Dagsarkiv: december 11, 2015

Detta kan vara den sista riktiga Porschen

Porsche har bestämt sig för att det nu är turbomotorer som gäller i alla modeller – och det är ett självklart beslut. Turbon ger tillverkaren möjlighet att minska cylindervolymen och därmed förbrukningen – samtidigt som effekten kan ökas.

Det senaste exemplet är att uppdaterade 911 Carrera och Carrera S fått mindre sexcylindriga boxermotorer med bi-turbo.

BETYG I 10 KATEGORIER: Så bra är Porsche Cayman GT4.

SMIDIG OCH LÄTTKÖRD

Cayman är kanske min personliga favorit bland Porsches alla modeller. Den lilla bilen har massor av DNA från ur-Porschen 911 men är smidigare och mer lättkörd – mycket tack vare den mittmonterade motorn som ger bilen perfekt balans. Porsche har meddelat att även Cayman kommer att moderniseras inom kort. Under 2016 byter modellen namn och kommer att kallas 718 Cayman, cabrioletversionen Boxster ska heter 718 Boxster. I samband med detta kommer de sexcylindriga boxermotorerna som nu sitter i bilarna att ersättas med turboladdade fyror. Helt i linje med den down sizing som pågår i bilindustrin.

BETYG I 10 KATEGORIER: Så bra är Porsche Cayman GT4.

FRAMTIDA KLASSIKER

Än så länge finns dock de sexcylindriga sugmotorerna kvar i Cayman. Och kanske är det nu man ska passa på – en Porsche med sugmotor är nästan helt säkert en framtida klassiker. Porsche Cayman finns i ett antal versioner, från Cayman med 275 hästar och Cayman S som har 325 till Cayman GTS som har 340. Ja, och så finns ju värstingen Porsche Cayman GT4 – en bil som har fått ärva flera detaljer från 911 GT3 och den underbara och alltså utgående 3,8-litersmotorn från Porsche 911 Carrera S.

Det är den här bilen som jag kör just nu. GT4 har fått ett ordentligt paket med detaljer som förvandlar Cayman till en riktig racer. Chassit har sänkts 30 millimeter, bilen har fått feta bromsar som hämtats från 911 GT3 och som ska palla verkligt tuff körning på racerbana, en ordentlig spoiler har monterats i bak och man sitter i läderklädda sportstolar. I testbilen sitter de sanslöst läckra skalstolar i kolfiber som finns som tillval.

BETYG I 10 KATEGORIER: Så bra är Porsche Cayman GT4

FANTASTISK MOTOR

Trots allt detta godis är det motorn som är grejen här. Den 3,8 liter stora boxersexan på 385 hästar var grym redan i Carrera S (där den hade 400 hästar) – men när jag har den bakom ryggen i den här bilen som är både mindre och lättare framstår den som rent fantastisk. Visst handlar det mycket om ljudet, motorn ger ifrån sig någon slags djup strupsång som inte liknar något annat. (Hårstråna på mina armar reser sig faktiskt bara jag tänker på det). Men det handlar också om den brutala kraften som Porsche har lyckats tämja på ett så sofistikerat sätt. Känslan är mekanisk och direkt, man känner kolvarna slå, man hör remmar snurra och man upplever vibrationer från transmissionen.

BETYG I 10 KATEGORIER: Så bra är Porsche Cayman GT4

NÅGOT FÖR ENTUSIASTERNA

Cayman GT4 är kanske inte någon speciellt bra vardagsvagn, även om det ju går att både pendla och göra långresor med den om man bara står ut med bullret och den hårda fjädringen. Cayman GT4 är snarare en riktig entusiastbil, en modell för passionerade bilförare som har sina favoritvägar och som kan varje kurva på Nürburgrings nordslinga – en bana där bilen enligt Porsche presterat den minst sagt respektingivande tiden 7,40.

Med den nya generationen av 911 Carrera och 911 Carrera S har Porsche visat att det är möjligt att överge sugmotorn och ändå behålla magin. Och det finns inget som talar för att de skulle misslyckas med att göra samma sak med Cayman – den fyrcylindriga boxermotorn med turbo kommer alldeles säkert vara en jättebra motor.

Om man vill uppleva den här underbara sugmotorn på 3,8 liter är det läge att förverkliga sin Porschedröm nu. Snart är det faktiskt för sent.

QUIZ: Vägskyltar – vet du vad alla betyder?

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Så ska Volkswagen vinna rallycross-VM

Kristoffersson Motorsport och Marklund Motorsport – de två VW-teamen som kört rallycross-VM de två senaste säsongerna – slås ihop och blir ett: Volkswagen RX Sweden. Teamets dagliga verksamhet leds av Michel Schneider medan Tommy Kristoffersson och Jan Marklund finns med som manager och teamägare.

Kristoffersson och Marklund placerar sönerna Johan och Anton bakom ratten i en uttalad satsning på att vinna VM-titeln från regerande mästaren Petter Solberg.

– Vi kommer att kunna lära oss mycket av varandra och utveckla bilen bättre och snabbare, säger Jan Marklund.

Vann svenska Porsche Cup

Johan Kristoffersson slutade trea i årets VM-serie och vill uppåt i den totala poängställningen. Under 2015 vann Kristoffersson svenska Porsche Cup och han vill inte helt släppa racingkarriären.

– Jag vill försöka köra racing på något sätt för det behöver jag för min rallycrosskarriär. Racing är mer exakt och den inställningen behöver vi plocka in i rallycrossen också. Jag vill också få fler timmar bakom ratten.

I VM-toppen är det i princip bara mästaren Petter Solberg som inte har ett förflutet som racerförare.

– Ja, det stämmer. Och att Petter inte kört racing är väl för att han inte kan, skrattar Johan med en klar passning över gränsen till Norge.

Solberg ryktas komma med en nybyggd bil till 2016 och Johan Kristoffersson är redo att utnyttja det försprång han skaffat sig genom att ha team och säsongsplanering klar redan före julhelgen.

– Det är väldigt skönt att ha allt klart så här tidigt. Egentligen blir jag mig inte så mycket om vad de andra gör, jag kan bara fokusera på vad vi ska göra. Nu ska vi bygga klart våra bilar sen får vi se vad de andra kommer med, säger Johan Kristoffersson som inleder försäsongstesterna redan nästa vecka.

LÄS MER: Här är kalendern för STCC 2016

Inleds i Portugal i april

Under 2015 var det ett par incidenter det snackades mycket om. Är du orolig för att domarna ska tappa greppet och tillåta för mycket?

– Nej, egentligen inte. De andra får köra som de vill bara domarna dömer som de ska. Och jag brukar säga att har man bara farten så hamnar man inte i så många situationer, då ordnar det sig.

Ni hade tidvis problem med hjulen, är det något som oroar för 2016?

– Inte alls, det var egentligen däckleverantören som inte berättade att de gjort om däcken, så vi fick några punkteringar. Men det ordnade till sig.

Rallycrossäsongen inleds i Portugal 16-17 april och kommer till Höljes i Sverige första helgen i juli. Hela serien ska sändas av SVT.

Årets 10 bästa motorer – Volvo med på listan

31 olika motorer nominerades och redaktörerna hos WardsAuto har tillbringar oktober och november med att köra alla de nominerade. Inga mätningar eller laboratorietester har genomförts, det handlar bara om vanlig körning i olika miljöer och sammanhang.

Jurymedlemmarna betygsatte varje motor utifrån hästkrafter, vridmoment, ljudisolering, bränsleekonomi och om tillverkaren använt sig av någon ny teknologi.

T6 är toppversionen av Volvos program med fyrcylindriga bensin- och dieselmotorer. Motorn, som sitter i suven XC90 och som kommer att hamna i kommande S90 och V90, är utrustad med en mekanisk kompressor som jobbar i botten av varvtalsregistret.

LÄS MER: Volvo V90 kan bli betydligt dyrare än V70

Kompressor i botten – turbo i toppen

Syftet med att använda en kompressor sägs vara att effekten ska komma snabbare jämfört med när man använder en turbo, som ibland har en viss tidsfördröjning innan den laddar. På toppen i registret tar dock en turbo vid.

Det här är inte första gången som Volvos T6-motor väcker uppmärksamhet. Tidigare har den prisats av amerikanska Digital Trends som gav den utmärkelsen ”2015 Engine of the Year Award”, där Volvos T6 vann över konkurrenter som en sexliters V12:a från Bentley och den 707 hästkrafter starka V8:an från Dodge Hemi Hellcat.

Därför valde Volvo USA framför Mexiko

När kinesiska Geely köpte Volvo från Ford var det många som befarade att arbetstillfällen skulle flytta från fabrikerna i Göteborg och Gent. Men efter flera nya satsningar har fabrikerna i Europa gått på högsta fart.

Enligt Volvos inköps- och produktionschef Lars Wrebo behövdes det nya fabriker för att Volvo skulle hänga med konkurrenterna. De nya fabrikerna bygger för marknaderna i Kina och USA och de nya fabrikerna gör också att Volvo blir en intressant partner för flera underleverantörer.

– Ser vi på det från industrins håll så var vi tidigare en europeisk tillverkare där fabrikerna i Sverige och Belgien försåg världen med bilar. Under de senaste fem åren har vi nu byggt upp en närvaro i Kina och vi är på väg i USA. För en underleverantör blir vi mer intressanta eftersom de kan använda hela sin verksamhet tillsammans med oss, säger Wrebo i en intervju med bilbranschtidningen Automotive News.

Lönar sig inte att skeppa bilar

Enligt Wrebo var det tidigare möjligt att skeppa bilar från Europa till USA och Kina. Men den ekvationen går inte ihop längre.

– Du behöver bygga där du säljer och du behöver köpa där du bygger. Det finns undantag, som modellen XC90, där du fortfarande kan skeppa bilar men när det kommer till C- och D-segmentbilar så behöver de byggas där de säljs.

Volvo valde att bygga sin nya bilfabrik i Charleston, South Carolina. Men det fanns alternativ, både Mexiko och andra platser diskuterades.

– Vi såg att i Mexiko skulle vi få lägre lönekostnader men när vi räknade in logistik och andra kostnader så var det bara en liten kostnadsfördel för Mexiko jämfört med USA. Vi märkte också att det här spelade roll för våra handlare i USA. Vi brukade sälja 140 000 bilar i USA tidigt 2000-tal men 2014 var vi nere på 60 000. Vi är på väg att vända det och att bygga en bilfabrik i USA ger en bra signal till marknaden.

LÄS MER: Volvo V90 kan bli betydligt dyrare än V70

Flera faktorer avgjorde

Enligt vissa uppgifter gav delstaten South Carolina cirka två miljarder i stöd till Volvo vilket skulle vara ungefär halva investeringen. Men enligt Wrebo var det andra saker som fällde avgörandet.

– Det finns en bra kedja med underleverantörer, väldigt bra logistik och bra arbetskraft. I området finns redan BMW, Daimler och Boeing och det är viktigt att vara en del i en företagsgrupp.

Volvo ska enligt uppgift börja bygga sin sedan S60 i USA-fabriken under 2018 men fabriken behöver ta emot motorer från Europa eller Kina för att kunna bygga bilar. Volvo har ännu inte tagit något beslut om en motorfabrik i USA. Volvo planerar också för att kunna exportera bilar från Charleston-fabriken till andra marknader.

Jaguar Land Rover startar ett Formel E-stall?

Jaguar Land Rover startar ett Formel E-stall?

Och bygger en egen elbil?

Formel E-chefen Alejandro Agag uppger att två nya stall kommer att ansluta sig till Formel E inför nästa säsong och enligt brittiska Sky News kommer ett av dessa vara ett stall från Jaguar Land Rover.

Förutom det så uppges det även att Jaguar Land Rover sikta på att ta fram en elbil för konsumentbruk skriver Sky News. Jaguar Land Rover förväntas presentera mer uppgifter om detta inom några veckor uppger Sky News källor men i just nu vill inte företaget kommentera de här ryktena.

Den nästa och totalt tredje säsongen av Formel E drar igång hösten 2016.

LÄS MER: Feber

Henrik Fisker visar teaser på ny superbil

Henrik Fisker visar teaser på ny superbil

Kallas för Force 1

Henrik Fisker har inga planer på att sluta designa och ta fram bilar och nu har han delat med sig av en teaser på hans senaste projekt – superbilen Force 1. Det här blir enligt honom den enda amerikanska sportbilen i priskategorin som kommer att vara precis under 300 000 dollar.

Bilen ska ha utvecklats tillsammans med en amerikansk racerförare och hans team. Vilken befintlig modell den baseras på är oklart, men det handlar i alla fall om något som har en frontmonterad motor och bakhjulsdrift. Motorn ska inte ha någon form av konstgjord andning och sägs …read more

LÄS MER: Feber

Nevs visar Saabs framtid

Nevs visar Saabs framtid

Fyra nya modeller är på väg

På den Stora Bildagen som var i går berättade Nevs vd Mattias Bergman framtiden för företaget och att man har ett par nya modeller på gång. Men om det blir under namnet Saab eller inte återstår att se.

Under nästa år ska man börja bygga den helt eldrivna versionen av Saab 9-3. Bilen kommer i första hand att säljas i Kina där den också slutmonteras och leverans ska dra igång 2017. Efter detta ska fyra nya eldrivna modeller introduceras – en familjesuv, en halvkombi, en crossover för stan och en lite sportigare suv – skisser …read more

LÄS MER: Feber

Faraday Future bygger fabrik för elbilar i Nevada

Faraday Future bygger fabrik för elbilar i Nevada

Gör som konkurrenten Tesla

Det lite hemlighetsfulla bilföretaget Faraday Future har meddelat att man ämnar bygga en fabrik för elbilar i Nevada precis som deras konkurrent Tesla även har gjort.

Att man väljer att lägga fabriken i Nevada säger man bland annat beror på delstatens närhet till sitt huvudkontor i Kalifornien, fördelaktiga skatteregler samt närheten till turistmetropolen Las Vegas.

I ett första steg i byggandet av sin fabrik kommer man att satsa en miljard dollar och säger att det kommer att leda till 4.500 arbetstillfällen. Exakt när detta kommer att stå klart finns det dock än så länge inga uppgifter om.

LÄS MER: Feber