Dagsarkiv: maj 23, 2016

Mästerverket: Zagatos Aston Martin Vanquish

Brittiska Aston Martin har under många år haft ett nära samarbete med den italienska formskaparen Zagato. Och nu visas det senaste resultatet av detta samarbete upp på Concorso d´Eleganza Villa d´Este, ett event där besökare får njuta både av fantastiska bilar ur historien och kommande lyxmodeller och framtidsvisioner från stora tillverkare.

BMW visar upp modern 2002 – hyllning till gamla turbon

600hk och helt i kolfiber

Aston Martin Vanquish Zagato Concept är helt byggd i kolfiber. Och för att få ner antalet synliga skarvar har man arbetat med stora paneler. Zagato har också satt sin signatur på bilen genom att tillexempel förse den med runda bakljus och det ”bubblande” taket. Här ser vi också backspeglar som påminner om de från modellen One-77.

Aston Martin Vanquish Zagato Concept har fått en V12-motor som uppges leverera 600 hästar. Några prestanda uppges inte, det finns heller ingen information om huruvida den kommer att sättas i serieproduktion eller inte.

LISTA: 10 beg lyxbilar – till samma pris som en Volvokombi

Sugen på en härligare bil? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

Det stinker om dieselskandalen

Flyktingkatastrofen har beskrivit som det största problemet för Europa och EU hittills. Och visst är miljontals flyktingar ett internationellt problem som vi har svårt att lösa och svårt att acceptera.

Men dieselskandalen som briserade förra hösten kan komma att skaka om Europa och dess makthavare på ett annat sätt än de fattiga flyktingarna från Syrien och Afghanistan.

För den här gången handlar det om pengar och europeiska jobb.

Bilindustrin är motorn i många länders ekonomier över hela världen och alldeles speciellt i Europa. Och nu krockar den här industrins intressen med klimatpåverkan och miljörörelsen.

Vi kan helt enkelt inte fortsätta att öka CO2- och nox-utsläppen från en allt större bil- och transportsektor.

Svaga regler och dålig efterlevnad

För att sänka utsläppen har EU brottats med bilindustrin över regler och metoder. Reglerna har i många fall blivit svaga och efterlevnaden har varit dålig.

Det finns några hörnstenar i regelverket som inte fungerat:

1) Varje land testar själva sin bilindustri. Så om Volvo har stor makt i Sverige så är risken minimal att svenska myndigheter går hårt åt Volvo. Risken att fusk släpps igenom är påtaglig.

2) Varje lands myndigheter är styrda av EU:s godkännande. Om Volvo lirkat igenom en bil i de svenska myndigheternas test så blir bilen godkänd i EU. EU har alltså godkänt de bilar som det nu pratas om som fuskare. De som borde upptäckt felaktigheterna har inte gjort det – eller valt att blunda.

3) Reglerna har i vissa fall varit medvetet luddiga och man kan misstänka att bilindustrin gjort allt de kan för att skapa små kryphål.

Vi konsumenter ska inte svära oss fria heller. För vi har köpt bil efter plånboken och inte alltid betalat för den tekniska utvecklingen.

”Problemet kommer att bli värre”

Så nu står vi där med en rad olika länder vars ministrar och bilindustrichefer pekar finger på varandra.

Ni har gjort fel!

Ni har fuskat!

Ni ska inte få sälja era smutsiga bilar här för vi vill bara ha bilar som vi själva byggt!

Bilbyggande har blivit storpolitik eftersom bilbyggandet står i centrum både för miljöpolitiken, utrikespolitiken och sysselsättningen.

Och nationalismens fulaste ansikte finns där hela tiden för att elda på grundkonflikten.

Det är deras fel.

Det är de som gjort fel.

Men ett starkt regelverk och en stark efterlevnad hade det här aldrig hänt.

Och jag är rädd att problemet bara kommer att bli värre i takt med att miljökraven ökar och vi hittar fler exempel än Volkswagens, Mitsubishis och Suzukis fusk.

I fallet med flyktingarna kunde EU-kollektivet till viss del skjuta ifrån sig problemet och be Turkiet om hjälp.

Men dieselskandalen försvinner inte så enkelt. Den stinker helt enkelt alldeles för mycket för det.

Dags att byta bil? Se vad du kan få för din gamla bil här

Fiat kan kastas ut ur Tyskland

En storkonflikt är på väg att blossa upp inom bilindustrin med jättarna Fiat/Chrysler och Volkswagen i centrum. Och allt började med Volkswagens fusk med avgasrening och mätning i USA.

Direkt efter att VW-fusket blev offentligt bärjade den tyska transportmyndigheten KBA att undersöka en rad bilar från olika tillverkare.

Uppgifter i den tyska tidningen Bild säger nu att myndigheten misstänker att bilar från Fiat/Chrysler fuskar.

Enligt tidningen ska Fiat-bilarnas avgasrening stänga av efter 22 minuter. Ett normalt avgastest tar vanligtvis 20 minuter vilket betyder att avgasreningen har full effekt bara under själva testet.

LISTA: Vårens 10 sämsta bilköp

Kan bli säljstopp i Tyskland

I samma tidning förklarade en person från Tysklands transportdepartement att ett resultat kan bli att Fiat inte tillåts att sälja sina bilar i Tyskland. Tyskland är Fiats näst största marknad och som ett resultat av misstankarna har värdet på Fiats aktie fallit.

Allt började tidigare i år då en tysk miljögrupp pekade ut Fiat 500 X med en 2,2-dieselmotor för att den ska ha haft mycket höga nox-värden i avgaserna. Konflikten blev ytterligare värre i förra veckan där Fiat inte kom till ett möte med den tyska transportministern Alexander Dobrindt.

Istället får Fiat stöd av Italiens transportminister Graziano Delrio. Fiat har också tillbakavisat alla anklagelser och säger att de följer de utsläppsregler som finns.

Nu kan Tyskland inte komma så långt med ett eventuellt förbud då ett EU-godkännande gäller i samtliga 28 medlemsländer. Enligt EU:s regler är också Italien ansvarigt för att testa bilar från Fiat och det skulle krävas att myndigheterna i Tyskland överbevisar italienarna för att ett förbud ska träda i kraft.

Byta till snålare bil? Se vad du kan få för din gamla här

Officiell: Peugeots nya suv 3008

Med det menar Peugeot följande: genom ett knapptryck aktiveras:

Synen – genom att ändra miljöbelysningens färg och intensitet i kupén.

Hörseln – genom FOCAL ljudsystem och att kunna programmera musiken efter egen smak.

Känseln – genom åtta olika massageval i de ergonomiska sätena.

Lukten – genom doftaktivering i kupén.

Mycket av fokus ligger på den interaktiva förarmiljön. Instrumenteringen är placerad ovanför den kompakta ratten och samlad i det 12,3 tum stora digitala fönstret med futuristisk grafik.

Vyn, utseendet och placeringen av hastighetsmätaren och andra instrument går att utforma efter personligt tycke, smak och behov. Om föraren vill integrera navigationskartan i detta fönster, vilket ska ge en virtuell känsla, kan hastighetsmätare och andra instrument ta plats på sidorna i det digitala fönstret.

Den viktigaste informationen, som radio, klimatanläggning, navigation, inställningar, telefon eller Mirror Screen – som tillåter en spegling av mobilen – styrs via de sju knapparna i mittkonsolen.

BILTEST: Vi kör Fords nya tuffa suv Edge

Många finesser i nya 3008

Andra interaktiva finesser är röststyrt navigationssystem i 3D med trafikupplysningar i realtid samt röstkommandon på flera funktioner.

Förarhjälpmedlen är, som sagt, många. Här ett urval:

Trötthetsvarnare.

Filhållningsassistent.

Dödavinkelvarnare.

Avkänning av hastighetsbegränsning.

Automatisk omkoppling till helljus.

Active Safety Brake och Avståndsvarnare.

Vision Park 360 och Parkeringsassistent för säker stadskörning.

Nya Peugeot 3008 är 100 kilo lättare än sin föregångare. Det ska, enligt Peugeot, innebära lägre bränsleförbrukning, högre passiv säkerhet samt en imponerande prestanda.

Lansera under senhösten

Motorerna tillhör de helt nya motorfamiljerna Blue HD och PureTech. Samtliga bensinmotorer och de flesta dieselmotorna ska vara ”Best in class” när det gäller låg bränsleförbrukning och låga utsläpp.

Peugeot har också lagt en hel krut på last och förvaring. Golvet i bagageutrymmet kan ställas i två olika höjder för att frakta ömtåliga saker och flera olika sorters last.

Genom att fälla det modulära passagerarsätet blir det, enligt Peugeot, möjligt att frakta upp till tre meter långa föremål.

Peugeot 3008 har världspremiär på bilsalongen i Paris i slutet av september i år och lanseras i Europa med start under senhösten.

Byta till Peugeot? Se vad du kan få för din begagnade bil här

Bo Andersson: Från Putin till Linköping

Det gick inte i längden. Svenske Bo Andersson försökte som vd för ryska biltillverkaren AvtoVAZ att bedriva affärsverksamhet utan korruption. När den ryska bilbranschen kraschade i spåren efter landets ekonomiska kris och sanktionerna från EU kunde inte Bo Andersson vara kvar.

Bilförsäljningen i Ryssland, med en försäljning på tre miljoner bilar per år, halverades på tre år. AvtoVAZ hade i slutet av förra året förlorat närmare tio miljarder och det fanns öppna protester mot Bo Andersson. Personer satte upp lappar i hissarna på huvudkontoret med krav på hans avgång och den svenske bilchefen fick skulden för hela företagets problem.

Bo Andersson hade då försökt att effektivisera företaget och skära i kostnaderna. Uppsägningarna möttes av stora protester – trots att företaget fortsatte att blöda pengar.

”Kom bra överens med Putin”

– Det var ett dramatiskt steg att gå till Ryssland. Jag är glad att jag gjorde det, jag lärde mig mycket. Men när jag ser på vilka som finns i bilbranschen så är det en väldigt tuff marknad, berättar Bo Andersson när Automotive News träffar honom i Detroit.

Bo Andersson var i flera år inköpschef på General Motors innan han fick chansen att ta över GAZ-gruppen. Efter framgångarna där blev han, som förste icke-ryss, chef för hela AvtoVAZ..

– Det finns ett ordspråk i Ryssland som säger att ryssar har problem att sadla en häst – men sadlar du den åt dem så kan de rida så länge du vill. Att verka i Ryssland är väldigt svårt, men de kan jobba som ingen annan.

En maktfaktor som Bo Andersson fick förhålla sig till var den ryske presidenten Vladimir Putin.

– Vi kom bra överens, han förstår att bilindustrin är väldigt viktig för att landet ska lyckas.

Korruptionen i Ryssland är välkänd men Bo Andersson vägrade att befatta sig med den typen av affärer.

– Om du har några tydliga regler och håller dig till dem så är det inga problem. Men det fanns affärer som vi inte kunde göra.

Enligt Bo Andersson så var ett stort problem i Ryssland att få tillräckligt bra underleverantörer.

– Ramverket för en bilindustri i Ryssland är välplanerad och fungerar. Men när du sen ser hur allt verkligen görs så är det en annan sak. Om det fungerar bra? Både ja och nej.

Här är Ladas nya prestandabil – för under 100 000 kronor

Blev rastlös i Falkenberg

När Bo Andersson lämnade Ryssland flyttade han till sitt sommarhus i Falkenberg. Planen var att inte göra något alls i tre månader.

– Efter en vecka började jag att putsa på silverbesticken och jag städade huset. Jag insåg att det inte fungerade.

Bo Andersson kontaktade sina tidigare kolleger inom bilindustrin, han arbetade bland annat som chef på Saab i många år, och han fick kontakt med en professor på universitetet i Linköping. Där ska han nu vara lärare för blivande inköpare.

Men Bo Andersson ser sig inte som en lärare på heltid.

– Den globala bilindustrin, det är där jag hör hemma. Jag har arbetat i Nordamerika, i Europa och i Ryssland. Och jag skulle vara intresserad av Asien, jag är öppen för förslag, säger Bo Andersson.

Sugen på att byta bil innan semestern? Se vad du kan få för din bil här

Googles nya idé: Flugpapper för människor

Det handlar om att suga fast en påkörd person på motorhuven för att minska risken för följdskador. Och snart kan Googles självkörande bilar utrustas med ett slags klister på motorhuven, ungefär som flugpapper.

Flugpappersklistret ska se till att den påkörde personen inte slungas i gatan eller åt sidan alternativt blir påkörd av en annan bil, utan stannar kvar på motorhuven. Det gör att risken för svåra skador blir mindre.

Google har fått patent för metoden, enligt den amerikanska tidningen San José Mercury News.

Patentet beskriver en ”äggskalsliknande” beläggning som omedelbart kan fånga upp en påkörd person. När en person träffas av bilen går det skyddande yttre lagret sönder och den klibbiga beläggningen blottas.

Cykla till jobbet på bussen: Ny spinning-busslinje lanseras

”En del idéer blir verklighet – andra inte”

Förutom på motorhuven kommer flugpappersklistret även att finnas på de främre stötfångarna samt sidopanelerna. Detta för att maximera ”upptagningsområdet” för en påkörd person.

Den vidhäftande beläggningen är framförallt tänkt för att användas på förarlösa bilar.

Företrädare för Google betonade att det inte finns någon garanti för att metoden kommer att kunna användas.

– Vi har patent på en mängd olika idéer. En del av dessa idéer mognar senare till verkliga produkter och tjänster – andra inte, som en Google-representant uttryckte det, för San José Mercury News.

Men det hela visar på Googles lite galna och ”utanför ramarna”-sätt att tänka.

Sugen på att byta bil? Se vad du kan få för din gamla här

Alfa Romeo Giulia är både vacker och rapp

Italienska Alfa Romeo räknades under många år som en av de riktigt heta tillverkarna. Många av modellerna var riktiga drömbilar som nästan jämställdes med andra italienare som Ferrari och Lamborghini.

Men något hände inom Fiatkoncernen, som sedan 1986 äger varumärket. Alfa Romeo lämnades för fäfot när annat skulle prioriteras och det gick snabbt utför med den en gång så hyllande biltillverkaren. Visst, det har vid ett flertal tillfällen fattats beslut om att Alfa Romeo ska få en nystart, men det har aldrig funkat. Kanske för att ingen tidigare vågat göra den stora satsning som krävs för att lyckas. Kanske för att cheferna inte lyckats definiera vad som en gång var hemligheten bakom varumärket Alfa Romeo.

BETYG+BILDER: Så bra är nya Giulia i 10 kategorier

En Alfa Romeo måste väcka habegär

Men nu verkar det vara annorlunda. Sedan ett antal år styr Sergio Marchionne koncernen och han har många gånger, med skärpa i rösten, talat om sina planer på att återuppväcka Alfa Romeo från de döda. Och hans recept på framgång är ingen hemlighet: En Alfa Romeo ska vara så vacker att den väcker begär, den ska vara bakhjulsdriven som förr och den ska vara väldigt rolig att köra. Dessutom måste den naturligtvis byggas i sitt hemland Italien.

Och nu är modellen Giulia här. Och det här är den första modellen (ja, bortsett från den svindyra sportbilen 4C) som ska klara av att leva upp till storchefen Marchionnes tuffa krav. Först och främst, bilen är vacker.

Kanske den snyggaste mellanklassedanen som finns just nu. Visst påminner den lite om BMW 3-Serie, en modell som Alfa pekar ut som sin värsta konkurrent. Men Giulia har modigare detaljer, som till exempel den sällsynt elaka fronten, som får den att sticka ut från mängden på ett helt annat sätt.

BETYG+BILDER: Så bra är nya Giulia i 10 kategorier

Giulia är anmärkningsvärt rapp

Alfa Romeo Giulia är också rolig att köra – faktiskt är den mer underhållande än konkurrenten BMW 3-Serie. Styrningen är anmärkningsvärt rapp och i kombination med ett fint grepp i framvagnen och ett lekfullt bakparti lockar den till riktigt aktiv körning. Samtidigt är komforten överraskande bra när vi provkör på olika typer av vägar i närheten av FCA-gruppens testanläggning Balocco. Det enda som stör är det vindbrus som uppkommer redan vid 120 km/h. Men strunt i det.

Alfa Romeo Giulia kommer till Sverige med tre motoralternativ. Det handlar om en dieselmotor på 2,2 liter och 180 hästar som passar bilen fint. Den är också tillräckligt snål för att kunna konkurrera med de bästa på marknaden, 4,2 liter per tio mils blandad körning är den officiella siffra som anges i kombination med en åttaväxlad automatlåda. Bensinmotorn på 2,0 liter och 200 hästar har dock en lite busigare karaktär som passar Giulias lynne ännu bättre.

En prestandaversion som kallas Quadrifoglio finns också. Här har Alfa Petat ner en nyutvecklad V6-motor på 510 hästkrafter, en motor som utvecklats av nyckelpersoner som hämtats in från systerföretaget Ferrari.

BETYG+BILDER: Så bra är nya Giulia i 10 kategorier

Måste kunna erbjuda tysk kvalitet

Men för att kunna konkurrera med Audi, BMW och Mercedes i Sverige räcker det inte med att bygga snygga bilar som är roliga att köra. Det handlar också om att ta sig upp till en kvalitetsnivå som inget av FCA:s varumärken klarat tidigare – och det handlar om att få kräsna europeiska bilköpare att våga lita på det nya Alfa Romeo.

Och kvalitetskänslan i den nya Alfan är bättre än hos tidigare modeller, även om det naturligtvis ännu inte går att sia om hur bilen kommer att klara sig över tid.

Motor och växellåda ingjuter förtroende, vi upplever inga konstiga vibrationer eller märkliga beteenden i bilen, ja bortsett från ett dovt ljud från bakaxeln i vår testbil när vi kör riktigt fort.

Interiören är också ett ordentligt lyft, helt i linje med Marchionnes önskelista. Materialen upplevs som påkostade och interiördesignen är skitsnygg. Dock har man inte lyckats nå samma helgjutna kvalitetskänsla i knappar och reglage som de tyska konkurrenterna Audi, BMW och Mercedes. Det knarrar också lite irriterade inuti bilen ibland, något som man inte behöver acceptera i de tyska bilarna.

  BETYG+BILDER: Så bra är nya Giulia i 10 kategorier

Fick fnatt – en tillfällighet?

Förmodligen är det bara en olycklig tillfällighet, men under vår provkörning fick Giulia plötsligt lite fnatt och radade upp ett antal felmeddelanden i sin display. Som sagt, förmodligen en olycklig tillfällighet. Men sånt har inte Alfa Romeo råd med nu när man vill platsa i det riktigt stora sammanhangen.

Hemma i Italien verkar den här saken med nya Alfa Romeo redan vara klar – Alfa Romeo är och förblir en stolthet för nationen. Och den nya bilen kommer med all säkerhet att bli en succé. När vi stannar på en bensinmack kommer tre män i olika åldrar fram och uttrycker passion för vår bil. En av dem frågar med spänd röst: Är den bättre än BMW och Mercedes?

Jag svarar att den är roligare och vackrare – och de verkar mycket nöjda med svaret.

Men bättre… nja. Vi måste faktiskt vänta och se.

BETYG+BILDER: Så bra är nya Giulia i 10 kategorier

Byta bil? Se vad du kan få för din gamla bil här

BMW hyllar ikoniska turbon med ny 2002

”Exakt för 50 år sedan kickstartade 02-bilarna en era av framgång för BMW. Den kompakta coupen är en av bilarna som gjort BMW till företaget det är i dag”, säger BMW:s designchef Adrian van Hooydonk i ett pressmeddelande. ”2002 var toppmodellen och var den första serietillverkade bilen någonstans i Europa som använde turboteknologi. Den etablerade coupen som en riktig sportbil”.

Nu hyllas den klassiska BMW-modellen med hyllningen 2002 Hommage. Bilen – i grunden den lilla vassa coupen M2 – är en modern tolkning av den 50 år gamla klassikern.

Bilen är låg, kompakt och tillsammans med ”hajnosen” är bilen tänkt att ge ett mäktigt och sportigt intryck. Stora spoilers både i fören och i aktern ska ge bilen maximalt marktryck i alla situationer.

LISTA: 10 begagnade lyxbilar – för samma pris som en Volvokombi

Referenser till förr

Sektioner av huven, taket och bakluckan har matt lack för att minska blänk – en racingreferens från förr. De breda skärmarna på 2002 Hommage är en blinkning till racingversionerna av 2002 turbo som använde skärmbreddare för att få plats med hjulen. I fronten lyser två enkla strålkastare – precis som på originalet.

Under huven sitter BMW:s nya raka sexa på tre liter, och tillsammans med dubbla turboaggregat levererar motorn 370 hästkrafter.

Den specialbyggda bilen är en ren designstudie och är tyvärr inte tänkt för serieproduktion. Vi får alltså fortsätta nöja oss med helt ”vanliga” M2.

Bilen startar på dryga halvmiljonen, men lägg till cirka 60 000 kronor för automatlåda och M Driver’s-paketet – som ökar toppfarten till 270 kilometer i timmen.

BILDER: Se AC Schnitzers M2 med 570 hk!

Dags att byta bil? Se vad du får för din nuvarande bil här