Dagsarkiv: maj 17, 2016

10 lyxbilar – som är förvånansvärt billiga

Mercedes S-Klass är modellen som blivit riktmärket i lyxbilsklassen. Och det handlar om en överlägsen komfort och om detaljkvalitet i absolut världsklass.

En ny S-Klass med lite utrustning kostar över en miljon kronor – begagnade kan de dock vara rena klippen! En S500 med den kraftfulla V8-motorn, det är bästa valet, behöver inte kosta så mycket mer än en Volvokombi. Var noga med att ha koll på bilens historik innan köp.

Prisexempel: Mercedes-Benz S 500, modellår 2008, 9 800 mil, 220 000 kronor.

Ford Edge – två bilar i en

Ford Edge är en kompromiss från början till slut. Och inget konstigt med det, så gör alla biltillverkare. Frågan är bara hur väl man lyckas.

Edge använder samma plattform som syskonen Ford Mondeo och Ford S-Max.

Det betyder att det mesta av inredningen är densamma och det betyder att Fords adaptiva styrning och intelligenta fyrhjulsdrift plockats med till den stora suv:en och att de olika förarassistent- och säkerhetssystemen fungerar på ett likartat sätt.

En extra finess i Edge är ett brusreduceringssystem som ska plocka bort en hel del av ljudet från tvålitersdieseln.

Och det har Ford lyckats bra med. Motorljud och vindbrus har isolerats och reducerats till ett minimum. Jag hör lite vind runt a-stolpen i höga farter och motorn morrar lite vid gaspådrag, det är allt. Men Ford Edge har en ljudnivå som vi annars bara hittar i dyrare premiumbilar.

BETYG+BILDER: Så bra är nya Edge i 10 kategorier

Ford Edge är väldigt bekväm

Edge är också väldigt rymlig och komfortabel. Utrymmet är ett resultat av kompromissen att bygga en stor suv för Kina där det behövs rejält med plats i baksätet. I USA och Europa får man då extra bra ben- och lastutrymme, även om taklinjen är lägre på de bilarna jämfört med de Edge som säljs i Kina.

I bagageutrymmet stjäl det sluttande taket en hel del av lastutrymmet på höjden – något att tänka på för alla som till exempel ska plocka in en hundbur.

Alla fem stolarna är väldigt bekväma och det känns lite som Toyota LandCruiser förr – som att sitta i en bekväm fåtölj.

Förarens position är lik den i S-Max med instrumentbrädan relativt lågt men med en hav av luft fram till vindrutan. Med a-stolpen så långt fram minskas sikten vid tvära svängar.

  BETYG+BILDER: Så bra är nya Edge i 10 kategorier

Styrningen känns inte lyckad

Den adaptiva styrningen är en smart funktion – i teorin. Men hittills tycker jag inte att Ford lyckats trimma in systemet. I låga farter svänger det bra och relativt lätt och det är bra, men styrningen är samtidigt tung runt neutralläget.

När jag sen svänger så är styrningen snabb – snabbare än väntat. Ja, ni har kanske sett vad jag tycker om samma styrning i Mondeo och S-Max.

Att Edge känns lite tung i ratten bidrar till känslan av att det här är en väldigt lång, bred och tung bil. Fords säger att de letat efter en position mellan suvar som Audi Q7 och Volvo XC90 och de mindre syskonen Q5 och XC60. Och det stämmer sett till måtten men köregenskaperna gör att Edge känns i vissa fall större än en Q7 eller XC90, som har betydligt effektivare och smidigare styrning.

Vi kör Edge Sport med de stor 20-tumshjulen och med dem blir Edge känslig för ojämnheter i vägen – och tillsammans med den något tunga styrningen vid neutralläget blir det rent av jobbigt att köra bilen på ojämn asfalt. De små justeringarna besvärar.

BETYG+BILDER: Så bra är nya Edge i 10 kategorier

Svårt att konkurrera med högt pris

Edge kommer i Europa bara att säljas med en tvålitersdiesel, en motor som vi också hittar i bland annat S-Max. I Edge finns motorn i två varianter, 180 och 210 hästkrafter, den senare med dubbelturbo. Testkörningen gjordes med en sexstegad automatlåda.

Jag hade gärna testat Edge med en bensinmotor för jag tror den gör sig bättre med en kvickare motor. Min gissning är att med dieselskandalen i färskt minne ångar Ford sitt beslut att bara satsa på diesel i Europa.

I Sverige kostar en färdig Ford Edge med dieselmotor närmare 500 000 kronor och med den prislappen kommer Ford att få svårt att konkurrera till och med på en växande svensk marknad.

BETYG+BILDER: Så bra är nya Edge i 10 kategorier

Sugen på suv? Se vad du kan få för din gamla bil här

Var tredje svensk vill förbjuda bilar i stan

Män gillar bilförbud något mer än kvinnor. Siffran för män är 35 procent och för kvinnor 31 procent.Men största skillnaden är det mellan länen. Bland Sveriges tio största län är andelen bilmotståndare klart störst i Stockholm.

Där anser 43 procent att biltrafik bör förbjudas på fler gator än i dag. Siffrorna för Västra Götaland och Skåne är 31 procent respektive 27 procent.

”Biltrafiken i städerna måste minska”

– Resultatet av vår undersökning ger tydliga signaler till landets politiker och samhällsutvecklare om att biltrafiken i svenska städer måste minska. Bilen är fortfarande ett viktigt transportmedel, men en rad åtgärder har gett svenskarna möjlighet att ställa bilen hemma, säger Per-Arne Gustavsson, vd för Projektengagemang, som beställt undersökningen, och fortsätter:

– Jag tror att en ökad kollektivtrafik, förbättrade cykelbanor och ökad medvetenhet kring miljöutsläpp har gett resultat och fått opinionen att svänga.

Majoritet vill inte ha fler förbud

Dock svarar en majoritet, 59 procent, nej på frågan ”Tycker du biltrafik bör förbjudas på fler gator i din stad?”

Undersökningen visar också att biltrafikens höga ljudnivå är det som flest stör sig på i omgivningen. Bilarna anses mer störande än både byggarbeten, vägarbeten, industrier och flygtrafik.

Hur ska då trafiksituationen lösas om inte bilarna får vara i centrum?

Jo, genom tunnlar, tycker de flesta. Att gräva ner vägarna anser 42 procent är en bra idé för att minska buller och utsläpp. Män är mer positiva till vägtunnlar än kvinnor. Siffran för män är 49 procent och för kvinnor 36 procent.

Undersökningen gjordes i mars 2016 i form av en webbenkät. Totalt har 2 750 personer i Sverige mellan 18 och 74 år deltagit i undersökningen.

Dags att byta bil? Se vad du kan få för din gamla här

Nya suven XC40 – nu visar Volvo fler bilder

Volvos nya plattform CMA, Compact Modular Architecture är klar att tas i bruk. Och plattformen, som byggts tillsammans med Geely, kommer ligga till grund för små och medelstora modeller från tillverkaren. Först ut är den kommande lilla suven XC40 och nästa generation av V40.

Redan för en vecka sedan kom den första bilden från Volvo. Den visade en del av ett frontparti och avslöjade en strålkastare med den ljussignatur som kallas ”Torshammare”, samma som vi redan sett i Volvo XC90, S90 och V90.

Nu fortsätter Volvo att skicka ut teasers på de första CMA-bilarna. Och de väljer Snapchat för att göra det i stället för traditionella pressmeddelanden. Nu får vi se flera detaljer – och får för första gången se bakänden som visar en kraftigt vinklad baklucka som påminner mycket om nya stora kombin V90 (bilen som nu ska ersätta V70).

I bildserien som Volvo lagt ut på Snapchap syns också positionsljus, en backspegel uppifrån och luftintag. Någon information om exakt vad vi ser bjuder Volvo ännu inte på, utan kryddar bilderna med slogans i stället.

Vi testkör: Nya Volvo S90 briljerar

Elmotorn driver på framaxeln

En av bilderna är dock mer informativ är de andra – här visas nämligen en elektrifierad drivlina upp tillsammans med hela hjulupphängningen. Den är byggd på samma sätt som SPA med ett centralt placerat batteri. Här hittar vi dock ingen elmotor på bakaxeln, den sitter i stället i fram tillsammans med förbränningsmotorn. Ingen elektrisk fyrhjulsdrift, med andra ord. Kanske kommer vi att få se en traditionell fyrhjulsdrift med kardan framöver.

Onsdag 18 maj kommer Volvo att avslöja mer om sina nya CMA-bilar. Då berättar vi mer.

Dags för ny Volvo? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

Honda återkallar 21 miljoner bilar

Det var i maj förra året som problemet med krockkuddarna i Honda-modellerna Accord, Civic, CTV, Stream samt Jazz blev uppenbart. Vid det tillfället återkallade Honda 4,8 miljoner bilar.

Boven är alltså den japanska krockkuddetillverkaren Takata.

De undermåliga krockkuddarna, vilka kan explodera om de utsätts för tryck, anses ha orsakat elva personers död och över 100 personskador.

Hondas vicepresident, Tetsuo Iwamura preciserade inte hur de 21 miljoner bilarna, som nu ska återkallas, är fördelade i olika länder över världen, enligt den amerikanska tidningen New York Times.

Takata riskerar konkurs

Men mycket tyder på att många av dessa bilar befinner sig i USA. Detta eftersom den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten National Highway Traffic Safety Administration nyligen beslutat sig för att skärpa säkerhetsbestämmelserna.

Alla dessa återkallanden och reparationer riskerar naturligtvis att kosta Honda väldigt mycket pengar. Det talas om summor i storleksordningen 20 miljarder kronor.

Hur mycket som krockkuddtillverkaren Takata kan bidra med är ännu oklart. Företagets betalningsförmåga är inte den bästa. Häromdagen avslöjades att det finns planer på en rekonstruktion. I förlängningen innebär det risk för konkurs.

Och i så fall står Honda ensamna om att tvingas bära de enorma kostnaderna.

Köpa säkrare bil? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

Bara 9 mil på mätaren – till salu i Danmark

Bilen köptes 1974 av en äldre herre i Genoa, Italien. Han hade aldrig tidigare ägt en bil och ville egentligen inte ha den här heller. Men på grund av sin höga ålder orkade han inte längre promenera till den lokala kyrkan. Den nya Bubblan använde mannen enbart för att köra den korta sträckan från hemmet till kyrkan på söndagarna. Bilen rullade sin sista tur 1978, sedan ställdes den i en lada – med bara 9 mil på mätaren.

Unik Saab 99 på Blocket: Bara rullat drygt 2000 mil sedan sextiotalet

”Något vi sällan ser – otroligt lågt miltal”

Nu ska brittiska Silverstone Auctions sälja bilen på ”Classic Race Aarhus Auction” 28 maj, i Danmark.

”Det här är ett mycket speciellt exemplar och något vi sällan ser. Med ett så otroligt lågt miltal är den i nära nog nyskick, 42 år efter att den först köptes”, säger Nick Whale, chef på Silverstone Auctions.

Inför auktionen har bilen putsats upp och vaxats. Allt är original – till och med motoroljan och däcken. Den lilla verktygssatsen som följde med bilen är oöppnad.

Auktionshuset räknar med att bilen ska dra in mellan 35- 40 000 euro när den går under klubban i Århus.

Dags att byta bil? Se vad du kan få för din gamla här

Mer av nya V40 och XC40 från Volvo

Mer av nya V40 och XC40 från Volvo

Har premiär på onsdag

Volvo fortsätter att trycka ut teasers på nya V40 och nyheten XC40 via det sociala mediet Snapchat och nu får vi även en skymt av hur baken kommer att se ut. Dessutom visar man upp drivlinan och hjulupphängningarna, men det vi ser just nu är inte något som innefattar en elmotor.

På onsdag kommer man att visa upp nya V40 och XC40 i sin helhet på Hisingen i Göteborg, men det handlar om koncept och alltså inga produktionsfärdiga modeller.
teknikensvarld.se

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/bil/art/349448/mer_av_nya_v40_och_xc40_frn_vo/

…read more

LÄS MER: Feber

Rykten säger att nästa Corvette får mittmotor

Rykten säger att nästa Corvette får mittmotor

Den ska även driva på alla fyra och ha elmotorer

Rykten kring efterföljaren till dagens Corvette säger att den får elmotorer, fyrhjulsdrift och att motorn placeras i mitten. Enligt ryktena som kommer från amerikanska Car and Driver är detta en stötstångs-V8:a som ska leverera mellan 450 och 500 hästar. Denna spis ska 2019 bytas ut mot en modernare variant och året därefter kommer en hybridlösning där elmotorer driver framhjulen medan förbränningsmotorn driver bakhjulen och således blir bilen även fyrhjulsdriven. Bilen som troligtvis får beteckningen C8 sägs visas upp på mässan i Detroit 2018.

Videon visar Corvette Stingray Concept från 2009.

LÄS MER: Feber

Här kör Jon Olsson uppför norska fjället

Innan bilen nådde den norska fjällvärlden hade den transporterats i hela 3 000 kilometer. Först från Jon Olssons hemstad Monaco till Stockholm. Därifrån till Oslo där däckbyte gjordes och sedan upp till fjälls.

Hans toppförsök skildras i en video på nätet.

– Många tycker att det här är ett galet projekt. Jag tycker att det är ett roligt projekt, säger Jon Olsson, 33, i den drygt 13 minuter långa videon.

Den bjuder på några häftiga sekvenser med Lambon i full fart i den yrande snön. Och visst kommer Jon Olsson en bit upp mot toppen med sitt lyxiga kraftpaket: 640 hästkrafter och en V12:a under huven.

KLIPP: Här kraschar Chevrolet sin hemliga super-prototyp

Gav upp – efter två veckor

Men ända fram når han inte – trots den kraftiga motorn och dubbar av megamodell.

”Titta här: 3,25 Mega Mad Max hyperspikes”, säger Jon Olsson och fingrar vördsamt på de stora och bastanta dubbarna.

Men när vädrets makter inte visar sig vara på hans sida duger inte ens dessa dubbar.

Efter två veckor tvingas Jon Olsson ge upp. Men det blir säkert ett nytt försök nästa vinter.

Så lätt ger han sig nog inte, tävlingsmänniska som han är.

Det är i framförallt freestyleåkning som han har nått framgångar.

Sugen på ny bil? Se vad du får för din gamla här

Här kör flest för fort

Det var i början av 1990-talet som de första fartkamerorna monterades upp längs Sveriges vägar. 2005 tog utvecklingen fart på allvar. I år ska 300 nya fartkameror sättas upp – från Skivarp i Skåne till Skellefteå i Västerbotten. Då beräknas det totala antalet fartkameror vara cirka 1 800.

De är utplacerade längs speciellt olycksdrabbade vägsträckor med syftet att få bilisterna att sänka farten. Fortkörarna fotograferas och bötfälls.

Statistik visar att fartkamerorna fyller sitt syfte och gör att de flesta bilister sänker farten. På en 50-väg ligger exempelvis genomsnittshastigheterna i landet i spannet mellan 37-45 kilometer i timmen vid fartkamerorna.

LÄS OCKSÅ: Så fungerar fartkamerornas hemliga vapen

Direktkopplade till polisen

Alla fartkameror är direktkopplade till polisen. När ett fordon kör fortare än fem kilometer i timmen över den tillåtna hastigheten tar kameradelen ett kort med hjälp av en blixt.

Hastigheten mäts upp inom ett område på cirka 50 meter före fartkameran och bilden tas på cirka 20 meters avstånd. Informationen skickas sedan till en speciell enhet hos polisen i Kiruna. Där utreds vem som suttit vid ratten på den fortkörande bilen.

Blixten används alltid oavsett tid på dygnet. Så blixtrar fartkameran till när du kör förbi den har du fastnat på bild – och i för hög fart. Ingen som kör tillåten hastighet fotograferas.

Långt ifrån alla fartkameror är dock på dygnet runt. Många fortkörare slipper alltså böter. Dessutom är systemet med fartkamerorna utformat så att exakt 260 000 fortkörningsböter delas ut årligen. Det verkliga antalet fortkörare är betydligt högre.

– Siffran 260 000 anses tillräcklig för att få den avsedda effekten med fartkamerorna – att folk sänker farten på vägarna i Sverige, säger Eva Lundberg på Trafikverket.

LÄS OCKSÅ: Här slogs svenskt rekord i fortkörning

Hastigheterna registreras alltid – dygnet runt

Medan kameran ofta inte är på är fartkamerans radardel alltid i gång och registrerar de förbipasserande fordonens farter. Men radarn kan förstås inte dokumentera de fortkörande fordonens registreringsnummer.

Däremot kan information från radarn – om att många kör för fort på en viss sträcka – aktivera kameradelen samt medföra att polisen skärper hastighetsbevakningen på just den sträckan.

Enligt en undersökning från Trafikverket är 70 procent av bilisterna i Sverige positivt inställda till fartkameror.

Dags att byta bil? Se vad du kan få för din nuvarande bil här