Dagsarkiv: september 23, 2015

Volkswagens vd Martin Winterkorn säger upp sig

Volkswagens vd Martin Winterkorn säger upp sig

Som en följd av #dieselgate

I går gjorde Volkswagens vd Martin Winterkorn ett uttalande (videon ovan) om skandalen som uppdagats de senaste dagarna – att företaget fuskat med utsläpps- och förbrukningssiffror för sina dieselbilar. Då var det inte tal om att han skulle avsäga sig vd-posten, men nu står det klart att han lämnar in sin avskedsansökan. Martin skriver följande uttalande på Volkswagens mediasajt och som vi kan läsa säger han sig inte ha gjort något fel själv:

“I am shocked by the events of the past few days. Above all, I am stunned that misconduct on such a scale …read more

LÄS MER: Feber

Halcón Falcarto – ny sportbil från Tyskland

Halcón Falcarto – ny sportbil från Tyskland

Visades faktiskt upp i Frankfurt

När man får höra att ett nystartat företag har en ny sportbil på gång går alltid tankarna att det här endast kommer att stanna på pappret eller i ett par sparade Photoshop-filer på datorn. Men den tyska startupen Halcón var faktiskt på plats i Frankfurt och visade upp sportbilen Falcarto.

Företaget har sedan tidigare presenterat en eldriven cykel så även om de inte är helt färska är bilbyggande något nytt för dem. Under skalet på Falcarto återfinns ett chassi hämtat från Nissan 370Z som klätts in i en kaross av kolfiberpaneler. Motorn hämtas också från donatorbilen …read more

LÄS MER: Feber

Statoil byter namn till Circle K

Statoil byter namn till Circle K

Från och med maj nästa år

2012 sålde Statoil majoriteten av sina aktier i Statoil Fuel & Retail till det kanadensiska bolaget Alimentation Couche-Tard. Varumärket Statoil skulle dock fortsätta att användas på bensinstationer till och med den 30 september 2019, något som man nu har ändrat på. Redan i maj nästa år kommer nämligen samtliga stationer i Sverige att byta namn till Circle K.
teknikensvarld.se

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/bil/art/335320/statoil_byter_namn_till_circle/

…read more

LÄS MER: Feber

Tyska åklagare utreder Volkswagen

Åklagarämbetet i Braunschweig i delstaten Niedersachsen meddelar på onsdagen att en formell utredning mot Volkswagen nu inleds.

Frågan som utredningen ska besvara är vem som bär ansvaret för den skandal med avgasutsläpp som skakar den tyska biljätten.

Volkswagen har redan medgett att mjukvara i avgassystem på dieselmotorer manipulerats för att visa lägre utsläppsvärden än de faktiska i miljötester.

Finns i 11 miljoner bilar

Det systematiska fusket ska ha skett i stor skala, i 11 miljoner bilar.

Åklagarämbetet skriver att utredningen initieras dels på grund av de uppgifter som hittills framkommit, dels på basis av anmälningar som kommit in.

Den allmänna åklagaren skriver att undersökningen kommer att omfatta ”de anställda som ansvarar för Volkswagen”.

Braunschweig är närmaste större stad i området kring Volkswagens huvudkontor i Wolfsburg. Med cirka 250.000 invånare är Braunschweig delstaten Niedersachsens näst största stad efter halvmiljonerstaden Hannover.

Styrelsemöte på fredag

Sedan skandalen briserade har motsvarande 250 miljarder kronor av Volkswagens börsvärde raderats ut.

På fredag håller Volkswagen styrelsemöte. Mötet skulle bland annat ha gett Martin Winterkorn förlängt förtroende som koncernchef och vd. Frågan som allt fler ställer sig är om Winterkorn kan sitta kvar.

Redan på tisdagen florerade ännu obekräftade uppgifter i tyska medier att Winterkorn ska få sparken på styrelsemötet.

En kandidat som pekats ut som ersättare är Porsches vd Matthias Müller.

Nytt förbrukningstest i spåren av skandalen

Flera miljöorganisationer har under flera år hävdat att biltillverkarna manipulerar testresultatet gällande förbrukning och partikelutsläpp.

Enligt lobbyorganisationen T&E finns det starka bevis för att VW-gruppen använt den omstridda mjukvaran ända sedan 2009.

Under den perioden har det sålts totalt 40 miljoner bilar med dieselmotorer i Europa vilket motsvarar var sjätte bil på vägen i dag.

T&E menar att EU behöver bygga en oberoende organisation som testar bilarna på samma sätt som görs i USA i Environmental Protection Agency.

Lobbyorganisationen tycker att testerna ska betalas med en avgift på cirka 200 kronor per såld bil. Testerna ska då ge ett EU-godkännande för bilen i samtliga 28 medlemsländer.

T&E menar att skillnaden mellan mätt förbrukning och verklig förbrukning har växt till hela 40 procent under de senaste åren.

LÄS MER: Han avslöjade Volkswagens fusk med preparerade bilar

Cancerogena ämnen i dieselavgaser

Bilmarknaden i Europa är i dag fördelad så att lite mer än hälften av bilarna som säljs har dieselmotorer. Anledningen är att tillverkarna använt dieslarna för att komma ner i CO2-utsläpp och möta EU:s tuffa genomsnittskrav. Men lägre CO2-utsläpp betyder för dieselmotorerna högre utsläpp av de cancerogena NOX-gaserna med en mängd skadliga partiklar.

2017 ska en ny testmetod införas i Europa. Metoden kallas Light Vehicle Test Procedure (WLTP) och den metoden kommer att ge helt andra värden. Den europeiska branschorganisationen ACEA har också arbetat för att införa så kallade RDE-tester där RDE står för Real Driving Emissions.

ACEA menar nu i ett uttalande att de flera gånger stött på EU-kommissionen om att få till RDE-tester men utan resultat.

Ett problem med nya testmetoder är att de kommer att ge högra förbruknings- och utsläppsvärden men biltillverkarna vill då inte straffas av EU för att nivåerna höjs. Istället vill biltillverkarna att dagens gränsvärden ska anpassas uppåt till de nya testmetoderna.

LÄS MER: 9 av 10 nya dieselbilar klarar inte gränsvärden när de körs i verkligheten

Så mycket är din bil värd – verkliga priser

Det säljs många nya bilar i Sverige. Försäljningen har ökat 20 månader i rad och branschen spår att rekordet från 1988 då 343 963 bilar nyregistrerades i Sverige kommer att slås.

Den starka nybilsförsäljningen får också positiva effekter på begagnatmarknaden som nu är stekhet. Det visar siffrorna i listorna från Autouncle.se. Många bilhandlare vittnar också om ett stort sug efter begagnade bilar och många har tömt sina lager.

– Trycket är otroligt. Jag har pratat med handlare som säger att de aldrig sålt så många begagnade bilar som nu, säger Tommy Letzén, MRF.

Efterfrågan på bilarna påverkar priserna. Just nu finns det goda möjligheter att få bra betalt om man har en bra begagnad bil att sälja.

– Det handlar om vanlig tillgång och efterfrågan. Prisbilden är något högre nu, säger Tommy Letzén.

LÄS MER: Höstens 10 bästa suv-köp i olika prisklasser

Flera skäl till uppsving på begagnatmarknaden

Det finns flera skäl till uppsvinget i bilbranschen. Det ekonomiska läget med låga räntor är naturligtvis en förklaring. Men det finns fler.

– En annan faktor som driver på marknaden är det sug efter begagnade bilar som uppstår när många nya svenskar börjar etablera sig, skaffar körkort och får inkomster. Sverige har i dag en betydligt större befolkning än rekordåret 1988 och årets försäljningssiffror är därför inte extrema, säger branschorganisationen Bilswedens vd Bertil Moldén.

Bilvärderingstjänsten Autouncle.se har tagit fram listor på de flesta modeller som säljs i Sverige.

NEDANFÖR kan du se vad just din bil är värd.

VW förstod att de var avslöjade – förra året

Martin Winterkorn försöker rädda sig kvar som vd för Volkswagen. Men efter nya avslöjanden så blir det svårt för Winterkorn att sitta kvar. Frågan är snarare vilken efterträdade som styrelsen kan hitta som inte har smittats av skandalen. Risken är uppenbar att det inom kort kommer fram uppgifter om att även andra märken inom gruppen har använt mjukvaran som manipulerar resultatet av utsläppstesterna.

Och då hjälper det inte om VW:s styrelse ersätter Winterkorn med till exempel Porsche-vd:n Matthias Muller.

Volkswagen valde att inte erkänna direkt

De nya uppgifterna från USA är också besvärande för VW. En liten forskargrupp upptäckte mjukvaran och VW upptäckte att gruppen hade förstått – och det här var förra året.

VW valde då att inte göra något, inte erkänna direkt, utan hoppas att det skulle gå att undvika en skandal.

Det gör sällan eller aldrig det.

Att mjukvaran är rent bedräglig då den känner av om bilen testas i en körcykel utan att ratten gör utslag känns också som besvärande. Smart men mycket tydligt för att luras. Det går inte att förklara bort.

LÄS MER: Volkswagen i Sverige lägger locket på – Romson kräver svar

Winterkorn är ingenjör med djupa kunskaper

Det är också besvärande att gruppens vd Martin Winterkorn varit vd för märket Volkswagen under så många år och att han också haft en profil som ingenjör. Hela VW-gruppen vill vara ett ingenjörsstyrt företag och de lägger alltid stor vikt vid tekniken. Då blir det också svårt att fly undan och skylla ifrån sig när det är en teknisk detalj som gått snett.

Även i Sverige har det handlat om skadekontroll då Volkswagen försökt lugna och skapa en ”vänta och se”-atmosfär. Jag förstår att de måste det men det blir rentav löjligt att prata om att bilarnas säkerhet inte påverkas av mjukvaran och att det inte finns någon risk att köra VW-bilarna.

Hela grunden i VW-imperiet är skakat

Jag gissar att VW nu förbereder sina advokater på långa och dyra processer där bilägare vill lämna tillbaka sina bilar och få skadestånd.

VW kan också räkna med mycket upprörda handlare som nu får klä skott för vad VW:s ingenjörer hittat på.

Förtroendet är raserat på så många områden.

Jag tror knappast att det räcker med att ersätta Winterkorn. Hela grunden i VW-imperiet är skakat och det ska bli intressant att se vilken roll olika maktspelare tar.

Romson kräver svar av Volkswagen

Volkswagens avgasfusk som från början gällde 500 000 bilar på den amerikanska marknaden, har nu växt till 11 miljoner bilar över hela världen sedan Volkswagen själva valt att avslöja omfattningen.

Det går alltså inte att utesluta att skandalbilarna rullar också i Sverige. Men än så länge har Volkswagen i Sverige inte gått ut med någon information, utan hänvisar till koncernens officiella pressreleaser.

Romson kräver svar från VW

Men nu kräver klimat- och miljöminister Åsa Romson ett svar från Volkswagen i Sverige. Romson har vänt sig till Transportstyrelsen för att få svar på om de aktuella bilarna också finns i Sverige.

– Jag har nu säkerställt att Transportstyrelsen har krävt ett klargörande från Volkswagen Sverige kring detta. Det ska bli tydligt om det finns bilar i Sverige som innehåller de här manipulationerna. Om det är så skulle det vara mycket, mycket allvarligt, säger Åsa Romson till SvD Näringsliv.

LÄS MER: Kände Winterkorn till fusket? Frågan ska diskuteras på krismöte i dag

VW har kontaktat Transportstyrelsen

Transportstyrelsen bekräftar för SvD Näringsliv att de blivit kontaktade av Volkswagen i Sverige, men att man inte fått någon information utöver den som redan gått ut i medier. I brevet som Transportstyrelsen fått från Volkswagen finns ingen information om bilar sålda i Sverige.

BMW och McLaren utvecklar ny superbil

Det har tidigare ryktats BMW:s planer om att släppa en supersportbil lagom till tillverkarens 100-årsjubileum nästa år. Så blev det inte, men nu ser det ut som att den nye vd:n Harald Krüger äntligen gör slag i saken. Enligt Car Magazine för BMW sedan årsskiftet diskussioner med McLaren om att bygga en supersportbil tillsammans.

Delar komponenter med varandra

Enligt tidningen ska bilen bygga på samma kolfiberchassi som McLaren tagit fram för uppföljaren till sin 650S. Fjädring, styrning och bromsar ska vara andra komponenter som delas av tillverkarnas båda bilar. Motorn i BMW:s kommande supersportbil uppges vara en V8 på 4,0 liter med över 750 hästkrafter och hela fyra turboaggregat – varav två ska vara eldrivna och två avgasdrivna.

LÄS MER: Volvo XC90 Polestar kan få helt ny värstingmotor

Inga planer på laddhybrid

Enligt källor till tidningen finns det inga planer på att göra den till en laddhybrid, vilket vi exempelvis sett i Porsches 918 Spyder. Bilen ska visas upp på Frankfurtsalongen 2017 och försäljningen av den lär börja under 2019, enligt Car Magazine. Den ska då bli en konkurrent till modeller från Lamborghini, Ferrari och Aston Martin, med ett pris som förväntas ligga på runt två miljoner kronor.

Volkswagen håller krismöte i dag

Redan i går kväll hade delar av styrelsen ett första möte för att diskutera hur man ska hantera krisen, eftersom den tyska regeringen krävt att Volkswagen ska agera snabbt i frågan, säger en person med insyn till Bloomberg.

Och i dag ska Martin Winterkorn träffa medlemmar ur styrelsen där han ska förklara sig inför flera tunga styrelsemedlemmar, däribland Wolfgang Porsche, vars familj äger en majoritet av Volkswagengruppen.

LÄS MER: Han avslöjade fusket inom VW

Varningssignaler redan förra året

Det är nu styrelsen ska utreda om Martin Winterkorn känt till avgasfusket, berättar en källa för Bloomberg. Redan i maj 2014 kom de första varningssignalerna om att någonting inte stod rätt till med utsläppen efter att två modeller testats av foskare i USA. Winterkorn anklagas för att ha ignorerat uppgifterna, rapporterar CNBC.

Skandalen har raderat över 250 miljarder kronor från VW:s börsvärde sedan skandalen briserade.

Diskussionerna kommer med all sannolikhet fortsätta på fredag, då hela styrelsen sammanträder. Det är på fredagens möte som Winterkorn skulle ha fått förlängt förtroende som vd. Men efter veckans händelser blir det svårt för Winterkorn att sitta kvar. Flera bedömare tror att Porsches chef Matthias Mueller kan komma att ta över efter Winterkorn.