Dagsarkiv: maj 2, 2016

Tesla Model X-premiär kan beställas i Sverige

Tesla Motors har låst upp Model X-konfiguratorn och låter nu sugna kunder bygga sina bilar på sajten. I samband med detta presenteras ett nytt batterialternativ i instegsversionen av Tesla Model X, ett batteri 75 kWh som ger längre räckvidd än föregångaren 70 kWh, 417 kilometer enligt NEDC.

Tesla Model X blir som förväntat inte billiga, de svenska priserna börjar på 987 000 kronor. Bilarna har dock en hel del utrustning som standard, bland annat Dual Motor fyrhjulsdrift.

Standardbilen blir också snabb: 0–100 km/h ska gå på låga 6,3 sekunder.

LÄS MER: Kvaitetsproblem slukar Teslas pengar

Ytterligare två versioner beställningsbara

Två andra versioner av Tesla X finns också beställningsbara.

De är ännu snabbare – och ännu dyrare. Tesla Model X 90D har en 90 kWh-batteri och en räckvidd på 489 kilometer. 0–100 km/h tar 5,0 sekunder och prislappen startar på 1 117 000 kronor. Värstingen heter Tesla Model X P90D. Den har samma batteri på 90 kWh, men en något lägre angiven räckvidd på 467 kilometer. Den är å andra sidan snabbare: 0–100 går på fyra sekunder blankt. Om man utrustar sin Tesla Model X P90D med Ludicrous Speed går det ännu fortare. 0–100 km/h på 3,4 sekunder, uppger Tesla. Grundpriset för den bilen är 1 334 400 kronor.

Från och med nu är Model X-konfiguratorn allmänt tillgänglig. Det går alltså att konfigurera sin egen bil på Teslas hemsida. De första bilarna beräknas sen komma hit i slutet av året.

Vill du ha en Tesla? Se vad du kan få för din gamla bil här

Vi åker med i Dakar-förarens hundkoja

Pris: cirka tio miljoner kronor.

Motor: Sexcylindrig diesel, dubbelturbo. Airrestrictor på 38 mm i diamater.

Cylindervolym: 2993 cc.

Effekt: drygt 330 hästkrafter.

Vridmoment: 880 Nm.

Kraftöverföring: Sexstegad sekventiell låda från Sadev.

Toppfart: cirka 178 km/tim.

Koppling: från AP Racing.

Differentiel: från Xtrac.

Bromsar: AP Racin 320×32 mm, luftkylda fram och luft/vattenkylda bak.

Längd x Bredd x Höjd: 4333x1998x1966

Hjulbas: 2900 mm.

Minimivikt: 1952,5 kg.

Bränsletank: cirka 385 liter.

Däck: Michelin All-Terrain 245/80R 16.

Premiär i Sverige för nya suven Ford Edge

I dag presenterade Ford de exakta specifikationerna för den europeiska versionen av Ford Edge, vilken har utrymmet och storleken från suv-klassen men köregenskaper som en mindre bil, enligt Ford.

I denna suv, som tillhör de rymligaste i klassen, ska Ford ha matat på med sofistikerade funktioner för förarassistans, klassledande köregenskaper samt hög komfort – inte minst invändigt med eluppvärmda stolar både i fram– och baksätet.

Bland de tekniska pärlorna finns:

Aktiv brusreducering – ger en ännu tystare förarmiljö. Mikrofoner spårar upp och styr ut den oönskade ljudet, vilket innebär att ljudet från musikanläggningen ska bli kristallklart.

Pre-collision assist – kan upptäcka både framförvarande fordon och fotgängare.

Adaptiv styrning – anpassar styrningen efter hastigheten.

Motorerna ska, enligt Ford, vara både kraftfulla och bränslesnåla. Ford använder sig av den senaste drivlinetekniken, som ska leverera hög prestanda med optimerad bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp.

BILTEST: Vi kör 5 suvar som kan bli succé i år

Två dieselmotorer med olika effekt

Ford Edge lanseras med två 2-liters TDCi-motorer. De drar båda 5,8l/100 km med koldioxidutsläpp på 149 g/km.

Bi-turbomotorn har 210 hästkrafter och accelererar från 0-100 kilometer i timmen på 9,4 sekunder. Maxfarten är 211 kilometer i timmen.

189 hästkraftersmotorn accelererar från 0-100 kilometer i timmen på 9,9 sekunder och har en maxfart på 200 kilometer i timmen.

Båda drivlinorna är, enligt Ford, utrustade med Fords intelligenta fyrhjulsdrift, smart batteriladdning, som utnyttjar bromskraften samt auto-start-stop, vilken stänger av motorn vid stillastående och minskar därmed tomgångskörandet.

Den nya versionen av Ford Edge ska börja säljas i Sverige i höst.

Ford väntas passera 200 000 sålda suvar i Europa under 2016.

Sugen på en suv? Se vad du kan få för din bil här

BMW i3 får nytt batteri – kan nu köra 30 mil

Grundversionen av illa BMW i3 har ett batteri på 60 Ah, ett batteri som enligt körcykeln NEDC som används för att mäta räckvidd räcker för en maximal körsträcka på 19 mil. Från och med i sommar kan man komma längre med i3, då släpps en version med ett batteri på 94 Ah och 33 kWh. Det höjer räckvidden avsevärt – hela 30 mil enligt NEDC. BMW uppger att det betyder att man i verkliga förhållanden när man använder sig av energislukande luftkonditionering eller värmeanläggning ska komma någonstans kring 20 mil.

Större lagringskapacitet med samma mått

Det nya kraftfullare batteriet har samma yttermått som den gamla. Den ökade kapaciteten kommer sig av att man lyckats få till en större lagringskapacitet i litium-jon cellerna. Elmotorn på 170 hästkrafter förblir den samma och i3 gör 0–100 km/h på 7,3 sekunder och energiförbrukningen anges till 12,6 kWh enligt NEDC-körcykeln

Båda versionerna av BMW i3 kommer att säljas med en räckviddsförlängare som tillval, en tvåcylindrig bensinmotor som kan ladda batteriet för ytterligare 15 mils körning.

I samband med lanseringen av BMW i3 med kraftfullare batteri passar BMW också på att släppa nya och kraftfullare laddningsstationer för hemmabruk. De kunder som redan har laddare monterade hemma kommer att erbjudas en uppdatering.

Byta till elbil? Se vad du kan få för din gamla bil här

Det här ska bli Fiats självkörande bil

Fiat/Chrysler har länge letar efter en partner för att komma över kunskap för självkörande bilar. Och Google har på sin kant letat efter en partner för att bygga bilar runt den teknik som utvecklats. Google har också både uppvaktat och uppvaktats av etablerade biltillverkare.

Och nu kan ett betydande avtal vara på väg att bli verklighet. Affärstidningen Wall Street Journal rapporterar att Alphabet – som äger Google – förhandlar med Fiat/Chrysler. Även nyhetsbyrån Reuters har rapporterat att ett avtal mellan Alphabet och Google kan presenteras inom ett par dagar.

LÄS MER: Volvo sågar Teslas autopilot

Google i förhandlingar med Fiat

Om partnerskapet blir verklighet ska familjebilen Chrysler Pacifica bli den bil som först för tekniken från Google. Enligt Wall Street Journal har Alphabet ambitionen att bli en underleverantör till bilbranschen snarare än att bygga upp en helt egen tillverkning av bilar.

Nyhetsbyrån Bloomberg har rapporterat att Alphabet förhandlat med General Motors men att de två giganterna inte ska ha kommit överens.

Google har i flera år testat teknik för självkörande bilar och företaget har värvat bilkunnig personal från flera bilföretag och från olika teknikföretag i Kalifornien.

Varken Fiat/Chrysler eller Alphabet/Google har velat kommentera uppgifterna. Blir alliansen verklighet så kommer månader av spekulationer om Googles bilplaner att få ett svar. Alliansen kommer i ett slag också att ta Fiat/Chrysler från sistaplatsen i teknikracet till att ligga i täten då flera andra biltillverkare kämpar med egen utveckling av självkörande bilar.

Byta till modernare bil? Se vad du kan få för din gamla bil här

Charge Amps kan få fint pris

Ni känner säkert igen Charge Amps från ett par tidigare artiklar på ALLT OM BILAR-sajten. Vi har tidigare både presenterat företaget, dess vd Charlotte Eisner, och testat deras laddkabel..

Nu finns Charge Amps med i tidningen Veckans Affärers stora tävling Årets Superstartup 2016. Där gör nio nya och spännande företag upp om den prestigefyllda utmärkelsen. Analytiker och experter har sagt att bland de här nio företagen kan nästa stora svenska industri- och exportföretag finnas.

Företagen ska presentera sig själva inför en jury och Charge Amps vd Charlotte Eisner slipar som bäst på sin presentation.

– Vi ser oss som vinnare bara genom att vara nominerade. Men självklart har vi en plats på den här listan. Vi vet varför vi har tagit oss an uppgiften, det är nu eller aldrig som vi har chans att rädda hem planeten, säger Charlotte Eisner som brinner för de att de laddbara bilarna ska minska vårt fossilberoende.

LISTA: Vårens 12 bästa bilköp

Säljer kablar och boxar i 26 länder

Charge Amps är det enda företaget bland de nio som har en koppling till bilbranschen. Och nomineringen kommer i en tid när allt fler pratar allt mer om laddbara fordon.

– Det har hänt väldigt mycket den senaste tiden och vi har flera spännande samarbeten på gång. Vi ser ett väldigt stort intresse för våra produkter och våra tjänster.

Charge Amps grundades 2012 av Fredrik Jonsson och företaget säljer laddkablar och laddboxar i över 26 länder. Företaget säljer kablar direkt till bilägare, samarbetar med biltillverkare och importörer om tillbehör och extrakablar samt hjälper fastighetsägare med en helhetslösning för laddning av elbilar.

Biltillverkarna är intresserade av snabbladdning för att lösa räckviddsfrågan men det finns också ett stort intresse för laddning hemma eller på jobbet. Och här kommer Charge Amps in som viktig partner.

– Snabbladdning är en sak men hemmaladdningen kommer att vara mycket viktig för de laddbara bilarna. Vi kan vara en viktig partner till både biltillverkarna och fastighetsägarna, säger Charlotte Eisner.

Den 10 maj ska Årets Superstartup 2016 utses.

Dags att byta till elbil? Se vad du kan få för din gamla bil här

Oklart skydd vid privat biluthyrning

– I huvudsak kan man räkna med att försäkringsskyddet försvinner. Det första som ryker är vagnskadeförsäkringen, säger Peter Stark, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Att låna eller hyra i stället för att äga blir mer och mer populärt. Enligt en ny undersökning som försäkringsbolaget If har gjort kan var fjärde bilägare tänka sig att hyra ut sin egen bil mot betalning.

Står i försäkringsvillkoren

Plattformar där man, i likhet med bostadsuthyrningstjänsten Airbnb, kan komma i kontakt med privatpersoner som hyr ut sina bilar finns redan.

Men fenomenet är fortfarande så nytt att lagstiftarna och försäkringsbolagen inte har hunnit med.

– Ofta står det i försäkringsvillkoren att försäkringen inte gäller om man tar emot ersättning för att låna ut sin bil, säger Peter Stark.

Om man hyr från en professionell bilpool ligger försäkringsansvaret på företaget som driver bilpoolen, enligt honom

– Det är viktigt att kolla upp om de har en försäkring.

Gå med i bilpool i stället? se vad du kan få för din bil här

Han har änglavakt i fruktansvärd krasch

Den stora kraschen inträffade i kvalet till Pro Mod-klassen på Royal Purple Raceway i Baytown, Texas. Brasilianaren Sidnei Frigo, 44 år från Sao Paulo och en rutinerad dragracingförare, fick problem direkt efter att lamporna i starten visade grönt. Hans Corvette kom ur kurs och efter knappt 100 meter fick bilen sladd.

När en dragracingbil får sladd i så hög fart är volten oundviklig. Sidnei Frigo voltade flera varv och över skyddsmuren innan bilen – eller det som var kvar av den – stannade på gräset mellan banan och läktaren.

Hade änglavakt

Sidnei Frigo var kontaktbar när läkarteamet kom fram till olycksplatsen och han flögs till närmaste sjukhus. Där konstaterade läkarna att trebarnspappan haft änglavakt. Frigo opererades direkt för en bruten vänsterarm och han har skadat höften lätt. Läkarna räknade dock med att Sidnei Frigo ska bli fullt frisk.

Byta bil i vår? Se vad du kan få för din gamla bil här

Nu vill svensken ha husbil

– Det är en grupp som växer. De har god hälsa, stadgad ekonomi, är resvana och språkkunniga och fortfarande pigga på nya äventyr, säger Lars Erik Paulsson på Husvagnsbranschens riksförbund (HRF).

Husbilen blir allt mer populär. Hittills i år har 1 630 husbilar registrerats – mot 1 218 husvagnar, enligt HRF. Husbilsregistreringarna ökar också i snabbare takt. Jämfört med förra året har antalet nyregistrerade husbilar stigit med nästan 23 procent, mot 14 procent för husvagnarna.

Ny bransch

– Husbilsbranschen är fortfarande relativt ny i Sverige. Det förekom husbilar på 1980-talet, men sedan rasade försäljningen under den ekonomiska krisen på 1990-talet och återhämtade sig inte förrän vid millennieskiftet. Så husbilsbranschen är bara 15 år gammal i Sverige, säger Lars Erik Paulsson.

För tio år sedan var husbilarnas andel av nyregistreringarna på den totala fritidsfordonsmarknaden 26 procent – i dag har den stigit till 56 procent.

Att husvagnarna inte ser samma uppsving har sin förklaring.

– Sverige är världens husvagnstätaste land, marknaden börjar bli mättad. Och husvagnar har en väldigt lång livslängd, säger Lars Erik Paulsson.

Flexibilitet

Fortfarande är det totalt sett fler som har husvagn än husbil. 2015 fanns totalt cirka 282 100 husvagnar mot 79 300 husbilar i Sverige. Husvagnar lockar i större utsträckning barnfamiljer, medan husbilar främst lockar blivande eller nyblivna pensionärer. Inte minst är det en prisfråga, husbilar är generellt dyrare.

– Husbilen har en större flexibilitet och möjliggör andra typer av utflykter. Husvagnen är mer lämpad för stillaliggande campingliv, säger Lars Erik Paulsson.

Sugen på en ny bil i vår? Se vad du kan få för din gamla bil här

Sveriges populäraste bilar – 10 i topp-lista

Under april i år registrerades, som sagt, 33 580 nya personbilar i Sverige. Det är en ökning med 10,0 procent jämfört med april förra året. Hittills i år har 116 809 personbilar registrerats vilket är 9,9 procent fler än under januari-april förra året.

– Den svenska nybilsmarknaden fortsätter att utvecklas i rekordfart. Vi bedömer att nuvarande prognos om 355 000 personbilar i år sannolikt kommer att överträffas om inget oförutsett inträffar under resten av året, säger Bertil Moldén, vd för branschorganisationen Bil Sweden.

LISTA: 11 smarta privatleasing-bilar med rätt månadskostnad

Flera faktorer bakom försäljningen

Enligt honom beror den starka försäljningsutvecklingen framförallt på följande fem saker:

Den starka tillväxten i svensk ekonomi.

Rekordlåga räntor och ökade disponibla inkomster hos hushållen.

Den goda balansen i begagnatlagren – omsättningen i dem är fortsatt hög.

Minskningen av varslen om uppsägningar jämfört med ifjol.

Ökningen av privatleasingen, vilket innebär att alltfler bilmärken och modeller erbjuds.

– En förnyelse av bilparken där fler nya bilar kommer ut på våra vägar och ersätter gamla bilar är mycket positivt ut miljö- och trafiksäkerhetssynpunkt. Detta eftersom nya bilar har betydligt lägre koldioxidutsläpp och väsentligt bättre säkerhet än gamla bilar, säger Bertil Moldén.

Volvo dominerar topplistan över vilka bilmodeller som sålt bäst i år med – framförallt – V70 och V90. Sedan följer Volkswagen med Golf och Passat.

Närmast utanför tio i topp-listan, som redovisas här intill, hamnar Audi A6, Kia Sportage, Toyota Yaris, Skoda Fabia, Skoda Octavia, Audi A4, BMW 3-Serie, BMW 5-Serie, Renault Clio samt Audi A3.

Dags för ny bil? Se vad du kan få för din gamla bil här