Dagsarkiv: april 6, 2016

Golf GTI firar 40 år – med vassare version

Den direktinsprutade bensinturbomotorn på Golf GTI Clubsport levererar 265 hästkrafter. Men tack vare en speciell boostfunktion under acceleration höjs motoreffekten till 290 hästkrafter.

Jubileumsbilen erbjuds antingen med en 6-växlad manuell växellåda eller med en 6-stegad DSG-växellåda med dubbla kopplingar.

Båda versionerna accelererar från noll till 100 kilometer i timmen på 6,3 sekunder. Topphastigheten är 250 kilometer i timmen.

VW: ”prestanda på toppnivå”

Vid blandad körning är förbrukningen 7,0l/100 km – detta oavsett manuell växellåda eller DSG. Totalvikten är 1 860 kilo.

Volkswagen utlovar mycket goda väghållningsegenskaper även vid kurvtagning i höga farter.

”Genom sin höga motoreffekt och betydligt förbättrade downforce har Golf GTI Clubsport en prestanda på toppnivå”, skriver Volkswagen.

Speciellt för Golf GTI Clubsport har Volkswagens designers tagit fram en helt ny stötfångare, nya sidokjolar, en ny bakre diffusor, en ny takspoiler och dessutom smidda lättmetallfälgar.

Som en hyllning till 40-åringen Golf GTI återfinns den karateristiska breda och svarta dekorstripen, mellan hjulhusen i höjd med stötfångarna, även på jubileumsmodellen.

Till de sportiga dekordetaljerna hör bland annat en Alcantaraklädd sportratt, växelspaksdamask i Alcantara och specialanpassade mattor med röd kantsöm.

BILTEST: VW Golf GTI: ”Kung i busbilsklassen”

Ingår förarträning på bana

Priset för Golf GTI Clubsport är från 297 000 kronor. Den kommer att lanseras i Sverige i sommar men går att beställa redan nu.

Golf GTI Clubsport kommer dock bara att finnas till försäljning under en begränsad tid, preliminärt till senhösten i år. I priset ingår förarträning på racingbana.

– Golf GTI är en ikon och förkroppsligar körglädjen i våra bilar. Clubsport vässar GTI-konceptet ytterligare och på racingbanan upplevs den i sitt rätta element., säger Charlotte Samuelsson, produktchef för Golf GTI Clubsport.

Skaparna av ”GTI” upprätthåller på detta sätt Volkswagens tradition med jubileumsmodeller för Golf GTI. Specialmodeller togs fram även vid 20-, 25-, 30-, och 35-årsjubiléerna.

Sugen på en vassare bil? Se vad du får för din gamla här!

Porsche inte skyldiga till Paul Walkers död

Paul Walker omkom i november 2013 när den Porsche Carrera GT han färdades i som passagerare kraschade. Olyckan väckte enorm uppmärksamhet och flera rättsprocesser har försökt att avhandla ansvarsfrågan, bland annat stämde Paul Walkers dotter Meadow den tyska biltillverkaren.

Walker satt fast i vraket

I stämningsansökan hävdade Meadow Walker att Porsche fuskat med säkerhetsfunktioner som kunde ha räddat hennes pappas liv. Bland annat framfördes åsikten att säkerhetsbältet var utformat på ett sätt som snarare skadade passagerarna i bilen, än skyddade dem. Det förklaras i stämningen med att Paul Walker satt fast i över en minut efter kraschen och omkom först när bilen började brinna.

Nu har ännu en process avgjorts. Snart efter olyckan lämnade hustrun till Roger Rodas, mannen som körde bilen, in en stämningsansökan. Kristine Rodas hävdade i den att Carrera GT saknade ett antal nödvändiga säkerhetsdetaljer. Hon hävdade också att anledningen till att olyckan var att bilens hjulupphängning kollapsade.

 

LÄS MER: Porsche: Walkers död var vännen Rodas fel

Porsche frias från misstankar

Det har diskuterats mycket hur fort Roger Rodas, av många ansedd som en mycket rutinerad förare, körde. Kristine Rodas har försökt göra gällande att hastigheten aldrig var över 87 km/h, något som Porsche avvisar. De hävdar att bilen kördes i minst 150 km/h på en 70-väg.

Nu har den amerikanska distriktsdomaren Philip S. Gutierrez slagit fast att Porsche inte kan dömas som ansvariga för olyckan.

– Det har inte framkommit några bevis för att dödsolyckan skulle vara ett resultat av något fel som begåtts av Porsche, säger han.

Flera andra rättsprocesser pågår fortfarande och de påverkas inte av det här domslutet.

Paul Walker sågs på filmduken för sista gången i filmen ”Fast & Furious 7”. Han blev 40 år gammal.

 

Ska du köpa ny bil? Här kan du se vad din gamla är värd!

Trump om Fords nya jättefabrik: "en skam"

Den nya fabriken i den mexikanska staden San Luis Potosi ska producera en halv miljon bilar per år, framför allt mindre modeller.

Bygget ska starta i sommar och fabriken ska vara färdigställd 2018.

Totalt förväntas satsningen skapa 2800 arbetstillfällen i Mexiko – något som fått Donald Trump att höja rösten. 

Fördubbling av produktionen

Förra året tillverkade Ford 433 000 fordon i Mexiko. Den nya fabrikens produktion innebär mer än en fördubbling av den siffran. Då kommer närmare 30 procent av Ford sammanlagda produktion i Nordamerika att ske i Mexiko.

Syftet med fabriken i Mexiko är att skifta över en del produktion från USA, förmodligen när det gäller modellerna Focus och C-Max hybrid, som nu produceras i den amerikanska bilstaden Detroit.

Den mexikanska satsningen kommer, enligt Ford, inte att innebära färre jobb i Detroit. Detta eftersom Ford planerar att utöka produktionen där med två andra fordonsmodeller. Förmodligen någon lastbil och sportbil. I det segmentet är lönsamheten mycket hög för Ford.

 

LÄS MER: Nya super-Camaron kör ifrån det mesta

 

Donald Trump: ”en fruktansvärd skam”

En som inte gläds över Fords mexikanska satsning är den kontroversiella amerikanska presidentkandidaten Donald Trump. Han har tidigare beklagat Mexikos växande roll i den amerikanska bilindustrin.

”En fruktansvärd skam”, har han kallat Fords planerade expansion i Mexiko och tillagt:

”Den här vansinniga och jobbsaboterande utvecklingen kommer inte att fortsätta när jag är president.”

Fords amerikachef Joe Hinrich verkar inte ta åt sig av hotet från Donald Trump.

– Vi är ett stolt amerikanskt företag. Vi placerar vår produktion där vi tror att den gör störst nytta för oss, sa han under Fords presentation av sina mexikanska fabriksplaner.

Även Fords konkurrent General Motors satsar på Mexiko. Företaget tänker plöja ner 40 miljarder kronor i Mexiko med målet att fördubbla produktionskapaciteten fram till 2018.

 

Köpa ny Ford? Här kan du se vad din gamla bil är värd

Lada lanserar sportbil – för under 100 000 kr

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Begtips: Volvo V60 D6 Plug-in Hybrid

Tanken bakom laddhybriderna är rätt smart. Man laddar där man kan och om man inte ska för långt kan man klara de flesta turerna på ren eldrift.

Behöver man köra längre än batteriet mäktar med, när det gäller Volvo V60 D6 handlar det om upp till 50 kilometer, hoppar förbränningsmotorn igång och adderar både räckvidd och kraft.

Många hybridbilar är dock rätt tråkiga att köra. Naturligtvis är förbränningsmotorerna alltid tillräckligt stora för bilarna ska gå att framföra på alla vanliga vägar, men ofta är de på tok för klena för att man ska tycka att det är roligt. Att dra tunga släp är också så gott som alltid uteslutet.

Är pigg och kan dra tunga släp

Volvo V60 D6 är dock ett undantag här. Med sin femcylindriga dieselmotor på 2,4 liter, 215 hästar och 440 Nm som driver dramhjulen och en elmotor på 70 hästar och 200 Nm som levererar kraft till bakhjulen är den riktigt pigg. 0–100 km/h klaras av på 6,2 sekunder.

Inte illa, framför allt inte med tanke på att bilen släpar runt på 300 extrakilo jämfört med en vanlig V60. Och så det där med dragvikten: Den fyrhjulsdrivna V60 D6 AWD Plug in Hybrid får dra hela 1 800 kilo på kroken.

Den här laddhybriden har dock ett handikapp jämfört med andra kombibilar, både hybridbilar och modeller med konventionella drivlinor: Lastutrymmet. Redan i grundutförande har V60 en begränsad lastvolym och får här stryk av många konkurrenter. Och i D6-versionen är det ännu lite sämre. Litiumjonbatteripaket på 11,2 kWh har placerats under golvet i lastutrymmet och har alltså tagit en del av volymen i anspråk. Visst finns en del lastutrymme kvar, men räkna inte med att få plats med den största semesterpackningen.

Inga allvarliga problem med modellen

Volvo V60 D6 AWD-Plug in Hybrid har hunnit få några år på nacken, men modellen har ännu inte drabbats av några allvarligare fel. När bilen lanserades väcktes farhågor om att det skulle kunna bli tillväxt i dieseltankarna om bilarna kördes ”för lite” med förbränningsmotorerna.

Så har det inte blivit, enligt Volvo finns inga rapporter om problem här. Även batterierna har visat sig hålla måttet och levererar fortfarande som de ska. Slutsatsen är att det här kan vara ett bra begagnatalternativ för den som vill köra på el, men samtidigt kunna njuta av fördelarna med en stark förbränningsmotor.

 

PLUS

Miljö. Om man bara ser till att ladda sin bil är V60 D6 ett utmärkt miljöval. Många klarar att pendla bara på el.

Dieselmotorn. Den starka D5:an ger den här hybriden fin prestanda – och gör det möjligt att dra tunga släp.

 

MINUS

Lastutrymme. V60 har ett förhållandevis litet lastutrymme på 430 liter. Här har det krympt ytterligare för att ge plats åt batteriet.

Priset. En begagnad V60 D6 är fortfarande dyr. Riktigt dyr.

 

SE UPP MED

Service. Det här är en rätt komplicerad konstruktion. Därför är det extra viktigt att bilarna servas som de ska. Saknar bilen en komplett ifylld servicebok kan det vara smart att välja en annan.

Byta till laddhybrid? Se vad du får för din bil här

Ung svensk kör med Loeb i rallycross-VM

VM-TÄVLINGARNA

 15-17 april: Montalegre/Portugal.

 6-8 maj: Hockenheim/Tyskland.

 13-15 maj: Mettet/Belgien.

 27-29 maj: Lydden Hill/England.

 10-12 juni: Hell/Norge.

 1-3 juli: Höljes/Sverige.

 5-7 augusti: DE Trois-Rivieres/Kanada.

 2-4 september: Loheac/Frankrike.

 16-18 september: Barcelona/Spanien.

 30 september-2 oktober: Bikernieki/Lettland.

 14-16 oktober: Estering/Tyskland.

 25-27 november: Rosario/Argentina.

VM-TEAMEN/FÖRARNA/BILARNA

     Team Peugeot-Hansen (Sverige)

Sébastien Loeb/Frankrike, Peugeot 208, Timmy Hansen/Sverige, Peugeot 208.

 Peugeot Hansen Adacemy (Sverige)

Kevin Hansen/Sverige, Peugeot 208, Davy Jeanney/Frankrike, Peugeot 208.

 EKS RX (Sverige)

Mattias Ekström/Sverige, Audi S1, Toomas Heikkinen/Finland, Audi S1.

 Larsson Jernberg Motorsport (Sverige)

Robin Larsson/Sverige, Audi A1.

 Petter Solberg World RX Team (Norge)

Petter Solberg/Norge, Citroën DS3.

 Hoonigan Racing Division (USA

Ken Block/USA, Ford Focus Mk3 RS, Andreas Bakkerud/Norge, Ford Focus Mk3 RS.

 Olsbergs MSE (Sverige)

Kevin Eriksson/Sverige, Ford Fiesta Mk7 ST, Niclas Grönholm/Finland, Ford Fiesta Mk7 ST.

 World RX Team Austria

Max Pucher/Österrike, Ford Fiesta Mk7 ST, Timur Timerzyanov/Ryssland, Ford Fiesta Mk7 ST, Janis Baumanis/Lettland, Ford Fiesta Mk7 ST.

 JRM Racing (Storbritannien)

Liam Doran/Storbritannien, Mini Countryman.

 all-inkl.com Münnich Motorsport (Tyskland)

Reinis Nitiss/Lettland, SEAT Ibiza Mk4, René Münnich/Tyskland, SEAT Ibiza Mk4.

 Volkswagen RX Sweden (Sverige)

Johan Kristoffersson/Sverige, Volkswagen Polo Mk5, Anton Marklund/Sverige, Volkswagen Polo Mk5.

Så gör du när du ser blåljus i backspegeln

Polisbilar, ambulanser och brandbilar behöver ofta komma fort fram. Oavsett hur det ser ut i trafiken. Det ställer högra krav på alla andra trafikanter som måste göra allt vi kan för att ge utryckningsfordonen fri väg.

Stressa inte och drabbas inte av panik

Men det är inte alla som har koll på hur man ska göra. Därför har polisen släppt ett filmklipp där de berättar hur man ska göra när man ser blåljus i backspegeln.

Stressa inte upp dig, få inte panik, sakta ner farten och blinka. Visa tydligt vart du vill, säger en polis i filmen.

Byta bil i vår? Här kan du se hur mycket du får för din gamla

P-avgiften höjs med 425 miljoner i Stockholm

Förutom alla höjningar av parkeringsavgifterna är en genomgripande förändring att den normala parkeringstiden ändras från 9-17 till 7-19.

Så här är de nya parkeringstaxorna:

TAXA 1: Omfattar ett antal attraktiva gator i centrala Stockholm.

50 kronor per timme, dygnet runt, alla dagar.

Inga platser för boendeparkering.

TAXA 2: Omfattar Stockholm city samt de viktigaste huvudgatorna i innerstaden.

26 kronor per timme 7-21. Lördagar, söndagar samt dag före helgdag, 9-19.

15 kronor per timme övrigt tid.

Boendeparkering 1100 kronor per månad eller 75 kronor per dygn.

TAXA 3: Omfattar den övriga innerstaden, inklusive Hammarby Sjöstad, samt områden kring Liljeholmen och Gullmarsplan.

15 kronor per timme, 7-19.

10 kronor per timme, lördagar och dag före helgdag, 11-17.

Boendeparkering 1100 kronor per månad eller 75 kronor per dygn.

Taxa 4: Omfattar närförorter som Alvik, Stor Essingen, Aspudden, Gröndal, Årsta, Johanneshov och Hammarbyhöjden.

10 kronor per timme 7-19, lördagar och dag före helgdag 11-17.

Boendeparkering 500 kronor per månnad eller 35 kronor per dygn.

Taxa 5: Omfattar områden utanför närförorterna.

5 kronor per timme, 7-19.

Boendeparkering 300 kronor per månad eller 20 kronor per dygn.

I Taxa 6 som omfattar de yttre delarna av Stockholms kommun är avgifterna inte fastställda.

LÄS OCKSÅ: Gratis parkering för mc och moped avskaffas

Börjar införas i höst och vinter

Det nya pakreringssystemet ska införas i höst och vinter i närförorter som Alvik, Stora Essingen, Aspudden, Gröndal, Årsta, Johanneshov och Hammarbyhöjden.

Nästa vår och höst införs de nya avgifterna i Stockholms innerstad, Hammarby sjöstad och Liljeholmen.

Under 2018 får områden som Bromma och Hägersten avgifter.

Kostnaden för systemet beräknas öka med 70 miljoner om året, framförallt på grund av fler parkeringsvakter. Samtidigt beräknas intäkterna för Stockholms kommun öka med 425 miljoner per år.

Rörelsehindrade tvingas betala

Organisationer för rörelsehindrade är bland de mest kritiska till det nya parkeringssystemet i Stockholm kommun.

I det tidigare förslaget var parkeringssumman 300 kronor i månaden för den som har parkeringstillstånd för rörelsehindrad. Det ledde till starka protester från organisationerna. I det omarbetade förslaget är avgiften 500 kronor per år för den som med sitt tillstånd söker dispens från parkeringsavgifterna.

– Vår kritik kvarstår. Bilen är ett hjälpmedel för oss och då ska vi inte betala extraavgifter för den, säger Nils Duwähl, ordförande för Stockholms läns distrikt av DHR, Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder.

För dyrt att behålla bilen? Se vad du kan få för den här

Hemliga knepet som gör Volvon snabbare

I Volvo V60 Polestar finns ett Sportläge som bland annat påverkar trottelresponsen, vid vilka varvtal och snabbt automatlådan ska växla och öppnar upp avgassystemet för ett maffigare ljud.

Slår man av ESC blir bilen ännu vildare och skickar mer kraft till bakhjulen för att bilen ska accelerera bättre och rotera mer i kurvorna.

Det finns också ett Sport Plus-läge i nya Volvo S60 och V60 Polestar som ger föraren mer av allt, bland annat ser bilen då till att varvtalet aldrig hamnar under 4 000 rpm.

Det här läget ligger dock dolt i systemet och går inte att aktivera med hjälp av någon knapp på instrumentpanelen eller någon inställning i de digitala menyerna.

BILTEST: Nya V60 Polestar tveklöst roligaste Volvon hittills

Från början ett ”utvecklingsläge”

– Sport plus var egentligen inte tänkt för produktion från början. Vi har haft Sport Plus hela tiden under utvecklingen för att köra bilarna riktigt hårt. Vi bestämde oss dock sent för att det här var för bra och för kul för att inte få följa med i bilarna. Det är därför vi inte utvecklat någon knapp för det, säger Henrik Fries, Vice President R&D Polestar.

För att aktivera Sport Plus i Volvo V60 och S60 Polestar för man först växelväljaren åt vänster för att aktivera Sportläget. Sen trycker man växelväljaren framåt mot plus och håller den kvar där under tiden som man klämmer två gånger på den vänstra rattpaddeln. Då blinkar en symbol på instrumentpanelen och Sport Plus är aktiverat. Observera att detta utförs när bilen står stilla.

Sugen på en vassare bil? Se vad du får för din gamla bil här!