Dagsarkiv: april 16, 2016

Begfynden – billigt och bra på Blocket

Går det att köpa en bra vårbil för under 25 000 kronor?

Absolut, framför allt om man är på jakt efter en bensindriven bil.

Men det är viktigt att kontrollera att bilen är besiktigad och ordentligt servad.

Här är tio tips på modeller som vi tycker kan vara bra begagnatköp.

LISTA: 10 bra begfynd under 25 000 kronor

 

Det behöver inte kosta en förmögenhet med en bil.

För under 15 000 kronor går det att hitta riktigt trevliga begagnade bilar som är både skattade och nybesiktigade.

Här har vi listat 11 modeller i olika klasser, bilar som vi själva gillar av en eller annan anledning.

LISTA: Begagnade bilar – 11 bilar under 15 000 kronor

 

Golf, Passat, V70…

Det är ofta samma bilmodeller som dyker upp när man pratar om begagnade bilar.

Men det finns modeller som inte så ofta nämns – men som kan bli riktiga klipp för en begagnatköpare.

Här har vi listat tio av dem.

Begagnade bilar: 10 mest prisvärda köpen

 

Ett bilköp kan gräva djupa hål i plånboken, speciellt om man behöver en lite större bil som rymmer en hel familj. Det finns dock exempel på begagnade familjebilar som är riktigt prisvärda.

För under 75 000 kronor kan man hitta en bil som är både praktisk och trevlig. Här är tio exempel.

LISTA: 10 familjebilfynd för under 75 000 kronor

Aston Martin presenterar V8 Vantage inspirerad av GT-bilarna

Aston Martin presenterar V8 Vantage inspirerad av GT-bilarna

Har bantat 100 kilo

Aston Martin vägrar att låta modellen Vantage dö ut och presenterar därför nu ytterligare en specialversion av V8 Vantage. GT8 som man kallar den för har utvecklats av biltillverkarens motorsportdivision och hämtar mycket inspiration från GT-bilarna. Den ser ut som en bil för banan men är fullt laglig att även framföra på allmän väg.

Under huven sitter en V8:a på 4,7 liter utan konstgjord andning. Den ger 440 hästar och har ett vrid på 490 Newtonmeter. Till motorn kopplas antingen den sjustegade automatlådan Sportshift II eller en sexpetad manuell låda. 0-100 km/h ska gå på 4,5 sekunder …read more

LÄS MER: Feber

Koenigsegg lovar nytt rekordförsök på Ringen

Koenigsegg lovar nytt rekordförsök på Ringen

Letar just nu förare

Den sista mars i år lyfte man bort de hastighetsbegränsningar man haft på Nürburgring under en period. Man plockade i samma veva bort förbudet för tillverkare att göra rekordförsök runt den klassiska Nordslingan. Genast började folk prata om att det då var dags för Koenigsegg att ta ut modellen One1:1 på banan för att försöka klå Porsche 918 Spyder – produktionsbilen som just nu innehar rekordet med tiden 6:57. Nu berättar Koenigsegg i ett blogginlägg att de planerar att göra ett försök men att det krävs lite arbete innan man kan genomföra det. Bland annat måste …read more

LÄS MER: Feber

Koenigsegg: Nu ska vi slå nytt världsrekord

Koenigsegg One:1 väger 1 360 kilo och har en mittmonterad V8-motor med en effekt på 1 360 hästkrafter. Det är alltså en hästkraft per kilo och det är det som ligger bakom namnet One:1 och bilens makalösa prestanda. På Koenigseggs egen testbana utanför Ängelholm lyckades testföraren Robert Serwanski köra One:1 krossa flera världsrekord med bilen. Bland annat accelererade bilen från 0–300 km/h på 11,9 sekunder. Man lyckades också sätta ett nytt rekord i och med att man accelererade från 0 till 300 km/h och sen bromsade ner till 0 igen på 17,95 sekunder.

För ett år sedan testade Koenigsegg sin One:1 på Nürburgrings nordslinga, en bana som räknas som den tuffaste i världen. Målet var att sätta ett nytt rekord med sin superbil. I samband med testerna infördes dock hastighetsbegränsningar i vissa sektioner på banan efter att en Nissan GT-R Nismo GT3 kraschat och en åskådare dödats.

Nu är begränsningarna hävda

Nu har dock hastighetsbegränsningarna hävts – och Koenigsegg meddelar att man planerar att återvända till ”Ringen”.

– Vi har fortfarande vår önskan om att få visa vad våra bilar kan göra, skriver man på sin hemsida.

Koenigsegg är dock tydliga med att det kommer att ta tid innan man är redo att slå rekordet. Det handlar inte bara om de minuter de tar att köra ett varv – det handlar om mycket träning och om långa förberedelser.

– Vi var redo att köra förra året, men nu startar vi från början igen och det tar månader av planering och förberedelser.

Rekordförsök senare i år

Koenigsegg kommer nu att fokusera på att lära sig banan bättre – och att lära sig att hantera en av världens kraftfullaste bilar på den kanske mest utmanande racerbanan i världen. Sen kommer rekordförsöket senare i år – om allt går som det ska.

Om vi ska sikta mot ett rekord i år? Kanske. Det beror på många – och ibland världsliga – saker som tillgång till banan, tillgång till föraren och vädret. Andra åtaganden kan också spela in, skriver Koenigsegg på sin sajt.

Vem som ska köra bilen under Koenigseggs utmaningar på Nordslingan är ännu inte kommunicerat. Den ordinarie fabriksföraren Robert Serwanski kommer enligt Koenigsegg att vara med under förberedelserna och kommer att spendera mycket tid i bilen på banan under arbetet med inställningarna. Han kommer dock sannolikt inte att sitta bakom ratten under rekordförsöket. Vem det blir är ännu inte klart.

Köpa snabbare bil? Se vad du kan få för ditt gamla åk här

Lättade krav på chassinummer

Det är framförallt ägare till gamla amerikanska och brittiska bilar, exempelvis MG och Triumph, som råkat i problem på kontrollbesiktningen på grund av chassinumret.

Och det sedan första juli 2014. Då skärpte besiktningsföretagen kontrollen av så kallad identifikationsmärkning på fordon. Avsaknaden av inslagen identifikationsmärkning innebar att enskilda fordon kunde föreläggas om registreringsbesiktning.

Motorhistoriska Riksförbundet, MHRF, anser att fordon, som tidigare har godkänts vid registrering i Sverige utan inslagen identitet, inte senare ska kunna krävas på en sådan och därmed inte heller registreringsbesiktning.

MHRF har fört en dialog om detta med besiktningsföretagens branschorganisation, Swetic.

– Vår dialog med Swetic har nu gett resultat. Den nya praxisen innebär att chassinummer enbart på plåt godkänns under vissa förutsättningar, säger Jan Tägt, generalsekreterare i MHRF.

Skälet till förändringen i praxis är att det inte funnits ett uttryckligt krav i de äldre föreskrifterna om inslagen identitet.

Här är nya reglerna i detalj

Följande kommer nu att gälla för fordon som är av årsmodell 1982 och tidigare:

1. Identifiering får göras mot chassinummerskylt. Det innebär dock inte detsamma som att identifiering alltid enbart ska göras mot en sådan skylt.

2. Endast fordon, som från tillverkaren inte har inslagen identitet, omfattas av möjligheten att identifieras genom, bland annat, kontroll av exempelvis chassinummerskylten.

3. Möjligheten att identifieras via chassinummerskylt omfattar exempelvis många MG, Triumph och amerikanska bilar.

4. Har fordonet inslagen identitet från tillverkaren eller fått det inslaget i samband med registreringstillfället ska den inslagna identiteten kontrolleras. Undantag gäller för fordon där demontering av inredning eller utrustning krävs.

5. Kan den inslagna identiteten inte hittas på fordonet, trots att en sådan uppenbart ska finnas, kan fordonet föreläggas om registreringsbesiktning. Uppenbart är det när sådan identitet har åsidosatts av tillverkaren eller att det framgår av den svenska registreringshandlingen var identiteten finns inslagen.

6. Kan den inslagna identiteten hittas men inte avläsas kan fordonet föreläggas om registreringsbesiktning.

Kräv att få prata med en besiktningsingenjör

Förändringen utesluter inte att problem kring chassinumret på äldre bilar ända kan uppstå vid kontrollbesiktning. Jan Tägt från MHRF ger följande råd till bilägarna:

– Om du som kund riskerar ett föreläggande om registreringsbesiktning ska du kräva att få tala med en besiktningsingenjör, som utför registreringsbesiktningar, alternativt företagets tekniska support. När inslagen identitet inte kan hittas ska besiktningsteknikern, som utför kontrollbesiktningen, inför ett eventuellt underkännande av en bil eller ett släp alltid samråda med en behörig besiktningsingenjör, säger Jan Tägt och tillägger:

– Fordon kan ofta identifieras med hjälp av annan märkning från fabriken – exempelvis via motornummer, chassiplåt eller plåten innanför vindrutan.

Byta bil i vår? Se vad du kan få för din gamla bil här

Sista chansen att byta hjul – här får du tips

Den som fortsätter att köra med dubbade vinterdäck riskerar böter på 1200 kronor – om det inte råder vinterväglag. Dessutom tillkommer straffavgift från försäkringsbolaget. Även odubbade vinterdäck bör bytas mot sommardäck.

– Med odubbade vinterdäck på sommarvägar blir bromssträckan längre och väggreppet sämre, speciellt på våta vägbanor, säger Torkel Hallander, vd för bythjul.com, Sveriges största nätbutik för däck och fälgar.

Byter du hjul själv ska du göra så här:

1. Placera bilen på ett plant underlag.

2. Lägg i en växel och dra åt handbromsen.

3. Använd stoppklossar – då är du säker på att bilen inte kan flytta på sig.

4. Lätta på hjulbultarna innan du hissar upp bilen. Byt ut fälgkorset mot en hjulmutternyckel med hävarm.

5. Använd garagedomkraft för att lyfta bilen. Ett vanligt fel är att bilen hissas upp med den domkraft som följde med vid köpet. Det är vanligtvis en så kallad nöddomkraft, som bara ska användas vid punktering. Den är inte gjord för att byta fyra däck vid samma tillfälle. Vid minsta lutning kan bilen lätt glida av, ner på bara skivorna.

6. Sätt däcken med bäst mönsterdjup baktill. Det ger bilen bättre spårning, så att den ligger stabilare på vägen. Är mönsterdjupet mindre än 1,6 millimeter på sommardäcken ska du köpa nya. 1,6 millimeter är nämligen minsta tillåtna mönsterdjup. Helst bör mönsterdjupet vara minst tre millimeter. Annars blir våtgreppet sämre.

7. När däcken väl hamnat rätt behöver de fästas på ett korrekt sätt. Därför ska du kryssdra dina bultar i moment och efterdra dem efter cirka sju mils körning. Annars riskerar du att däcken lossar ute på vägen med risk för stora skador, både på personer och bil.

7. Smörj gängorna med fett för att underlätta vid nästa däckbyte.

8. Fyll på luft. Om det är för lite luft ökar rullmotståndet, slitaget och bränsleförbrukningen. Ha gärna upp till 0,2 bar extra lufttryck.

Sugen på att byta bil? Här kan du se vad du får för din gamla

Mycket nytt i Mitsubishi Space Star

Bland det nya i Mitsubishi Space Star finns:

  • Ny front.
  • Nya 15 tums aluminiumfälgar.
  • Ny design på bakre spoiler.
  • Led baklampor.
  • Förändrad hjulupphängning för bättre väghållning.
  • Nya färgerna wine red pearl och sunrise orange metallic.
  • Ny klädsel.

Bland förbättringarna finns bluetooth handsfree, reglage på ratten för telefon och radio, dab-radio, höjdjustering av passagerarsäte samt hill start assist.

En hel del i Mitsubishi Space Star har fokus på miljön. Enligt Mitsubishi har Space Star klassens lägsta luftmotstånd (Cw 0,27). Det ska innebära mindre vindbrus och bättre stabilitet i höga farter. Vilket i sin tur bidrar till att öka bränsleeffektiviteten och sänka koldioxidutsläppen.

BILTEST: Mitsubishi Space Star – så tycker vi om småbilen

Service och försäkring ingår

Bränsleförbrukningen är låg tack vare en effektiv motor, viktbesparingar och de aerodynamiska detaljerna, enligt Mitsubishis pressmeddelande.

I de aerodynamiska detaljerna finns takspoiler i dubbla skikt, frontspoiler och underredsskydd.

När det gäller privatleasingupplägget ingår underhållsservice och försäkring under avtalsperioden.

På den svenska marknaden säljs Mitsubishi Space Star som fem dörrars-modell med 1,2 liters motor. Modellen finns både som manuell och med CVT.

Priset är från 119 900 kronor. Bilen kommer att introduceras i Sverige i helgen.

Sugen på en Space Star? Se vad du får för din gamla bil här

En storlastande Fiat på gång

Enligt Fiat är Talento idealisk för ”proffs på stadens gator och större vägar tack vare sin stora mångsidighet och förmåga att anpassa sig till de mest skilda behoven hos sina kunder.”

Ett annan Fiat-beskrivning av Talento lyder:

”En helt ny arbetskamrat med klassledande lastkapacitet och hög prisvärdhet kombinerat med smidiga köregenskaper.”

Fiat Talento är tänkt att fylla luckan i storleksklassen mellan det det mindre modellsyskonet Doblo Cargo och det större Ducato. Den skiljer sig från sina syskon framförallt när det gäller designen.

Frontgallret är den största skillnaden tillsammans med formen på dimljushusen och varselljusen.

Namnet Talento är en referens till ett antikt italienskt mynt och ska symbolisera transportbilens och arbetsfordonets viktigaste egenskaper: extraordinär lastkapacitet, hög körsmidighet samt kompakta yttermått.

Och just kompakt är Fiat Talento.

Motorhuven är kort. Designen, med tydliga Fiat-linjer, ska ge ett tufft och dynamiskt utseende både i fronten och baktill. Utformningen beskrivs som smart och användarvänlig för maximal lastkapacitet.

Dieselmotorer upp till 145 hk

Motorerna är kraftfulla, turboladdade dieselmotorer med effekt upp till 145 hästkrafter. Växellådan är manuell och sexväxlad.

Det finns elektronisk stabilitetskontroll med Extended Grip och Hill Start Assist samt farthålllare.

I kupén finns tre säten med manuell justering för förarsätet. Skjutdörrarna är två.

Lastvolymen är 5,2 kubikmeter. En lång hjulbas maximerar lastlängden från 2,5 meter till 2,9 meter.

Fiat har även tidigare haft en Talento-modell. Den var kortare och baserad på Ducato.

Den nya Fiat Talento ska lanseras i Sverige under augusti.

Byta skåpbil? Se vad du kan få för din gamla här

Mysteriet med den försvunna lyxbilen

Bilen togs fram av den berömda tyska Porsche-trimmaren Uwe Gemballa i början av 1980-talet. Han var känd för att sina mycket spektakulära omgörningar av bilar. Och denna gång levde han verkligen upp till sitt rykte.

Den illgula yttre färgen kompletterades med bland annat en tv-skärm, avancerad stereoanläggning samt fyra lyxiga och justerbara Recaro-säten inne i kupén. Under bilen fanns 9-tumsdäck fram och 13-tumsdäck bak. Gemballa tillsatte också styva stötdämpare och fyra flammande avgasrör.

Det modifierade bilen såldes 1985 till man från Förenade Arabemiraten för 1 280 000 kronor.

Hittades hemma hos diktatorsonen

Sedan dröjde det till 2003 innan bilen dök upp på bild igen. Då hade den hamnat i krigets Irak. Den stod utanför Uday Husseins residenspalats. Han var son till den irakiska diktatorn Saddam Hussein. Men hur Uday Hussein fick tag i bilen förtäljer inte historien.

Det var en amerikansk soldat som fångade BMW:n på bild i slutet av Gulfkriget.

Så dags var bilen inte i bästa skick. Varken ut- eller invändigt. Men den bedömdes kunna repareras utan några större problem.

Vad som sedan hände med bilen är okänt. Den har varit spårlöst försvunnen sedan 2003.

Skaparen hittades mördad

Eftersom den amerikanska militären lade beslag på mycket av diktatorfamiljen Husseins ägodelar spekuleras det i om även denna BMW 635CSi hamnade i amerikansk ägo. I så fall vore det bästa ägaralternativet en omtänksam bilsamlare som vet hur varsamma renoveringar går till.

Förhoppningsvis har bilen inte skrotats. Dess skapare Uwe Gemballa gick däremot ett grymt öde till mötes. Han mördades i Sydafrika 2010 under en affärsresa. Kroppen hittades inslagen i plast intill en motorväg.

 

Byta bil? Se vad du får för din gamla bil här