Dagsarkiv: oktober 1, 2015

Test: Kan du köra rätt [br]i cirkulationsplatsen?

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Framåt för Volvo i Europa och USA

Det går bra för Volvo, framför allt i Europa och USA. I Europa steg försäljningen med 2,2 procent jämfört med samma månad förra året. Det betyder 25 403 sålda bilar. I USA steg försäljningen med hela 18,4 procent, tack vare stor efterfrågan på XC60 och nya stora suven XC90.

Har en femtedel

Även i Sverige ser det ljust ut. Här steg försäljningen med 14,9 procent vilket ger Volvo en marknadsandel på nära 21 procent.

– Vår tillväxt i Europa och USA speglar det positiva mottagande som nya XC90 fått hos kunderna, samtidigt som XC60 är på väg mot rekord. Det här är väldigt uppmuntrande i planeringen av vårt fortsatta arbete med att förnya modellprogrammet, säger Volvos marknadschef Alain Visser.

På Volvos andra hemmamarknad Kina ser det dock inte lika ljust ut. Här har ekonomin tagit ett steg bakåt vilket syns i försäljningsstatistiken. Volvo nådde 6 957 sålda bilar i Kina, där den lokalt tillverkade XC60 utmärker sig genom en ökad efterfrågan.

Google lanserar en självkörande taxi

Ända sedan 2009 har Google jobbat med sin självkörande bil. Förra året visades en tvåsitsig prototyp upp och Google har också genomfört testkörningar i vanlig trafik.

Och under alla år har det spekulerats i om Google ska tillverka och sälja bilarna på egen hand eller teckna ett partnerskap med någon av de existerande tillverkarna. Det lutar åt det senare.

Enligt Google så planerar man att i steg ett visa upp en självkörande bil som kunder kan dela på – en slags självkörande taxi. Google vill också dela med sig av den teknik man utvecklat.

 

LÄS MER: Smarta tips – så gör du en bra nybilsaffär

 

Många användare

Fördelen med att få ut bilar som rullar som taxi är att Google får många kunder som provar bilen och ger bra information i den fortsatta utvecklingen.

Googles tvåsitsiga bil använde delar och teknik från etablerade underleverantörer som Bosch och Continental. Enligt Google kan det också bli fråga om att dela på tekniken och att förare och bilägare kan slå av och på självkörningsläget.

I jakten på de första fungerande och lönsamma självkörande bilarna finns också märken som Audi, BMW och Mercedes.

Bilstyling: Här kryllar det av Corvetter

Till det yttre ser verkstaden inte mycket ut för världen. Men bakom den alldagliga gula industrifasaden öppnar sig en helt ny värld, i alla fall för dem som är intresserade av klassiska amerikanska bilar.

– Ja, detta är en gammal pojkdröm, erkänner Mats Andersson när han tar emot vid entrén.

Bakom honom står en lång rad med kundbilar som är inne för service, reparationer och renoveringar. Trots att det är mitt i vintern har man även en nyinkommen Corvette -63:a med saltstänk på sidorna.

– Det är ett objekt som stått still länge, men som vi nu ska få ordning på, säger kollegan Maths Göransson som tittar upp från symaskinen.

Där håller han på med att lägga sista handen vid ett solskydd till en Impala -58, som står och glänser lite längre bort.

 

LÄS MER: Här är 13 spionbilder på nya bilmodeller

 

Känt varandra sen de var små

De båda kollegerna har känt varandra sedan barnsben och egentligen hade de inga som helst planer på att bli egna företagare. Maths Göransson gjorde karriär inom Lantmännen medan Mats Andersson avancerade inom livsmedelshandeln.

Under alla år höll de kontakten tack vare sitt gemensamma bilintresse, och när utställningspriserna började samlas på hög fick de allt mer förfrågningar från andra veteranbilsägare.

– En dag bestämde vi oss för att ge det hela en chans, vi öppnade en veteranbilsverkstad, säger Mats Andersson som menar att det var svårt att hoppa av mitt i karriären.

Att lämna en fast och välavlönad anställning för att bli småföretagare var ett risktagande, men snart visade det sig att de hoppat av i precis rätt tid.

Året var 2003 och den svenska ekonomin rullade på för fullt samtidigt som veteranbilsintresset exploderade. Sedan de slog upp portarna har det haft en full orderbok och nu känner de ingen oro över framtiden, snarare tvärtom.

– Vi har så mycket att göra att vi skulle kunna anställda fler. Men samtidigt vill vi inte bli för stora, det är inget självändamål. Det viktigaste för oss är att trivas med jobbet, säger Mats Andersson när han visar runt i lokalen.

 

LÄS MER: Sköna klassiker – här är svenskarnas pärlor

 

Rent och fräscht

Trots att de jobbar med äldre bilar finns det inga spår av oljeläckage eller smuts, verkstaden ser snarare ut som en bilförsäljningshall. Att hålla det rent och snyggt är inte bara en arbetsmiljöfråga utan även ett sätt att visa kunderna att här slarvar man inte med detaljerna.

Företaget gör i stort sett allt utom rostlagning och lackering, det är jobb som man lämnar bort till företag i närområdet. Kundjobben handlar ofta om service och reparationer likväl som ombyggnader, AC-reparationer, bilsadelmakeri och cabbyten.

– Inte sällan lämnar ägarna in bilen i samband med någon av sommarens alla veteranbilträffar, säger Maths Göransson som själv rattar en vässad Camaro -69:a på sin fritid. I familjen finns det även en Corvette -64 och en Corvette C5 -98.

Mats Andersson väljer gärna att ta en tur i sin Camaro SS 2010 medan Dennis Göransson, som är son till Maths Göransson, har en custombyggd Camaro Z06 -87.

 

Peter Fredriksson

Bilstyling: Bara sköna veteranbilar hos Tony

Det är full fart på verkstadsgolvet där de anställda slipar och spacklar för fullt.

I ett hörn står en helt nedplockad BMW 327 från 1938 och lite längre bort finner vi en Chevrolet Impala -59 som även den är helt plåtren.

Under ett skyddande täcke finns en nylackad Dodge Charger R/T -69 som väntar på montering och i avsyningshallen efter lack finner vi bland annat en VW Kharmann Ghia från 1963.

Under förmiddagen har Tony själv jobbat med en Dodge Polara där ägaren beställt ett jobb som ska förvandla den till nästintill utställningsskick, det vill säga bättre än när den en gång såldes.

– Jag älskar utmaningarna. Tillsammans med kunden går vi alltid igenom vad som ska göras så att vi är helt överens och sedan dokumenterar vi jobbet steg för steg med fotografier, säger han.

 

LÄS MER: 10 saker svenska bilägare vägrar att inse

 

Perfektionist

När han startade företaget 2009 var ambitionen att etablera sig som det självklara valet för de ägare som ville få sin pärla återställd till samma skick som när den lämnade fabriksbandet.

– Jag har jobbat med bilar hela mitt liv, från det att jag var 12 år hemma i Holland, och jag skulle nog kunna kalla mig perfektionist. För mig finns inga genvägar, oavsett vilket jobb det handlar om ska det utföras så bra som det någonsin går, säger han och tillägger att det är just detta som gjort att ryktet om den petige holländaren i Småland spridit sig så att numera kommer kunderna från hela norra Europa.

 

LÄS MER: 10 regler svenska bilister vägrar lära sig

 

Alltid något nytt

Att renovera och restaurera äldre bilar är ett hantverk som inte bara kräver kunskap om hur bilarna en gång byggdes och vilka metoder som ursprungligen användes. Minst lika viktigt är det att kunna identifiera och eventuellt åtgärda de reparationer och försök till förbättringar som därefter gjorts.

– Att jobba med gamla bilar är enormt tillfredsställande, varje dag lär jag mig något nytt och det är just det som gör jobbet så intressant. Men det gäller att ha tålamod och tid att ta till vara på de erfarenheter som man hela tiden skaffar sig. Egentligen är det samma arbetsmetod som när man restaurerar en gammal tavla, för att resultatet ska bli bra måste man behärska de tekniker och material som en gång användes.

10 saker som svenska bilägare vägrar inse

För att få de moderna bromsarna att vakna till måste du trycka hårt, riktigt hårt, snabbt och direkt när du reagerar på situationen. Då förstår bilen att det är en panikbromsning och använder sina reglersystem för att bromsa så effektivt som möjligt.

Det går att bromsa rätt och det går att bromsa fel även med moderna bilar – lär dig det rätta sättet.

"Rika" svenskar köper fler bilar än någonsin

Registreringarna av nya personbilar ökade med 13 procent under september månad. Det är tjugoförsta månaden i rad som registreringarna ökar, visar statistik från branschorganisationen Bilsweden. Och det finns flera förklaringar till varför så många väljer att köpa nya bilar i Sverige nu.

– Två faktorer som spelar in är de stigande bostadspriserna i framför allt Stockholm, Göteborg och Malmö, som gör att hushållen känner sig ”rikare”. För det andra att en ny dispositionsform – privatleasing av bilar – tagit fart på allvar. Infrias BIL Swedens prognos för i år på 345 000 nya personbilar blir 2015 det bästa bilåret någonsin, säger Bertil Moldén.

 

LÄS OCKSÅ: 10 saker svenska bilägare vägrar inse

 

Bertil Moldén, vd Bilsweden.

Majoriteten fortfarande dieslar

Antalet nyregistrerade dieselbilar ökade med 10,0 procent i september. Andelen dieslar av de totala nybilsregistreringarna var 54,8 procent. September förra året var dieselandelen 56,5 procent.

Antalet nyregistreringar av miljöbilar under september uppgick till 5 009 stycken och miljöbilsandelen till 16,9 procent enligt den nya skärpta miljöbilsdefinitionen som gäller från 1 januari 2013. Hittills i år ligger miljöbilsandelen på 17,2 procent, uppger Bilsweden.

Antalet nyregistrerade supermiljöbilar, alltså bilar med koldioxidutsläpp på max 50 gram per kilometer, uppgick till 578 stycken under september jämfört med 358 stycken samma månad förra året.

Bilar för 37 miljoner dollar förstördes under Spectre-inspelningen

Bilar för 37 miljoner dollar förstördes under Spectre-inspelningen

13,7 % av hela filmens budget

Den nya Bond-rullen, Spectre, kommer att bli den mest actionfyllda någonsin. Som vanligt kommer den att proppas med explosioner, snabba kommentarer och en hel del biljakter. Nu berättar man att det sistnämnda även blev en rätt så kostsam historia då man kraschade bilar för totalt 37 miljoner. Dollar. Det är en helt absurt stor siffra som nog kan vara svår att förstå. Bland annat skrotade man sju av de tio specialbyggda Aston Martin DB10 och bara de lär inte ha varit gratis.

Budgeten för hela filmen ligger omkring 270 miljoner dollar. Bonusklipp nedan.
www.autoevolution.com

Läs …read more

LÄS MER: Feber

Har du en bil som är drabbad av dieselskandalen?

Har du en bil som är drabbad av dieselskandalen?

Här finns listor på modellerna som spyr ut för mycket

Volkswagens dieselfuskande har, inte helt oväntat, ekat över hela bilvärlden det senaste. Snabbt började oroliga människor att ställa sig frågan om deras bil var drabbade, och de som tänkte lite längre började också undra om samma gällde om man körde exempelvis BMW eller Mercedes. De två verkar dock vara gröna och ska inte ha fuskat med något – men övriga i Volkswagenkoncernen då som Audi, Skoda och Seat? De visar sig också vara drabbade och nu finns det listor som visar vilka modeller och versioner det gäller. Totalt handlar det …read more

LÄS MER: Feber

Fisker byter namn till Karma Automotive

Fisker byter namn till Karma Automotive

Och skaffar en ny logotyp

Ny dag, nya bud kring Fisker. Tidigare i år berättade man att namnet Fisker skrotas och ersätts med Elux. I går skickade de ut en video som säger att de nu kommer att gå under namnet Karma Automotive. Förvirrande. Hursomhelst så verkar detta namn nu gälla och i och med det begåvas även företaget med en ny logotyp. På den nya sajten står bland annat följande:

“Why Karma? It’s in our DNA. It’s a name that respects our past, while simultaneously reinventing our future. We will deliver a unique combination of advanced-technology with timeless design. We …read more

LÄS MER: Feber