Nu kommer Peugeot 208 i en uppdaterad version. Utseendemässigt är förändringarna marginella – kanske vill Peugeot inte ändra på ett vinnande koncept. Men under huven har det hänt en del sedan den första generationen släpptes för tre år sedan.
Nya effektiva motorer
Samtliga av de tre dieselmotorerna som erbjuds gör att Peugeot 208 klassas som miljöbil med ett utsläpp på mindre än 95 gram koldioxid per kilometer. Den bästa av dem – på 1,6 liter och 100 hästkrafter – drar enligt Peugeot bara 0,3 liter milen. Det gör den i så fall till marknadens mest effektiva dieselmotor.
I testbilen sitter den 1,2 liter stora bensinmotorn på 82 hästkrafter, som drar strax över 0,5 liter milen med undertecknad bakom ratten. Den känns lagom stark för att göra den nätta bilen pigg på landsvägarna. Körkänslan är fortfarande bra och chassit känns välbalanserat – trots att fjädringen inte genomgått några större ändringar sedan föregångaren Peugeot 207. Bilen går tyst och mjukt i lägre hastigheter, men på motorväg kan det precis som i många andra småbilar bli rätt bullrigt i kupén. Ska man vara petig känns det elektroniska styrservot också lite för trögt för att sitta i en ny småbil. Den femväxlade manuella lådan är inte heller någon fullträff. Den hade kunnat vara mer distinkt med tydligare steg.
Vill man lättare kunna göra omkörningar på motorväg finns bilen med vassare bensinare på 110 eller 208 hästkrafter. Men det känns inte nödvändigt om man inte är ute efter en bil att busköra med. Den 82 hästkrafter starka testbilen börjar på 123 900 kronor och förväntas bli storsäljaren i Sverige. Den har inga stora svagheter, men sticker inte heller ut tydligt på någon punkt. Den supersnåla dieseln på 100 hästkrafter låter på papperet mycket intressantare. Enligt de preliminära prisuppgifterna är den dock mer än 40 000 kronor dyrare.
Spinner vidare på samma spår
I sin nya utformning har Peugeot 208 ett mer distinkt och robust formspråk. Mest iögonfallande är fronten med den bredare grillen, dimljus som sitter längre isär och en ny kofångare som får bilen att se lite biffigare ut. Strålkastarna har fräschats upp med LED-varselljus och baklyktorna, som bygger på samma teknik, sitter i tre vertikala klor som ger tydligare visuell signatur. Sammantaget är de exteriöra ändringarna relativt små. Men bilen var å andra sidan rätt snygg när den kom för tre år sedan, och utseendet håller fortfarande. Med tonade rutor, mörka aluminiumfälgar på 16 tum och orange metalliclack drog testbilen säkerligen till sig några blickar.
Den har också fräschats upp i interiören. Peugeot har jobbat mer med detaljer i aluminium och satt in ny ljusdekor i vitt och blått. Ratten har blivit mindre för att ge förarmiljön ett sportigare intryck, och funktionerna på instrumentbrädan sitter högre belägna för att man ska slippa släppa blicken från vägen längre än nödvändigt.
Rymligheten i kupén är fortfarande en av bilens största styrkor. Stolarna är sköna, medan baksätet är tillräckligt stort för att en vuxen människa ska kunna sitta utan att behöva krypa ihop. I förarmiljön sitter samma sjutumsskärm som innan ansiktslyftet. Nu har den fått en programuppdatering med funktioner för att bland annat kunna spegla innehåll från en smartphone.
Som tillval kan man utrusta bilen med backkamera, parkeringsassistans och ett nödbromssystem – som visserligen bara fungerar i upp till 30 kilometer i timmen. När det kommer till den passiva säkerheten är Peugeot 208 desto bättre. Bilen testades av Euro NCAP 2012 och fick full pott.
På det hela taget är Peugeot 208 rätt allround. Det är en försiktig men välbehövlig uppdatering som ger modellen längre livslängd och större konkurrenskraft i det tuffa småbilssegmentet. Med tanke på att den första generationen av bilen tillverkats i en miljon exemplar är det inte konstigt att man väljer att spinna vidare på samma tråd.