellertid vara beredd att kunna styrka att han eller hon är på väg att ställa in fordonet till kontrollbesiktning eller verkstad.

Begagnad Tesla – så kan du göra ett klipp

Tesla har uppdaterat sin hyllade Model S med både större batteripaket, bättre prestanda och fyrhjulsdrift.

Det har fått många ägare att vilja byta upp sig, vilket leder till ett större utbud av begagnade bilar på marknaden.

Biltillverkaren har själva insett att det finns pengar att tjäna på den växande begagnatmarknaden och har nu börjat sälja inbytesbilar på sin amerikanska hemsida.

LÄS MER: Nya Teslan får 900 hästkrafter

Köpa Tesla direkt på nätet

Här kan man bläddra bland bilarna för att sen lägga en handpenning på 1 000 dollar när man hittar den bil man vill ha. Kunden kan sen välja att hämta sin bil eller att få den levererad. Alla bilar kontrolleras noga av Tesla och köparna får överta garantierna på bilen.

Den billigaste bilen i skrivande stund är en Model S 60 som står i Chicago. Den har gått knappt 4 000 mil och kostar 450 000 kronor.

Billigaste bilen på Blocket just nu är en 2013 års S 85 som annonseras för 795 000 kronor.

Motorlampan lyser, blir det en tvåa?

ABS-lampan lyser

 Hej! ABS lampan lyser på min Xantia från 2000. Vad säger besiktningen om det?

Vänligen Po Larsson

 

MORGAN: I kontrollbesiktningen ingår kontroll av funktionen på varningsanordningen för ABS-bromsarna. Det innebär att varningslampan måste fungera, tändas en kort stund när tändningen sätts i läge ”ON” och om varningslampan varnar för fel på det elektroniska antilåssystemet blir bilen underkänd. Från och med år 2012 ingår även kontroll av varningslampan för bilens antisladdsystem, vanligtvis kallad för ESP eller ECS.

Strålkastartorkare?

 Måste man ha torkarna till strålkastare på en V70-99 när man besiktar den.

Kent.

MORGAN: Det är bara på bilar med strålkastare av typen LED eller Xenon (gasurladdningslampa) som det är krav på strålkastarrengörare och automatisk ljusnivåreglering. Volvo V70 av årsmodell 1999 var inte utrustade med Xenonstrålkastare så därför behöver inte strålkastartorkarna på din bil fungera, vilket var ett krav när bilen tillverkades.

KÖPA BEGBIL: Så avslöjar du 10 vanliga dolda fel

Militär veteranbil

Vad gäller för en militär veteranbil från 1963 som har bakljus där parkeringsljuset är rött, men broms och blinkersljuset är orange! Fordonet är ursprungligen både typ och registreringsbesiktad i detta utförande! Därför undrar jag hur man vid en kontrollbesiktning kan slå ned på detta, borde man då också inte fått ett föreläggande om ny reg./typ – besiktning samtidigt..?

Jag vill gärna veta vad det är som gäller, observera att det är bara en besiktningsstation som har slagit ned på det här!

Mvh/Susanne

 

 

MORGAN: Det som gäller enligt regelverket är följande:

* Positionslyktan bak (bakljus) ska lysa rött.

* Stopplyktan (bromsljuset) ska lysa rött men för årsmodell 1975 eller tidigare godtas gult ljus.

* Körriktningsvisaren (blinkers) ska lysa orangegult men för årsmodell 1975 eller tidigare godtas vitt ljus framåt och rött ljus bakåt.

Om något är oklart rekommenderar jag att du kontaktar den besiktningsstation där du kontrollbesiktade din militära veteranbil för att där reda ut hur det ska var på bilen.

Tvåa på motorlampa?

Hej, ska besiktiga bilen i slutet av månaden men motorlampan lyser och har gjort det sen förra ägaren. Men bilen går som den ska men då är frågan: blir det en tvåa?

Robert

 

MORGAN: Det beror på när din bil är tagen i bruk. Varningslampan för motorelektronik kontrolleras på bilar som omfattas av krav på kontroll av omborddiagnossystem (OBD). Det gäller bilar tagna i bruk 2002-01-01 eller senare enligt en särskild kravlista. Mitt råd är att du låter en verkstad undersöka varför varningslampan för motorelektroniken lyser. Både för miljöns skull och för att bilens motor riskerar att skadas och dessutom är det vanligt att bränsleförbrukningen ökar när lampan lyser.

 

KÖPA BEGBIL: Så avslöjar du 10 vanliga dolda fel

Varselljus+halvljus

Hej! Om man väljer att ha varselljus, LED eller andra lampor, tända under färd, får då även halvljuset vara tänt? Det blir ju då 4 relativt kraftiga ljuspunkter. Verkar bli allt vanligare. På min bil slocknar varselljusen när jag tänder halvljuset. Under färd kan jag ha dessa varselljus tända men då endast i kombination med parkeringsljus.

Vore bra med en uttömmande redovisning vad som gäller!

Hälsningar Lasse Svensson

 

MORGAN: Jag måste vända på din fråga och då är svaret att tillsammans med halvljuset får inte varselljuset vara tänt. Nyare bilar är utrustade med moderna varselljus där det används LED-lampor och de kallas ”Dagsljus” (Day Running Light). Dessa varselljus ska på dagen synas minst 300 meter. Beroende på utförande kan dessa moderna varselljus vara inkopplade med eller utan bakre positionsljus (bakljus) men det vanligaste är att bakljusen inte är inkopplade. När man tänder bilens halvljus ska LED-lamorna släckas helt eller kraftigt gå ned i ljusstyrka och det kontroller vid en kontrollbesiktning. Lyser LED-lamporna tillsammans med halvljuset så mycket att de bländar mötande trafikanter så är det ingen godkänd varsellykta utan en otillåten lykta som ska underkännas!

Varför slå ned på dekorbelysning?

Mercedes säljer som tillbehör Mercedesstjärnan i led monterad i grillen. Dessa är tydligen inte godkända att lysa permanent vid färd. Varför? Man kan ju se bilar och lastbilar som slår Cirkus Scott och borde t o m göra Gröna Lund gröna av avundsjuka. Dessutom blir fler och fler personbilar utrustade med ledbelysning i de alltmer spektakulära formerna. Så frågan är – Vad är det för trafiksäkerhetsaspekter som ligger bakom förbudet?

Hilsen! Signatur The Stig

 

MORGAN: Det skiljer mycket i kraven emellan registreringsbesiktning och kontrollbesiktning. Det innebär att en svagt lysande Mercedessymbol inte är godkänd vid registreringsbesiktningen.

Huvuduppgiften vid kontrollbesiktning är att upptäcka försämringar av fordon från trafiksäkerhets- eller miljösynpunkt. Den primära inriktningen ska vara att avslöja fel som uppkommit genom användning och åldrande hos fordonet samt att det inte gjorts ändringar från tidigare godkänt utförande.

Det innebär att en svagt lysande Mercedessymbol med rätt färg kommer att godkännas vid kontrollbesiktningen då den svagt lysande symbolen inte har en påtagligt negativ betydelse för trafiksäkerheten. Observera att svagt lysande ”dekorationsbelysning” inte får lysa med fel färg eller så starkt att den kan klassas som en lykta för då blir bilen underkänd för att det är en otillåten lykta!

KÖPA BEGBIL: Så avslöjar du 10 vanliga dolda fel

Led-celler framtiden i Opels nya bilmodeller

Ni som tycker att Xenon-ljus är för skarpt vitt måste börja blunda nu. För nya led-lamporna i fronten på moderna bilar är framtiden. Opel bjöd på en visning av sin led-teknik på nya Opel Astra.

I varje lykta sitter totalt åtta led-celler som styrs individuellt. Opels kamera kallad Opel Eye håller koll på mötande trafik, gatljus, bilar framför och annat som kräver avbländning.

LÄS MER: Vi har provkört kommande Opel Astra

Näst intill dagsljus

Under demonstrationen kör vi Astra i den lilla byn Hornbach och under 50 km/tim eller vid gatljus så bländas led-lamporna ner automatiskt.

När det blir mörkt och farten stiger tänds hela led-strålkastaren. Och det blir näst intill dagsljus nära bilen.

De totalt 16 led-cellerna kan sedan bländas av individuellt så fort kameran i fronten noterar att något är i vägen som kräver avbländning.

När en annan testbil kör om och lägger sig framför syns det tydligt att den framförvarande bilen ”skärs” ut i ljusbilden. Föraren framför besväras inte ens av vårt helljus trots att det är så starkt att lätt lyser upp skogen på sidorna så till den grad bilen framför faktiskt kan köra med släckta ljus trots att det är kolvart ute.

Först i ”billig” modell

Det är flera tillverkare än Opel som provat det här men frågan är om inte Opel blir först med det här i en så pass lite och billig bil som Astra ändå förmodas bli.

Speciellt i Sverige med vår mörka årstid och mycket trafik som kräver avbländning till halvljus stup i kvarten är det här en mycket bra och användbar finess.

För att inte tala om ifall den här tekniken når fram till motorcykeltillverkarna. Då kanske även en modern mc få ett helljus värt namnet.

Varför ryker min bil svart?

Bilen ryker svart

Hej har en Renault grand Espace 05 3.0 diesel som svartryker vid gaspådrag och då framför vid tyngre belastning som till exempel uppförsbacke. Har även ibland fått felkod på insprutningen samt att bilen gått ned i mellanläge på nödläge, går fortfarande att köra men är lite svagare. Stänger man av bilen upphör felkoden och bilen går som vanligt, svartröker dock fortfarande. Är det EGR ventilen?

Vänlig hälsning, Thomas Löfgren

 

JONAS: Hej Thomas. Kan vara EGR-ventil, svårt dock när man inte felsökt bilen. Börja med att lämna in den för en diagnos så du inte börjar byta saker högt och lågt på chans. Det blir garanterat dyrare!

Konstig tomgång

Hej Min bil har börjat uppvisa konstiga fenomen va gäller tomgången. När jag till exempel stannar vid rödljus och motorn övergår till tomgång, hör man tydligt och ser på varvtalsvisaren att tomgången är ostabil och pendlar upp och ner ca 100rpm. Detta händer än så länge bara ibland och när motorn har blivit uppvärmt. Bilen har gått nästan 600mil. Motorn är en diesel 1.5dci.

Med vänliga hälsningar Tomas

 

JONAS: Hej Tomas. Om bilen bara gått 600 mil så kanske den är så pass ny att du har en gällande nybilsgaranti?! Lämna den i så fall till en auktoriserad verkstad så de får titta på den. Om inte så bör man börja med att titta efter luftläckage eller liknande kring insuget.

Trög växellåda

Hej jag undrar varför växellåda på min bil är mycket trög att växla.

Men efter 15 minuter körning så blir det lättare att växla.

Khuongle

JONAS: Hej Khuongle. Börja med att byta växellådsoljan. Om inte det hjälper bör du lämna in den för en felsökning.

LÄS MER: Så upptäcker du dolda fel på begbilen

Etanolbekymmer

Hej! Vi har en Ford Focus 09, Flexifuel. Jag tänkte att jag skriver allt jag kan komma på för att ni lättare ska få en bild av ”felhistoriken”: Vi uppmärksammade ett gnissel/ljud 2 månader efter vi köpte den (hösten 2012) så fordsäljaren bytte spännare, generatorrem och ac rem.

Vintern, jan 2013, fick vi motorstopp i samband med backning på en parkering och det tog 4 startförsök innan bilen startade igen (bensin i tanken).

Sommaren 2013 startade inte bilen (etanol i tanken) och vi fick hjälp att putta i gång han, detta efter att dagen innan kört 70-110 vägar i 55 mil.

Därefter gick bilen som en klocka tills vintermånaderna dec 2014 – mars 2015, då den blev svårstartad speciellt vid fuktig väderlek och den skrek/gnissla lite första metrarna, detta avtog nästan helt så fort vi slog av elvärmarna på fram och bakrutan.

Vi hade skjutit på servicen och bara några dagar innan servicen i mars 2015 så ville inte bilen starta på de 2 första försöken utan gick i gång först på 3:e försöket, detta efter att tidigare samma morgon kört 1 mil och utetempen var runt 0:an utan att det kändes fuktigt. Även denna gång hade vi dagen innan kört samma 55 mil på 70-110 vägar.

Bilen gick på enbart etanol våren 2014 – vintern 2014 och därefter enbart på bensin.

Service:

Dec 2013, 5300 mil

Mars 2015, 7300 mil

Alltså var vi lite sena med service då det är service var 1000:e mil när man kör etanol på vår Ford.

När vi servat bilen, så hann vi köra 2,7 mil fördelat på ”service dagen” och dagen efter.

2 dagar efter fullservicen/ 6 årsservicen där byte av tändstiften ingick, så ville inte bilen starta, dock kan jag inte hitta att bränslefiltret är bytt.

Bilen bärgades till verkstaden och de konstaterade att (de nya) tändstiften kleggat igen. De nollade 2 dataenheter och körde några mil för att programmera om bilen.

De sa att då bilen var van vi de gamla tändstiften som är mindre effektiva (skulle ha bytts vid 6000 mil, men vi bytte dem nu först vid 7300), så fick det för mycket bränsle nu med de nya och fräscha tändstiften, därför kleggade de igen.

Jag som lekman har ingen uppfattning om detta stämmer, men jag litar på min verkstad och känner mig nöjd med personalen. Eftersom man hört att många verkstäder fuskar med service m.m. så tänkte jag höra med er om det kan verka stämma?

Efter att vi fått det fixat, så går bilen mycket bättre i lägsta växeln. Förr skutta den när man låg i ettan utan gas. Dock tar det nån halvsekund längre tid att starta bilen numera och den kan fortfarande vara lite svårstartad när det är fuktigt ute och den har låtit/skriket lite kort även nu efter service och reparationen.

Tacksam för ev. kommentarer.

Alexander

JONAS: Hej Alexander. Etanol… Många gånger bekymmer med det. Fortsätt du köra på bensin och köp en flaska med bra spridar/bränslerengöring och slå i tanken nästa gång du tankar. Dock tror jag inte detta har något samband med gnisslet, det kommer nog, så som du beskriver det, från rem eller generator. (alt. någon spännrulle till remmen eller liknande)

Hur kopplar jag bort larmet?

Volvo 945 200 F import från Italien årsmodell 1994 driftmil 40000 utan problem. Nu kommer problemet. Har trådlöst centrallås och därmed låsning av larmet, indikeringsdosan sitter på vänstra dörrstolpen mot vindrutan, nu går det inte att låsa upp med fjärren och därmed går larmet på och startfunktionen är spärrad. Jag har bytt batterier i dosan för fjärren ingen funktion. Har tillsatt en separat startfunktion kopplat till startmotorn inga problem bilen fungerar felfritt, men larmet ligger i och lamp larmet ligger kvar, har kopplat bort signalen. Min undran hur gör man för koppla bort larmet och behålla dörrfjärren kvar, eller sonika koppla bort fjärrmanövern och bara använda nyckelfunktionen. Är vår andra bil som står mest så det behövs inget larm.

Jörgen Norrbin

 

JONAS: Hej Jörgen. Be en verkstad som är vana vid bilelektronik att koppla ur larmet. Det är omöjligt att beskriva hur man gör utan att se bilen.

Hjulbultarna lossnar

Vi har bytt från vinter till sommarhjul vänster framhjulsbultar gängar upp sig själv efter ett par mil det har upprepats två gånger trots att vi drar åt dem efter varje gång vad kan det bero på?

Tack på förhand

Kjell

JONAS: Hej Kjell. Låter som du har fel bultar, ibland kan det vara olika mellan sommar och vinterfälgarna. Eller så kanske det finns rost eller smuts på anläggningsytorna mellan nav och fälg.

LÄS MER: Så upptäcker du dolda fel på begbilen

Bilskatt – så fungerar de nya reglerna

Många blev fundersamma när de i början av året fick en räkning på ytterligare fordonsskatt för 2015. Anledningen var nya skatteregler som togs beslut om i riksdagen när budgeten för 2015 klubbades i början av december.

Men trots en hel del information om reglerna för fordonsskatt i Sverige är det fortfarande många som är fundersamma – och missnöjda.

Törstiga blar straffas

Med skattereglerna försöker regeringen styra konsumenterna att köpa en viss typ av fordon, och då framför allt fordon som släpper ut lite CO2.

Förutom den rena fordonsskatten tas det också ut skatter och miljöavgifter på bränslet – vilket blir ett ännu tydligare verktyg för att styra inte bara en viss typ av fordon utan också själva användningen.

Det räcker så att säga inte att straffa en viss typ av miljöbovar med hög skatt utan de som också använder mycket bränsle, och släpper ut mycket CO2, ska tvingas att betala mer skatt.

LÄS MER: Bilregistret – så blir du proffs på att hitta bilar

Här är några viktiga fakta om fordonsskatten i Sverige:

1. Höjning av fordonsskatten den 1 januari 2015

Som en följd av budgetbeslutet i riksdagen höjdes fordonsskatten den 1 januari 2015. Höjningen blev högre för bilar – fordonsår 2006 eller senare – som släpper ut mycket CO2. För bensin- och dieseldrivna fordon höjdes skatten med två kronor mer gram CO2. För bilar som drivs med så kallade alternativa drivmedel – så som etanol, naturgas eller biogas – höjdes avgiften med en krona mer gram CO2. Och gränsen för när beloppet tas ut sänktes från 117 gram CO2 till 111 gram CO2. För dieselbilarna höjdes också den så kallade bränslefaktorn från 2,33 till 2,37 – faktorn används för att beräkna fordonsskatten för vissa bilar.

2. Fyllnadsinbetalning

De bilägare som redan betalat fordonsskatt för en del av 2015 fick en överraskning i form av en räkning på mellanskillnaden. Förutsatt att skillnaden var 200 kronor eller större, var det mindre struntade skatteverket i att driva in pengarna.

3. Skattebefrielse

Några bilar är befriade från fordonsskatt under de första fem åren från det att fordonet tagits i trafik. Det gäller även fordon som privatimporteras till Sverige. Befrielsen är knutet till fordonet och gäller alltså inte ägaren. De nya bilar som i dag kan få en femårig skattebefrielse är endast ladd- eller elhybrider där förbränningsmotorn har utsläppsklass Euro5 eller Euro6

4. Två fordonstyper

Alla våra fordon som ska betala fordonsskatt delas in i två olika grupper. En grupp betalar skatt beroende på koldioxidutsläpp, den andra betalar skatt beroende på fordonets skattevikt och bränsletyp. Lite grovt kan man säga att bilar från modellår 2006 och senare samt äldre bilar som klarar kraven enligt Euro5 finns i den första gruppen. Äldre bilar finns i den andra gruppen, viktgruppen där det rullar på som tidigare.

5. Betalar per månad

Som bilägare betalar du fordonsskatt en månad i förskott. Om du säljer bilen den 1 januari får du ändå betala skatt för hela januari.

6. Beräkna koldioxidbaserad fordonsskatt

Skatten består av ett grundbelopp på 360 kronor per år.

Koldioxidbeloppet är 22 kronor per gram CO2 som släpps ut över gränsen 111 gram. Hur mycket din bil släpper ut avgörs av uppgifterna om utsläpp vid blandad körning i registreringsbesviet.

Om bilen drivs av till exempel etanol eller biogas är koldioxidbeloppet 11 kronor per gram CO2 som överstiger bilens uppgifter för blandad körning,

Kör du en dieselbil blir det genast lite per komplicerat. Då består skatten av ett belopp som beräknas genom att summan av grundbeloppet och koldioxidbeloppet multipliceras med 2,37. Till det kommer ett miljötillägg på 500 kronor eller 250 kronor.

a) 500 kronor för bilar som blivit skattepliktiga för första gången före utgången av år 2007 och

b) 250 kronor för bilar som blivit skattepliktiga för första gången efter utgången av år 2007.

Se Volvos värsting – V40 med kolfibertak

Här är den nya toppversionen av Volvo V40. Bilen bygger vidare på R-Designpaketet med en taksektion helt i kolfiber. Spegelkåpor och tröskeldekor är också i kolfiber och ger bilen en sportig look.

Vill man ha ännu lite mer kan man beställa en takspoiler.

V40 T5 Carbon har ett sänkt sportchassi med unika 19-tumsfälgar och svarta avgasutblås, och detaljer i högblank svart. På insidan är svart skinnklädsel standard, och röda säkerhetsbälten är en läcker detalj.

QUIZ: Vad kan du om Volvos motorer?

Polestar-optimerad

V40 T5 Carbon blir också först ut med den senaste generationens Polestar-optimering som standard. Hela drivlinan, motor och växellåda, är optimerad för den högre effekten – 253 hästkrafter i stället för 245.

– Med V40 R-Design Carbon Edition har vi skapat en bil som är både uppfriskande högteknologisk och sportig. Det är en begränsad upplaga som riktar sig till kunder som vill skilja sig från mängden, säger Anders H. Gustavsson, Vice President Special Products på Volvo Car Group.

Den nya bilen går att beställa redan nu, och priserna börjar på 369 900 kronor.

Marcus Ericsson missar träningen

Formel 1-cirkusen flyttar nu över till Europa inför den femte omgången av mästerskapet. Marcus Ericsson ligger nu på fjortonde plats i mästerskapet med fem inkörda poäng så här långt.

Inledningen på helgens tävling i spanska Barcelona blir tuff för Marcus Ericsson. Han kommer inte att få köra den första träningen på den krävande banan, utan tvingas ge upp sin plats till testföraren Raffaele Marciello – en av de unga förare som ingår i Ferrari Academy.

Även under de planerade testerna efter helgens tävling får Ericsson avstå en del av sin tid i bilen till Marciello.

”Ingen överraskning”

Detta kommer dock inte som någon överraskning för varken Ericsson eller hans manager Eje Elgh, som också är F1-expert hos Viasat.

– Nej, det här kommer inte som en nyhet. Det bestämdes redan när kontraktet skrevs med Sauber att Marcus skulle avstå två träningar. Det samma gäller hans teamkompis Nasr. Det är ett krav från Ferrari, som levererar motorer till Sauber, att de vill ha sin junior i bilen. Det är helt enkelt en uppgörelse med Ferrari, säger han.

– Vi har faktiskt själva valt just Spaniens GP. Vi hade den lyxen att kunna välja var vi skulle avstå. Och här i Barcelona gör det minst skada. Sen har vi valt Kanada. De första en och en halv timmarna är i princip odugliga där, eftersom banan är så smutsig, säger Eje Elgh.

LÄS MER: F1-stjärnan deltar i ökänt rally

Handlar om teamens överlevnad

Sauber är inte ensamma om att låta sina förare stå över träningar för att låta andra förare få chansen att köra en formel 1-bil. Bakgrunden är ekonomi.

– De team som har lite sämre ekonomi måste ta all hjälp de kan få. Det handlar om många bäckar små. Det kan till exempel handla om att man får rabatt på motorer och så vidare. Till och med en sådan förare som Lotus Romain Grosjean måste avstå fler träningstillfällen är Sauberförarna. Det handlar om teamens överlevnad, säger Eje Elgh.

Inför Spaniens GP i helgen har de flesta team uppdaterat sina bilar rätt ordentligt. Under två månader har bilarna varit på turné och teamen har haft lite tid att arbeta med uppdateringar. Nu har man haft en andningspaus och därmed tid att genomföra större förändringar. Och förändringarna är nödvändiga för att man ska ha en chans i konkurrensen.

Ny framvinge på bilen

– Man lär sig hela tiden mycket under resans gång och jobbet påbörjas hemma i fabriken. Nu inför första tävlingen i Europa är tiden lämplig att genomföra de här uppdateringarna. Och den som inte lär sig och hela tiden gör sina bilar bättre åker bakåt. Mercedes med sina stora resurser gör till exempel ganska stora förändringar nu för att säkra sin position längst fram, säger Eje Elgh.

För Sauber och Marcus Ericsson handlar det om en uppdaterad aerodynamik med bland annat en ny framvinge.

– Båda bilarna hade den här vingen redan i Bahrain. Men då fungerade den inte och teamet bestämde sig för att använda den gamla i stället. Nu har den gjorts om och kommer förhoppningsvis att fungera bättre.