Stiftelsen VINCI Autoroutes har i sin årliga barometer intervjuat drygt 13 600 européer, bland dem 1 001 svenskar, om hur vi beter oss bakom ratten.
De intervjuade svenskarna anser sig vara mycket duktiga på att köra bil. När de betygsätter sig själva på en tiogradig skala blir snittbetyget hela 7,9.
Och dessutom använder 98 procent av alla svenskar minst ett positivt adjektiv för att beskriva sitt eget uppträdande bakom ratten. 76 procent anser sig vara uppmärksamma, 59 procent säger sig vara lugna och 32 procent säger sig vara hövliga när de sitter bakom ratten.
En speciell grupp framträder
Man samtidigt visar undersökningen en annan bild av hur svenskar beter sig i trafiken. Det visar sig nämligen att hela 94 procent erkänner att de brukar köra för fort och 75 procent säger att de inte respekterar säkerhetsavstånden i trafiken.
Dessutom tillstår nästan en tredjedel av de tillfrågade att de förolämpat andra bilförare.
Sonja Forward är forskare på VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut och har studerat vilka mekanismer som styr beteendet och hur de kan påverkas. Hon känner igen resultaten i undersökningen från sitt eget arbete. Hon ser en speciell grupp förare framträda, förare som medvetet bryter mot trafikregler eftersom de har en övertro på sina egna förmågor som förare.
– Det här stämmer bra med den forskning som jag har gjort. Det vi vet är att medvetna felhandlingar, som tillexempel att köra för fort eller att inte hålla avstånd, orsakar olyckor. Här handlar det inte om vanliga misstag som beror på dålig sikt mm. utan fel som man kan undvika. När vi pratar med den här gruppen förare tycker de ofta att deras beteende inte är något problem eftersom de inte ser några faror – de tycker att de är så skickliga så om något skulle inträffa kan de undvika att en olycka sker, säger hon.
”De ser inte riskerna – tror de är så skickliga”
Enligt Sonja Forward är det, med undantag för rattonykterhet, få som brukar skämmas för att de bryter mot vissa trafikregler. Tvärtom är det inte ovanligt att man skryter om att man till exempel har kört för fort.
– Det är ofta tvärtom med de som beter sig ansvarsfullt som ofta ursäktar sig själva, för att de kanske kör lite långsammare än övrig trafik, säger Sonja Forward. Här får vi komma ihåg att långsammare i detta sammanhang oftast handlar om att man följer de regler som gäller.
Men varför är så många förare beredda att ta de här riskerna i trafiken?
– Man ser inte riskerna utan väljer att köra på detta sätt då man tycker det är säkert, man gör helt enkelt en annan bedömning än de som följer reglerna.
Snabb bil – större risker
Hur är det med bilen, kan du se skillnader i beteenden beroende på vilken typ av bil man kör?
– Bilen är en viktig ingrediens. Har man en bil som accelererar snabbt tenderar man att ta större risker. I en tidigare undersökning som vi har gjort framgick det att en av anledningarna till att kvinnor inte begick lika många överträdelser som män var att de körde familjens andrabil som inte hade lika många hästkrafter.
– Komforten spelar också in, i vissa bilar hör man inte så mycket ljud och känner inte hästkrafterna på samma sätt som om man skulle sitta i en skramlig plåtburk.
**Hur påverkar alla de nya moderna säkerhetssystem som har börjat dyka upp i bilarna?
– Det finns en tendens att man tar större risker när man kör en bil som har många moderna säkerhetssystem. Man räknar till exempel med att ABS-systemet ska hantera situationen, säger Sonja Forward.