Dagsarkiv: maj 18, 2016

Volvos vd vill öka takten i Torslanda

På några år ska Volvo gå från drygt 500 000 sålda bilar per år till 800 000 bilar per år. Den nya 40-serien blir viktig för att Volvo ska lyckas men den nya modellserien betyder också ökad produktion i Göteborg.

Volvos bilfabrik i Gent ska bygga alla 40-bilarna vilket betyder att Torslanda i Göteborg får ta hela ansvaret för 90-serien.

I höst ska även fabriken i Kina bygga 90-bilar men då handlar det om en ren produktionsökning. Och Volvos vd Håkan Samuelsson menar att takten i Göteborg ska ökas utan att anställa fler personer.

BILDEXTRA: Här är Volvos nya 40-serie

Trimma in produktionen

– Vi har de människor vi behöver för att bygga 300 000 bilar per år. Det handlar mer om att se till att det finns material och att trimma in allt. I år tror jag vi når 220 000 bilar i Göteborg vilket borde vara ett rekord, säger Samuelsson.

Med de nya 40-seriebilarna tar Volvo ett stort kliv bort från bensin- och dieselbilar. Volvos första elbil kommer 2019 och ska byggas på den stora SPA-plattformen men 40-serien och CMA-plattformen får också elbilar och laddhybrider.

– Man kan säga att vi har bestämt oss och satsningen på elektrifiering är tydlig. Senast 2025 ska vi sälja en miljon elektrifierade bilar per år och vi vill vara ledande i teknikomställningen. De som leder utvecklingen har bra förutsättningar att tjäna pengar.

XC40 mer eller mindre klar

Av de två konceptbilarna som visades är den lilla suv:en XC40 mer eller mindre klar för produktion.

– Vi funderar sen på vilken nästa modell blir, lite beroende på hur mottagandet av konceptbilarna blir, säger Samuelsson vars personliga favorit var den som visades och som fått namnet 40.2.

Enligt Samuelsson är det dock nödvändigt att Volvo gör något annat än en vanlig S40.

– 40-serien blir viktig för oss i USA och Kina och då speciellt en liten suv. Men nästa modell behöver sticka ut och kanske på det viset vi visade här, med en lite högre bil. Det och eldrift, det är väl tänkbart.

Dags för ny Volvo? Se vad du kan få för din gamla här

Helt rätt att Volvo ska satsa stort på elbilar

Med det massiva intresset för Teslas nya elbil Model 3 i färskt minne är det klokt av Volvo att hänga på elektrifieringshysterin i bilvärlden.

För när Volvo nu kliver in i det så kallade c-segmentet, i Sverige brukar vi kalla det Golf-klass, så är konkurrensen stenhård. Volvo behöver sticka ut och märkas och kan Volvo bygga en snygg liten elbil med en räckvidd på 35 mil så kan de locka många nya köpare.

Förutom elbilen har Volvo lyckats bygga en i den smarta laddhybridtekniken från de stora 90-bilarna i en ny liten 40-serie. Det blir då en eldrivlina i kombination med en ny trecylindrig motor.

Det kan tyckas enkelt men både elbilen och laddhybriden i 40-paketet är svårare än vi tror. Det handlar framför allt om vikt och utrymme och i mindre bilar är det svårare än i större att få plats med allt.

40-serien bjuder på ny fyrkantig design

Konceptbilarna som visades avslöjar också att Volvo går åt ett helt nytt håll med sin 40-serie. 40.1-bilen, den kommande XC40, är betydligt fyrkantigare än tidigare Volvo-bilar och har ett väldigt aggresivt utseende. Min gissning är att nya XC40 kommer att visas i höst och att den kommer att vara mycket lik den konceptbilen vi nu fått se.

40.2-bilen visar att Volvo inte tror på sedan-modellen i småbilsserien. Här kommer Geelys mellanklassbil att få agera helt på egen hand och det är säkert en medveten strategi av Geely att lämna ett visst utrymme för det nya bilmärket.

40.2 är i stället något som kan liknas med BMW:s 3-serie GT – en typ av bil som Volvo varit nyfikna på länge och en typ av bil som jag personligen tycker väldigt mycket om. Troligen kommer vi att få se en färdig V40 under 2017 och både den och XC40 ska byggas i bilfabriken i Belgien och på sikt också i Kina. Göteborg får koncentrera sig på att förse världen med 90-seriebilar.

Ingen av konceptbilarna avslöjade något om interiören men här kommer Volvo av allt att döma att gå vidare på sin teknik från 90-seriebilarna. Det blir en stor pekskärm i mitten och det blir en satsning på fina material och ren design utan en massa knappar.

Dags för fräschare bil? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

Här är Volvos nya 40-serie

Volvo har bestämt sig – det blir en fullskalig satsning på elbilar. När den nya plattformen, döpt till CMA, presenterades i Göteborg handlade hela visningen om tre saker: elektrifiering, säkerhet och uppkoppling.

Volvo delar plattformen för den kommande 40-serien med kinesiska syskonet Geely. Geely kommer att använda plattformen för en egen modellserie men Volvo tänker använda samarbetet till att bygga in premiumfunktioner i sina bilar. Det Volvo sparar i utvecklingskostnader satsar de på säkerhet och att gå ”all in” på elbilar.

Volvo avslöjade att elbilen på 40-serien kommer att ha en räckvidd på cirka 35 mil. Batteriet kommer att ligga i golvet och delvis där dagens bränsletank är placerad. Det t-formade batteriet blir tillräckligt stort för att driva bilen de 35 milen.

Utmaningen för elbilen har handlat om utrymme för batteriet – mer det än batteriets vikt.

Uppgifter: Volvo bygger ny P1800

XC40 är närmast produktion

Volvo visade också hur de tänker sig teknik för en laddhybrid på 40-serien. Här arbetar batteri och elmotor tillsammans med en ny trecylindrig motor – en utveckling på den fyrcylindriga motorfamiljen som Volvo redan introducerat.

Volvo visade två konceptbilar och av dem är nya XC40 närmast produktion. Jämfört med den designstudie som Volvo tidigare visade i största hemlighet var den här konceptbilen mer lik dagens 90-serie, i alla fall sett till designen av bakluckan.

Volvo visade också en kombikupé av 40-serien och de avslöjade att det inte blir en renodlad sedan, ingen S40 alltså, utan i stället en V40 och en V40 Crosscountry med trolig lansering och visning hösten 2017.

Volvo behöver de nya 40-seriebilarna för att nå sitt mål på 800 000 sålda bilar senast 2020. Och visningen av de två konceptbilarna ska hjälpa till att dra in de cirka fem miljarder Volvo vill låna på obligationsmarknaden. Pengar som troligen ska användas för en ny 90-seriebil.

Dags för ny bil? Se vad du kan få för din begagnade bil här

Se Jon Olsson erövra glaciären med sin bil

I måndags skrev Allt om bilar om Jon Olssons norska snöäventyr. Den 33-åriga freestylestjärnan och sportbilentusiasten befann sig vid Fonnaglaciären i Jondal i Norge med sin Lamborghini Murcielago LP640.

Hans plan var att köra upp bilen till toppen av den 1 250 meter höga berget. Vädret ställde dock till det med problem och videon slutade i moll. Det blev att avbryta toppförsöket.

Men har Jon Olsson lagt ut en ny video från sitt äventyr med sitt lyxiga kraftpaket i den norska fjällvärlden. Och denna gång gick det – bokstavligen talat – vägen.

”Hade ett helt otroligt grepp”

Vädret visade sig från sin bästa sida när Jon Olsson släppte loss sin Lambos 640 hästkrafter i 6,5-liters V12:an, upp för berget. Det tjöt i däcken och snön virvlade. Och det bar ända fram.

– Att åka upp på ett fjäll så här i en bakhjulsdriven Lamborghini på 640 hästkrafter och med 16 millimeters spikar slår det mesta. Jag hade ett helt otroligt grepp. Jag älskar mina däck, sa Jon Olsson triumferande efter den lodräta åkturen.

”Älskar bilar – och glaciärer”

Hur kom han då på idén att ta en Lamborghini upp på en glaciär?

– Jag älskar bilar och jag älskar glaciärer. Varför inte kombinera dem – då kan man få riktigt roligt.

Och visst fick han det.

Han roade sig även med att montera upp storslalomportar i backen och sedan köra med sin Lambo mellan dem.

– Jag vet inte hur man monterar upp storslalomportar för en bil. Det finns bara ett sätt att reda på det, sa han innan det bar i väg.

Jon Olsson vet att ta ut svängarna.

Byta till vassare bil? Se vad du kan få för din gamla bil här

Bildextra: Klassiska småbilar från Volvo

VOLVO 66 (1975-1980)

Den första småbilen från Volvo Car BV i Holland som fick bära Volvos namn efter omorganisationen av DAF Car BV. Den var en vidareutveckling av DAF 66, som förde Volvo in i småbilssegmentet. Volvo 66 tillverkades i två versioner: en 2-dörrars sedan och en 3-dörrars kombi. Kallades ”Remjohan” i folkmun tack vare den steglösa automatlådan.

VOLVO 343 (1976-1990)

Etablerade på allvar Volvo i den – för framförallt den europeiska marknaden – så viktiga småbilsklassen. Genomgick under åren en rad förändringar, både när det gällde utseende, motor och växellåda. Den största utseendemässiga förändringen ägde rum 1981. Då fick modellen bland annat en ny front och ny inredning.

VOLVO 345 (1979-1991)

5-dörrarsversionen av 300-serien blev snabbt mycket populär. Den blev även – till sist – den enda 300-versionen som tillverkades fram till 1991, då produktionen av 3- och 4-dörrarsversionerna tidigare hade upphört.

VOLVO 480 (1985–1995)

Den lilla sportcoupén spelade en viktig roll som den första serieproducerade, framhjulsdrivna Volvo-bilen. Fronten – med sina uppfällbara strålkastare – var unik och liknade ingen tidigare Volvo-bil. Bakpartiet hade inspirerats av Volvo 1800 ES från tidigt 70-tal.

VOLVO 440 (1988-1996)

Hade samma tekniska grundstruktur och layout som sportcoupén Volvo 480. Hade även en karakteristisk ankstjärtsspoiler på bakluckan – en detaljs som kändes igen från 300-serien. Inför modellåret 1994 gjorde en kosmetisk uppdatering av 440 för att tydliggöra släktskapet med den större 850-modellen.

VOLVO S40 (1995-2012)

Mellanklassbilen blev inte bara populär på vanliga vägar. Den blev också en spektakulär tävlingsbil som nådde sin mest minnesvärda framgång 1998 när föraren Rickard Rydell vann BTCC-serien (British Touring Car Championship) med sin S40.

VOLVO V40 (1995-2004)

Var mekaniskt identisk med S40-modellen, men hade – på traditionellt Volvo-vis – utvecklats till en kompakt kombimodell (av mellanklassversion). V40 såldes – liksom S40 – i flera olika versioner, anpassade efter de individuella önskemålen hos kunder.

VOLVO V50 (2004-2012)

Ersatte Volvos tidigare mellanklasskombi V40. Baserades på tekniskt sätt på sedanmodellen V40N, som kom några månader senare. Säkerhetstänket var högt och V50 räknades som säkrare än medelbilen, enligt försäkringsbolaget Folksams statistik.

VOLVO C30 (2006-2013)

Volvo C30 var Volvos modell i segmentet för tvådörrars premiumbilar.

Med sportig design, två dörrar, fyra individuella säten och glasad baklucka siktade Volvo C30 in sig på att ge en ung, dynamisk kundgrupp ”sin egen” Volvo.

C30 blev modellen där Volvo testade sin första moderna elektriska drivlina.

Sugen på att byta bil? Se vad du kan få för din gamla bil här

Volvos systermärke ska lanseras nästa år

Volvo och systerbolaget Geely har utvecklat den nya bilplattformen, döpt till CMA, tillsammans inom ramen för utvecklingsföretaget CEVT.

Och det var tänkt att CEVT i nästa vecka skulle presentera planerna på det helt nya bilmärket från Geely. Men Volvo ville vara först med att visa plattformen och fick av allt att döma gehör hos koncernledningen.

Men Geelys planer på ett helt nytt bilmärke för Europa är på inget sätt satt på undantag. Enligt designchefen Peter Horbury, tidigare på Volvo, behöver Geely sticka ut och göra avtryck om de ska lyckas på den tuffa Europamarknaden.

Uppgifter: Volvo ska bygga ny P1800

Samma plattform som nya 40-serien

Med ett helt nytt bilmärke och med en plattform utvecklad i Göteborg kan kopplingen till Kina inte vara lika uppenbar.

Det nya bilmärket kan komma att visas på bilsalongen i Paris i höst med sin allra första konceptbil. Det nya bilmärket ska bygga sina modeller på samma CMA-plattform som Volvos kommande 40-serie. Och troligen blir det också snabbt en satsning på elbilar.

Det är ännu inte känt vad det nya bilmärket ska heta med internt används kodnamnet L. Under det senaste halvåret har CEVT anställt många personer med inriktning på pr och information vilket tyder på att företaget planerar för en större lansering nu när tekniken är färdigutvecklad.

Köpa ny Volvo? Se vad du får för din gamla här

Här är bästa bilarna enligt svenska folket

1. Lexus 895

2. Subaru 877

3, Volvo 858

4. BMW 856

5. Honda 856

6. Toyota 853

7. Audi 844

8. Mercedes 836

9. Mazda 836

10. Mini 835

11.Citroën 823

12. Opel 823

13. Skoda 819

14. Ford 818

15. Kia 810

16. Peugeot 810

17. Volkswagen 794

18. Hyundai 790

19. Nissan 785

20. Renault 783

21. Dacia 782

22. Mitsubishi 780

23. Suzuki 778

24. Fiat 758

25. Seat 757


Fotnot: Betygen är omvandlade till indextal. Rankingen visar hur nöjda bilägarna är i förhållande till varandra. Medelvärdet är 818.

Dödsfällor – får NOLL i betyg i krocktest

Totalt livsfarliga modeller som inte borde få säljas, blev slutsatsen i testet. Modellerna som fick skandalbetygen var Hyundai Eon, Suzuki Maruti Ecco, Suzuki Maruti Celerio, Mahindra Scorpio samt tre versioner av Renault Kwid.

– Vår starka övertygelse är att ingen biltillverkare någonstans i världen ska utveckla nya modeller som är så uppenbart undermåliga och med så låg standard. Biltillverkarna måste garantera att deras bilar klarar FN:s minimikrav för krocktest och satsa på krockkuddar, säger David Ward, generalsekreterare för krocktestorganisationen Global NCAP.

Svarta listan: 11 farligaste begbilarna i Sverige

Uppmaningen: Sluta tillverka nollstjärne-bilar

De nämnda modellerna fick alla noll stjärnor i kategorin passagerarskydd. Renault Kwid fick en stjärna i versionen med airbag – som tillval.

Bilarna som ingick i testet var alla avsedda för den indiska marknaden.

– Det krävs lagkrav för att garantera att indiska konsumenter får det skydd som rekommenderas av FN. Men tillverkarna behöver inte vänta in lagkraven och vi uppmanar dem att sluta producera ”nollstjärne-bilar” så fort som möjligt, säger David Ward och fortsätter:

– De senaste SaferCarsforIndia-resultaten visar hur viktigt det är för bilar att ha en kaross som kan förbli stabil i en krasch. Det är en helt avgörande förutsättning för passagerarsäkerheten tillsammans med montering av åtminstone främre krockkuddar.

130 000 döda i trafiken varje år

Den franska biltillverkaren Renault har svarat på kritiken genom att säga att de kommer att utveckla en ny version av Kwid.

– Vi välkomnar Renaults ansträngningar för att rätta till detta och vu ser fram emot att testa en annan, förbättrad version med krockkuddar, säger David Ward,

Tilläggas kan att i Europa är fem stjärnor i Euro NCAP:s krocktester i princip standard. Att inte få det anses som ett stort bakslag för biltillverkaren.

Men när det gäller den indiska marknaden har uppenbarligen vissa biltillverkare andra måttstockar. I Indien beräknas cirka 130 000 människor dödas i trafiken varje år.

Byta till säkrare bil? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

Google-veteraner ska göra lastbilar självkörande

Google-veteraner ska göra lastbilar självkörande

Börjar med en lastbil från Volvo

Före detta anställda på bland annat Google, Apple, Tesla och Cruise Automation har dragit igång det än så länge 40 personer starka företaget Otto vars affärsidé är att göra lastbilar självkörande.

Tanken är alltså inte att Otto ska bygga egna lastbilar utan snarare ta fram hård- och mjukvara som kan installeras i traditionella lastbilar i efterhand så att dessa i viss mån blir självkörande. Initialt planerar man att få lastbilarna att rulla autonomt på framför allt motorvägar och tanken verkar vara att en mänsklig chaufför tar över ratten när lastbilen rullar in stadsmiljöer och liknande.

Otto …read more

LÄS MER: Feber

BMW:s nya motor med kvadrupelturbo presenterad

BMW:s nya motor med kvadrupelturbo presenterad

Ger 400 hästar och 760 Newtonmeter

BMW:s 7-serie har fått ett nytt motoralternativ i form av en dieseldriven sexa på 3,0 liter som försetts med inte mindre än fyra stycken turboaggregat. Effekten anges till 400 hästar och 760 Newtonmeter och den nya spisen ska nöja sig med 0,57 liter per mil och ska släppa ut 149 gram per kilometer. 0-100 km/h ska gå på 4,6 sekunder. Motorn kommer att sitta i 750d xDrive och 750Ld xDrive och den ersätter dagens dieselsexa på 3,0 liter med trippelturbo som har en effekt på 381 hästar och 740 Newtonmeter.

750d xDrive och 750Ld xDrive …read more

LÄS MER: Feber