Dagsarkiv: juli 13, 2015

BMW först med ellastbil på publika vägar i Europa

BMW först med ellastbil på publika vägar i Europa

Ska frakta bildelar i Munchen

BMW ska vars först i Europa med att använda en lastbil på publika vägar som helt drivs på el. Lastbilen kommer att frakta bildelar till BMW:s bilar mellan ett lager och BMW:s fabrik i Munchen åtta gånger om dagen.

Lastbilens batteri tar fyra timmar att ladda upp och då kan lastbilen ta sig cirka 100 kilometer innan batteriet måste laddas upp igen. Vidare säger BMW att man kommer att minska koldioxidutsläppet med 11,8 ton om året med den här ellastbilen jämfört om man hade använt en lastbil som drivs på diesel.

Ellastbilar har använts tidigare i Europa …read more

LÄS MER: Feber

Så här dödar du bilköer!

Så här dödar du bilköer!

Japp, vi kan alla göra något

Bilköer uppstår när “flytet” försvinner och det gör det oftast för att folk byter filer och får folk att bromsa upp och så är det dåliga beteendet igång. Den här gubben har insett att det går att förhindra detta genom att vara snäll och hålla en rejäl lucka framför sig. Dels gör det att folk får lättare att byta fil och så gör det att du själv inte behöver stanna och stoppa så mycket utan kan hålla en jämn fart och på så sätt lugnar ner bilarna bakom dig.

Fördelen med självkörande bilar är …read more

LÄS MER: Feber

Jaguar XE utmanar BMW:s 3-serie

Med investeringar på cirka 26 miljarder kan den nya modellen XE vara tillverkarens viktigaste släpp någonsin. Det är en ny bil rakt igenom, och den här gången har Jaguar inte råd att lämna något åt slumpen.

 

BILDER + BETYG: Så bra är Jaguar XE

 

Mycket aluminium

En betydande del av den svidande utvecklingskostnaden har gått till att minska bilens vikt. Därför är stora delar av chassit, karossen och motorn uppbyggda i aluminium.

Visst gör det bilen rostsäker och mindre tung än den annars skulle ha varit, men någon riktig lättvikare är det inte. Faktum är att konkurrenterna från BMW:s 3-serie och Mercedes C-klass väger något mindre. Men när man sätter sig bakom ratten i Jaguar XE spelar det ingen roll. Då inser man snabbt att den engelska tillverkaren har lyckats med något mycket viktigare: att få bilen att kännas fjäderlätt.

Med facit i hand tyder allt på att pengarna inte har gått ner i något svart hål.

 

BILDER + BETYG: Så bra är Jaguar XE

 

Riktigt bra körupplevelse

Testbilen bjuder på en riktigt fin körupplevelse. Förutom det elektroniska styrservot är fjädringen förmodligen den enskilt viktigaste orsaken till att bilen självsäkert suger sig fast i de skarpaste kurvorna.

I princip alla andra bilar i klassen använder fyrhjulsupphängning av så kallad MacPherson-modell, där stötdämparen är integrerad i hjulspindeln. Med XE har Jaguar däremot valt att satsa på det dyrare systemet med dubbla tvärlänkar, vilket ska ge bättre väghållning, styrning och komfort.

Efter en veckas körning runtomkring huvudstaden är det bara att konstatera att de verkar ha lyckats.

Med 180 hästkrafter och ett vridmoment på 428 newtonmeter är det egentligen inte tal om någon riktig prestandabil. Men Jaguars egenutvecklade Ingenium-motor ryter till när du slår plattan i mattan, och håller tyst när du inte gör det. Den känns tillräckligt pigg för att befästa att XE är en sportbil, dessutom drar den bara strax över 0,4 liter milen.

Växellådan – en automatisk med åtta steg – gör också sitt för att förbättra körupplevelsen. Till skillnad från många andra tenderar den att gå ner två växlar i stället för en när du låter Brembo-bromsarna knipa åt inför en kurva. Det betyder att du inte behöver använda växelpaddlarna för att få en bra skjuts när du sedan trycker på gasen för att komma i väg igen.

 

BILDER + BETYG: Så bra är Jaguar XE

 

Stilren interiör

Det är inte bara roligt att sitta bakom ratten i Jaguar XE. Den är också väldigt trevlig att titta på. Den kompakta bilen ser riktigt muskulös ut med sina luftintag, den stora grillen, de aggressiva frontstrålkastarna och den långt bakskjutna kupén.

Jaguar hävdar att bilen är utseendemässigt närbesläktad med F-type. Det är visserligen Ian Callum som formgett båda bilarna, men likheterna är knappast slående, och man kunde ha tagit ut svängarna mer. Med det sagt är Jaguar XE riktigt snygg – i segmentet kanske bara trumfad av BMW:s 4-serie.

Interiören är det inte heller något fel på. Den stilrent svartblanka instrumentbrädan knyts harmoniskt ihop med de läderbeklädda dörrpanelerna, vars stygn är i samma färg som bilens kaross. När man trycker på start och ser det cylinderformade växelhjulet uppenbara sig från mittkonsolen för första gången känns det som något ur en science fiction-film. Några år senare hoppas man nog mest att automatiken håller för tidens tand.

Utrymmet i baksätet är precis som i många andra små sportiga sedaner rätt begränsat. Det går att åka fem vuxna i bilen, men längre personer kan få det trångt i bak. Bagageutrymmet är på godkända 455 liter. Det är förmodligen inte den viktigaste faktorn för merparten av dem som kommer att köpa bilen, men det är samtidigt något Jaguar måste förhålla sig till nu när de skiftar fokus mot en mer folklig marknad.

 

BILDER + BETYG: Så bra är Jaguar XE

 

Lite väl dyr – men prisvärd

Priset för Jaguar XE börjar på 329 900 kronor. Versionen R-sport med dieselmotorn på 180 hästkrafter går loss på 366 900 kronor, vilket är drygt 40 000 kronor mer än vad du får betala för BMW 320d med likartad prestanda.

Relevant i sammanhanget är också att testbilen – med automatlåda och extrautrustning för 136 000 kronor – kostar strax över en halv miljon.

Men ser man bortom alla tilläggspaket har Jaguar fått till ett hyfsat konkurrenskraftigt pris. Med tanke på vad man får för pengarna är XE inte farligt dyr i sitt grundutförande.

Jämfört med tillverkarens tidigare modeller det senaste decenniet kommer XE förmodligen att bli en storsäljare. Man har bevarat premium-känslan i ett bygge som känns mer funktionellt och välgenomtänkt.

Nu återstår det att se om den något dyrare nykomlingen kan rubba tysken på toppen av täppan.

Jeremy Clarksons plan för nytt program

Jeremy Clarkson fick tidigare i år sparken från succén ”Top gear” – han ska ha överfallit och misshandlat en producent. Sedan dess har det diskuterats att Clarkson ska göra en rivaliserande serie. Något som en klausul i hans kontrakt med BBC har satt stopp för.

Clarkson får inte göra andra liknande och rivaliserande serier fram tills 2017. Men nu kan ett kryphål i kontraktet göra att en ny bilserie för Clarkson är aktuell. Nyckeln är att göra serien via ett amerikanskt bolag.

– Det har varit en strid med juridiska komplikationer, Efter några goda råd så tror Jeremy att de framgångsrikt kan komma runt problemen trots att BBC gör desperata försök att stoppa dem, säger en källa nära Clarkson enligt The Mirror.

 

LÄS MER: Jeremy Clarkson: ”Det lämnade ett hål i mig”

 

”Finns några alternativ”

Även Clarksons kolleger från ”Top gear”: Richard Hammond och James May ska vara med på tåget. Bland annat tittar de på möjligheten att göra serien genom amerikanska kanalen ITV. De har tittat på kontrakt med Netflix.

– Det finns några alternativ på bordet, inklusive ett kontrakt med Netflix, som ska göra det möjligt för killarna att komma tillbaka till att göra vad de gör bäst: bra tv, säger källan.

Hammond och May har vägrat att fortsätta göra ”Top gear” utan Clarkson. De ska tydligen ha tackat nej till fantasisummor för att fortsätta hos BBC.

– De har alltid sagt att de är ett team, och det har inte ändrats, sa en källa tidigare till The Mirror.

Det är Chris Evans, 49, som ersätter Jeremy Clarkson i BBC:s ”Top gear”. Han ska även få med sig en kvinnlig programledare.

 

LÄS MER: Modellen kan ta över i tv-succén ”Top gear”

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Google och Apple i bråk om informationen i våra bilar

När din smartphone kopplas samman med din bil samlas mängder av information om dig, vad du gör i bilen och hur du gör det. Biltillverkarna uppskattar att informationen i sig kommer att vara värd flera miljarder när system för att samla och hantera all data.

General Motors har meddelat sina ägare och investerare att de räknar med att tjäna drygt tre miljarder under de kommande tre åren bara från information från bilarna.

Konsultföretaget AlixPartners gissar att 2018 kommer intäkter från bil-data att nå 30 miljarder per år för bilbranschen.

Och där det finns pengar finns det också olika parter som vill ta del av förtjänsten. Teknikföretagen Apple och Google använder redan i dag information från din smartphone för att tjäna pengar. De säljer informationen till olika typer av annonsörer och tjänsteföretag.

Informationsbråk

Bråket nu gäller vad som händer med informationen i tjänster som Apple Car Play och Google Android Auto.

De flesta tillverkare har tydligt deklarerat att de inte tänker släppa ifrån sig information från bilen: som styrning, broms, gaspådrag, bränsleförbrukning. Allt det här är information som tillverkarna tänker behålla för sig själva.

– Vi behöver kontrollera tillgången till informationen, säger Fords Don Butler till branschtidningen Automotive News.

Flera bil-vd:ar som ALLT OM BILAR pratar med är tydliga: ”vi kommer inte att släppa ifrån oss den information som vi äger”.

Och hela bilbranschen är rädda för att någon annan hittar en affärsmodell för att tjäna pengar på data från bilarna. Här finns information om hur du använder bilen, resplaner, bilservicehantering, reparationer och ren information om vad du gör när du är ute med bilen, var du stannar och vad du helst vill äta.

Flera tillverkare bygger in Apple Car Play och Android Auto i sina nya bilar medan andra, som till exempel Ford, bygger egna system som jobbar tillsammans med Apple och Googles applikationer.

Bygger egna appar

Några tillverkare vill också bygga egna appar och tillåta nya aktörer att bygga sina. Allt för att försöka få kontroll på informationen.

Hittills har få frågat oss – bilägarna – hur mycket vi är beredda att dela med oss av informationen. Här skiljer det också mellan tillverkare, hur villiga de är att låsa informationen om bilägaren så önskar.

Enligt en talesman från Volkswagen vill Apple och Google ha mer information från bilarna än de kan få. Och tvärtom vill Apple och Google försäkra sig om att de får in vår information i sina ecosystem så snabbt som möjligt.

Bilar värda 65 miljoner dollar säljs på auktion

Det här kan vara världens finaste bilsamling. Och allt ska auktioneras bort i Monterey, Kalifornien, den 13:e augusti. Här finns bland annat en Ferrari Enzo, en Bugatti Veyron Super Sport, en Porsche 959, Koenigsegg CCXR, Ferrari 250 LM och Lamborghini Reventon. Bilsamlingen går under namnet Pinnacle Portfolio och innehåller totalt 23 bilar till ett samlarvärde på cirka 65 miljoner – dollar.

Seat byter sportigt mot familjen

När Ferdinand Piëch styrde Volkswagen-koncernen ville han att Seat skulle vara den sportiga familjemedlemman. Piëch hade en viss förkärlek till Alfa Romeo som han påstods vilja köpa från Fiat. När det inte gick försökte Piëch få spanska Seat att ta samma plats på bilmarknaden. Seat var en del av Audi under åren 2002-2007 och hade olika slogans och marknadsföringsknep för sig för att visa sin ”sportighet”.

Det gick sisådär.

Seats vd Jürgen Stackmann har fått helt andra direktiv. Vändningen kom med dagens Seat Leon som är märkets klart bäst säljande modell sedan den passerat lilla Ibiza. Nya Leon och kanske speciellt kombiversionen av bilen var enligt Stackmann ”en magisk vändpunkt” för Seat. Efter år av röda siffror i resultaträkningen kunde Seat visa på vinst, för första gången på sju år, för första kvartalet i år.

Flyttade till Barcelona

Ett annat viktigt beslut har varit att flytta produktionen av Audi Q3 till Seat-fabriken i Barcelona. Flytten har betytt ett större fokus på kvalitet och hela produktionen i fabriken har förbättrats.

Och det kommer mer i samma anda från Seat.

Enligt Stackmann ska Seat särskilja sig inom VW-familjen med en mera tydlig och utåtriktad design och vara bättre på ny teknik.

Närmast planerar Seat att lansera en ny liten suv – en bil i den klart mest attraktiva bilklassen för tillfället. Den ska säkra vinsten och utvecklingen för Seat.