Dagsarkiv: juni 26, 2015

En ny fräck kombi från Kia

Kia har fräschat till sin cee´d, bland annat med lite trimmade motorer för lägre bränsleförbrukning, en ny sjuväxlad DCT-låda och lite högre kvalitet på vissa material i inredningen. I Sverige väljer Kia klokt att fokusera på sin kombi GT Line med det något sportigare utseendet.

Med GT Line får du nya LED-ljus i iskubsformat, bredare stötfångare och dubbla avgasrör. Alla GT Line har också LED-ljusenhet bak och nya 17-tums lättmetallfälgar.

Lite sportigare

Även interiören är lite sportigare med GT Line då klädseln satts i grått, vitt och svart med grå sömmar och GT Line-loggor. Vissa detaljer är också i pianlolack. Ratten är i läder och pedalerna i aluminium.

1,6-litersdieseln i CRDi har uppgraderats från 128 till 136 hästkrafter och erbjuds både med den nya DCT-lådan och med en manuell växellåda.

Kia har också arbetat med att sänka ljudnivån i kupén samt förfinade styr- och köregenskaper. Åkkomforten har förbättrats med hjälp av uppdaterat fjädring och chassi.

Läsplattor och mobiler på resan

Det är Sifo som genomfört en undersökning bland föräldrar till barn i åldrarna noll till tio år och deras vanor under bland annat bilresor. Och det är papporna i familjen som är lite mer tillåtande, 79 procent av männen låter sina barn titta på underhållning jämfört med 73 procent av kvinnorna.

Sifo har genomfört undersökningen på uppdrag av Viaplay och tv-distributören kan se att fler och fler tittar på telefoner, datorer eller läsplattor under bilresorna. Allra vanligast är det bland de lite äldre barnen, från sju till tio år.

I undersökningen framkommer också att 92 procent av föräldrarna låter sina barn regelbundet titta på streamingtjänster som Youtube, prenumerationstjänster och gratis play-tjänster.

Det är också vanligare i Stockholm än i andra delar av landet; 80 procent av stockholmarna låter barnen titta på digital underhållning jämfört med 70 procent av föräldrarna i Sydsverige.

 

LÄS MER Så här får du internet i bilen – lös sommarens stora gåta

Mycket underhållning

Här är några fler fakta från undersökningen:

92 % uppger att deras barn ser på olika streamingtjänster varje månad

77 % låter sina barn titta på underhållning på resan

79 % av männen låter sina barn titta på underhållning på resan mot 73 % av kvinnorna

69 % av de med små barn (0-3 år) låter sina barn titta på underhållning på resan. För de med större barn är motsvarande siffra 80 %

80 % av stockholmarna låter sina barn titta på underhållning på resan

23 % tycker att resan med barn är jobbig

34 % av de med små barn (0-3 år) tycker att resan är jobbig

33 % uppger att resan blir jobbigare om barnen inte får tillgång till digital underhållning på resan

Säkrare vägräcken för motorcyklar på gång

Det är försäkringsbolaget Folksam som använt Statens väg- och transportinstituts krockbana i Linköping för att testa en ny form av vägräcken.

– Folksams tester med just motorcykel och vägräcken är de första som någonsin har gjorts i Sverige, det här öppnar också upp för en fortsättning, säger Jan Wenäll, forskningsingenjör på VTI:s krockbana, i ett pressmeddelande.

Totalt har fyra fullskaliga krockprover med olika skydd monterade på vägräcket genomförts. Testerna ledde fram till ett avslutande test där räckets ovansida skyddades med plast – allt för att få då få utstickande saker som möjligt som kunde få motorcyklisten att fastna i räcket.

Prototyp

– Även om detta ännu bara rör sig om en enklare prototyp, så tror jag att det här är första gången som vi verkligen har en funktionsduglig idé om hur man effektivt kan minska skadorna på en motorcyklist som krockar med ett vägräcke.

– Jag har sett att många omkomna motorcyklister slår sig illa på räckets ovansida och att armar och ben riskerar att hamna på räckets baksida och trassla in sig i stolpar, säger Jan Wenäll.

I dag krockprovas alla vägräcken men där inkluderas inte motorcyklar helt och hållet. Testerna som nu gjorts kan vara ett första steg mot att även utvärdera räcken efter hur de klarar av att skydda hojåkare. Resultaten kan också användas för andra typer av stolpar och räcken i trafiken som är farliga för hojåkare, cyklister och mopedister.

Se upp för fällorna när du säljer och köper bil

Att byta bil är kanske inte högsta prioritet under sommarmånaderna. Men det är under sommaren det går att göra riktigt bra bilaffärer. Bara man vet hur man gör.

Vi har satt samman ett starkt köpa-beg-bil-paket där du lär dig mycket om knepen för att göra en bra affär.

Allt börjar med att hitta rätt pris – både på den bil du säljer och på den bil du vill köpa. Här hittar värdet på cirka 6000 bilar. Hittar du inte exakt den bil du letar efter så hittar du garanterat en bil som är någorlunda lik.

Så mycket är din bil värd

 

Nästa steg är att undvika de tydliga fallgroparna. Det finns bilar som du helt enkelt ska se upp med. Här listar vi totalt 30 bilar som du bör passa dig för:

10 begbilar du inte bör köpa

10 begbilar som kan stå dig dyrt

De 10 sämsta begagnade bilköpen

 

Nu när du listat ut vilken bil du ska köpa och till vilket pris så kan det vara bra att undvika fällorna när det gäller själva köpet.

Så blir du blåst på bilaffären

 

Och som om inte det var nog – du kan också bli lurad av annonsen:

Så blir du lurad av annonsen

 

Och köper du direkt av en handlare kan det vara bra att känna till knepen i bilbranschen:

Bilhandlarnas knep – så lurar de kunderna

 

Nu är du näst intill fullärd som bilköpare. Vill du sälja bilen på annons så lär vi dig hur du ska göra här:

Sälja bil på Blocket – så får du bäst betalt

Bättre än någonsin – fem familjekombis som fått nytt liv

Men det finns starka konkurrenter till V70.

Läs här om fem tester av familjekombis som precis fått en uppdatering. Och du som ska köpa ny bil i sommar eller i höst – se till att få den uppdaterade versionen och inte en äldre bil som handlaren försöker sälja på dig som ny.

 

Du läser om Volvo V70 Classic här: 

Volvo V70 Classic

Toyota Avensis

V70 får konkurrens av bland andra Toyota Avensis, en kombi som Toyota hävdar är mer eller mindre en helt ny bil.

 

Opel Insignia

Opel hoppas mycket på småbilarna Corsa och Astra men i Sverige är fortfarande Insignia väldigt populär. Och den har uppdaterats:

 

Hyundai i40

Vi kastar också in en bil det annonseras mycket om just nu, Hyundai i40. Bilen är inte ny men har fått flera bra uppdateringar, bland annat för att sänka bränsleförbrukningen:

 

Mazda6

En femte bil som byggts om en del är Mazda6. Modellen var en gång i tiden mycket populär i Sverige och kanske kan den bli det igen – nu när den finns med fyrhjulsdrift:

Nästa generations självkörande bil ute på vägarna

Googles självkörande bilar har fått stor uppmärksamhet och teknikföretaget har drivit på teknikutvecklingen i bilindustrin. Google har i ett samarbete med Lexus testkört en självkörande RX450h i flera år men nu finns ett gäng helt nyutvecklade bilar ute på testvägarna. Och den här gången säger Google att bilarna från början helt och hållet utvecklats för att vara självkörande. Enligt Google har de byggts för att kunna köras helt utan ratt och pedaler.

Testerna görs på allmän väg men det sitter en förare i bilen ifall något går snett.

Google har också öppnat en speciell hemsida för sitt projekt med självkörande bilar.

Under tester med Googles bilar har det hittills rapporterats in 12 incidenter där bilarna varit inblandade men ingen ska ha skadats i olyckorna. Istället har det varit mindre skador på bilar och enligt Google har det för det mesta handlat om misstag av förarna till andra bilar.

Hittills har det inte släppts några bilder på de nya Google-bilarna.

Billärarna drabbades av eleven från helvetet

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Vatten på bilen – kolla vad som händer

Det ser ut som en helt vanlig BMW X6 – ja, nästan i alla fall för tittar man ordentligt så går det att ana något under lacken. Och när graffitti-artisten Rene Turrek börjar att hälla varmt vatten över den blå bilen börjar det att hända saker.

Effekten kommer av något som kallas ”thermochromatic” färg. En färg som ändrar egenskaper när temperaturen ändras.

Här ser du hur X6 ändrar skepnad – helt.

Och här ett till rätt fräckt exempel på den speciella färgen:

Nytt rekordår väntas för campingplatserna

Trots relativt högt bensinpris – enligt BilSweden har priserna ökat med 15 procent sedan i januari som en följd av ökad efterfrågan – ser det ut som att fler och fler väljer att resa och campa i Sverige.

SCR Svensk Camping har genomfört en enkätundersökning bland sina medlemmar och den visar att över hälften har bättre bokningsläge i år jämfört med samma tidpunkt förra året, som var ett rekordår. Och det är inte bara svenskarna som campar.

 

LÄS MER: Här är de bästa svenska campingplatserna

 

 

– Bokningsläget ser bra ut inför sommaren. Extra spännande är att branschen i dag också står för mer än hälften av de internationella gästnätterna i Sverige under juni-aug. Här uppger 40 procent av campingplatserna att de har fler internationella bokningar jämfört med tidigare år, säger Lars Isacson, vd SCR Svensk Camping.

Enkäten visar också att 91 procent av campingföretagarna har bättre eller oförändrat bokningsläge avseende internationella gäster jämfört med förra året.

Precis som tidigare år är det husbilsboendet som ökar allra mest.

Sänkta hastigheter gav färre trafikdöda

Det är en ny rapport som Väg- och transportforskningsinstitutet, VTI, skrivit som visar på sambandet mellan hastigheter och dödsolyckor. Man har undersökt långtidseffekter av att ändra hastighetsgränserna på olika typer av vägar.

När man sänkte från 90 till 80 km/h på sämre landsvägssträckor, och dessutom justerade hastigheterna på bättre motorvägar och så kallade 2+1-vägar, som växelvis har en eller två filer i olika körriktningar, blev antalet sparade liv per år 17.

Då hade man sänkt hastigheten från 110 till 100 km/h på vissa 2+1-vägar och höjt från 90 100 till km/h på andra. Likaså höjde man från 110 till 120 km/h på vissa sträckor på bra motorvägar.

Fler döda på andra sträckor

Däremot ökade antalet skadade på de sträckor där hastigheterna ökade.

– Trafikverkets justeringar av hastigheterna har varit ett viktigt steg för att minska antalet döda, säger Anna Vadeby, forskare på VTI som ligger bakom rapporten.

Förra året omkom 270 personer i trafiken i Sverige, vilket gör Sverige till ett av de trafiksäkraste länderna i världen.

Antalet döda i trafiken har dessutom minskat kraftigt de senaste decennierna. Men det beror inte bara på hastigheten. Säkrare och bättre vägar och bilar är också en förklaring.