Det gäller att välja sina strider.
Efter att ha kört in i aktern på en Volvo XC70 är den här Fiaten färdig för skroten.
Volvon klarade sig däremot skrattretande bra.
Det gäller att välja sina strider.
Efter att ha kört in i aktern på en Volvo XC70 är den här Fiaten färdig för skroten.
Volvon klarade sig däremot skrattretande bra.
I Sverige har antalet dödade personer i trafiken minskat kontinuerligt sedan år 2000. Då dog 591 personer i trafiken.
2015 hade siffran sjunkit till 259 trafikdödade personer.
Bättre bilar med mer och mer avancerade säkerhetssystem och bättre vägar med avskiljande mitträcken är två förklaringar till minskningen. Allt fler fartkameror bidrar också till säkerheten genom att bilisterna saktar ned vid olycksdrabbade vägsträckor.
Trots detta är Sverige alltså inte bäst i den europeiska klassen när det gäller trafiksäkerheten. Men nästan.
Men bara Malta och Norge är bättre.
Maltas senaste olyckssiffra är från 2014 och visar på 24 döda/miljon invånare (omräknat från 400 000 som är öns invånarantal).
Jämfört med Sveriges folkmängd skulle det innebära 216 dödsfall i Maltas trafik 2014. I Sverige omkom då betydligt fler personer i trafiken. Närmare bestämt 275, vilket innebär 28 döda/miljon invånare.
När det gäller polisrapporterade vägtrafikolyckor per 100 000 invånare har Norge den lägsta siffran: 2,4. Motsvarande siffra för Sverige är 2,6. Siffrorna för de nordiska grannarna Danmark och Finland är 3,1 respektive 4,7.
Under perioden 1991 till 2014 har de flesta länder i Europa haft en kraftig minskning av antalet dödsolyckor i trafiken. Ett stort land som Tyskland, med cirka tio gånger fler invånare än Sverige, hade 1991 11 300 döda personer i trafiken. 2014 hade den siffran sjunkit till 3 377 döda personer i trafiken.
Ifall antalet dödade i vägtrafikolyckor räknas om till per miljon invånare hade Tyskland 42 döda/miljon 2014 .
Sämst var trafiksäkerheten 2014 i Bulgarien, Rumänien, Lettland och Litauen. Alla dessa länder hade då 90 döda, eller fler, i trafiken per miljon invånare.
Allt sämst på trafiksäkerhet var Lettland med 106 trafikdödade personer per miljon invånare 2014.
Efter massor av inspelningstid och förhandssnack ska det inom kort vara dags för det nya Top Gear-gänget att visa att de kan ta över efter Jeremy Clarkson och hans vänner.
En av de nya programledarna är Matt Le Bland, skådespelare från serien ”Vänner” samt flera andra tv-serier och filmer.
Som ett litet smakprov på hur nya Top Gear ska se ut finns det en filmsekvens som visar hur Matt Le Bland testkör, eller snarare leker med, en Ariel Nomad. Och både gester och snack känns igen från Joey-åren.
Det är nyhetsbyrån Reuters som analyserat olika bilföretags ekonomiska redovisningar och hittat stora svarta hål där Tesla förlorar pengar. Enligt nyhetsbyrån så har Tesla trimmat kostnaderna för reparationer och återkallelser sedan två år tillbaka men fortfarande lägger Tesla mer än dubbelt så mycket per såld bil på den här typen av åtgärder som General Motors och Ford.
Tesla Motors brottas också med högra garantikostnader än till exempel Mercedes. Enligt Reuters utredning spenderade Tesla förra året drygt 1000 dollar per bil på reparationer och företaget satte undan det dubbla för att täcka framtida kostnader. Jämfört det med GM som hade motsvarande 400 dollar i kostnader och 332 dollar i framtida reparationer.
Den 4 maj kommer Tesla Motors att presentera resultatet för årets tre första månader och analytiker kommer att specialstudera vinstutvecklingen då Tesla Motors lovat svarta siffror för 2016.
Att komma tillrätta med kvaliteten och återkallelserna blir också avgörande när produktionen ska tiodubblas under de kommande 12 månaderna.
Tesla Motors har hittills förklarat sitt magra resultat och sina förluster med att allt gått till utvecklingen av nya Model 3. Men nu är den bilen snart klar för produktion och utvecklingskostnaderna lär minska något för Tesla.
Tesla Motors har också försökt att hitta en strategi där de kan åtgärda bilarna innan de går sönder. Teslas nya Model X har återkallats till verkstäderna på grund av att bakdörrarna inte stängs ordentligt. Återkallelsen har omfattat cirka 2700 Model X – vilket motsvarar det antal bilar som byggts. Tesla erbjuder inte längre testkörningar av Model X utan alla bilar som byggs skickas till bilköparna.
Pris: från 519 000 kronor.
Garantier: 2 år nybil, 3 år vagnskada, 12 år rostskydd, 3 år lack.
Motor: Femcylindrig rak med turbo.
Cylindervolym: 2480 cc.
Effekt: 367 hk.
Vridmoment: 465 Nm.
Kraftöverföring: Sjustegad automat. S-tronic.
0–100 km/h: 4,3 sekunder.
Toppfart: 250 km/h.
Bränsleförbrukning: 8,1 liter per tio mils blandad körning.
CO2: 189 gram/km.
Längd x Bredd x Höjd: 4343x1966x1411 mm.
Tjänstevikt: 1650 kg.
Ford Focus RS
Mercedes A45 AMG
BMW M2 Coupe
Konceptbilen T-Prime Concept GTE är tänkt att ge en försmak av morgondagens suv från Volkswagen. Den är en fullstor suv med laddhybrid-drivlina och fyrhjulsdrift – utsläppsfri både i staden och i terrängen.
Designen beskrivs som ”ny, sportig och elegant.” Alla displayer och reglage är helt digitala. De konventionella knapparna har ersatts av gest- och röststyrningssystem, pekskärmar och beröringskänsliga ytor.
Några andra fakta om T-Prime Concept GTE:
Den har en systemeffekt på 381 hästkrafter och ett vridmoment på 700 Newtonmeter.
Räckvidden vid eldrift är 50 kilometer.
Bränsleförbrukningen är 2,7 liter/100 kilometer vid blandad körning.
Vid körning på enbart bensin ligger bränsleförbrukningen på 8,0 liter/100 kilometer, motsvarande 187 g CO2/kilometer, vilket sin tur motsvarar 63 g CO2/kilometer enligt NEDC-körcykeln för laddhybrider.
Accelerationen från 0 till 100 kilometer i timmen tar 6,0 sekunder..
Topphastigheten ligger på 224 kilometer i timmen.
Volkswagens ambition med sin T-Prime Concept GTE är att vara ett mångsidigt och idealiskt alternativ till klassiska fordonskoncept. Enligt Volkswagen kombinerar utställningsbilen det bästa av vad bilvärlden kan erbjuda:
”Den är bekväm som en sedan, rymlig som en kombi, smidig som en sportsedan, effektiv som en sportbil samt erbjuder utmärkt driv och grepp (tack vare banbrytande chassiteknik)”, skriver den tyska biltillverkaren om sin nyhet.
– Med denna suv har vårt team skapat en karismatisk och sportig allroundbil som imponerar med sin pondus och kraftfulla utstrålning. Konceptbilens progressiva interiör speglar vid tids önskan om digitala lösningar, säger Volkswagens chefsdesigner Klaus Bishoff och fortsätter:
– Det är för att uttrycka sig enkelt, kul med displayer och reglage som uteslutande består av pekskärmar, gest- och röststyrningssystem samt beröringskänsliga ytor och kunna växla bilen elektroniskt ”by wire”.
Den interaktiva digitala instrumenteringen Active Info Display och infotainmentsystemets skärm – som för första gången i en bil är böjd – smälts i T-Prime Concept GTE samman till en enda enhet kallad ”Cureved interaction area, som är ett multifunktionellt och interaktivt displaylandskap”.
– Denna typ av gränssnitt mellan människa och maskin kan mycket snart komma att bli norm i toppsegmentet. Framstegen är uppenbara här eftersom bilen smälter samman med den virtuella värld som i dag ter sig så verklig, säger Frank Welsch, styrelseledamot i Volkswagen med ansvar för teknikutveckling, och fortsätter:
– Samtidigt ser en lång rad assistanssystem till att säkerheten och bekvämligheten ombord i T-Prime Concept GTE ligger på högsta nivå. Dessa system rymmer massor av olika teknologier och gör exempelvis halvautomatisk parkering möjlig.
När Mitsubishi Motors erkände fusk med faktauppgifter från två bilmodeller startades en internutredning. Utredningen ska arbeta i tre månader men att utreda omfattningen av fusket. Enligt vissa uppgifter ska Mitsubishi systematiskt ha presenterat felaktiga faktauppgifter under 25 år. Men andra uppgifter säger att omfattningen av skandalen inte alls är så stor.
Enligt Mitsubishi så har den egna utredningen visat att inga felaktigheter har begåtts med bilar sålda i USA under åren 2013 till 2017.
I Sverige har några oroliga kunder hört av sig till importören av Mitsubishis bilar.
– Vi har tagit emot några samtal och allt vi kan säga är det som kommit från Japan: att det handlar om däcktrycket på två olika bilmodeller som säljs i Japan och att en intern utredning har startat, säger Mitsubishis pr- och informationschef Lotta Thulin.
Mitsubishi har också berättat att de felaktiga mätvärdena gäller modellen eK samt Nissan Dayz, en bil som Mitsubishi bygger åt Nissan. Mitsubishi använde däcktrycket på ett felaktigt sätt för att sänka rullmotståndet och därmed förbrukningen. Metoden ska, enligt Mitsubishi, ha använts sedan 1991.
Amerikanska myndigheter har bett Mitsubishi att presentera ytterligare mätvärden för de bilar som säljs i USA.
– Det är förstås tråkigt det som hänt och för oss kom det som en total överraskning. Det är svårt att förbereda sig på något sänt här, säger Lotta Thulin.
Mitsubishi-importören ska nu följa den interna utredningen som har tre månader på sig att presentera en rapport om omfattningen av fusket.
Det vanligaste sättet att öppna en motors ventiler är med hjälp av kamaxlar och de stängs sedan med fjädrar. Koenigseggs systerföretag, som håller till i koenigseggs lokaler i Ängelholm, har dock klurat ut ett helt annat system som de kallar Pneumatic-Hydraulic-Electric-Actuator, PHEA.
Här har man helt enkelt struntat i kamaxlarna och låter i stället ventilerna styras av tryckluft, hydraulik och elektriska impulser.
PHEA-systemet ska ge motorstyrningen möjlighet att ta full kontroll över varje enskild ventil, till skillnad från traditionell kamaxelteknik där det finns en begränsning mellan ventilerna och kamaxelns position. PHEA sägs möjliggöra att ventilerna kan öppnas och stängas mer exakt och också löpnande anpassas efter varvtal och effektbehov.
Resultatet ska bli mindre, lättare och mer bränsleeffektiva motorer som dessutom också ska klara mer effektuttag.
Den nya tekniken presenterades av Christian von Koenigsegg på Peking Motor Show tillsammans med den nya officiella samarbetspartnern Qoros, en kinesisk biltillverkare som bland annat anställt många tidigare medarbetare från Saab. Här visar man nu upp en konceptbil från Qoros med en kamaxelfri motor.
– Vi tror att en dag i en mycket nära framtid kommer FreeValve PHEA-tekniken att representera en lika stor förändring – eller större – som när förgasarna ersattes med direktinsprutning, säger Christian von Koenigsegg.
När den nya tekniken kan vara i serieproduktion är inte klart.
Ni har säkert sett Dakar-bilarna flyga fram över sanddynerna i någon öken. Eller kryssa fram på steniga vägar i Sydamerika.
Jag fick möjlighet att testköra en Mini All4 Racing på is och snö i norra Finland. Och efter att ha läst bland annat Top Gears testkörning av bilen var det med skräckblandad förtjusning jag drog på mig Mini-overallen.
Som tur var kunde jag bortse från 95 procent av alla knappar och reglage i bilen. Den rutinerade kartläsaren Xavier Panzeri förklarade i stället att den vita spaken reglerade den sekventiella växellådan och på golvet satt helt vanliga pedaler.
Det första som är annorlunda jämfört med en racer- eller rallybil är sittställningen. I racerbilar är det vanligt att sitta väldigt lågt, och då menar jag väldigt lågt. Det är knappt man ser över instrumentbrädan i en Clio Cup-bil. I Mini-bilen sitter jag mer som i en traditionell suv – högt upp jämfört med både ratt och instrumentbräda.
Ratten är också betydligt lägre än i till exempel rallybilar där det är vanligt med en mer eller mindre upprätt ratt väldigt nära föraren.
Den sekventiella växellådan är enkel att köra med – bara jag är bestämd vid varje växling. Jag använder koppling mer av gammal vana och för att vi inte pressar bilen till rätt arbetsvarvtal.
Dieselmotorn på tre liter och 330 hästkrafter, 800 Newtonmeter, ger kraft på väldigt låga varvtal. Det skiljer också jämfört med andra tävlingsbilar jag har kört. Jag behöver inte varva bilen – den tuggar på mer eller mindre hur jag än hanterar motorn.
Det är fyrhjulsdrift men bilen saknar helt hjälpsystem som antispinn och låsningsfria bromsar. Bromspedalen är stenhård så den kräver verkligen distinkt och bestämd bromsning.
Komforten är överraskande bra. Jag förstod av Top Gears test att de tyckte att bilen var väldigt hård och stum med en stenhård inställning av fjädringen. Vår testbil är hård men stolen ger ändå en väldigt bra komfort – jag förstår att den byggts för långa tävlingsdagar.
Styrningen är exakt men vändradien snäv – det är meningen att man ska jobba med handbromsen för att komma runt de snävaste kurvorna på isbanan.
Vi får två varv runt isbanan och min kartläsare försöker coacha genom att berätta vilka växlar jag ska ha i vilka kurvor. Men det är svårt att så direkt komma bort ifrån ryggmärksreflexen att växla ner – jag varvar lite för mycket och litar inte till motorns kraft.
Och kanske går det lite för brett genom vissa kurvor – men å andra sidan klagar jag inte. Jag kör hellre lite brett och känner hur bilen verkligen jobbar sig igenom sladden än att försöka köra snabbt, och tråkigare.
På väg tillbaka till depån berättar kartläsaren Panzeri en del om hur han jobbar med bilens GPS för att navigera. Xavier Panzeri har varit kartläsare även i rally-VM och han säger att i rally-VM är kartläsaren 30 procent av prestationen i bilen medan i långlopp kan det vara 60-70 procent.
Kartläsare i ett långlopp behöver ha en allmän känsla för var bilen befinner sig på kartan och har en viktig uppgift att hålla reda på farten. Det är också kartläsarens uppgift att sköta hur snabbt föraren kör. Panzeri berättar att han genom att säga saker på lite olika sätt kan få föraren att sakta ner eller gasa på.
Kartläsaren Michel Perin – flerfaldig vinnare av Dakar-rallyt – berättar lite mer om hur navigeringen verkligen går till och hur man arbetar med kartboken och de olika punkterna som ska passeras. Perin berättar bland annat att de tar hjälp av Google Earth för att förbereda sig inför nästa etapp och att han varje kväll spenderar fem, sex timmar på att göra nästa dags kartbok så exakt och detaljerad som möjligt.
Efter Perins genomgång får jag en helt annan uppfattning om kartläsarens jobb under ett långlopp. Att Perin tränar sex dagar i veckan och bland annat sover i ett högtryckstält i 42 dagar inför ett Dakar-rally visar att han och Mini-teamet verkligen tar det här på allvar.
Att vinna Dakar-rallyt handlar om så väldigt mycket mer än att bara köra snabbt. Även om det är Harry Hunts makalösa uppvisning på skogsvägen jag minns allra mest – det och att jag faktiskt också kört den här fantastiska bilen.
Om man bara tittar på 18-åringar har andelen ökat från 30,4 procent 2011 till 34,8 procent 2015.
Enligt Anette Myhr, statistiker på myndigheten Trafikanalys, finns en rad faktorer som kan ligga bakom ökningen.
– Ekonomin tror jag påverkar. Hushållen har mer pengar att lägga på körkort. Dessutom har miljöbiten tappat i fokus jämfört med för några år sedan, säger hon till tidningen.
Sveriges trafikskolors riksförbund (STR), tror att körkortet också ses som en möjlighet att förbättra sina chanser på arbetsmarknaden.
– Budskapet om att körkort hjälper till har fått fäste, säger Berit Johansson, ordförande för STR, till DI.