Dagsarkiv: maj 14, 2015

Clubsport-kärra även från Audi

Clubsport-kärra även från Audi

Tillverkaren presenterar TT med hela 600 hästar

Ytterligare en bil som kommer att visas upp på Wörthersee-träffen är Audis nya TT Clubsport Concept. Det är en riktigt busig liten rackare som fått eldriven turbo och inte mindre än 600 hästar.

Just användandet av elturbo har vi tidigare hos Audi sett i konceptbilen RS5 TDI, och detta är alltså första gången vi får se det i en bensindriven bil. Motorn är samma raka femma på 2.5 liter som vi känner igen sedan tidigare men effekten har alltså skruvats upp till 600 hästar. 0-100 km/h ska gå på 3.6 sekunder och toppfarten anges …read more

LÄS MER: Feber

House of Cars namnet på Top Gear-trions nya show?

House of Cars namnet på Top Gear-trions nya show?

Kan komma till Netflix

De senaste ryktena kring Jeremy Clarkson, James May och Richard Hammond är att de tillsammans håller på med en ny bilshow och att den får namnet House of Cars. Det sägs även att den kan komma till Netflix.

Sen tidigare går serien House of Cards på Netflix vilket kanske kan göra att namnvalet blir lite förvirrande. Vad tycker ni, är House of Cars ett bra namn på en bilshow?
www.autoevolution.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/bil/art/327065/house_of_cars_namnet_p_top_gea/

…read more

LÄS MER: Feber

Suzuki Vitara – både praktisk och bekväm

Suzuki lanserar nu en ny generation av sin storsäljande lilla suv Vitara, det här är den fjärde Vitaran sedan introduktionen 1988.

Jämfört med den förra generationen har Vitara krympt en aning, kanske för att göra modeller smidigare i stadstrafik. Utrymmena i bilen är dock fortfarande helt okej och räcker för att en tvåbarnsfamilj ska klara både vardag och långresa.

Vitara har en hyfsad markfrigång – 18,5 centimeter, uppger Suzuki – och går att köpa med fyrhjulsdriftssystemet som kallas Allgrip.

LÄS MER: 10 suvar du kan ha råd med

Blek upplevelse på vägen

Systemet erbjuder fyra olika körprogram för olika typer av underlag – Auto, Sport, Snow och Lock. Det gör att modellen också klarar lite tuffare utmaningar än bara vanliga vägar, även om man kanske ska välja en annan bil om man vill ut på riktiga offroadäventyr.

Ute på asfaltsvägarna är Vitara en rätt blek upplevelse, om man ska vara ärlig. Vägegenskaperna är sävliga och Vitara lockar inte fram någon körglädje.

Inredningen är inte heller speciellt upplyftande, men är både funktionell och praktiskt.

Komforten är dock överraskande bra. Testbilen går mjukt och rör sig förvånansvärt tyst över underlaget. Man sitter också bra i stolarna, även om långa förare kanske kan önska sig lite mer stöd för låren.

Nya Suzuki Vitara erbjuds med två olika 1,6-litersmotorer. Det handlar om en diesel och en bensin, båda på 120 hästkrafter.

De båda motoralternativen motorerna kommer med manuella växellådor som standard, men går också att beställa med automatlådor.

Och det kan vara en bra idé, den sexväxlade manuella låda som vi kör i kombination med dieselmotorn är tungjobbad och lite bökig att hantera.

LÄS MER: 10 suvar du kan ha råd med

Bra säkerhet och pris

Nya generationen av Vitara har fått ett lyft när det gäller säkerheten.

Fem starka stjärnor i EuroNcap och en hel del säkerhetsutrustning som standard. Här hittar vi bland annat sju krockkuddar, bältessträckare och en autobroms som jobbar i tre steg: Först varnar den, sen kommer bromsassistent och sen helt automatisk bromsning.

Ett av de verkliga trumfkorten för nya Vitara är priserna. Instegsbilen med tvåhjulsdrift och bensinmotor är låga 154 900 kronor. Vill man ha en fyrhjulsdriven bensinare börjar priserna på 189 900 kronor. Med diesel och fyrhjulsdrift kostar Vitara från 219 900 kronor.

LÄS MER: 10 suvar du kan ha råd med

10 fantastiska floppar – tekniken inte mogen

Elbilar

Vid förra sekelskiftet var elbilarna fler än de fossildrivna. Men utvecklingen av förbränningsmotorer gick snabbt. De långsamma elbilarna var snart omkörda.

Hybridbilar

År 1900 skapade Ferdinand porsche den allra första hybridbilen – Lohener-Porsche Semper Vivus Hybrid. Tekniken var dock allt för primitiv för att fungera bra.

 

 

 

 

 

Turbo

1962 lanserades Oldsmobile Jetfire – med en turbomatad V8 under huven. Effekten var det inget fel på, i stället var det kylningen som var ett problem. Oldsmobile använde en speciell kylvätska, Turbo Rocket Fluid, som bestod av vatten och metanol. Ägarna fyllde i regel aldrig på den här vätskan, och det slutade med trasiga turboaggregat.

 

1981 Cadillac Fleetwood V8-6-4

Redan 1981 använde Cadillac cylinderavstängningsteknik för att spara bränsle. Men man lyckades aldrig få det att fungera bra. Motorerna krånglade ofta, och många konverterades senare till vanlig V8-drift.

 

1966 Jensen FF fyrhjulsdrift

Jensen byggde fyrhjulsdrivna personbilar redan på sextiotalet. Men tekniken var väldigt dyr och fanns bara i högerstyrda bilar. Det blev i stället Audi och Subaru som gjorde att fyrhjulsdriften slog igenom på allvar bland vanliga bilister.

 

Framhjulsdrift

1929 kom Cord L-29. Bilen var framhjulsdriven. Bilen var väldigt tung, och framaxlarna var underdimensionerade – en riktigt långsam bil.

 

Buick Riviera 1986

Den här modellen hade en touchscreen där de flesta av funktionerna reglerades. Den ska enligt uppgift ha fungerat alldeles utmärkt – tills den gick sönder och inte gick att reparera.

 

GPS

1981 erbjöd Honda världens första GPS som tillval. Egentligen är det här ingen GPS utan ett system som använder gyroskop som mäter hur bilen rör sig. Olika kartor tryckta på plastfilm förs in i rutan, där bilens position är en lysande prick. Tekniken var dock väldigt begränsad och otroligt dyr för sin tid.

 

1957 Ford Fairlane 500 Skyliner Hardtop Cabriolet

Här har vi en väldigt invecklad konstruktion, och det blev inte enklare då större delen av taket inte är vikbart. Det skulle dröja länge innan vikbara plåttak blev vanligt i bilvärlden.

Aston Martin Lagonda 1974

Redan första generationen av bilen hade massor av knappar och en digital instumentering. Andra generationen hade ännu fler knappar. Modellen är ökänd för sin struliga elektronik och vi utgår från att många knappar inte fungerade.

LÄS MER: Världshistoriens 100 fulaste bilar

VW Passat Alltrack börjar bli överkomlig

Passat Alltrack är på många sätt en perfekt bil för Sverige. Den är rätt stor, den är en kombi och den har en hyfsad markfrigång och fyrhjulsdrift för att klara eländiga vintervägar.

Och det visade sig snabbt, framför allt bland tjänstebilskunderna, att VW:s satsning var rätt.

Nu har tjänstebilarna börjat komma ut på begagnatmarknaden i allt större antal.

En helt ny generation av Volkswagen Passat, som utsågs till Årets bil, finns ute i bilhallarna – och inom kort kommer en ny Alltrack.

Det betyder att möjligheterna att för privata begagnatkunder att göra ett klipp på den gamla blir större och större.

BILTEST: Så bra är helt nya Passat

Trevlig bil att köra

Passat Alltrack är en rätt trevlig begbil att köra. Bilen upplevs som lättare och smidigare än den faktiskt är. Komforten är också bra, även om man bilen är betydligt hårdare inställd än konkurrenten XC70.

Ett minus jämfört med Volvon är ljudkomforten. Man får acceptera en del ljud från däcken när man kör Passat.

Alltrack funkar för dem som behöver ta sig fram på dåliga vägar, men markfrigången på 165 millimeter är i lägsta laget för några riktiga äventyr.

Här är Volvo XC70 betydligt bättre med sina 210 millimeter. Som dragbil kan Alltrack dock rekommenderas, 2 200 kilo får modellen dra med diesel och DSG-låda.

BILTEST: Så bra är helt nya Passat

Dieselbilar är allra vanligast

De allra flesta exemplar av Passat Alltrack som finns till försäljning har dieselmotor. Det handlar om tvåliters TDI-maskiner som är trimmade till lite olika effektsiffror. Här finns motorer med 170, 177 eller 184 hästkrafter.

Den största i kombination med automatlåda är naturligtvis trevligast och nu som begagnad är inte prisskillnaderna speciellt stor jämfört med de lite svagare maskinerna. Bensinare finns, men de är svåra att hitta.

Passat är populära bilar, framför allt när det står Alltrack på bakluckan. Men det verkar som om priserna ändå börjar krypa nedåt nu.

En välutrustad 2012:a som gått 10 000 mil borde gå att hitta för runt 190 000 kronor. I och med att en ny Alltrack snart finns på marknaden lär priserna fortsätta sjunka.