Dagsarkiv: november 20, 2015

Tesla återkallar samtliga Model S

Tesla återkallar samtliga Model S

Säkerhetsbältena felmonterade

Nyhetsbyrån Bloomberg skriver att Tesla Motors kommer att återkalla samtliga Model S i alla länder där den har sålts. Model S introducerades på marknaden 2012.

Det handlar om runt 90.000 fordon och anledningen till att bilarna nu återkallas beror på att de främre säkerhetsbältena i bilarna ska vara felmonterade. Tesla säger i ett uttalande:

“Tesla recently found a Model S in Europe with a front seat belt that was not properly connected to the outboard lap pretensioner. This vehicle was not involved in a crash and there were no injuries. However, in the event of a crash, a seat belt …read more

LÄS MER: Feber

BMW presenterar Concept Compact Sedan

BMW presenterar Concept Compact Sedan

1-serien i sedanutförande

Denna vecka är det bilmässan Auto Guangzhou i Kina och där visar BMW bland annat upp den nya konceptbilen Concept Compact Sedan. Den ser hyfsat produktionsklar ut och förvisar antagligen en kommande 1-serie i sedanutförande, en modell som hemskt gärna vill konkurrera med bilar som Mercedes CLA och Audi A3 Sedan. Konceptet baseras på samma framhjulsdrivna plattform som 2-Serie Active Tourer men skulle även kunna komma med fyrhjulsdrift.

“The BMW Concept Compact Sedan reveals the potential we see in a compact sedan. It not only gives the driver and passengers generous amounts of space within a compact area …read more

LÄS MER: Feber

Volvo visar en första skymt av nya S90

Volvo visar en första skymt av nya S90

Profil och bakdel

Volvo är riktigt snälla denna fredag och delar med sig av två stycken bilder på nya S90. Den har ju redan läckt ut i form av en modellbil sedan tidigare, men nu får vi alltså de första officiella bilderna.

Texten uppdateras löpande.

teknikensvarld.se

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/bil/art/338911/volvo_visar_en_frsta_skymt_av_/

…read more

LÄS MER: Feber

Volvo och Microsoft börjar samarbeta

Volvo och Microsoft börjar samarbeta

Ska ta fram förarlösa bilar och annat

Volvo meddelar att man det senaste halvåret har haft ett samarbete med Microsoft där man tillsammans ska ta fram applikationer till framtida förarlösa bilar och annat.

Förarlösa bilar ligger dock några år in i framtiden och ett lite mera aktuellt samarbete mellan Volvo och Microsoft inkluderar ett sätt att välja ny bil med hjälp av augmented reality. Till det har man tagit fram en app för Microsofts VR/AR-glasögon HoloLens med vilken användaren kan välja och konfigurera en ny Volvo.

HoloLens är som bekant inte släppt på marknaden ännu men Volvo hoppas på att kunna …read more

LÄS MER: Feber

Muskelbilar – känner du igen alla jänkare?

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Vi testar: Så bra är Teslas nya autopilot

De har kallats för de första självkörande bilarna. Och det finns rätt gamla youtube-filmer på när personer sitter i baksätet och låter bilen köra på egen hand. Men vi behöver inte överdriva. Teslas version av så kallat autopilot är tillräckligt bra ändå.

Teslas kommunikationschef Esben Pedersen förklarar de grundläggande funktionerna innan jag skickas ut på vägen.

Autopiloten består främst av två funktioner: adaptiv farthållare som arbetar med hjälp av en radar. En filkörningsassistent som med hjälp av kameror håller koll på var bilen befinner sig i körfältet.

Fungerar bäst på motorvägen

Det regnar kraftigt när jag testkör bilen vilket kan ställa till det för kamerorna.

Hela autopiloten styrs med hjälp av spaken för farthållaren. Två snabba tryck mot mig startar systemet.

Vrider jag på spaken styr jag vilket avstånd jag vill ha till bilen framför och trycker jag spaken från ratten stängs systemet av.

– Främst är det här ett system som fungerar på motorväg, säger Esben Pedersen.

– I stadstrafik blir det väldigt mycket av och på och inte lika smidigt.

Tesla har fått viss kritik för att systemet påstås vara i någon slags testversion. Men enligt Esben Pedersen är det inte alls så. Systemet är färdigt och inte i så kallad beta-version men när Tesla fått ännu mer data från bilarna som använder systemet så ska det förbättras.

– Man kan säga att vi har version 1, och det ska uppdateras när vi vet mer.

LÄS MER: Här öppnar Tesla sin nya svenska butik

Följer inte hastighetsbegränsningarna ännu

Autopiloten använder inte alls skyltläsning och bilen stannar inte för stoppskyltar eller trafikljus. Det går i dag heller inte att ställa in autopiloten på att följa hastighetsbegränsningar, allt styrs i stället från den adaptiva farthållaren och den hastighet du ställer in där.

En annan begränsning är att autopiloten stängs av om du svänger häftigt, bromsar in eller vill byta fil.

När jag styr ut på motorvägen känner bilen snabbt igen körfältsmarkeringarna och det är inga som helst problem att glida fram i trafiken utan att hålla händerna på ratten och foten på gasen.

Bilen ligger fint mitt i körfältet och vinglar knappt märkbart. Tesla har här byggt ett mjukare och följsammare system än flera av konkurrenterna.

Det går att styra manuellt med autopiloten i gång men då blir styrningen tung och ryckig – då är det bättre att snabbt stänga av systemet.

LÄS MER: Självkörande Tesla åkte fast i fartkontroll

Man måste vara beredd att ta kontrollen

Jag skulle tänka mig använda autopiloten när jag kör långa sträckor på motorväg eller i kösitutioner.

Jag testar att öka farten och piloten hänger med även i höga hastigheter, även om det såklart blir svårare att ta svängar ju snabbare det går.

Och det gäller att hänga med och kunna ta ratten.

Under mitt test händer det en gång att bilen tappar filmarkeringen i regnet och jag behöver styra igen.

Tesla har visat en liten glimt av framtiden. Precis som de gjort med sin överlägsna räckvidd.

Här är Ducatis nya muskelhoj

Diavel visades upp för världen redan 2010. Men nu kommer en helt ny generation – och den har Ducati utvecklat till en tvättäkta cruiser.

Deras tagline är ”Low speed excitement”. Nya muskelhojen har fått ett X framför Diavel för att markera att det här är en korsning mellan en prestandahoj och en glidare. För även om man har siktat på att göra XDiavel till en skön cruiser, så har man inte snålat med effekten.

Kraftkällan är Ducatis nya Testaretta-motor på 1262 kubik fördelat på två cylindrar i V-formation. Maxeffekten är 156 hästkrafter vid 9 500 varv per minut, och det maximala vridmomentet på 128 Nm nås redan vid 5 000 varv.

LÄS MER: Här är Triumphs nya tuffa Boneville-hojar

Ducati XDiavel är inte särskilt långsam

Det där med ”Low speed excitement” ska alltså tas med en liten nypa salt – det här är inte en långsam hoj.

För snabba starter finns launch control och Ducati lovar att man kan lägga ned hojen i 40 grader. Greppet lär inte bli något problem – bakdäcket mäter 240 millimeter.

På sant cruiservis har XDiavel remdrift. För att man ska kunna hitta exakt rätt körposition går det att konfigurera sittställningen på 60 olika sätt. Fotpinnarna kan till exempel ställas i fyra olika lägen.

Motorcykeln är också proppad med modern teknik som antispinnsystem, ABS-bromsar, flera olika körlägen och nyckellöst system – det räcker med att ha nyckeln i fickan för att starta hojen.

XDiavel kommer att byggas i två versioner, en standard samt en S-version med lite mer bling-bling. Pris och lanseringsdatum är ännu inte kommunicerat.

Fiat återvänder med klassiska 124 Spider

Fiat 124 Spider visades för första gången upp 1966. Modellen hängde med i nästan 20 år innan den avvecklades.

Vid det laget hade Fiat sålt 200 000 exemplar av bilen. Och nu – 50 år efter den första debuten – återkommer modellen.

Nya 124 Spider är inte en renodlad italienare. Designen är signerad Fiat, men bilens grundkonstruktion är den samma som nya hyllade Mazda MX-5. Dessutom tillverkas bilen på Mazdas fabrik i Hiroshima. Släktskapet är knappast en nackdel för Fiat. Chassit är både lätt och vridstyvt och ska bjuda på körglädje i världsklass också i Fiats roadster.

Under huven sitter en 1,4-liters turbomotor på 140 hästkrafter från Fiat/Chrysler, alltså några fler hästkrafter än i kusinen från Mazda. Bilen är bakhjulsdriven och har en sexväxlad manuell låda.

BILTEST: Nya Mazda MX-5 är en fröjd att köra

Högtalare från Bose i nackstöden

Standardutrustningen i 124 Spider är tygklädsel, halogenstrålkastare och LED-lampor bak. För att lyfta interiören har man klätt dörrsidor och instrumentbräda med konstläder. Ratt och växelspaksknopp får däremot äkta vara. Den finare versionen Lusso får större 17-tums fälgar och skinnklädsel.

Bland tillvalen finns en ljudanläggning från Bose med 9 högtalare – bland annat monterade i nackstöden.

Lagom till nästa sommar ska den snygga roadstern finnas ute i bilhallarna. De första kunderna kommer att kunna köpa en specialupplaga av bilen – röd med svart skinnklädsel. Men då får man skynda sig, bara 124 stycken ska tillverkas.

Några priser är ännu inte kommunicerade. Mazda MX-5 börjar på 224 900 kronor, och vi får hoppas att priset på nya Fiat 124 inte springer om allt för mycket.