månadsarkiv: september 2015

Suzuki utmanar den moderna Folkabussen

Suzuki utmanar den moderna Folkabussen

Med konceptet Air Triser

Tokyo Motor Show är runt hörnet och där kommer massa kul som aldrig kommer att hitta till Europa att visas upp. Som exempelvis Air Triser – en ny konceptbil från Suzuki som ser helball ut. En direkt konkurrent till Volkswagens nytolkning av Folkabussen som de döpte till Bulli kanske?

Den roliga bilen mäter in på 4.2 meter i längd, 1.69 i bredd och 1.81 i höjd. Trots sina relativt små yttermått ska man kunna få in upp till sju personer i den tack vare lite smart planering. Två jättedörrar öppnar upp hela sidan och väl där inne …read more

LÄS MER: Feber

Tesla Model X är nu officiell

Tesla Model X är nu officiell

Har en räckvidd på 41 mil och gör 0-100 på 3.3 sekunder

Då var den äntligen officiell – Teslas nya modell Model X. Den här kan precis som Model S erbjuda plats för sju personer, är helt eldriven och går snabbt från stillastående upp till 100 km/h. Skillnaden är att du får lite bättre markfrigång, en mer högbyggd bil, häftiga måsvingedörrar (eller falkdörrar som Tesla väljer att kalla dem) för baksätet och möjligheten att dra ett släp eftersom dragkrok är standard (får dra upp till 2.2 ton).

På insidan hittar man tre rader med sittplatser, två där fram, tre i baksätet …read more

LÄS MER: Feber

Mazda visar nytt sportbilskoncept

Mazda visar nytt sportbilskoncept

Premiär på Tokyo Motor Show

Knappt har bilmässan i Frankfurt städats bort innan det är dags för nästa. Den 30 oktober öppnar portarna till Tokyo Motor Show och nu får vi reda på att Mazda kommer att visa upp ett nytt sportbilskoncept där. Vi får än så länge bara en dunkel bild och ett kort uttalande från Mazda som lyder så här:

“The design of the sports car concept to be unveiled in Tokyo is modern but maintains a sense of lineage and authenticity, appearing almost to condense Mazda’s entire history of sports car development into a single model.”

Vad det kan …read more

LÄS MER: Feber

Krönika: Ett viktigt beslut för Volkswagen

Volkswagen Sverige gör det enda rätta och plockar in de drabbade bilarna till sina verkstäder.

I Sverige blir det en av de allra största återkallelserna någonsin.

Och det är viktigt att bilägarna verkligen åker in med sin bil och får den åtgärdad.

Så kom det då: det tydliga och raka beskedet till de svenska ägarna av VW-bilar som har den bedrägliga mjukvaran. VW plockar in bilarna till sina verkstäder för att åtgärda problemet, det vill säga plocka bort mjukvaran.

 

Beskedet var väntat och anledningen till att VW dröjt är förstås att de ville ha exakt hela bilden klar för sig och verkligen vara säkra på vilka bilar det gäller och vad som ska åtgärdas. Det handlar också om att avsätta tid i verkstäderna för en total återkallelse av miljontals bilar från VW-gruppen.

Bara i Sverige rör det sig om över 200 000 bilar – de flesta från VW, både person- och transportbilar, men även från syskonmärkena Audi, Skoda och Seat. För svenska VW-verkstäder blir det här en massiv insats som kommer att ta månader att genomföra.

Det som händer nu är ändå viktigt. Viktigt för VW som vill skingra alla misstankar om att det kör runt bilar som det fuskats med. Men också viktigt för dig som bilägare.


Alla åtgärder som VW vill göra på din bil har betydelse för bland annat din garanti. Och även om garantin har gått ut – det här gäller till största delen några år gamla bilar – så är det viktigt att du officiellt får bilen åtgärdad, bland annat för andrahandsvärdet.

Volkswagen meddelade i går att de med hjälp av referensfordon demonstrera för olika myndigheter att ingreppen på bilarna och få den godkänd. Först därefter kommer bilägarna att få ett besked om när det är dags att köra in med bilen till verkstaden. Risken finns alltså att brevet till bilägarna dröjer tre till fyra veckor till.

Vi ska dock komma ihåg att det ännu inte finns några som helst bevis på att VW fuskat med något som har med svensk eller europeisk skattelagstiftning att göra. Hittills handlar skandalen enbart om att VW vill få bättre villkor i USA med sina äldre dieselmotorer. Och mjukvaran har på inget sätt påverkat bilens prestanda eller säkerhet – bara hur den uppträdde under laboratorietester.


VW har alltså inte lurat någon myndighet i Europa – vad vi vet i dag. Ändå är det rätt av VW att plocka in alla bilar, över hela världen. Inte minst för sin egen trovärdighet.

Volkswagens besked om sin åtgärdsplan kom ett par dagar för EU:s deadline och för VW är det här ett första steg till att försöka lägga skandalen bakom sig – att få bort mjukvaran från bilarna.

Polestar Cyan Racing visar nytt

Polestar Cyan Racing visar nytt

Om två veckor smäller det

Polestar Cyan Racing som de numera heter har något nytt på gång och det är något i kolfiber. Om två veckor får vi reda på vad och för att reta oss lite har man i dag släppt det här korta klippet som visar lite vad som komma skall. Ryktena säger att det handlar om Volvos nya WTCC-bil.
teknikensvarld.se

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/bil/art/335676/polestar_cyan_racing_visar_nyt/

…read more

LÄS MER: Feber

Porsche visar insidan på Mission E

Porsche visar insidan på Mission E

Ser trevligt ut

På bilmässan i Frankfurt dundrade Porsche ut överraskningen Mission E som är en stor elbil med ett väldigt bestämt fokus – att utmana Tesla och deras Model S. Mission E är tillverkarens första helt eldrivna bil och än så länge bara ett koncept, men en produktionsklar version är garanterat inte ljusår bort. Nu får vi ett nytt klipp som visar mer av insidan, och det ser inte alls så dumt ut.

Bonusklipp nedan.
www.highsnobiety.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/bil/art/335623/porsche_visar_insidan_p_missio/

…read more

LÄS MER: Feber

Första däcket är skuret för hand

Anna Malosio är chef över Pirellis testavdelning i Tyskland. Allt Om Bilar träffar henne i Älvsbyn där hon avslöjar precis hur knepigt det faktiskt är att ta fram ett nytt däck. Processen startar långt innan däcket är redo att testas under verkliga förhållanden på den svenska sjöisen.

– Vi börjar alltid med att utgå från en specifik gummiblandning, och den första prototypen är alltid ett helt omönstrat däck, säger Anna Malosio.

För hand

Det är lätt att tro att mönstret skärs ut av en maskin, men det är långt ifrån så det går till. Verkligheten är både otrolig och överraskande:

– Mönstret i prototyperna är skurna helt för hand. Det tar tre dagar för en skicklig specialist att skära ett däck, om något går fel under processen är det bara att kasta däcket och börja på nytt, säger Anna Malosio.

När det gäller Ice Zero FR har varje däck tusentals sajpningar – i tre dimensioner. Då gäller det att ha tungan rätt i mun när man går fram med verktygen.

– Det tar minst tre år att lära sig det här hantverket, avslöjar Anna Malosio.

 

LÄS MER: Pirellis nya dubbfria utmanar dubbdäcken

 

Test med trumma

I början jobbar man med omkring 20 prototyper med olika mönster och olika grundstrukturer. De allra första testerna sker inomhus med trumma.

– Här testar vi till exempel ljudnivån och simulerar kupéljudet, vi provar oss fram helt enkelt.

Vintertesterna i Älvsbyn pågår från november till mars. Nu har testteamet krympt antalet prototyper, och har med sig däck med olika mönster och gummiblandningar. Här har man möjlighet att finslipa – ibland ändras mönstret för hand på plats. Bilarna är laddade med sensorer och datorer som registrerar hårda fakta. Otaliga bromsprov på snö och is med olika hårdhet och struktur genomförs. På en slalombana mäts bilens acceleration i sidled. Hela tiden jämförs resultaten med ett referensdäck. En tålamodsprövande och långdragen process.

Vanliga förare

Men allt går inte att mäta. Känslan i däcket måste bli rätt.

– Slutresultatet är en blandning av data och testförarnas omdöme. I bland använder vi oss av helt vanliga, men bilintresserade förare. En vanlig bilist är inte intresserad av varvtider på en isbana, säger Anna Malosio.

Kolla in Jay Lenos nya bil – går på tvättmedel

Den pensionerade Tv-profilen Jay Leno är en av världens mesta bilsamlare. Han äger över 160 bilar, och dessutom 117 motorcyklar.

Sen har han en förkärlek för jeanstyg, alltså denim.

Nu har han kombinerat sina passioner och plockat fram den nya bilen Leno 501, en jeansbil som drivs med flytande tvättmedel … eller?

Begtipset: Volvo XC70

Volvo XC70 är i grunden samma bil som Volvo V70. Karosserna är likadana och så gott som all teknik under skalet är plockad från samma lagerhyllor. XC70 har dock fått en högre markfrigång, en något annorlunda chassisättning och en smula bredare spårvidd. XC70 har också försetts med skrämbreddare och hasplåtar i plast för att förstärka offroad-utseendet.

Det här handlar dock inte bara om utseende. XC70 är byggd för att kunna hantera lite tuffare underlag än V70. Och bilen har, framför allt exemplar som är utrustade med fyrhjulsdriften från Haldex, bra framkomlighet som gör den till en drömvagn på oplogade vintervägar och risiga traktorstigar på landsbygden. Man ska dock inte försöka sig ut på några riktiga terrängäventyr, i så fall gör man bäst i att satsa på konkurrenten Subaru Outback som är bäst när det blir riktigt eländigt.

 

LÄS MER: Volvo tar farväl till V70 med sommarfilm

 

Komfort i toppklass

På de vanliga vägarna finns det dock få modeller som slår XC70. Visst kan man tycka att den har lite sävliga vägegenskaper – men komforten är verkligen i toppklass. Bilen upplevs som mjuk och behaglig och ljudkomforten är riktigt bra – frågan är om det finns någon annan bil i den här prisklassen som kan trolla bort buller från grovt underlag lika bra som XC70? Inte troligt.

De flesta begagnade XC70 har dieselmotorer. Det handlar om den femcylindriga trotjänaren som varit Volvos kännetecken under många år. Maskinen finns i flera versioner med D5 som värstingalternativet. Bensinmotorer finns så klart också, men utbudet på begagnatmarknaden är rätt begränsat.

Volvo XC70 är inte bara en trevlig bil – det har också vid ett antal tillfällen visat sig att detta är en säker modell. Visst, bilen börjar bli till åren och saknar en del grejer som finns i till exempel nya Volvo XC90, men den håller fortfarande hög klass. I Folksams rapport ”Hur säker är bilen” fick den till exempel nyligen stämpeln ”Bra val”.

PLUS

Komfort. Det är behagligt att åka i en Volvo XC70 från 2008 och framåt, framför allt på motorväg.

Säkerhet. Det här är ett bra argument för att betala lite extra. XC70 har bevisat att den håller hög klass.

MINUS

Visst är de femcylindriga dieselmotorerna trevliga – men speciellt snåla är de inte. Här finns betydligt bättre konkurrenter.

Köregenskaper. XC70 har trygga egenskaper på vägen – men den uppträder lite sävligt i svängarna.

SE UPP MED

Fyrhjulsdriften. Det händer att fyrhjulsdriften lägger av – och då kan det bli dyrt. Undersök så att bilen driver även på bakhjulen.

Hjullager. En del XC70-ägare upplever att hjullagren tar snabbt. Det är dock ingen ekonomisk katastrof. Lyssna efter missljud vid provkörning.

Volvo garanterar att bilarna är ärliga

Dieselskandalen är en dryg vecka gammal och flera biltillverkare har tvingats förklara sig och garantera att de inte gjort som VW och fuskat med utsläppsvärden.

Volvos utvecklingschef Peter Mertens är tydlig med att Volvos bilar är ärligt uppmätta men han oroas av att många rör om begreppen.

– Det handlar om två saker – och tyvärr blandar vissa ihop det här. Vi har å ena sidan fusket med utsläppsvärden som är en sak, sen har vi debatten om förbrukning i körcykel kontra verklig körning. När det gäller fusk med mätvärden så garanterar jag att Volvo inte håller på med sånt, vi har inte den tekniken i bilarna.

Körcykeln svag

– När det handlar om förbrukningen så är vi medvetna om att körcykeln är svag och vi välkomnar arbetet med en ny mätmetod som stämmer bättre överens med verkligheten.

Enligt Peter Mertens kan en ny mätmetod för förbrukning vara klar inom två år.

– Vi arbetar gärna tillsammans med alla andra i bilbranschen för att ta fram en bättre mätmetod, det är välkommet och nödvändigt.

Peter Mertens har samlat en handfull journalister i Göteborg för att berätta om Volvos nya chassiteknologi och för att öppna dörren till en ny och tidigare hemlig del av utvecklingsavdelningen. Enligt Mertens sjuder det av liv bland Volvos 4000 ingenjörer.

– På fem år har vi utvecklat en helt ny bil, XC90, som kan mäta sig med våra konkurrenter. Det vi gjort ska egentligen inte vara möjligt på så kort tid. Men vi har klarat det och nu är det Volvo som är i ledningen inom flera områden.

Kortare utvecklingstid

– Vi har en ny motorfamilj och en helt ny plattform. När vi är klara med de nya modellerna så kommer vi att vara den tillverkare i världen som har den mest flexibla plattformen. Vi har också kortat utvecklingstiden så nu kan vi ta fram en ny bil på 30 månader, ett helt år kortare tid än tidigare, säger Mertens.

Enligt Peter Mertens var XC90-projektet inte bara en nystart för Volvo efter Ford-tiden. Projektet tvingade fram ett nytt sätt att tänka och jobba. Volvo ska från och med nu sikt högt.

– När vi började sa vår ordförande Li Shufu ofta ”släpp loss tigern” och jag förstod inte riktigt vad han menade i början. Men det handlar verkligen om det, Volvos ingenjörer har släppt på bromsarna.