Dagsarkiv: november 21, 2015

5 bra tips: Så håller du din bil fräsch i vinter

1. Steg ett är att lära sig att tvätta bilen ordentligt. Tvätta på fel sätt kan faktiskt ha motsatt effekt, att du förstör bilen. Här listar vi 10 misstag som du kan lära dig att INTE göra:

10 värsta misstagen när du tvättar din bil

 

2. Att se över glykolen i bilen är viktigt inför vintern. Och det finns – förstås – flera val man kan göra. Här lär vi dig hur du ska välja:

Glykol – så väljer du rätt sort till din bil

 

3. Svartisen är här och redan den här helgen kan vi se de första saltbilarna ute på vägarna. Saltet fräter på lacken och kan ställa till stora bekymmer. Försök att bli av med saltfläckarna snabbt – här lär vi dig hur:

Vägsalt – så tvättar du bort rostfällan

 

4. En annan viktig vätska i bilen är spolarvätska. De flesta har säkert koll på exakt blandning men för att vara säker, läs på här:

Spolarvätska – viktigt när kylan kommer

 

5. Motorvärmare är bra för att hålla motorn i bra kondition under vintern. En värmare gör att motorn slits mindre och på köpet får du lägre bränsleförbrukning. Här lär vi dig hur du ska tänka när du väljer värmare till din bil:

Motorvärmare – så väljer du rätt i vinter

Världens fulaste bilar – känner du igen alla?

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

21 tips – bra bilar att privatleasa

Volkswagen Passat

Det här blev Årets bil förra året – och det var på många sätt välförtjänt. Passaten är rymlig, skön att åka i och ganska rolig att köra. Designen har fått ett jättelyft jämfört med den förra generationen. Finns som laddhybrid.

Pris: Från cirka 3 700 kronor per månad.

 

Skoda Superb

Det här är i grunden samma bil som Volkswagen Passat – men Skodan är betydligt bekvämare att resa i. Massor av plats i baksäte och bagageutrymme är också ett argument för att välja den här modellen.

Pris: Kostar från cirka 3 700 kronor utan försäkring.

 

Mercedes C-Klass

Mercedes har alltid varit riktigt bra på att bygga in bra komfort i sina bilar. Med nya C-Klass visade man att man också kan kombinera klassisk Mercakänsla med pigga köregenskaper. C-Klass finns i en mängd verisoner.

Pris: Från cirka 4 000 kronor per månad.

 

Seat Leon ST Kombi

Seat Leon ST Kombi är den spanska versionen av Volkswagen Golf Sportscombi. Och Seat Leon är nog en lika bra bil, tycker vi. Kanske är den till och med en aning snyggare? Bra lastutrymme i skåpet och fina vägegenskaper.

Pris: Från cirka 2 400 kronor per månad.

 

Ford S-Max

Nya Ford S-Max bjuder på sju sittplatser och massor av utrymme. Dessutom har den senaste versionen av den här bilen blivit riktigt skön att åka i. Flera vettiga motoralternativ finns. Bra utrustningsnivå.

Pris: Ingen uppgift.

LÄS MER: 10 smarta suvköp – nytt och begagnat

 

Toyota Auris Touring Sports Hybrid

Den här är Toyotahybriden för alla som tycker att Prius känns lite konstig. Kombin Toyota Auris Touring Sports Hybrid upplevs som en ”vanlig” bil med fina utrymmen. Dessutom är den rätt rolig att köra.

Pris: Från cirka 3 700 – inklusive försäkring.

 

Renault Captur

Lilla söta crossovern Captur är byggd på Renault Clio och har ärvt den fina känslan bakom ratten. Dock sitter man högre i Captur och har bättre utrymmen. Finns tyvär inte med fyrhjulsdrift, men bilen är klart prisvärd.

Pris: Från cirka 2 400 kronor per månad.

 

Suzuki Swift

Många som har provkört Suzuki Swift har blivit positivt överraskade – det här är en sällsynt pigg liten bekantskap. Den här kritiserats för sitt rostskydd – men det behöver man ju inte bry sig om när man leasar!

Pris: Från 2 700 kronor – inklusive försäkring.

 

Nissan Qashqai

Nissans crossover Qashqai har blivit en storsäljare. Med sin poppiga design, höga sittställning och hyfsade utrymmen har den lockat många typer av bilköpare. Det relativt låga priset är också en förklaring.

Pris: Från 3 300 kronor inklusive försäkring.

 

Volvo XC60

Volvos lilla suv XC60 har blivit omåttligt populär, inte minst som begagnat bil. bra komfort, bra säkerhet och bra framkomlighet. Det är dock rätt dyrt att köpa en XC60 varför privatleasing kan vara ett alternativ.

Pris: Från cirka 5 000 kronor per månad.

LÄS MER: 11 bästa nybilsköpen för familjen i år

Skoda Fabia

Det här är en trevlig bil – snygg och skön att åka i. Och om man väljer kombiversionen är det också rymlig. En privatleasad Fabia kan vara ett vettigt alternativ till en större och dyrare bil.

Pris: Från cirka 1 600 kronor per månad, då ingår serviceavtal men inte försäkring.

 

BMW i3

Andrahandsvärdet på elbilar är osäkert. Det kan därför vara en bra idé att privatleasa– och ett av de trevligaste alternativen är BMW i3. Bilen är pigg att köra och fin att titta på. Kvalitetskänslan i inredningen är på topp.

Pris: Från cirka 4 000 kronor per månad med fri service.

Nissan Leaf

Elbilen Leaf har blivit en succé. Den är trevlig att åka i, även om den kanske inte är så fantastiskt rolig att köra. Utrymmena är dock helt okej i den här bilen. Och nu har den fått förlängd räckvidd.

Pris: Från ungefär 3 100 kronor per månad, inklusive försäkring.

 

BMW 2-serie Gran Tourer

Den högbyggda familjebilen BMW 2-Serie Gran Tourer bjuder på överraskande mycket utrymmen. Den är dessutom sjusitsig – och tack vare att den bygger på samma bottenplatta som Mini är den faktiskt rolig att köra.

Pris: Från cirka 3 100 kronor i månaden.

 

Peugeot 308

När Peugeot byggde sin nya 308 gjorde de jobbet ordentligt. Det är en trevlig och mycket komfortabel bil som – speciellt kombin SW – bjuder på bra utrymmen och hög kvalitetskänsla. Fick välförtjänst motta utmärkelsen Årets bil 2014.

Pris: Från cirka 2 700 kronor i månaden.

LÄS MER: Varning – 10 begbilar som kan ge dig stora problem

Citroën Grand C4 Picasso

Citroën Grand C4 Picasso är en ovanligt rymlig och mycket komfortabel familjebil. Den är dessutom snål om man väljer rätt motor. Kanske kan andrahandsvärdet bli lite svajigt för den här modellen. Smart då att privatleasa.

Pris: Från cirka 3 400 kronor per månad.

 

Subaru Outback

Subaru Outback är en bil som på många sätt är perfekt för svenska förhållanden. Den är rymlig och robust, modellen klarar tack vare sin kompetenta fyrhjulsdrift av nästan vilka strapatser som helt. Vinterkaos är rena barnleken.

Pris: Från cirka 4 300 kronor i månaden.

 

Toyota Aygo

Nya Toyota Aygo är en fin liten bil. Kanske är den mest tänkt för ensamma förare i stan – men faktum är att det går att packa in två barn i baksätet och genomföra en storhandling i mataffären. Vi har provat.

Pris: Från 2 180 kronor per månad, inklusive försäkring och service.

 

Mini

Det här är ett roligt bilval som inte behöver bli så dyrt. Bilen har en kul design och den senaste generationen av Mini har till skillnad från äldre bilar blivit praktiskt, framför allt om man väljer en bil med fem dörrar.

Pris: Från 1 945 kronor i månaden. Service ingår.

 

Honda Jazz

Honda har fått fason på sin modell Jazz. I och med den nya generationen av bilen kan Honda nu också stoltsera med ett rymligt baksäte. Jazz bjuder också på en bra utrustningsnivå och glänste i krocktesterna.

Pris: Från cirka 2 500 kronor per månad – med försäkring.

Volvo V70

Det här är sista chansen att privatleasa en Volvo V70 – snart går modellen nämligen ur tiden. Trots att V70 är gammal nu kan det vara ett vettigt bilval. Modellen bjuder på bra utrymmen, bra säkerhet och bra komfort.

Pris: Från cirka 4 000 kronor per månad.

LÄS MER: Biltest – Så bra är sista versionen av Volvo V70 – Classic

VW klarar inte EU:s tidsfrist

Eu gick ut hårt mot Volkswagen när de föra två veckor sedan gav VW tio dagar att förklara hur och varför det förekommer felaktiga CO2-data för cirka 800 000 sålda bilar i Europa.

Fristen gick ut torsdag 19 november.

Men VW vädjade om mer tid på grund av det komplexa problemet. Och VW fick som de ville. Eu ger dem till årsskiftet att förklara och undersöka problemet.

Enligt VW kommer det att kosta cirka 20 miljarder kronor att åtgärda problemet och försöka bringa ordning i CO2-värdena.

VW:s LISTA: Här är bilarna som drar för mycket

Kan vänta sig böter för felaktiga utsläppsdata

VW kan också vänta sig böter för att de felaktiga CO2-värdena har orsakat felaktig beskattning i flera länder. VW:s vd Matthias Müller har sagt att VW tänker betala all eventuell kvarskatt som en följd av felaktiga CO2-värden, men i flera länder kan det blir svårt att plocka ut pengarna från VW i stället för av bilägarna på grund av skattelagstiftningen.

VW har meddelat att de gör allt de kan för att få till rätt CO2-värden och därmed bränsleförbrukning för de drabbade bilarna.

Förutom CO2-skandalen med 800 000 bilar arbtetar också VW med den så kallade dieselskandalen som handlar om nox-värden på cirka 11 miljoner bilar världen över.

Här avslöjas Volvo V90

Volvo står inför en massiv modelloffensiv. Om en dryg vecka ska vi få se nya sedanen S90 som blir den andra nya bilen på den nya SPA-plattformen efter XC90.

Och under första halvåret 2016 ska vi få se nya V90.

Volvo satsar också på att utveckla sitt sätt att sälja bilar. I ett nytt samarbete med Microsoft har Volvo utvecklat ett slags hologram som används för att visa upp bilens funktioner. Tekniken ska användas för att visa bilkunder vad bilen kan göra och hur den fungerar.

LÄS MER: Volvo visar första bilderna på nya S90

Nya Volvo V90 skymtar förbi i filmen

I går skickade Volvo ut ett pressmeddelande om samarbetet med Microsoft och till det en filmsnutt. Men var det meningen att avslöja nya V90 i filmen? Kombin ska visas först nästa år och blir ersättaren till Sveriges genom tiderna mest sålda bil, V70.

Det som ska bli nya V90 skymtar förbi redan i början av filmen som sen på ett snyggt sätt berättar om vad Microsoft-samarbetet ska leda till framöver.

Vi kan se släktskapet mellan S90 och V90 i filmen, framför allt den stora och markerade motorhuven. Vi ser också hur Volvo dragit ner taklinjen en aning för att göra bilen lite mindre.

Både S90 och V90 har, jämfört med XC90, också snyggats till ytterligare i inredningen. Volvo vill bli ännu mera premium.

Intervju – vi träffar Volvos motorchef

Volkswagen står ju i skamvrån efter det som kallats ”Dieselgate”. Påverkar det er på något sätt?

– Ja, vi smittas negativt, även om vi är helt oskyldiga. Det kan inte vara bra om någon mixtrar, det är inte bra för förtroendet för branschen. Det är också så att Volkswagen har börjat rabattera sina bilar, vilket drar i gång en prispress på marknaden.

Hur ser du på dieselmotorns framtid? Påverkas den av ”Dieselgate”?

– Vi har ju naturligtvis ställt oss frågan, om vi tror att det kommer att bli en stor svängning över mot bensin. Men vi ser ännu inga sådana tendenser. Och om det skulle bli så kan vi ganska enkelt ställa om vår produktion mot bensin.

Kanske en provocerande fråga att ställa till chefen för en motorfabrik – men behöver en biltillverkare i Volvos storlek verkligen bygga egna motorer? Kan man inte bara köpa färdiga av andra?

– Motorerna är en väsentlig del av produktionen. En egen motor ger möjligheter att till exempel kontrollera förbrukning och körbarhet och det ger större möjligheter att samordna med produktionen av resten av bilen. I princip alla biltillverkare har ordning på sin motorproduktion.

Det ju profiler inom bilindustrin som vill häva att biltillverkare inte kommer att ha råd med egna motorer framöver, Fia-Chryslerchefen Sergio Marchionne till exempel?

– Det där är helt fel tänkt. Frågan är egentligen om man verkligen har råd att inte bygga sina egna motorer. Att bygga sin egen motor ger många möjligheter till lösningar och optimeringar. Till exempel kan man bygga motorn för att monteras på ett visst sätt så att man kan optimera säkerheten.

Bilindustrin står inför stora förändringar och utmaningar. Vilka är störst utifrån ditt perspektiv?

– Vi behöver fortsätta att optimera motorerna när det gäller emissioner och prestanda. Det är inte slut på teknikutvecklingen när det gäller förbränningsmotorer. Sen har vi en hybridisering och nya plattformar.

Optimera motorer när det gäller emissioner och prestanda – hur mycket kan man egentligen vrida ut innan det är dags för något helt nytt?

– Det går att ta ut mycket mer. Som sagt, det är inte slut på teknikutvecklingen. Se bara på hur mycket effekt de tar ut från en formel 1-motor. Sen kommer det att handla om tillförlitlighet – det går inte att bygga en motor som bara håller i 1 000 mil. Och kostnader, naturligtvis.

Är du en bilintresserad människa, eller är det här med bilar bara jobb?

– Ja, visst har jag har ett bilintresse.

Vad har du för bil då? En tjänstebil gissar jag?

– Ja, men nu ska du få höra: Jag har en Volvo XC60, det är tjänstebilen. Sen har jag en Volvo C30 och en Volvo S60 privat. Jag har också beställt en Volvo V60 Cross Country.

Oj, du verkar gilla Volvo?

– Jag har två krav när jag köper en bil: Det ska vara en Volvo – och den ska ha en Skövdemotor.

Vi pratade lite om diesel och bensin förut – vad föredrar du själv att köra?

– Jag kör gärna diesel. Våra dieslar har ett bra vrid mellan 80 och 110 km/h ungefär. Och så tycker jag att det är skönt att man inte behöver tanka så ofta.

REPORTAGE: På besök i Volvos motorfabrik i Skövde

Här byggs Volvos motorer

Motorn är en av de viktigaste komponenterna i en bil och den utgör någonstans kring en fjärde- eller en femtedel av hela bilens värde.

Förutom att det är motorn som driver fordonet framåt spelar valet av maskin en avgörande roll för hur mycket bränsle bilen drar och hur mycket miljöfarliga avgaser den släpper ut.

Motorn bidrar också i hög grad till att ge bilen karaktär, det blir mycket tydligt om man provkör en modell med olika motoralternativ. Bilar som till det yttre kan tyckas vara identiska kan upplevas på helt olika sätt bara för att de har utrustats med olika motorer.

Just nu sitter jag i en Volvo XC60 med den fyrcylindriga dieselmotorn D4 som kom förra året. Det här är en bra motor som jag tycker passar modellen fint. Den svarar snabbt och levererar kraften i en jämn effektkurva.

Den åttastegade automatlådan växlar mjukt och harmonierar bra med dieselmotorn. Dessutom går den rätt snålt, trots hög snitthastighet på den fuktiga motorvägen hålls förbrukningen kring 0,7 liter per mil.

Jag styr mot Skövde i Skaraborg och fabriken som för bara några månader sedan byggde motorn som nu arbetar under huven.

Har byggt Volvos motorer sedan 1920-talet

Skövde har en lång verkstadstradition och spelade en viktig roll i den stora industrialiseringen. I den allra första Volvobilen som lanserades 1927, en ÖV4 som kom att kallas Jakob, satt en fyrcylindrig maskin på 28 hästkrafter från Skövde och bolaget Penta, ett företag som förvärvades av Volvo några år senare. Sedan dess har fabriken här varit en viktig del av Volvo och har bidragit med många olika typer av motorer.

Volvos motorfabrik i Skövde är en av de största i Europa. Här tillverkades 512 000 motorer förra året, det handlar om både dieslar och bensinare. Här byggd Volvos nya fyrcylindriga motorfamilj, men också fortfarande femcylindriga motorer.

Några tusen båtmotorer blir det också per år.

I år dippar den totala produktionssiffran en aning på grund av att ett antal gamla Fordmotorer – ett arv från tiden då Volvo ägdes av Ford – fasats ut ur produktionen. 2016 räknar man dock med att nå över 500 000 tillverkade motorer igen.

INTERVJU: Volvos motorchef om dieselmotorns öde

En ovanligt trevlig fabrik – med bananodling

Det ser inte riktigt ut som det brukar i en fabrik. Mycket energi har lagts på att skapa en trevlig miljö här. Välgenomtänkta inredningsdetaljer, trevliga fikarum och en badmintonbana som används flitigt. Det sägs också att det ska finnas en bananodling någonstans inne i fabriken.

– Fast det blir bara små gröna bananer. Jag har aldrig smakat på dem, säger Gunnar Lindgren, till vardags instruktör på Motorskolan, som guidar oss genom lokalerna.

Stämningen i fabriken är lugn och inte alls så bullrig som i till exempel Torslandafabriken. Vid de olika stationerna rör sig människor avslappnat, här finns ingen påtaglig stress. Med jämna mellanrum roterar man och byter arbetsuppgifter så att arbetet inte ska bli för monotont.

– Det ska vara humant, säger Gunnar Lindgren.

Tillsammans med människorna i den välstädade fabriken – det är faktiskt anmärkningsvärt rent här – arbetar ett stort antal robotar. Och genom fabriken rör sig automatiska eldrivna kärror som fraktar olika komponenter genom processen.

En och annan manuellt rattad gaffeltruck smyger också omkring och arbetare som behöver förflytta sig längre sträckor genom de långa korridorer som bildas mellan monteringsstationer och hyllor fulla med motordelar väljer ofta att använda någon av de cyklar som finns tillgängliga.

Varje motor testas några minuter

En färdigmonterad motor har just fyllts med vätskor och smyger tyst förbi mig på en av robottruckarna. Den levereras till en teststation där den kopplas in i testriggen av en operatör. Sen bryts tystnaden när startmotorn som drar i gång motorn, det är en D4-diesel av samma typ som sitter i den XC60 jag körde hit i.

Det är första gången motorn startas så det tar några sekunder innan bränslet har runnit till och maskinen hoppar i gång.

När den körts några minuter och operatören kontrollerat att allt är som det ska hämtas motorn av en ny robotvagn och transporteras i väg för vidare transport till någon av Volvos bilfabriker.

Om bara några veckor kan just den här motorn att sitta i en ny Volvobil.

Om den är på väg till Kina tar det tre månader innan den startas igen, den här gången för att bilen ska levereras till en nybliven ägare.

Ett par hundara tusen motorer byggs i Kina

Volvo Cars har också öppnat en motorfabrik i kinesiska Zhangjiakou, nordväst om Peking. Här är det tänkt att 200 000 motorer ska kunna byggas per år när de väl fått upp farten ordentligt.

Men om Volvo når det uppsatta målet att sälja 800 000 bilar år 2020 kommer de 700 000 motorerna dock inte att räcka till.

– Som planeringen ser ut är motortillverkningen kanske en flaskhals i Volvos expansionsplaner. Men det är ett positivt problem, det betyder ju att vi säljer bilar, säger Oskar Falk som är chef för Volvo personvagnars motorfabrik i Skövde.

Dock lär det bli en utmaning att öka kapaciteten i motortillverkningen.

Någon motorfabrik i South Carolina, USA, där man inom kort öppnar en bilfabrik finns inte i planen enligt Falk. I stället handlar det om att öka kapaciteten i Skövde och i Zhangjiakou den dagen motorerna inte räcker till. Och man skissar redan nu på hur den svenska fabriken ska kunna byggas om år 2030.

INTERVJU: Volvos motorchef om dieselmotorns öde

”Förbränningsmotorn blir kvar länge”

Det finns dock ännu större utmaningar för motorfabriken om man blickar längre bort mot horisonten. Inom en överskådlig framtid är de flesta överens om att förbränningsmotorerna kommer att spela en fortsatt viktig roll, både när det handlar om persontransporter och tung trafik.

De flesta tillverkare tror att vi kommer att fortsätta att använda bensin och diesel länge, Ford har till exempel kommunicerat att de åtminstone har med förbränningsmotorer i sin planering fram till 2050. De flesta räknar dock med att de så småningom kommer att fasas ut och ersättas av andra alternativ. Och då, när de nu händer, kan det bli svårt för Skövde att ställa om. Oskar Falk är dock inte orolig.

– Visst kommer elektrifieringen nu, i första hand hybriderna. Men förbränningsmotorn kommer att finnas kvar länge. Jag är 52 år och behöver inte oroa mig, säger han.

Se bilarna som säljer snabbast på Blocket

Så hög procent säljs inom en vecka:

Skoda Pick-up 87,36%

Skoda Felicia 79,37%

Hyundai Elantra 79,25%

Nissan Primera 78,57%

Ford Ka 78,41%

Skoda Fabia 77,81%

Nissan Almera 77,54%

Volvo 740 76,99%

Toyota Prius 76,77%

Mazda 323 76,67%

Nissan Micra 76,56%

Toyota Corolla 76,52%

Opel Corsa 76,36%

Ford Focus 75,98%

Hyundai Getz 75,86%

Peugeot 206 75,72%

Renault Clio 75,69%

Hyundai Atos 75,63%

Peugeot Partner 75,63%

Hyundai Accent 75,28%

Bilskatt – här är allt du behöver veta

Fordonsskatt har tagits ut i Sverige sedan 1922. Syfte: att få bilisterna att betala för vägunderhåll och vägförslitning.

FORDONSSKATT BETALAS FÖR:

Personbilar.

Lastbilar.

Bussar.

Motorcyklar.

Traktorer.

Motorredskap.

Släpvagnar.

Tunga terrängvagnar.

FORDONSSKATT BETALAS INTE FÖR

Veteranbilar.

Som veteranbil klassas bilar som är 30 år eller äldre – det är från fordonsåret räkningen startar. Även andra fordon som är äldre än 30 år är helt skattebefriade. Det gäller bland annat veteranmotorcyklar, veterantraktorer och veteranlastbilar.

Fordon som inte används i yrkesmässig trafik men som omnämns i yrkestrafiklagen 1998:490.

Många av fordonen som nämns där är fordon som fått särskilda tillstånd att slippa bilskatt. Det handlar bland annat om bussar som åker i linjetrafik och andra fordon som anser göra nytta för allmänheten.

Påhängsvagnar med en skattevikt över 3 000 kilo.

Ifall de dras av personbilar, bussar eller lastbilar som är dieseldrivna eller av terminaltraktorer.

Släpvagnar.

Totalvikten är får högst vara 750 kilo.

Traktorer.

Om de hör till skatteklass II.

Räddningsfordon.

En speciall ansökan måste först göras.

Motorredskap.

Högsta tjänstevikten får inte vara mer än 2 000 kilo.

Tunga terrängvagnar.

De får inte användas för transporter av gods på andra vägar än enskilda vägar.

Tillfälligt registrerade fordon.

I fall där fordonet bara är inregistrerat en kortare period.

DÅ SKA BILSKATTEN BETALAS

När just din bilskatt ska betalas är beroende av vilken slutsiffra du har i din bils registreringsnummer. Så här ser betalningsschemat ut för respektive slutsiffra:

0 – mars.

1 – april.

2 – maj.

3 – juni

4 – augusti.

5 – oktober.

6 – november.

7 – december.

8 – januari.

9 – februari.

SKATTENS STORLEK

Hur hög skatten blir beror på fordonsslag, drivmedel och koldioxidutsläpp eller fordonsslag, drivmedel och skattevikt.

Ibland kan även följande ligga till grund för hur hög fordonsskatten blir:

Hemkommun.

Antal axlar på fordonet.

Kopplingsanordning.

Användningssätt.

DETTA BESTÅR DEN KOLDIOXIDBASERADE FORDONSSKATTEN AV

Grundbelopp.

Det är på 360 kronor per år.

Koldioxidbelopp.

Det är 22 kronor per gram koldioxidutsläpp över 111 gram per kilometer vid blandad körning. För fordon som är tekniskt utrustade för drift med en bränslablandning, som mestadels består av alkohol – eller helt eller delvis med annan gas än motorgas – är koldioxidbeloppet 11 kronor per gram koldioxid som bilen – vid blandnad körning – släpper ut per kilometer över 111 gram (till exempel etanol och metangas).

Bränslefaktor.

För bilar som kan drivas med dieselolja ska summan av grundbeloppet och koldioxidbeloppet multupliceras med en bränslefasktor på 2,37. Dessutom tillkommer ett miljötillägg på ett av följande sätt:

500 kronor för bilar som blivit skattepliktiga för första gången före utgången av 2007.

250 kronor för bilar som blivit skattepliktiga för första gången efter utgången av 2007.

Information om fordonets koldioxidutsläpp finns på registreringsbeviset.

DETTA BESTÅR DEN VIKTBASERADE FORDONSSKATTEN AV

De bilar som inte beskattas efter koldioxidutsläpp beskattas utifrån:

Fordonsslag.

Drivmedel.

Skattevikt.

TIDSBUNDEN SKATTEBEFRIELSE

Vissa fordon kan befrias från skatt under några år om de anses speciellt nyttiga för miljön. Det handlar framförallt om de så kallade miljöbilarna.

BILSKATT VID ÄGARSKIFTE

Om ett fordon byter ägare i samband med att bilskatten ska betalas in till Transportstyrelsen är det den som ägde fordonet vid månadens inledning som kommer att bli krävd på skatten.

OM BILSKATTEMÄRKET

Det så kallade skattemärket försvann 2010. Det fick bilägarna skickat till när de betalat in bilskatten. Märket skulle fästas fast på registreringsskylten och var kodat i olika färger för olika registreringsnummer. Detta för att det lätt skulle gå att se på märket om bilskatten betalats. Numera finns alla bilar i Sverige registrerade i en databas. Polisen kan snabbt göra en slagning på datorn och se om den aktuella bilen har skatten betald.

TRÄNGSELSKATT

I Sveriges två största städer – Stockholm och Göteborg – har trängselskatt införts. Det är också en form av bilbeskattning. Bilföraren måste betala en avgift för att åka in i stadens centrala delar under vardagar. I Stockholm gäller trängselskatten mellan klockan 06.30 till 18.29. I Göteborg är tiderna 06.00 – 18.29.

SÅ FÖRDELAS SKATTERNA PÅ BENSIN

Detta gällde 1 januari 2015 på Preem:

2.99 (energiskatt: fast skatt).

2,38 (koldioxidskatt CO2: fast skatt).

2,54 (25 procent moms)

För bensinpriset i övrigt gäller:

4.77 (grundpris inklusive råoljeinköp, raffinering och hanterinskostnader).

10,14 kronor/liter.

Detta blir 12,68 kronor/liter vid pumpen varav skatter svarar för 7,91 kronor/liter.

Källa: skatteverket.se, wikipedia.org, preem.se, veteranbilforsakring.se

LÄS MER: Så försäkrar du din bil rätt

Porsche 911 – vi testar nya Carrera med turbo

Alla biltillverkare tvingas att bygga mindre motorer för att klara tuffare utsläppsmål, det gäller även sportbilstillverkare som till exempel Porsche.

När nu Porsche 911 Carrera och 911 Carrera S får en ordentlig uppdatering har man tack och lov valt att behålla de sexcylindriga boxermotorerna som är en viktig del av varumärket 911. Man har dock valt att gå ner i cylindervolym från 3,8 till 3,0 liter. För att inte tappa kraft är de nya motorerna nu utrustade med två turboaggregat, ett per cylinderrad.

Jag kör 911 Carrera S både i coupé- och cabrioletversion på härliga solvarma vägar på den spanska ön Teneriffa. Här finns många tusen härliga kurvor uppe i bergen och det finns gott om tillfällen att låta 911 sträcka ut ordentligt.

Och när den gör det går det ibland riktigt fort.

BILDER+BETYG I 10 KATEGORIER: Så bra är Porsches nya Carrera

Massor av kraft utan fördröjning

Den nya motorn har massor av kraft över stora delar av varvtalsregistret.

Maskinen svarar snabbt på kommandon från gaspedalen och någon turbolagg, alltså fördröjning innan effekten kommer, märker jag inte av.

Uppdaterade 911 Carrera S har 420 hästkrafter i sin trelitermotor, det är 20 hästar mer än vad som fanns i den tidigare 3,8-litersmaskinen. Vridmomentet har också ökat tack vare bi-turbon och anges nu till hela 500 Nm som ska finnas tillgängligt mellan 1 700 och 5 000 rpm.

Det är hela 60 Nm mer än i den utgående sugmotorn och det här extra vridmomentet är underbart när jag låter 911 Carrera S rusa upp för branterna på Teneriffa.

Och den extra kraften syns i bilens prestanda: Med den automatiska PDK-lådan och det så kallade Sport Chrono Package accelererar 911 Carrera S nu från 0 till 100 km/h på 3,9 sekunder. Det är två tiondelar snabbare än med den gamla motorn. Toppfarten anges nu till 308 km/h.

Låter bra – men på ett annat sätt

När det blev känt att Porsche tänkte skrota sin sugmotor på 3,8 liter till förmån för den här mindre turbo motorn var det många som oroade sig för att ljudet skulle bli annorlunda och att därmed ett viktigt element i 911-charmen skulle förpassas till bilhistorien.

Och visst, den nya motorn låter annorlunda än den gamla. Här finns inte samma dova brösttoner som i sugmotorn, inte samma djupa mäktiga klang.

Den nya motorn låter dock modernare – och faktiskt riktigt bra.

Man hör fortfarande tydligt att det handlar om en boxersexa, men nu ackompanjeras den av ett ilsket vinande från turbosnurrorna, ett vinande som börjar kommer så fort man nuddar gaspedalen.

Det här vinandet når sitt crescendo när varvräknaren börjar närma sig rödmarkeringen – då låter det nästan som om det skulle sitta en kompressor i motorn. Tufft. Men på ett annat sätt än förr.

BILDER+BETYG I 10 KATEGORIER: Så bra är Porsches nya Carrera

Aktivt chassi är standard i alla bilarna

Chassit är sig likt från den utgående versionen av 911 Carrera. Det som kallas PASM, Porsche Active Suspension Management, har dock blivit standard på alla Carreror.

Och om man väljer den motorstarkare versionen S kan man nu välja till den fyrhjulsstyrning som förut bara fanns till 911 Turbo och 911 Turbo S. Det funkar så att i lägre hastigheter styr bakhjulen mot framhjulen för att få bilen att styra in snabbare i kurvorna. Det här gör också att bilen blir en aning lättare att manövrera i trånga situationer.

I högre hastigheter styr bakhjulen med framhjulen och skapar därmed känslan av en bil med en lite längre hjulbas. Alltså en ökad stabilitet vid sidoförflyttningar, till exempel vid ett filbyte.

Att Porsche för att få ner CO2-utsläpp och bränsleförbrukning är en självklarhet. Att vissa saker då måste offras, som ljudet från en gamla sugmotorn, är lika självklart. Porsche har dock i och med uppdateringen av 911 Carrera och Carrera S visat att de klarar av förändringar utan att kompromissa med den klassiska 911-känslan. Evolutionen fortsätter.

BILDER+BETYG I 10 KATEGORIER: Så bra är Porsches nya Carrera