Dagsarkiv: juni 25, 2015

Inför bilsemestern: spara pengar på bilen

Mycket handlar om förberedelser och att du kontrollerar att din bil verkligen är redo för en längre semesterresa. OKQ8 har i sitt servicekoncept Sverigehjälpen plockat fram en checklista för alla bilägare – både de som ska använda bilen och de som kanske åker iväg på en längre resa helt utan bil.

Här är checklistan:

1. Lufttryck

Inför semestern är bilen ofta fullastad med packning, passagerare och ibland även belastad med ett extrasläp, vilket kräver ett högre lufttryck i däcken. Med rätt lufttryck ökar säkerheten och som bilägare sparar du in både på slitage-, och bränslekostnader.

2. EcoDriving

Med ekonomisk körning – så kallad EcoDriving – kan du minska bränsleförbrukningen med mellan 10 och 20 procent. Kör på högsta möjliga växel och motorbromsa så ofta det går.

3. Takboxen

Ta av takboxen om den inte ska användas. Boxen medför ökade bränslekostnader! Många sätter förstås på takboxen bara för semestern men dagens moderna boxar är lätta och smidiga och kan enkelt plockas av när du kommer fram.

4. Ställ av bilen

Ställ av bilen om den inte ska användas. På så sätt får du lägre försäkringskostnader, slipper fordonsskatt samt parkerings- eller trängselavgifter och undviker bränslekostnader. Glöm inte att teckna en avställandeförsäkring, då är bilen försäkrad under perioden den är avställd.

Bilsemester i Europa – guide till bilfärjorna

FRÅN MALMÖ

Malmö-Travemünde (Tyskland): m/s Finneagle, m/s Finnpartner, m/s Finntrader.

FRÅN YSTAD

Ystad-Swinoujscie (Polen): m/s Polonia, m/s Scania, m/s Wawel.

Ystad-Rönne (Bornholm, Danmark): m/s Hammerodde, hsc Leonora Christina, m/s Povl Anker.

FRÅN TRELLEBORG

Trelleborg-Trawemünde (Tyskland): m/s Peter Pan, m/s Nils Holgersson.

Trelleborg-Rostock (Tyskland): m/s Huckleberry Finn, m/s Mecklenburg-Vorpommern, m/s Skåne, m/s Tom Sawyer.

Trelleborg-Sassnitz (Tyskland): m/s Sassnitz, m/s Trelleborg.

Trelleborg-Swinoujscie (Polen): m/s Galileusz, m/s Gryf, m/s Wolin.

FRÅN HELSINGBORG

Helsingborg-Helsingör (Danmark): m/s Aurora af Helsingborg, m/s Hamlet, m/s Mercandia IV, m/s Mercandia VIII, m/s Tycho Brahe.

FRÅN VARBERG

Varberg-Grenå (Danmark): m/s Stena Nautica.

FRÅN GÖTEBORG

Göteborg-Fredrikshavn (Danmark): hss Stena Carisma, m/s Stena Danica, m/s Stena Jutlandica, m/s Stena Scanrail.

Göteborg-Kiel (Tyskland): m/s Stena Germanica, m/s Stena Scandinavica.

FRÅN STRÖMSTAD

Strömstad-Sandefjord (Norge): m/s Bohus, m/s Color Viking.

FRÅN KARLSHAMN

Karlshamn-Klaipeda (Litauen): m/s Lisco Optima, m/s Liverpool Seaways.

FRÅN KARLSKRONA

Karlskrona-Gdynia (Polen): m/s Stena Spirit, m/s Stena Vision.

FRÅN NYNÄSHAMN

Nynäshamn-Gdansk (Polen): m/s Baltavia, m/s Scandinavia.

Nynäshamn-Ventspils (Lettland): m/s Scottish Viking

FRÅN STOCKHOLM

Stockholm-Mariehamn (Åland, Finland): m/s Birka, m/s Viking Cinderella.

Stockholm-Åbo (Finland): m/s Amorella, m/s Galaxy, m/s Viking Grace, m/s Sea Wind, m/s Baltic Princess.

Stockholm-Helsingfors (Finland): m/s Gabriella, m/s Mariella, m/s Silja Serenade, m/s Silja Symphony.

Stockholm-Mariehamn(Åland, Finland)-Tallinn (Estland): m/s Romantika, m/s Victoria I.

Stockholm-Riga (Lettland): m/s Isabelle.

Stockholm-Sankt Petersburg (Ryssland): m/s Princess Anastasia.

FRÅN KAPELLSKÄR

Kapellskär-Mariehamn (Åland, Finland): m/s Rosella.

Kapellskär-Nådendal (Finland): m/s Finnclipper, m/s Finnfellow, m/s Finnsailor.

Kapellskär-Åbo (Finland), sommartrafik: m/s Kapella.

Kapellskär-Paldiski (Estland): m/s Lisco Patria, m/s Regal Star.

FRÅN GRISSLEHAMN

Grisslehamn-Eckerö (Åland, Finland): m/s Eckerö.

Från Umeå

Umeå-Vasa (Finland): m/s RG 1.

Så här ser Mercedes nya värstingbil ut

Den nya plattformen ger Mercedes en möjlighet att banta E-klass rejält och modellserien lär med en sedan följt av en kombi, en coupé och en cabriolet. Vi kommer också att få se minst en AMG-version med prototypen på bilden här intill. Vi ser stora luftintag i fronten, stora bromsok och borrade skivor. På spionbilderna syns också stora fyrkantiga avgasrör. Troligen används samma motorer som i AMG GT och GTS samt C63 AMG, det vill säga en V8 på lite drygt 500 hästkrafter.

Här är nya Camaro med automatisk cab

”Den mest avancerade cabrioleten någonsin i segmentet”. Så beskriver General Motors sitt helautomatiska tak som kan stängas och öppnas i farter upp till drygt 45 km/tim. GM har också lagt mycket energi på att sänka ljudet i kupén, och speciellt då vägljudet.

Enligt General Motors ska också nya Camaro cabriolet har ett lika bra chassi och lika bra dämpning som en bil med tak.

Camaro står för 40 procent

Cabriolet-versionen av nya Camaro är en viktig bil för General Motors då den står för 40 procent av Camaro-försäljningen.

När taket fälls ihop så täcks det också av en lucka – allt helautomatiskt. Taket kan också öppnas via tändningsnyckeln. Flera andra cabriolet-bilar har samma teknik men GM beskriver ändå tekniken som exklusiv och ny.

Precis som nya copé-versionen av Camaro har bilen blivit betydligt lättare.

I samband med visningen av Camaro cabriolet visade GM också upp nya Cruze och nya elbilen Chevrolet Bolt.

Nu kommer BMW:s nya Mini Clubman

Fräcka Clubman med den karakteristiska dubbeldörren bak har uppdaterats och är den senaste i raden av nya Mini-modeller. Precis som femdörrars-Mini har Clubman växt, hela 27 centimeter på längden, nio centimeter på bredden och hjulbasen med tio centimeter. I bagageutrymmet betyder det ett utrymme på hela 360 liter.

Insidan har fått ny design med ny instrumentbräda och modernt infotainementsystem.

Nya Clubman kommer med tre motoralternativ och det blir premiär för en fyrcylindrig på 150 hästkrafter i Mini Cooper D Clubman. Mini Cooper Clubman får en trecylindrig bensinmotor på 136 hästkrafter och Cooper S Clubman för en fyrcylindrig bensinmotor på hela 192 hästkrafter.

Sexväxlad manuell låda är standard men för första gången går det också att få en åttastegad Steptronic-automat. Det finns också en sexstegad Steptronic-automat.

Mini Clubman säkrare

Precis som tidigare jobbar Mini hårt med fjädringskomponenter och stabiliseringssystem för att göra bilen så kvick och stabil som möjligt. Körupplevelsen ska inte tummas på. Mini Clubman kommer också med en rad körlägen för att optimera bilen för olika förhållanden.

Säkerhetsstandarden har moderniserats med head-up-display, parkeringsassistens, backkamera, aktiv farthållare och en enklare form av autobroms. Det finns också automatisk avbländning och skyltläsning bland finesserna.

Bilen ska visas på bilsalongen i Frankfurt och säljstart i Sverige blir det den 24 oktober. Priserna i Sverige blir de här:

MINI Cooper från 215 000 kronor, MINI Cooper S från 249 000 kronor, MINI Cooper D från 225 000 kronor.

Bilsemester i Europa – ta tåget och ha med bilen

Börja med att boka biltåget. Gärna i god tid. Från Sverige rekomenderas nordtyska staden Hamburgs Altona som närmaste station med biltåg. Från Hamburg kan du sedan enkelt ta dig vidare till södra Frankrike, Italien, Österrike och Kroatien.

När du kört ombord bilen på en lastvagn på Deutsche Bahns biltåg i exempelvis Hamburg får du koppla av. Du och din familj kan äta i restaurangvagnen (maträtterna kostar från cirka 50 kronor upp till runt 160 kronor) samt sova i egen sovkupé eller liggvagn och umgås under avslappnade former ända tills tåget kommer fram till den stad du valt att köra av i. Alternativ från Hamburg är:

FRANRIKE

Narbonne.

ITALIEN

Allessandria, Trieste, Bolzano, Verona.

ÖSTERRIKE

Innsbruck, Schwarzach, Villach och Wien.

TYSKLAND

München, Lörrach.

Vad kostar det då att ta biltåget?

Svar: Det skiftar mellan olika avgångar. Allt beror på platstillgång, hur tidigt i förväg du bokar, populära resdagar och så vidare. Räkna dock med minst uppåt ett par tusen kronor per person om ni ska åka till ett resmål utanför Tyskland. Såvida ni inte har tur med ett sista minuten-pris. Samtidigt sparas ju pengar in när det gäller kostnader för bensin, biltullar och hotell. Det är även ett miljövänligt sätt att resa.

Bra att veta är att du kan avbeställa resan ganska förmånligt. Om du avbeställer mer än 30 dagar i förväg får du tillbaka 90 procent av kostnaden. Ju närmare avgångsdatumet du avbokar, desto dyrare blir det.

Källa: barnsemester.se, motormannen.se, biltag.se

Krocktest – full pott för Skoda Superb

Skodas nya Superb har fått idel bra betyg under sommarens biltester. Bilen har säljstart i Sverige i höst och kommer av allt att döma bli en utmanare till Volvo V70 och några av de andra stora familjekombibilarna.

Skoda kan vid sin lansering skryta lite extra över säkerheten i bilen sedan Superb fått fem stjärnor av EuroNCAP. Bland annat är det Superbs autobroms och bra passiv krockskydd som gett många poäng i de olika testmomenten.

Sämre för Hyundai och Fiat

Lite sämre gick det för de två andra bilar som testades samtidigt som Superb. Hyundais populära i20 lyckades bara få ihop fyra stjärnor. Anledningen var bristen på autobroms och annan teknik för att undvika krascher. Däremot fick i20 bra betyg i själva krocktesterna.

Fiat Panda Cross lyckades ännu sämre och fick skrala tre stjärnor. Cross baseras på den Fiat Panda 4×4 som lanserades redan 2012 och har därför inte alls hängt med i de senaste årens utveckling i olika säkerhetssystem. Cross lyckades heller inte skydda små passagerare speciellt bra och totalbetyget blev därför låga tre stjärnor.

Bilsemester i Europa – tänk på det här

PLANERA ROLIGT

Gör planeringen till en rolig grej. Samla alla som ska vara med på resan. Ta fram kartan. Lägg upp resrutten tillsammans och kolla upp olika boenden. Försök också bestämma hur ni vill göra med hotell – boka i förhand eller hitta under resans gång.

KOLLA REGLERNA

Läs på om vilka trafikregler som gäller i länderna du tänker köra i. Du kommer att känna dig säkrare och bekvämare. Dessutom går det inte att skylla på okunskap om reglerna ifall du drabbas av böter.

VAR GARDERAD

Glöm inte att ta med Grönt kort. Det visar att din bil är trafikförsäkrad. Du ska också ta med försäkringsbrev eller annat dokument med försäkringsnummer och kontaktuppgifter. Ifall olyckan är framme.

PAUSA OFTA

Gör inte bilfärden till en jobbig transportsträcka. Då försvinner mycket av poängen med bilsemestern. Se därför till att ta pauser ofta. Det är också viktigt för att du som förare får hämta luft och kraft. Växla dessutom mellan motorvägar och småvägar. Omväxling förnöjer.

GÖR DET BEKVÄMT

Försök att göra det så bekvämt som möjligt för resenärerna. Föraren ska ha solglasögon för att inte behöva anstränga ögonen för mycket. Ha med kuddar för dem som vill sova. Se till att det finns vattenflaskor och något ätbart.

GISSA KÄNDISAR

Passagerarna ska helst underhållas för att inte få det tråkigt. Att bara titta ut genom bilfönstret blir enformigt i längden om inte omgivningarna är fantastiskt spektakulära. Billekar är bra för att få tiden att gå fortare. En klassiker i sammanhanget är ”gissa-vilken-känd-person-jag-tänker-på”.

KOLLA SKICKET

Kolla regelbundet bilens skick, framförallt när det gäller oljenivå och däcktryck. Tänk på att bilen pressas hårdare än normalt under bilsemestrar utomlands.

FÖRSVÅRA FÖR TJUVEN

Tjuven är tyvärr aldrig långt borta. Ta därför med er värdesakerna varje gång ni lämnar bilen och glöm aldrig att låsa. Förvara även helst bagaget på hotellet där ni bor för natten.

OLIKA TRAFIKRYTMER

Den svenska trafikrytmen gäller inte i hela Europa. Speciellt söder om Alperna är körningen generellt hetsigare än norr om bergskedjan. Det kan vara bra att känna till i förväg för att undvika obehagliga överraskningar.

INGA MOBILSAMTAL

Prata inte i mobiltelefonen när du kör. Det är förbjudet i alla europeiska länder – utom i Sverige. Däremot är det i regel tillåtet att samtala i handsfree.

Källa: motormannen.se, reseguiden.se

Bilsemester – så underhåller du barnen i bilen

PLANERA MED BARNEN

För att få barnen extra förväntansfulla och på gott humör inför resan ska du låta dem vara med ordentligt i resplaneringen och känna på lite av destinationslandets atmosfär i förväg. Ska ni till exempel till Italien är det läge att laga italiensk mat lite oftare än annars och kanske lära barnen några italienska fraser. Och skaffa en bildbok om Italien.

BILLEKAR BRA

Se till att ha med förströelse i bilen i form av ljudböcker, pysselböcker, vanliga böcker, korsord, filmer, tidningar samt spel (helst på magneter på spelpjäserna). Och glöm inte billekarna. Räkna röda bilar, musikquiz med hjälp av Spotify och ”gissa-vilken-känd-person-jag-tänker på” är några exempel.

LADDA UPP

Glöm inte att ladda alla laddningsbara apparater som Iphones, läsplattor och datorer. Det är viktigt att de fungerar under resan så att barnen kan roa sig på till exempel Youtube.

SPELA BARNENS FAVORITER

Ha på musik som barnen gillar. Eller varför inte sjunga tillsammans. Det brukar barn uppskatta. En kul lek är också att spela upp olika låtar och låta barnen gissa vilken låt det är. Först till tio rätt vinner.

SÄTT BARNEN HÖGT

Ordna så att barnen sitter så högt som möjligt. Sitter de nedsjunkna och inte kan se ut ordentligt ökar risken att de ska drabbas av åksjuka.

TA MED SOVKUDDEN

Låt barnen ta med sig sin egen sovkudde. Det är skönt att ha med sig något från sängen hemifrån. Dessutom är det bekvämt för huvudet när det är dags för en tupplur.

SNÅLA MED GODISET

Undvik att ha stora mängder godis i bilen. Många barn brukar bli åksjuka efter att ha ätit mycket sötsaker under bilfärden.

HA VÄSKORNA FÄRDIGA

Ha med färdigpackade väskor för olika aktiviteter. En pausväska med mat, frukt, dricka, våtservetter, toapapper och kanske en boll att leka med på rastplatsen. En badväska med handdukar, badringar och badkläder samt en hotellväska med tandborstar, pyjamasar och godnattsagor. Det underlättar.

BO ROLIGT

Boka övernattningsboenden där det går att ha roligt. Som att bada i en pool, spela minigolf eller busa i en lekpark. Och där det finns mat som barnen tycker om. Pasta, korv och hamburgare brukar gå hem.

Källa: riksguiden.se, barnsemester.se

Bilsemester – så packar du din bil smartast

TYNGSTA NEDERST

Packa alltid den tyngsta lasten längst ner i lastutrymmet, helst placerad i mitten. Ifall du är tvungen att placera ett tungt föremål på en sida, försök då kompensera genom att placera en tyngre passageerare på motsatt sida inne i bilen.

FÖRDELA JÄMNT

Se till att fördela lasten jämnt. Det gör att bilen får ordentligt väggrepp med alla fyra däck. Bra grepp ger i sin tur lägre bränsleförbrukning – och mindre utgifter för dig.

ÖKA TRYCKET

Glöm inte bort att öka däcktrycket en aning när du åker med tung last. Då blir väggreppet bättre och du undviker slitage på däckens ytterkanter.

MJUKA PÅ HYLLAN

Lägg inget hårt bagage på hatthyllan, bara mjukt. Låt inga mobiltelefoner ligga där heller. Bagage och telefoner kan skada förare och/eller passagerare allvarligt vid en häftig inbromsning.

LÖSA I FACKET

Stoppa helst lösa och tunga föremål som vattenflaskor, mobiltelefoner, kameror och liknande i fickan på stolsryggen eller i ett förvaringsfack. Att ha dem liggande på golvet är också ett alternativ. Om än sämre.

VÄLJ GOLVET

Om något bagage förvaras inne i kupén ska det ligga på golvet och absolut inte nå upp över ryggen på sätet. En normal väska på 30 kilo kan förvandlas till en bumling på 1 200 kilo om bilen krockar eller tvärstannar vid 50 kilometer i timmen.

NÄT BRA

Har du en kombi eller SUV kan ett bagagenät göra att säkerheten blir större. Det håller saker på sin plats ifall det blir turbulens i bagaget.

INTE TUNGT I BOX

Undvik att packa tunga saker i takboxen (om du har någon, vill säga). Med tungt bagage på taket kan bilens köregenskaper förändras kraftigt och den blir svårare att hantera.

REMMAR TILL BOXBAGAGE

Ska du ha saker i en eventuell takbox är det viktigt att använda lastremmar så att bagaget hålls på plats. Ska du inte ha saker i takboxen är det bästa att ta av den. Med takbox drar bilen mer bränsle.

BUR FÖR DJUR

Hundar kan åka i egen transportbur eller spännas fast i specialgjort bälte. För katter är det bur som gäller. Liksom för andra husdjur.

VIKTIGT KOM-IHÅG

Kom ihåg att ta med reflexväst och första-hjälpen-låda oavsett hur långt du ska åka. Verktyg och extralampor ska också ingå i packningen. Varningstriangel och reservdäck (eller däckreparationssats) är ett måste.

 

Källa: if.se, bilprovning.se, renault.se