Dagsarkiv: september 7, 2015

Nissan släpper teaserbild på crossover

Nissan släpper teaserbild på crossover

Kan det vara nya Juke?

Det är bara några dagar tills bilmässan i Frankfurt slår upp sina dörrar och där kommer Nissan såklart att visa upp lite nytt. En av bilarna är den vi får se en liten teaser på här, kan det handla om nya Juke kanske? Eller en helt ny konceptbil? Oavsett vad det rör sig om så ser det inte ut att vara något som är färdigt för produktion riktigt än i alla fall.
www.autoevolution.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/bil/art/334301/nissan_slpper_teaserbild_p_cro/

…read more

LÄS MER: Feber

Rätt enkelt att störa självkörande bilar

Rätt enkelt att störa självkörande bilar

Lura bilen att det finns hinder i vägen

En säkerhetsanalytiker som tidigare var på University of Cork och nu arbetar för säkerhetsföretaget Security Innovation skriver i en rapport från sin tid på universitetet att det är förhållandevis enkelt att störa självkörande bilar så att dessa stannar och inte rör sig ur fläcken.

Detta beror på att man med en ganska enkel teknik kan lura bilens LiDAR, ett system som mäter avstånd till andra föremål med hjälp av laser, att det finns föremål i bilens färdväg vilket gör att bilen helt enkelt stannar då den är programmerad att undvika kollisioner.

Säkerhetsanalytikern …read more

LÄS MER: Feber

Nya Renault Megane läcker ut

Nya Renault Megane läcker ut

Läcker?

Renault har en fjärde generation av modellen Megane på gång och nu har bilder på denna bil läckt ut på nätet. Designspråket fortsätter i samma spår som för nya Talisman och Espace och premiär blir det på bilmässan i Frankfurt nästa vecka.

Fler bilder på länken nedan.

teknikensvarld.se

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/bil/art/334285/nya_renault_megane_lcker_ut/

…read more

LÄS MER: Feber

Porsche lyfter 911

Porsche lyfter 911

Får nya motorer och mer avancerat chassi

Det har nu blivit dags för dagens Porsche 911 att få sig ett lyft och i samband med det även lite nya motoralternativ och ett mer avancerat chassi. Bland annat kan man nu även få bakhjulsstyrning i Carrera-versionerna – något som bara fanns hos racerbilen GT3 innan. Och sugmotorerna försvinner!

Små små förändringar har skett på utseendet och det man direkt ser är att de främre blinkersen har blivit väldigt mycket mer slimmade. Strålkastarna är också de nya och alla har nu varselljus med fyra ljuspunkter. Dörrhandtag, baklucka och bakljus har också ändrat form. …read more

LÄS MER: Feber

QUIZ: känner du igen bilarna från insidan?

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Hemlig lista: Så ska motorcyklister jagas

SMC har publicerat den hemliga listan på sin hemsida och Trafikverket har bekräftat att listan – som har rubriken ”MC – hastighet, åtgärdsförslag att diskutera och utveckla” – kommer från myndigheten.

På listan finns 30 punkter med förslag på hur problem med motorcyklisters hastighetsöverträdelser ska kunna hanteras.

Bland annat föreslås ägaransvar vid fortkörning på mc, indraget körkort redan vid överträdelser på 20 km/h, teknik som begränsar topphastigheten på motorcyklar till 130 km/h och att polisens tolerans ska sänkas när det gäller motorcyklar som kör för fort. Här finns också en punkt om att uppgifter om en individs försäkringskostnader ska kunna överlämnas till körkortsmyndighet för lämplighetsprövning.

LÄS MER: Här är nyheterna från Harley-Davidson 2016

Sveriges Motorcyklister ser rött

Listan har fått organisationen Sveriges Motorcyklister med 71 000 medlemmar att se rött. På sin hemsida rasar de nu mot listan och mot Trafikverket, man har också riktat skarp kritik i ett öppet brev adresserats till nya generaldirektören Lena Erixson.

– Att särskilja en trafikantgrupp och göra sådana inskränkningar är negativ särbehandling. Att kräva ägaransvar för motorcyklister strider mot landets grundlagar. Att myndighet kräver att ta del av enskilda individers försäkringskostnader är integritetskränkande, skriver SMC.

Är inte offentligt publicerad

Listan, som är utformad som ett diskussionsunderlag, finns inte offentligt publicerad av Trafikverket. Men den har enligt SMC använts i ett flertal sammanhang. I det öppna brevet till Lena Erixson förkastar nu SMC ett flertal förslag på den hemliga listan och bjuder samtidigt in generaldirektören till en diskussion.

– Särbehandla inte motorcyklister negativt – vi vill ha trafiksäkerhet på lika villkor som alla fordon, kräver organisationen.

Seat Leon Cupra får vassare motor

Förra året lanserades Leon Cupra som följdes av kombin i början av 2015. Men redan nu är det dags för uppdateringar, meddelar Seat.

Tvålitersmotorn med turbo, direkt och indirekt insprutning och variabla kamtider trimmas ytterligare, och får 10 hästkrafter till. Det betyder att Leon Cupra får hela 290 hästkrafter att spela med.

Accelerationstiderna förändras inte, men bilen får ett lite bredare register. Det maximala vridmomentet på 350 Nm finns nu tillgängligt mellan 1 700 och 5 800 varv per minut. Och inte helt oviktigt i sammanhanget: Avgassystemet är ombyggt för att ge härligare ljud.

För att alla ska veta att man rattar den nya versionen av bilen kommer det att sitta ett 290-emblem på bakluckan.

LÄS MER: Världens snabbaste kombi är en – Seat!

Några tusenlappar dyrare

Precis som tidigare ingår massor av standardutrustning; dynamiskt chassi, diffbroms, progressiv styrning, körlägesväljare och led-strålkastare. Om man vill vara värst finns ett Performance Pack med större bromsar från Brembo och 19-tums fälgar skodda med racingdäck.

Priset justeras upp några tusenlappar. Nya Cupra 290 börjar på 290 900 kronor. Kombin är 7 000 kronor dyrare, och vill man ha de automatiska DSG-lådan får man lägga till 14 500 kronor ytterligare.

Husvagnsfest i helgen på Elmia

Mässgeneralen på Elmia, Jörgen Nyström, har öppnat portarna till det stora utställningsområdet och slussat in utställare hela helgen.

– Det unika med den här mässan är att här finns alla tillverkare och alla modeller finns här. Alla nyheter till nästa modellår ställs ut så man kan titta på alla husbilar och vagnar som säljs på den svenska marknaden.

När du sett allt som rullat in och ställts upp – är det några tydliga trender?

– De trender vi sett de senaste åren står sig, det blir större och lyxigare men också mindre, smidigare och mer kompakt.

Ja, branschen har pratat om de mindre husbilarna i många år men de har inte sålt så bra, är det en vändning på gång nu?

– Vi får se, men vi ser att det kommer in flera nya typer av framför allt husbilsköpare. Det är människor som inte ser sig som campare men är väldigt aktiva och använder husbilen som ett sätt att lösa sitt boende när de är ute och paddlar, cyklar eller springer.

KÖPA HUSVAGN: 12 viktiga tips när du köper begagnat

Aktiva barnfamiljer de nya köparna

Finns det på samma sätt nya köpare av husvagnar?

– Ja, de aktiva barnfamiljerna. Många föräldrar reser runt och är med sina barn när de utövar sin aktivitet, de reser med på cuper, läger och tävlingar. Då är husvagnen ett bra sätt att lösa boendet.

Samtidigt finns de mer vanliga husvagns- och husbilsköparna där. De äldre paren som vill leva i södra Europa under vinterhalvåret, barnfamiljerna i husvagn som reser mellan olika campingplatser samt de som älskar livet och gemenskapen på en camping i kombination med sol och bad.

Hur är stämningen på mässan de här sista dagarna före öppning?

– Mycket bra, det byggs in i det sista, och många satsar som sagt på lyxigt och stort.

Förra året lockade Elmia Husvagn Husbil drygt 34 000 besökare varav 10 000 valde att bo och campa på den stora campingen intill mässan.

Motorolja – så väljer du rätt olja till din bil

Motoroljan har flera viktiga funktioner i din bil. Den viktigaste är att smörja viktiga delar i motorn för att få ner friktionen mellan olika rörliga delar, vilket förhindrar att motorn slits.

Motoroljan har också andra viktiga funktioner, bland annat hjälper den till att kyla motorn.

Att välja rätt olja kan vara en riktig djungel. Det finns för det första flera olika sorters motorolja: Mineralolja, helsyntetisk olja och delsyntetisk olja.

Mineraloljan är den enklaste sort som består av raffinerad bergolja.

Ibland kan den ha vissa tillsatser för att egenskaperna ska förbättras. Den helsyntetiska oljan är en råolja som gått igenom ett antal avancerade moment i tillverkningen. Här har man helt andra möjligheter att kontrollera oljans olika egenskaper och kan uppnå bättre effekter.

Man kan tillexempel göra den bättre lämpad för riktigt höga motortemperaturer eller göra den mer effektiv vid kallstarter. På grund av den mer komplicerade tillverkningen är den helsyntetiska oljan ofta betydligt dyrare än mineraloljan.

Delsyntetisk olja – eller halvsyntetisk som den också kallas är en blandning av mineralolja och helsyntetisk olja. Med den halvsyntetiska oljan kan tillverkaren anpassa oljans egenskaper till en viss gräns och få fram egenskaper som inte är möjliga med en mineralolja.

BILVÅRD: Så skyddar du din bil i höstrusket

Det här betyder siffrorna och bokstäverna

På flaskorna brukar det stå siffror och bokstäver som anger vilken viskositet oljan har, alltså hur lättflytande den är.

Viskositetsklassen anges efter ett system som kallas SAE. Märkningen berättar hur lättflytande oljan är vid kallstart och hur lättflytande den är när motorn är varm och belastas.

Om vi tar som exempel en olja som har SAE 10W-40 skrivet på flaskan så står 10W för kallegenskaperna och 40 för egenskaperna vid högre temperaturer. Ju högre siffran är desto tjockare olja.

Det är viktigt att man väljer rätt olja med rätt märkning till sin bil. Tar man fel finns risken att smörjningen inte blir optimal och motorn kan utsättas för överdrivet slitage. Exakt vilket viskositet oljan ska ha i just din bil framgår i bilens handbok. Annars kan verkstäder eller bilförsäljaren oftast bistå med informationen.

På bensinstationer och biltillbehörsbutiker brukar det också finnas listor som berättar exakt vilken olja du ska ha. Ofta har de också hemsidor där man kan söka med hjälp av bilen registreringsnummer.

Bra att kolla oljan med jämna mellanrum

Även om man följer de rekommendationer som finns angående serviceintervaller och oljebyten så kan det vara en bra idé att kolla oljan med jämna mellanrum mellan oljebytena. Oljenivå och skicket på motoroljan kan berätta om det är något som inte står rätt till med motorn.

Allt fler moderna bilar kan automatiskt läsa av om oljenivån i motorn är korrekt. Det är smidigt. Vanligast är dock fortfarande att man får läsa av oljenivån med en oljesticka. De kan se ut på lite olika sätt, men de har alla en markering en undre och en övre oljenivå.

Dra upp stickan ur motorn och torka av den med en trasa. Stoppa sen ner den på sin plats och dra upp den igen – nu kan man läsa av. Oljan ska ligga någonstans mitt emellan det nedre och det övre strecket. Fattas det lite behöver man fylla på. Ta lite i taget och starta motorn efter påfyllning. Låt motorn vila 5-10 minuter så att all olja hinner rinna ner. Sen läs av igen.

Om det fattas mycket olja kan det vara något som inte står rätt till med motorn. Det kan då vara en bra idé att låta en verkstad undersöka saken.

Viktigt att byta olja

Det räcker inte med att ha rätt olja i motorn – man måste också se till att byta med jämna mellanrum. Motorolja tappar sina egenskaper och att strunta i ett oljebyte kan resultera i ett motorhaveri. Olika oljor som används i olika motorer behöver bytas med olika långa intervaller. Ta reda på vad som gäller för motoroljan i just din bil. Det är inte fel att byta lite oftare än rekommenderat.

Om du tänker byta motorolja på din bil själv finns det några saker att tänka på. Se till att motorn inte är iskall när du ska byta, ljummen olja rinner lättare ur. Undvik dock att ha en allt för varm motorn – det är lätt att bränna sig på motorn eller på varm olja.

När man byter olja ska man passa på att byta oljefiltret. Om filtret är igensatt släpps smuts och partiklar förbi och kommer in i motorn igen.

Efter ett oljebyte är det smart att vänta lite med att belasta motorn hård. Kör den gärna på tomgång några minuter först, så att den nya oljan hinner hitta ut i alla kanaler.

BILVÅRD: Så skyddar du din bil i höstrusket

Officiell: Nya Porsche 911 – turbo i alla bilar

I och med att Porsche 911 nu uppdateras är det slut på sugmotorer i den klassiska modellen.

Den nya motorgenerationen får i stället biturbo och en cylindervolym på tre liter. I Carrera betyder det 370 hk och 450 Nm och i Carrera S 420 hk och 500 Nm.

I båda versionerna innebär det en ökning av motoreffekten med 20 hk och ett 60 Nm större vridmoment. I båda motorerna ska maximalt vridmoment vara tillgängligt redan vid 1 700 varv per minut och toppvarv anges till 7 500 varv per minut.

Uppdaterade Porsche 911 får i och med de nya motorerna en något bättre prestanda, 911 Carrera Coupé med PDK-växellåda och Sport Chrono-paket (tillval) accelererar från 0–100 km/tim på 4,2 sekunder, vilket är två tiondelar snabbare än föregångaren.

Snabbare och snålare

911 Carrera S med PDK och Sport Chrono klarar 0–100 km/h 3,9 sekunder, vilket också är två tiondelar snabbare är den utgående generationen. Det betyder att det är den första 911 i Carrerafamiljen som underskridit gränsen på fyra sekunder.

Toppfarten för de båda modellerna har också ökat en aning.

911 Carrera gör nu 295 km/h – en ökning med sex km/h) medan 911 Carrera S enligt Porsche ska klara 308 km/h, vilket är fyra km/h snabbare än föregångaren.

De nya motorerna är inte bara starkare – de ska enligt Porsche också vara snålare,

nästan tolv procent lägre förbrukning uppger tillverkaren.

911 Carrera med PDK-växellåda drar nu 7,4 liter per tio mils blandad körning, 911 Carrera S med PDK drar 7,7 liter per tio mils blandad körning.

LÄS MER: Porsche slår rekord – och här är svenskarnas nya favoritmodell!

Avancerat chassi blir standard

Det så kallade PASM-chassit, vilket betyder Porsche Active Suspension Management, blir i och med uppdateringen standard i alla Carrera-modeller. Det minskar markfrigången med tio millimeter och ger ökad stabilitet vid kurvtagning. Samtidigt får bilarna en ny generation stötdämpare som enligt Porsche ska bidra till både bättre komfort och bättre kontroll vid hårdkörning.

Den aktiva bakaxelstyrningen som ärm hämtad från 911 Turbo och 911 GT3 kommer nu som tillval till Carrera S. Det förbättrar bilens egenskaper när man styr in i kurvor och ger känslan av ett kortare axelavstånd. I högre hastigheter styr bakhjulen åt samma håll som framhjul, vilket ger bilen egenskaper som om axelavståndet är längre, vilket ökar stabiliteten.

Vändcirkeln minskas också med 0,5 meter.

Nya strålkastare och bakljus

Exteriören har också uppdaterats på ett antal punkter. Vi hittar nya strålkastare med varselljus, nya dörrhandtag, ny form på bakluckan med vertikala luftintag och nya bakljus. Bilarna får också nya femekrade fälgar. Bakhjulen blir än aning bredare än på den utgående versionen av Porsche 911 Carrera.

Interiört har det också hänt lite. Porsche Communication Management, som är standard, har fått fler funktioner och enklare hantering. Tillsammans med tillvalet Sport Chrono har 911 Carrera fått ett reglage för körinställningar på ratten. Reglaget består av en ring med fyra positioner för körinställning, ”Normal”, ”Sport”, ”Sport Plus” och ”Individual”.

Lanseras i december

Beroende på utrustning låter den senare inställningen föraren konfigurera sina egna inställningar av bilen, till exempel PASM, aktiva motorfästen, växelpunkter för PDK-växellådan och sportavgassystem.

I kombination med PDK-lådan har reglaget en extra knapp, ”Sport Response Button”. När den knappen är intrycket är drivlinan inställd för maximal acceleration under 20 sekunder, till exempel inför en omkörning.

Då är den optimala växeln vald och motorstyrningen justerad för snabbast möjliga respons under en kort tid.

Bilarna kommer att lanseras hos handlarna under december månad.

LÄS MER: Porsche slår rekord – och här är svenskarnas nya favoritmodell!