OM TJÄNSTEBIL
Tjänstebil är ett samlingsbegrepp för alla bilar som erbjuds anställda i jobbet. I dagligt tal används tjänstebil lika ofta för en bil som enbart får köras i jobbet som för en bil som även får användas privat.
SKILLNADEN MELLAN TJÄNSTEBIL OCH FÖRMÅNSBIL
En tjänstebil är avsedd att enbart använda i tjänsten. Privat körning är begränsad till maximalt tio mil vid högst tio tillfällen per år. Ifall du kör mer än så riskerar du att bli straffbeskattad. Skatteverket kan be dig bevisa att du endast använder bilen i tjänsten. Därför är det viktigt att föra noggrann körjournal. Observera att resor till och från arbetet normalt räknas som privata resor.
En förmånsbil är en tjänstebil som används privat. Då ska den anställde personen betala skatt. Hur hög skatten blir beror på bilens förmånsvärde. Det bestäms av Skatteverket årligen för varje enskild tjänstebilsmodell. Tillval som exempelvis dragkrok och ljudanläggning höjer förmånsvärdet. Vem som betalar bränslet – du eller din arbetsgivare spelar också in. Betalar företaget bränslet räknas det som löneförmån och du måste betala skatt.
FÖRDELAR MED FÖRMÅNSBIL
För dig som kör tjänstebil finns det en mängd fördelar med en förmånsbil jämfört med att äga bil privat. En tjänstebil kan erbjuda ett avtal som ger bland annat följande:
- Fast månadskostnad.
- Fri service.
- Lägre försäkringskostnad.
- Möjlighet till att ha miljöbil.
ATT TÄNKA PÅ VID VAL AV TJÄNSTEBIL/FÖRMÅNSBIL
Försök att svara på följande frågor innan du bestämmer dig:
- Hur viktig är månadskostnaden för ditt bilinnehav?
- Vilka bilar tillåter företagets bilpolicy att du tar ut?
- Vad har du för trafiksituation i din vardag – är en automatväxlad bil att föredra?
- Hur högt värdesätter du förarmiljö och köregenskaper?
- Hur viktig är miljöhänsynen för dig?
- Hur ser du på bränsleförbrukningen?
- Hur stor bil behöver du idag och hur ser din livssituation ut under de kommande åren?
DETTA GÄLLER KRING SKATTER OCH FÖRMÅNER
Det som styr skatter och förmåner är huvudsakligen hur du använder bilen. Att köra privat med en tjänstebil är en löneförmån och bilen kallas då – som sagt – förmånsbil. Som förare betalar du inkomstskatt för förmånen att disponera bilen. Förmånen beskattas enligt en schablon, där förmånsvärdet ska motsvara den besparing du gör jämfört med att äga bilen själv. Du – som förare – ska betala en fast månadskostnad till Skatteverket baserat på vad just din bil kostar.
Kör du mer än 3 000 mil per år i tjänsten kan du få reducerat förmånsvärde med 25 procent. Kör du en miljöbil får du också reducerat förmånsvärde. Då justeras först förmånsvärdet ned till en jämförbar bil utan miljöteknik, sedan reduceras förmånsvärdet med 40 procent, max 16 000 kronor.
DETTA GRUNDAS FÖRMÅNSVÄRDET PÅ
Förmånsvärdet på en bil grundas på detta:
- Nio procent av nybilspriset (inklusive extrautrustning), enligt Skatteverket nybilsprislista.
- 31,7 procent av prisbasbeloppet (för 2015: 44 500 kronor).
- 75 procent av statslåneräntan multipliceras med nybilspriset (för 2015: 2,09 procent).
- Om du vill slippa att göra den relativt komplicerade uträkningen kan du använda dig av Skatteverkets bilförmånsberäkning på deras hemsida (www.skatteverket.se). Den sköter uträkningen åt dig.
OM MILJÖBILAR SOM TJÄNSTEBILAR
Skatteverket definierar vilka tjänstebilar som ska räknas som miljöbilar samt vilka som är närmast jämförbara med miljöbilarna.
En miljöbil är – enkelt utryckt – en bil som släpper ut mindre koldioxid än konventionella bilar. För att uppmuntra företag att välja miljöbilar som tjänstebilar har Skatteverket förmånliga villkor för miljöbilar. Miljöbilar får, enligt den statliga miljöbilsdefinitionen, skattebefrielse under fem år.
I vissa fall kan även förmånsvärdet reduceras. Det gäller för följande bilar:
- Elbilar
- Laddhybridbilar.
- Gasbilar (inte gasol).
- Först justeras förmånsvärdet ned till en jämförbar bil utan miljöteknik, sedan reduceras förmånsvärdet med 40 procent, max 16 000 kronor.