Dagsarkiv: april 11, 2016

Premiär för nya Tesla Model S nästa vecka

Det har källor inom Tesla Motors avslöjat, enligt det amerikanska medieföretaget CNET.

Att det skulle ske något slags utspel kring den fyra år gamla Tesla Model S var inte oväntat. Modellen har på har senare tid hamnat i skuggan av sina spektakulära syskonbilar Model X och – framför allt – Model 3.

Nu är det alltså dags för Teslas ursprungliga andra modell – efter Tesla Roadster – att åter hamna i rampljuset.

Förändringarna på Tesla Model S blir på en rad punkter. Det ryktas bland annat om att fronten helt ska göras om för att få mer likheter med fronten på syskonbilarna Model X och Model 3.

Dessutom ska det bli nya LED-strålkastare samt nya karossfärger.

Vidare ska insidan få en mer lyxig framtoning på interiören. Och så väntas det bli nya stolar samt fler förvaringsfack.

LÄS OCKSÅ: Nya fakta om Tesla Model 3

Tillverkningsprocessen ska förenklas

Tesla tänker också förenkla tillverkningsprocessen av Tesla Model S för att kunna skära ned på produktionskostnaderna. Och – som sagt – priset kommer att höjas jämfört med den ursprungliga modellen. Hur mycket är okänt.

Som en föraning om priset så kostade Tesla Model S från drygt 600 000 kronor när den lanserades i Sverige under sommaren 2013. Den amerikanska lanseringen skedde sommaren 2012.

Tesla Model S ska alltså bli billigare att tillverka men dyrare att köpa. Det verkar bli en bra affär för Tesla.

Tesla vill inte kommentera uppgifterna från CNET.

”Vi kommenterar aldrig rykten eller spekulationer kring våra framtida produkter.” skriver Telsa i ett pressmeddelande.

Några uppgifter om kommande prestandaförändringar på Tesla Model S har däremot inte läckt ut. Det tyder förmodligen på att det inte kommer att bli några sådana denna gång, vilket i sig är ovanligt för Tesla.

Sugen på en Tesla? Se vad du kan få för din bil här

Ta med hunden på bilsemester

Vi har pratat med experter på området som kan berätta att en hund som den på bilderna väger 7-8 kilogram kan vid en hård inbromsning eller krocksituation, då bilen kanske har en hastighet av 80 km/tim, väga upp till 400 kilo då den kommer farande som en projektil från bagageutrymmet.

Skulle vi sedan räkna på vad en 30-kilos Golden Retriever har för krockvikt så kan det bli uppåt 1 500 kilogram. Det är ganska enkelt att gissa att följderna för hunden och för alla åkande kommer att bli mer än katastrofala.

Någon lag på hur hunden ska förvaras eller vara i en bil finns inte förutom att en hund ska räknas som last och ska säkras som sådan. Men kan man jämföra hunden vid ett kylskåp?

Skulle en olycka inträffa utan att varken hunden eller de åkande skadat sig nämnvärt så är ändå risken stor att såväl människor som hund är chockade efter vad som hänt. När då räddningspersonal kommit till olycksplatsen har det hänt att de blivit attackerade av en chockad eller kanske skadad hund som försöker skydda sin husse eller matte. Sedan är också risken stor för att en förvirrad hund kan bli påkörd av andra förbipasserande bilar.

Lastgaller – tänk på det här

Enklast är skyddsgaller men det ska då vara av metall och inte som ett lastnät. Ett lastgaller skyddar de åkande i bilen men inte hunden som vid en olycka kan kastas mot bilens sidor eller lastgallret och i värsta fall trilla ur bilen och hamna i trafiken. För att lättare få plats med annat bagage så kan man förutom skyddsgallret in mot kupén ha en längsgående lastrumsvägg som delar av lastutrymmet på längden. Sedan finns det också att köpa så kallat lastrumsskydd som skonar bagageutrymmets golv, sidoväggar och baksätesryggar mot blöta, smutsiga hundar.

Burar – tänk på det här

Det finns många olika hundburar på marknaden. Här finns enkelburar som tar upp halva bagageutrymmet eller dubbelburar som tar upp hela utrymmet. Här hittar man också specialbyggda burar anpassade att passa de flesta kombimodeller från Audi till Volvo. Det viktigaste med en hundbur är att den är stabil och klarar påfrestningarna vid en eventuell olycka. En bra hundbur bör också ha en öppningsbar lucka i framdelen av buren då detta har en väsentlig betydelse om man skulle bli påkörd bakifrån och den vanliga burdörren och/eller bakluckan kanske blivit skadad och intryckt.

Det finns olika sorters hundburar byggda i stål, aluminium eller i tyg – de senare så kallade canvasbur. En canvasbur passar den lilla hunden eller en katt och fördelen är att man kan bära djuret i den. Nackdelen är att det kan vara trångt och att djuret inte kan se så bra ut genom nätsidorna. Stål- och aluminiumburar är stabila. Vad man däremot bör undvika är de hopfällbara så kallade ’utställningsburarna’ som inte klarar en eventuell olycka utan istället kan skada hunden.

Finns nackdelar med stål- och aluminiumburar

Nackdelen med stål- och aluminiumburar är att de kan vara skramliga. Det är ofta lika meckigt att få dit buren som ska säkras med spännband eller liknande vilket gör att man ogärna tar ur den då den inte används. Flertalet hundburar går att låsa. När man stannar kan man ha bakluckan öppen om vädret tillåter utan att vovven smiter iväg.

Hur stor ska då en bra hundbur vara? Tidigare hade djurskyddsmyndigheten regler, råd och måtten på en hundbur men då myndigheten upphört gäller inga regler längre. Men man bör se till att hunden både kan stå upp med god marginal till burtaket samt kunna ligga ned med gott om plats. Liksom nya bilar krocktestas (Euro NCAP) görs även detta med hundburar. Krocktesterna utförs hos SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i enlighet med deras testmetod SPCT Safe Pet Crash Test som är det enda på marknaden förekommande testet för transportburar för hund och andra sällskapsdjur som utförs av ett oberoende testinstitut. Testet omfattar frontalkrock, påkörning bakifrån samt voltning, så kallad roll-over. Variocage klarar samtliga dessa med beröm godkänt.

Säkerhetsbälte – tänk på det här

Säkerhetsbälte för hunden är också ett alternativ. Välj i så fall ett robust och gärna vadderat bälte som sitter bekvämt på hunden utan att skära in i pälsen. Vissa hundar kan bli åksjuka. Detta går att träna bort men det har visat sig att åksjuka hundar mår bättre när de har ett begränsat utrymme att vara på. I hundburen har hunden också ett bra stöd då bilen svänger, bromsar och accelererar. Värmen inne i en bilkupé kan bli olidlig för en hund. Tänk på att under en solig sommardag med 22 grader utomhus kan det vara 85 grader varmt i bilen säger Svenska Kennelklubben. En del burtillverkare har också fläktar att sälja till sina hundburar. Ett bra tillbehör varma sommardagar. Sedan är det kanske också bra att sätta in solgardiner som täcker bakluckans ruta och sidorutorna. Solgardinerna skyddar mot värme och irriterande solljus.

Byta bil? Se vad du kan få för din bil här

Kia gasar i hybridracet

When Lee Ki-Sang blev chef för Kia/Hyundai-koncernan 2005. Hans konkreta mål var att ta upp kampen med Toyota som då hade ett åtta års långt försprång med sina hybridbilar, som till exempel flaggskeppet Toyota Prius.

Det tog två år bara att få ihop rätt kompetens i ett utvecklingsteam och först 2010 visades den första bensin/elbilshybriden Hyundai Sonata.

Men nu ska det gå snabbare. Bilkoncernen har investerat stora pengar i utveckling av bränslecellsbilar som man – precis som Toyota – blir ett komplement till batteri- och fossilbilar inom några år.

Minst 12 hybridmodeller

Nya utsläppsregler har också tvingat Kia/Hyundai att bygga fler hybridbilar.

Kia/Hyundai dominerar sin hemmamarknad i Korea men When Lee Ki-Sang tycker att han har ett sämre utgångsläge jämfört med sina konkurrenter Volkswagen – som är starka i Europa – och General Motors – som är starka i USA.

Lösningen blir att försöka konkurrera ut Toyota i Asien och USA och därmed bygga fler och fler hybridbilar.

Av de 26 nya bilarna som planeras för de kommande fyra åren är minst 12 hybridmodeller, sex laddhybrider, två elbilar och två bränslecellsbilar. Alla ska sedan finnas både hos Kia och Hyundai.

Kia Optima på väg som laddhybrid

Vi kan räkna med att nya Ioniq visas med alla typer av bränslen och att Tuscon kommer som bränslecellsbil. Modellerna Optima och Soul kommer som laddhybrider och nya crossovern Niro kommer att visas med flera olika bränsletyper. Kia Optima ska lanseras stort i Sverige i sommar med först sedan-modellen och sedan kombin och till sist laddhybriden.

Satsningen på elbilar kommer samtidigt som oljepriset är rekordlågt och handlarna i främst USA skriker efter större och häftigare bilar. I februari svarade större suv:ar och pickuper för 59 procent av försäljningen.

Lyckas When Lee Ki-Sang med omställningen ska Kia/Hyundai kunna konkurrera om platsen som världens näst största biltillverkare.

Köpa eller leasa ny Kia? Se vad du kan få för din gamla bil här

Begtipset: Mercedes E-klass från 2010

Mercedes E-Klass har alltid hyllats för sin elegans och för sin överlägsna komfort.

Men modeller har också brottats med kvalitetsproblem under flera generationer. Den förrförra generationen, på Mercedesspråk W210, blev ökänd för sina allvarliga rostproblem och kunder flydde.

Efterföljaren W211 var betydligt bättre, men rostade fortfarande lite för mycket för att det skulle vara helt okej. Den modellen har också haft lite strul med motorerna med beteckningarna M272 och M273, det var ett problem med balansaxlar som inte höll måttet. Krånglande luftfjädring har också varit ett irritationsmoment för en och annan E-Klasskund.

Verkar ha löst kvalitetsproblemen

När den nu utgående W212 kom som modellår 2010 verkar det mesta dock vara löst. E-Klass verkar här ha fått den kvalitet den alltid borde ha haft och vi har ännu inte sett vanliga problem med motorerna eller några rostproblem.

E-Klass fortsätter att vara trogen de kärnvärden som gjort modellen till en legendar bland premiumbilarna – skön elegans och komfort i världsklass.

W212 fortsätter att vara en av de skönaste bilarna att köra i den här storleksklassen.

Samtidigt upplevs W212 som rappare än sina föregångare.

Chassit har blivit bättre och styrningen lite rappare.

Att säga att W212 är rolig att köra är dock för mycket sagt.

Kombin har riktigt bra lastutrymme

Kombiversionen av E-Klass har ett lättlastat och mycket väl tilltaget lastutrymme. Med baksätet uppfällt sväljer E-Klass nästan 700 liter – och med baksätet nedfällt ska det gå att klämma in 1 950 liter last. Det är riktigt, riktigt bra siffror som krossar den svenska favoritlastaren Volvo V70. Dock är sedanerna mer eleganta och brukar dessutom vara mer välskötta. Kanske ett roligare begagnatval om man inte behöver massor av lastutrymme?

Oavsett om man väljer kombin eller sedanen har passagerare gott om plats i E-Klass. Kupén är luftig och bjuder på bra benutrymme. Interiören är stilren och ger ett exklusivt intryck, speciellt om bilen har någon av de skinnklädslar som fanns i tillvalslistan. Och det har många bilar på begagnatmarknaden.

Mercedes E-Klass är en av de premiumbilar som kostar en förmögenhet att köpa nya. Men när bilarna nu fått några år på nacken har priserna sjunkit ordentligt och plötsligt framstår en fin E-Klass med inte allt för många mil på mätaren som prisvärd. I flera fall blir det till och med billigare att köpa en Mercedes än en motsvarande Volvo.

PLUS

Komforten. Mercedes E-Klass är både kung och drottning på motorvägen, kanske bäst i sin klass.

Utrymmen. Gott om plats för passagerare och väljer man kombin är lastutrymmet gigantiskt.

MINUS

Körglädje? Visst har E-Klass blivit lite piggare – men konkurrenterna Audi A6 och BMW 5-Serie är fortfarande roligare att köra. Det blev lite bättre i och med en ordentlig facelift 2013. Då blev modellen också snyggare och fick mer säkerhetsutrustning.

SE UPP MED

Automatlådor. En och annan E-Klassägare har fått uppleva att automatlådan krånglar lite. I de flesta fall har det handlat om elektronik som spökar lite. Testa att lådan funkar som den ska innan köp.

Sugen på Mercedes E-klass? Se vad du får för din gamla bil här

Alkobom kommer till flera städer – se listan

Alkobommen är en anläggning för nykterhetskontroll. Sedan 2013 har den varit i bruk vid hamnar i Stockholm och Göteborg där passagerarfärjor inkommer och avgår.

Försöken med alkobommen anses ha fallit mycket väl ut. Den har visat sig vara en effektiv och kostnadsbesparande lösning där det snabbt går att nykterhetstesta alla bilförare som kör av från de ankommande färjorna.

Föraren andas mot en sensor. Alkoprovet mäter den mättade utandningsluften och tar bara en och en halv sekund att genomföra.

Visar provet att föraren har en otillåten promillehalt öppnas inte bommarna (det finns även en bakom fordonet). Sedan tillkallas personal från polis, tull eller kustbevakning för att ta hand om den onyktra föraren.

”Bra verktyg för att stoppa rattfyllerister”

Systemet med alkobommarna är utvecklat av Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF, och mjukvaran har tagits fram av det svenska företaget Servotek.

– Alkobommarna är ett bra verktyg för att stoppa rattfyllerister från att komma ut på vägarna. Dessutom sparar de tid och resurser för tullen och polisen. Vi vill att alkobommar ska sättas upp i alla Sveriges hamnar, säger Christer Folkersson, ordförande för MHF Region Öst.

Alkobommen kan dessutom komma att monteras upp vid många andra platser än hamnar. Några exempel är sjukhus, kärnkraftverk, flygplatser, åkerier samt försvarsanläggningar.

På turné i flera svenska städer

I den här veckan kommer alkobommen till flera olika städer i Östergötland, Småland och Blekinge och många för möjlighet att testa den. MHF Region Öst visar nämligen upp en mobil anläggning för nykterhetskontroll på en turné i sydöstra Sverige.

– Syftet är att visa upp bommarna för företag, myndigheter och enskilda samt att sprida kunskap om hur de automatiska nykterhetskontrollerna fungerar, säger Christer Folkesson, ordförande för MHF Region Öst.

Byta bil i vår? Se vad du får för din gamla här

Jakten på litium avgör elbilens öde

I Kina vill regeringen gödsla med olika bidrag för tillverkning och försäljning av elbilar. Den dåliga luften har tvingat fram ett högre tempo för att få bort bensin- och dieselbilarna. Men i takt med att fler och fler bygger elbilar kommer också problemen:

De kinesiska myndigheternas pengar räcker inte till alla bidrag. De planerar därför att sänka bidragen på vissa fordonstyper.

De stora bidragen som varit hittills har lockat till sig skojare. Nyligen har ett par självmord i Kina avslöjat fusk med försäljningssiffror och beställningar av elbilar och elbussar.

När elbilarna ska förses med batterier uppstår en brist på lithium. Priserna i Kina har tredubblats och de få gruvor som bryter materialet kontrolleras av ett fåtal större aktörer.

Utvinningen av lithium går långsamt

Kinesiska BYD och amerikanska Tesla tillhör de elbilsproducenter som planerar att kraftigt öka produktionen. Elon Musk bygger sin jättelika Gigafactory som ska förse Tesla-bilarna med batterier de kommande åren. Men utvinningen av lithium går långsamt och Musks ambition att hålla nere priset på den nyligen visade Tesla Model 3 kräver att han kommer över litium billigt.

På samma sätt pressas tillverkarna i Kina när myndigheterna sänker sina rabatter.

Pressade priser och ökad efterfrågan av en bristvara är en ekvation som är svår att få ihop.

Tesla jagar leverantörer och vill bryta själva

Tesla jagar litium-leverantörer i Mexiko och Chile men ser också längre fram. I Nevada-öknen, bara några timmars bilresa från batterifabriken kan det finnas litium som är lönsam att bryta.

När Elon Musk inte vet exakt hur snabbt han kan bygga de över 300 000 Model 3-bilar som köparna vill ha så handlar det allra mest om hur snabbt och till vilket pris han kan få fram lithium.

Kinesiska BYD letar också lithium och har hittat fyndigheter i Tibet. BYD planerar att öka sin försäljning av elbilar från 58 000 bilar 2015 till 150 000 i år.

Både Tesla och BYD arbetar dessutom med att utveckla effektivare batterier för att minska åtgången av litium samt med att hitta teknik för att återvinna batterierna.

Planerar du att byta till elbil? Se vad du kan få för din gamla bil här

Laddhybrid eller elbil – vilken biltyp är du?

Laddhybrider och elbilar går båda på el via batterier som laddas. Men även om det finns likheter så finns det också stora skillnader.

Vi försöker reda ut vilken bil som passar vilken biltyp – en Tesla Model 3 eller en Mitsubishi Outlander PHEV.

1. Storstadsbo

För att du verkligen ska ha nytta utav en elbil eller en laddhybrid behöver du någonstans att ladda den – och det kan vara problem i en storstadsmiljö. Du behöver ladda bilen när de står parkerad – alltid – vilket kräver laddplatser. Här kan din bostadsrättsförening eller parkeringsvärd vara till stor hjälp och det här på det området vi förhoppningsvis ser en stor utveckling framöver. För ute på stadsgatorna är el- och hybridbilen perfekt.

Välj: Elbil om du kan ladda – om inte så använd bilpool eller tjänster som Car2Go.

2. Storstadsbo med sommarhus

I sommarstugan brukar det vara lättare att komma åt och ladda och det är också här du ofta kör korta sträckor, till affären, macken, stranden, fiket. El- och laddhybrider ger då låg kostnad per mil och är väldigt effektiva. Ett problem kan vara om du har långt till stugan. En elbil kan behöva laddas på vägen och även om Tesla har många laddstationer så finns de inte heltäckande över Sverige.

Välj: Laddhybrid om sommarstugan ligger långt bort – längre än 25-30 mil. Är det kortare kan en elbil fungera – om du kör den försiktigt. Räckvidden sjunker dramatisk om du höjer farten.

3. Många barn, hund eller mycket packning

Än så länge är elbilarna relativt små – undantaget är dyra Tesla Model X som har sju sittplatser. Både Volvo och Audi skissar på lite större elbilar och Tesla Model 3 är en som mellanklassbil. Men med mycket vikt sjunker också räckvidden. Mitsubishi Outlander PHEV är en fullstor suv med väldigt gott om plats.

Välj: Tveklöst en laddhybrid men kolla upp så att inte tillverkaren valt att lägga batteriet där du vill ha din packning – så som Audi gjort med Q7.

4. Du bor i förort eller mindre stad

Har du bara egen tomt så brukar det vara enkelt att ordna en laddstation – ett vanligt eluttag eller att köpa en så kallad väggbox. Här är det också många som kör tre, fyra mil flera gånger i veckan och då är det perfekt att kunna köra större delen av de här milen på el.

Välj: Om du använder bilen bara hemmavid och aldrig på längre semesterresor så fungerar elbilen bra. Vill du ta bilen på semester så är laddhybriden ett smidigare val – då slipper du leta laddplatser.

5. På bilsemestern

Jag vet att Tesla bygger ett helt eget nät och du ska kunna köra från Stockholm till Paris och ladda din Tesla hos dem. Men jag skulle ändå alla dagar i veckan välja en laddhybrid, trots att laddhybridens förbrukning skjuter i höjden när du är ute på motorvägen och kompromissen med både bränsletank och batterier ger en relativt låg räckvidd totalt, speciellt som sagt ute på motorväg. Vår långtestbil Outlander PHEV får vi tanka efter 35 mil ute på motorvägen.

Välj: Laddhybriden, lätt.

6. Andrabilen

Det är många som frågar mig ifall en elbil skulle fungera som andrabil. Många har en Volvo V70 och en mindre bil och funderar på att byta bort den lite mindre. Och det är väl helt perfekt. Tyvärr kostar elbilarna fortfarande en hel del och det finns ännu inte så många begagnade men å andra sidan blir driftkostnaden inte så hög. Det ska gå att köra en elbil på under två kronor per mil. Räkna dock med en något kortare räckvidd på vintern när det är riktigt kallt. Det finns också en risk att batterierna mattas av så att räckvidden blir något lägre efterhand. Men har du analyserat din körsträcka och till exempel kan ladda bilen på jobbet ska det inte vara något problem.

Välj: Elbilen.

Sugen på laddhybrid? Se vad du kan få för din gamla bil här

Peugeot och Citroën lanserar nya skåpbilar

De nya modellversionerna blev presenterade på PSA-koncernens produktionsanläggning i Sevel Nord i Frankrike. De är byggda på PSA-koncernens modulära EMP2-baserade bottenplatta, där för övrigt även Toyota är inblandad.

Peugeot Expert och Citroën Jumpy finns att få i tre olika längder: 4,6 meter, 4,95 meter eller 5,3 meter. När det gäller motorer finns alternativ i fem olika dieselmotorer på mellan 95 och 180 hästkrafter.

Med nya Expert hoppas Peugeot att kunna befästa sin position på marknaden och naturligvis även locka nya kunder.

Skjutdörrar kan öppnas med fotrörelse

”Det breda utbudet av volymskåp och chassibilar med olika påbyggnader och inredningar och med en lastförmåga på 1400 kilo, upp till 6,6 kubikmeters lastutrymme och fyra meters lastlängd visar att Expert klarar konkurrensen mycket väl”, skriver Peugot.

Bland det nya i Peugeot Expert finns:

Sidoskjutdörrar som kan öppnas med foten tack vare en sensor i nederkant av den bakre stötfångaren.

En flexibel inredning i form av ommöblerbart lastutrymme.

Nyckellös start- och stoppfunktion.

Parkeringsradar fram och bak.

Samma kapacitet i Citroën Jumpy

Nya Citroën Jumpy bygger, som sagt, på samma tekniska plattform som Peugeot Expert.

”Nya Citroën Jumpy har en följsam och modern design samt en karaktärsfull och färgstark interiör”, skriver Citroën bland annat.

Lastkapaciteten är – liksom hos Peugeot Expert – 1400 kilo och lastvolymen 6,6 kubikmeter. Dragförmågan är också densamma: upp till 2,5 ton.

Bland det nya hos Citroën Jumpy finns:

En automatisk dörröppnare vilken ska underlätta vid lastning och lossning.

Sidopassagerarsätet kan lyftas upp mot skiljeväggen för att ge ökat utrymme.

En justerbar skrivpanel med läsplatta- och smartphonestöd för att fordonet ska kunna användas som mobilt kontor.

Peugeot Expert och Citroën Jumpy ska börja säljas i Europa i juni.

Byta jobb-bil? Se vad du kan få för din gamla HÄR

Laddhybrider de stora förlorarna i nya tester

Han har kallats den moderna dieselmotorns fader. Och den förre Fiat-chefen och motorexperten Rinaldo Rinolfi har haft rätt förut gällande utvecklingen av drivlinor och bränslen i Europa. 2005 förutspådde Rinolfi att dieselmotorn skulle lida av införandet av Euro6-reglerna inom EU och att bensinmotorn skulle ta tillbaka förstaplatsen i Europa.

I år verkar Rinolfi få rätt då bensinmotorn blir allt vanligare och redan i år kan bensin bli vanligare än diesel bland nya bilar.

Nu står EU inför nästa stora regeländring då det nästa höst införs nya regler om mätning av förbrukning och utsläpp i verklig trafik.

Den här gången tror Rinaldo Rinolfi att det blir hybrider och laddhybrider som blir lidande eftersom de nya mätningarna kommer att visa hur mycket CO2 de här bilarna verkligen släpper ut vid normal körning.

VW-skandalen har skyndat på nya regler

När Rinolfi intervjuas av branschtidningen Automotive News så gör han flera djärva uttalanden:

* Andelen dieselbilar av nybilsförsäljningen kommer att stabiliseras runt 40 procent i Europa.

* Diesel är fortfarande det bästa bränsle för körning långa sträckor på motorväg.

* VW-skandalen har inte haft något större inverkan på utvecklingen, det som knäckt dieselmotorn är Euro6-reglerna.

* Det VW-skandalen ändå medfört är att regler för mätning i verklig körning införs snabbare över hela världen.

Hur bra till slut hybridbilar som Toyota Prius kommer att klara de nya mätmetoderna kommer enligt Rinolfi att avgöras av hur mycket stopp-och-start som ska ingå i mätningen. Hybriderna får låg förbrukning i den typen av körning men betydligt högre i motorvägsfart.

I dagens mätningar får hybridbilar och laddhybrider mycket betalt för antalet mil de kan köras på el medan den effekten blir mindre i de nya mätningarna.

Batteriutvecklingen för långsam

68-årige Rinaldo Rinolfi har arbetat 40 år med drivlinor hos Fiat och han har under sin tid i bilbranschen väntat på elbilens stora genombrott. Fiat lanserade Panda Elettra 1990 men enligt Rinolfi har batteriutvecklingen inte varit tillräckligt snabb. Trots förflyttningen till lithium-ion-batterier tror Rinolfi att vi måste få en förbättring med 10-15 gånger för att batteribilarna verkligen ska kunna masstillverkas på riktigt.

När det gäller bränsleceller så ser Rinolfi att det krävs betydligt lägre produktionskostnader av vätgas men att tekniken ger bra effekt.

När också både bensin- och dieselmotorerna utvecklats färdigt med teknik som turbo, cylinderavstängning, mindre motorer, direktinsprutning så finns bara en sak till att göra: att använda natur- eller biogas. Naturgas skulle kunna sänka CO2-utsläppen med 20-25 procent jämfört med motsvarande bensinmotor.

Vill du byta till laddhybrid? Se vad du får för din gamla bil här

Vi kör CrossClimate – nästan året runt-däck

På vintern kör man med vinterdäck och på sommaren sommardäck. Det här är en självklarhet för de flesta bilister i Sverige. Men under årstidsväxlingarna kan det vara svårare. Under perioderna kring vår och höst skiftar vädret ofta och det kan vara svårt att välja rätt däck. Det är för just de här perioderna som Michelin har tagit fram däcket CrossClimate.

Det har varit plusgrader länge på många håll i Sverige och många vinterdäck har rullat många mil helt i onödan. Vi tog en vanlig kombi och befriade den från sina dubbdäck. Den fick i stället rulla ut och möta den tidiga våren på en uppsättning CrossClimate.

Fick tillfälle att testa på nysnö

Det här handlar inte om ett däcktest, vi har inte haft möjlighet att jämföra med några konkurrenter. Men vi ska köra däcket så mycket vi hinner och hoppas på att möta olika underlag och väderförhållanden. Vi fick börja på torra asfaltsvägar och här går bilen bra. Däcken är rätt tysta och det bullrar inte märkbart i kupén. När regnet kom senare under dagen och vi kunde provbromsa på vått underlag upplevde precis som utlovat ett bra bromsgrepp.

Redan dag två med de nya däcken gjorde vintern comeback. Ett typiskt exempel på att sommardäcken har åkt på för tidigt. CrossClimate fick här möta både is och nysnö. Naturligtvis var greppet inte optimalt, men under provkörning fanns här tillräckligt med fäste både under acceleration och under inbromsning. Man ska dock komma ihåg att om det råder vinterväglag mellan 1 december och 31 mars är det lag på godkända vinterdäck. Och ett sådant däck är inte CrossClimate.

Byta bil i vår? Här kan du se vad du får för din begagnade bil