Dagsarkiv: juni 1, 2015

Stort Volvo-quiz: Har du koll på historiken?

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Bilsemester i Europa – 10 saker att tänka på

Ta reda på vilka trafikregler som gäller i länderna du tänker besöka. Du kommer att känna dig säkrare. Och det går inte att skylla på att du inte kände till reglerna ifall du drabbas av böter.

Kontrollera om du behöver ta med extra utrustning. I vissa länder krävs speciell utrustning i bilen. I exempelvis Turkiet och Cypern krävs två varningstrianglar. I Slovakien, Slovenien, Bosnien-Hercegovina, Montenegro och Makedonien krävs att du har med dig bogserlina. Reflexväst krävs i de flesta länder. En checklista på utrustning som krävs i bilen olika länder finns på Motormännens webbplats motormannen.se.

LÄS MER: Slipp stökiga barn i bilen – 10 enkla tips

Ta med Grönt kort

Gör upp en färdrutt och ta med. Ordna också fram något navigerings-verktyg, till exempel en karta, en GPS eller en app. Det kan också vara bra att dela med sig av resrutten till någon närstående hemma i Sverige – ifall något speciellt händer.

Glöm inte Grönt kort. Det är beviset på att din bil är trafikförsäkrad. Du ska även ha med dig försäkringsbrev eller annat dokument med försäkringsnummer och kontaktuppgifter.

När du packar in utrustning i bagaget ska du helst stuva lasten mot ryggstödet och utrymmets sidor samt lägga de tyngsta sakerna underst och i mitten. Om packning måste vara inne i själva bilen ska den ligga på golvet. Annars kan saker komma farande vid en hastig inbromsning och orsaka skador.

Pausa ofta vid långkörningar. Att köra bil och samtidigt vara trött kan vara livsfarligt. Därför är det viktigt att ta regelbunda pauser för att hämta luft och kraft. Stanna och ta en tupplur om du känner dig jättetrött. En kvarts sömn kan räcka för att du ska känna dig piggare.

Prata inte i mobiltelefonen när du kör. I de allra flesta europeiska länder är det förbjudet för bilförare att hålla i mobiltelefonen och prata. Däremot är det i regel tillåtet att samtala i handsfree. Spanien har de hårdaste reglerna. Där måste mobilen kopplas till bilens fasta högtalare eftersom hörlurar i bilen är förbjudna.

Glöm inte underhållning!

  Åksjukepåsar, åksjuketabletter, hushållspapper och våtservetter kan vara bra att ha till hands ifall någon i bilen börjar må illa. Första-hjälpen-kit måste vara med.

Se till att ha med underhållning, som till exempel ljudböcker, pysselböcker, vanliga böcker, korsord, filmer och tidningar. Och glöm inte billekarna. Räkna röda bilar, musikquiz med hjälp av Spotify och ”gissa-vilken-känd-person-jag-tänker-på” är alla klassiker som underlättar resan.

Var beredd på att trafikrytmen kan ändras mellan olika länder. Söder om Alperna är körningen generellt aggressivare än i länderna norr om bergskedjan. Hastigheterna är högre och omkörningarna fler.

 

Källa: konsumenteuropa.se, bytbil.com, motormannen.se, if.se

Här finns de bästa rastplatserna på resan

Vid dessa rastplatser finns bra möjligheter till parkering. Tillgången till bord och annan utrustning är god liksom renheten. Toaletterna är i bra skick och belysningen rätt utformad ur säkerhetssynpunkt.

Vojmån, Västerbottens län

Vid E45 25 kilometer nordost om Vilhelmina.

Kattilakoski, Norrbottens län

Vid väg 99 19 kilometer norr om Övertorneå.

Ångersjön, Gävleborgs län

Vid E4 26 kilometer norr om Söderhamn.

Eskiln, Västmanlands län

Vid väg 66 fyra kilometer söder om Fagersta.

Borgsjö, Västernorrlands län

Vid E14 åtta mil väster om Sundsvall.

Väntorp, Kalmar län

Vid E22 20 kilometer söder om Kalmar.

Senoren, Blekinge län

Vid väg 738 20 kilometer utanför Karlskrona, intill sundet Möcklesund.

Östgötaporten, Östergötlands län

Vid E4 en kilometer utanför Ödeshög vid E4 och väg 50.

Hörle, Jönköpings län

Vid E4 tio kilometer norr om Värnamo.

Stora Hammarsundet norra, Örebro län

Vid väg 50 sex kilometer söder om Askersund.

Källa: Motormännens Riksförbund.

Bilregistret – så hittar du bilar och ägare

Transportstyrelsen har register över de fordon och fordonsägare som är registrerade i Sverige.

Och på deras sajt finns alla möjligheter att skaffa den information du vill ha om ett fordon.

Det går också att utgå från ett personnummer eller ett organisationsnummer för att få reda på vilka fordon som finns registrerade på personen eller företag.

Uppgifter via registreringsnummer

På transportstyrelsen.se kan du söka på ”Uppgifter om andras fordon” om du bara har registreringsnumret.

Här får du då fordonets grunddata: ägarförhållanden, maxantal passagerare, färg, längd, bredd, höjd, chassinummer, mätarställning, fordonsår, typgodkännandenummer, viktförhållanden, skatteförhållanden, skyltformat, besiktningsförhållanden, motor- och bränsledata samt bilens typgodkännandedatum enligt bilregistret.

Du kan se om fordonet har notering om leasing, kreditköp eller om det är direktimporterat.

LÄS MER: Så fungerar nya bilskatten

Smidig sms-tjänst

Vill du ta reda på vem som står som ägare till ett specifikt fordon kan du använda dig av Transportstyrelsens sms-tjänst ”Vem äger fordonet”. Tjänsten, som kostar tre kronor per sökning, ger ägar- och fordonsuppgifter(bilmodell, årsmodell och färg) direkt via sms till din mobiltelefon.

Skicka ett registreringsnummer till nummer 72503. En kort stund därefter får du ett svars-sms med den efterfrågade informationen.

Ta reda på vilka bilar någon har

För att ta reda på vilka fordon en person eller en juridisk person äger räcker det inte med att klicka på datorn, det finns sekretessregler som gör detta omöjligt. För att få tag på dessa uppgifter behöver du i stället ta upp sin telefon och ringa till Transportstyrelsens kundtjänst för fordonsfrågor. Telefonnumret är 0771-14 15 16. Det är också möjligt att få dess uppgifter via fax. Även information om tidigare ägare till ett fordon finns tillgänglig här.

Det finns nu även appar till Android och Iphone.

Du som bilköpare kan köpa en app på till exempel Google Play och direkt få tillgång till omfattande information från bilregistret. Dessa appar utvecklas inte av Transportstyrelsen utan av fristående företag.

Hyra bil i sommar – nybörjarguide

Priser/avgifter

Bilen kan antingen hyras till ett fast pris över hyrperioden där obegränsad körsträcka ingår. Ju längre du väljer att hyra bilen desto högre blir totalpriset. Däremot sjunker priset per dag. Om det kostar 550 kronor/dygn (bilen hyrs alltid per dygn) att hyra en fyradörrars sedan i tre dygn, kan det kosta 330 kronor per dygn ifall bilen bokas i en vecka. Du kan också hyra bilen så att du får en lägre daglig avgift men att antalet fria mil du får köra begränsas. Hur långt ska du köra? Det gäller att räkna på vad som blir billigast när det gäller totalkostnaden.

Generellt är det billigare att hyra bil under sommaren. Orsaken är att affärsresenärerna blir färre under sommarmånaderna. Därför brukar hyrbilsfirmorna sänka priserna för att locka kunder.

LÄS MER: Hertz öppnar hyrbilsautomater

Försäkringar

När du hyr bil ingår en form av försäkring i priset. Den som den försäkringen brukar täcka är skada på bilen, stöld samt eget vållande till skada. Det finns dock oftast vissa saker som biluthyrarens försäkring inte täcker. Det handlar vanligen om skador på fönster, däck, fälgar samt undersidan på biltaket. Skadas bilen, på ett sätt som försäkringen omfattar, tillkommer en självriskavgift. Den går att få ned med ytterligare försäkringar. Priset för en självriskreducerings-försäkring varierar kraftigt beroende på bilmodell. Ju dyrare bilmodell, desto högre försäkringspris. Om bilen går sönder ska du alltid kontakta uthyrningsfirman först. Den bestämmer vart bilen ska lämnas in och hur en eventuell bärgning ska skötas.

Vissa hyrfirmor erbjuder försäkring mot inbrott i bilen. Oftast är en sådan försäkring onödig eftersom hemförsäkringen gäller – förutsatt att de stulna värdesakerna förvarats i ett inlåsbart utrymme, till exempel handsfacket. Hemförsäkringen täcker även personskada.

Kreditnota/deposition

För att vara säker på att få tillbaka bilen gör biluthyraren i regel en så kallad kreditnota på kundens kreditkort. Det fungerar på samma sätt som en deposition. Återkommer inte bilen kan uthyraren dra den angivna summan från kreditkortet. Summan är oftast mellan 5000 och 15000 kronor och kan inte användas av kunden under hyrbilsperioden. Kreditnotan ska rivas omedelbart vid inlämnandet av bilen – om den är i ursprungligt skick och med full tank.

Återlämning

Förutom bilen ska du ha med dig nödvändiga papper som kreditkort, legitimation samt hyrbilskontraktet. Bilen kommer att undersökas för att se om skador uppstått under hyrperioden. Det är viktigt att lämna in bilen i tid. Kommer den in för sent – och det behöver bara vara lite – debiteras den för ett helt dygn ytterligare.

Åldersgränser

I Sverige är det vanligen 18-årsgräns för att få hyra bil. Vissa uthyrare kräver dock att kunden fyllt 21 år. Den åldersgränsen är vanligast utomlands vid biluthyrning. Är du under 24 år gäller i Sverige en särskild ”ungdomssjälvrisk”. Den varierar mellan 1500 kronor och 3000 kronor.

Källa: hyrabilguiden.com, vibilagare.se, radron.se

Husvagnar – 12 bästa tipsen vid begköp

KOLLA FUKTEN

Fukten är dessa fordons värsta fiende. Fordonet måste vara tätt och hålla ute fukten. Se till att ett fukttest utförs. Det kostar cirka 1 000 kronor men är väl värt pengarna. Du kan också be säljaren att visa ett ifyllt och färskt fuktmätningsprotokoll. Kontrollera – om möjligt – att testet har blivit utfört på ett seriöst sätt.

UTFORSKA UTVÄNDIGT

Gör en noggrann optisk besiktning som inför köpet av en personbil. Helst i dagsljus. Studera fordonet noga – titta, känn. Kolla speciellt efter bucklor, skicket på däcken samt luckornas lister. Är du osäker på din förmåga att hitta fel eller brister ska du ta hjälp av en sakkunnig – och oberoende – person.

UTFORSKA INVÄNDIGT

Kontrollera framför allt klädseln, inredningen, köket och toaletten. Hur stort är slitaget? Luktar det fräscht? Fungerar rullgardinen? Hur är det med takluckan? Den ska gå smidigt att öppna och stänga.

TESTA FUNKTIONERNA

Spola i kranarna och toaletten. Testa så att spisen och gasolen fungerar som tänkt. Lär dig att tömma toalettens kassett. Ta hjälp av säljaren eller handlaren.

BILDEXTRA: Världens mysigaste husvagnar

KOLLA ELEN

Tänd och släck lamporna. Kolla så att de andra elektriska prylarna fungerar. Liksom batteriets skick. Det ska inte oxidera kring batteripoolerna.

BEGÄR BESIKTNINGSPROTOKOLL

Fordonet ska ha blivit godkänt vid den senaste besiktningen. På bilbesiktningen kontrolleras alla viktiga funktioner. Även tidigare besiktningspapper kan vara bra att få tillgång till. Liksom servicebok.

PROVKÖR HUSBILEN

Det är speciellt viktigt att provköra, framför allt, husbilen för att få kunskap om dess bullernivå. Den kan vara mycket hög. Kör gärna husbilen en längre sträcka så att du blir riktigt säker på hur du upplever bilens buller. Är det för högt eller känns det okej?

PROVKOPPLA HUSVAGNEN

Koppla på vagnen på en bil. Montera sedan elkontakten. Kolla så att alla lampor fungerar. Dra in handbromsen och backa en liten bit för att se att påskjutbromsen fungerar. Skicket på kulkopplingen, elkontakten och elkabeln ska vara bra.

UNDERSÖK GARANTILÄGET

Kontrollera att det finns garantier. Ifall fordonet blivit direktimporterat från till exempel Tyskland är det inte säkert att det finns några garantier överhuvudtaget. En svensksåld husbil kan ha fem års nybilsgaranti.

KÄNN TILL PRISLÄGET

Prisläget när det gäller begagnade husbilar och husvagnar är så här: För cirka 250 000 kronor går det att få en bra begagnad husbil. För cirka 100 000 kronor går det att få en bra begagnad husvagn.

PRUTA GÄRNA

Var inte rätt för att pruta och förhandla om priset. Du kan tjäna en rejäl slant på att inte slå till direkt – speciellt på den privata markanden.

VAR FÖRSIKTIG SOM NYKOMLING

Ifall det är första gången du ska köpa en begagnad husbil/husvagn kan det vara tryggt att vända sig till en handlare som är medlem i Husvagnsbranschens Riksförbund. Deras fordon ska vara granskade och nybesiktade. Men här är det svårare att få ned priset. Professionella handlare säljer inte till underpris.

Här byggs Sveriges första vägbro i plast

Det är den gamla bron över järnvägen i Linghem i Östergötland som har gjort sitt och behöver bytas ut.

Nästa år ska biltrafiken därför ledas om till en ny bro som kommer att byggas i modernare material än de stålbalkar som används i den befintliga bron.

– Det blir Sveriges första vägbro som byggs helt i fiberkomposit, även de bärande delarna, säger Per Hansson, som är brospecialist på Trafikverket till Ny Teknik.

Materialet som bron ska byggas är en polymer – i dagligt tal kallat plast – som armeras med glasfiber och kolfiber.

LÄS MER: Ryska supervägen – mellan London och New York

Dyrare än vanliga material – men det finns fördelar

Bygget kommer att bli dyrare att bygga än om man skulle ha använt traditionell teknik med betong och stål. Men bygget kommer att gå snabbare, eftersom den 23 meter långa och sju meter breda bron kommer att fraktas färdigtillverkat till platsen och bara lyftas upp på brofästena.

– Att bygget går snabbt är en stor fördel eftersom det minskar störningarna för trafiken, säger Per Hansson till Ny Teknik.

Materialet har också andra fördelar. Dels har det högre hållfasthet och dessutom kräver det mindre underhåll än konstruktioner av betong och stål.

Planen är att den nya bron ska stå färdig och tas i trafik redan under nästa år.

9 saker du inte vet om Bugatti Veyron

1. Grillen var från början tillverkad i aluminium. Men, det fungerade inte så bra när Veyron skulle höghastighetstestas. Det visade sig att kollisioner med fåglar kunde bli ett verkligt problem i riktigt höga hastigheter – och grillen fick göras om. De kom att byggas i det starkare materialet titan.

2. Bugattin har en mätare som visar hur många hästkrafter som används vid varje givet ögonblick. Den visar att det bara behövs 270 hästar för att bilen ska nå 250 km/h. 731 hästkrafter behövs för att Veyron ska nå 407 km/h.

3. Det gick att beställa sin Veron med diamanter på hastighetsmätaren. Varje diamant var slipad i 16 facetter – en för varje cylinder i motorn.

Toppfartsnyckel

4. Det räcker inte med att bara trampa på gaspedalen för att nå modellens toppfart. Vill man köra fortare än 375 km/h måste en speciell ”toppfartsnyckel” sättas i på golvet vid förarsätet. Bilens markfrigång minskas då med 6,4 centimeter, vinkeln på bakvingen reduceras med två grader, den främre diffusorn stängs och rattutslaget begränsas.

5. En vanlig turbomotor kan bli ordentligt varm. Men det är inget mot de temperaturer som den här 16-cylindriga motorn med fyra turboaggregat åstadkommer. När den första Veyronmotorn gick igenom fullgastester blev fabrikens skorsten så varm att fabriken nästan tog eld. Senare skickade en testbil ut 1,8 meter långa eldsflammor, vilket resulterade i att Bugatti byggde ett nytt avgassystem i titan och ett nytt kylsystem.

6. Veyron sägs vara den produktionsbil som är allra dyrast att köra. Det finns ägare som uppgivit att det kostar motsvarande 2,6 miljoner kronor att hålla bilen rullande – per år. En hög kostnad är de specialtillverkade däcken som går loss på 360 000 kronor för ett sätt. Ett oljebyte är inte direkt gratis heller: 180 000 kronor kostar det.

LÄS MER: Tyska firmans BMW M6 lika stark som Veyron

Genomsnittlige ägaren har 84 andra bilar

7. Bugatti Veyron är en bil som sällan blir stående ensam i ett garage. Den genomsnittliga Veyronägaren har nämligen 84 andra bilar. Och tre jetplan. Och lyxjakt.

8. Även om det är riktigt rika människor som äger Veyron så finns det en och annan som lessnar på utgifterna. Rapparen T-Pain sålde nyligen sin Veyron för att komma undan en faktura på 770 000 för reparationen av en kylare. Han fick motsvarande 8,6 miljoner kronor för bilen, pengar han sägs ha använt till att köpa en Ferrari 458, en McLaren MP4-12C och en Lamborghini Aventador.

En annan ägare sägs skicka sin Veyron på en trailer om han ska någonstans. Han väljer i stället att resa i sin privatjet – för att spara kostnader.

9. Ferdinand Piëch är barnbarn till Ferdinand Porsche och äger 10 procent av aktierna i den tyska sportbilstillverkaren. Han är också en person som varit drivande i projektet Veyron. För ett antal år sedan krävde han en gatbil med 1 000 hästkrafter, men fick då höra att det skulle vara omöjligt. Ferdinand Piëch gav sig dock inte – och resten är historia.

BILTOPPEN: Sveriges populäraste modeller

10 MEST SÅLDA BILARNA I MAJ

1. Volvo V70 – 2 177 st

2. VW Golf – 1 932 st

3. VW Passat – 1 096 st

4. Volvo XC60 – 1 379 st

5. Volvo S/V60 – 1 014 st

6. Volvo V40 – 760 st

7. Kia Cee’d – 651 st

8. Toyota Auris – 545 st

9. Skoda Octavia – 518 st

10. BMW 3-Serie – 385 st

10 MEST SÅLDA BILARNA HITTILLS 2015

1. Volvo V70 – 11 163 st

2. VW Golf – 8 305 st

3. VW Passat – 6 788 st

4. Volvo XC60 – 5 727 st

5. Volvo S/V60 – 5 322 st

6. Volvo V40 – 3 857 st

7. Toyota Auris – 2 699 st

8. Kia Cee’d – 2 486 st

9. Skoda Octavia – 2 259 st

10. BMW 3-Serie – 2 119 st

VW Caddy Maxi – vi testar nya skåpbilen

I höst kommer krav på renare dieselmotorer enligt det regelverk som kallas Euro6. Det har tvingat Volkswagen att samma år lansera både stora T6 samt nya Caddy.

Lite senare kommer även en ny Crafter, den allra största transportbilen i familjen.

Vi testkör nya Caddy i så kallat Maxi-utförande – en lite längre hjulbas – och med de stora tvålitersdieseln på 179 hästkrafter.

Det är den variant som Volkswagen räknar med bli storsäljare i Sverige.

Varsamma uppdateringar

VW har valt att uppdatera Caddy varsamt. Framför allt gäller det själva lastutrymmet där VW vet att kunderna vill ha så lite förändringar som möjligt. De vill kunna använda samma typ av inredning som de haft tidigare.

Istället är det förarutrymmet och motorerna som utvecklats mest. Tvålitersdieseln sitter i flera andra VW-modeller och är välbeprövad.

Gisela Golling arbetar med motorutveckling inom Volkswagen och hon avslöjar att det görs väldigt få förändringar på motorn mellan personbilarna och transportbilarna.

– Det mesta handlar om mjukvara, motorstyrning och sånt, berättar Golling.

Vi kör dieseln tillsammans med en sexväxlad manuell låda. I Sverige är automatlådan DSG den mest efterfrågade och då den modernare DSG-lådan med bättre hållbarhet. Det ska finnas varianter även med den äldre DSG-lådan men där råder vi att ha en viss försiktighet. Satsa på den nyare DSG-lådan.

BETYG 10 PUNKTER: Nya VW Caddy

Bra komfort och ökad säkerhet i Caddy

Men även med manuell växellåda imponerar dieseln.

Vi kör på små franska vägar norr om Marseille och ni vet hur det lätt kan bli: ett öga på navigeringen, mycket trafik och trånga rondeller där det är lätt att köra på för hög växel.

Här visar motorn sina fina egenskaper. Den har mycket kraft på låga varvtal.

Förarutrymmet har också förbättrats och främst handlar det om ljudisoleringen.

Nu är så gott som allt det burkiga borta och Caddy kan verkligen konkurrera med komforten i en personbil.

Det är förstås på tiden att arbetsverktygen når samma nivå som de personbilar vi ofta använder betydligt mer sällan än en transportbil.

Volkswagen har också satsat på en ökad säkerhetsnivå och det tackar vi speciellt för. Jag har flera gånger efterlyst en ökad satsning på säkerhetssystem och påtalat det orimliga i att de bilar som körs allra mest inte har den senaste tekniken.

Nu finns bland annat krockkudde vid passagerarstolen som standar – säg åtta år efter personbilarna. Och jag hoppas att VW fortsätter med akriv säkerhets som fotgängarskydd och autobroms även på sina transportbilar.

Och jag hoppas att kunderna efterfrågar tekniken i högre grad. Så har tyvärr inte varit fallet tidigare.

Lanseras efter sommaren

Tredje generationen av VW Caddy sålde i en och en halv miljon exemplar. VW hoppas att fjärde generationen ska göra ännu bättre siffror.

I Sverige inleds den stora marknadsföringen av bilen först efter sommaren, vecka 38, men ett drygt 100-tal kunder har redan lagt sina beställningar.

Priset för Sverige är inte helt klart men kommer att ligga i nivå med priset för den utgående modellen.

Den Euro6-godkända dieseln kommer att få ett visst prispåslag men det är förstås värt pengarna – för dig i form av minskad förbrukning och för miljön.

BETYG 10 PUNKTER: Nya VW Caddy