Dagsarkiv: juni 11, 2016

I dag fyller Volvo 850 25 år!

I dag fyller Volvo 850 25 år!

Grattis och tack för allt

Volvo “åttafemti”, åttfemti, åttahundrafemti. Kärt barn har många namn. För mig har det alltid varit den där fyrkantiga plåtlådan som låter riktigt trevlig original och skruvar man lite på den mycket potenta raka femman kan man få ut både sjuk effekt och ännu mera härligt motorljud. I dag fyller i alla fall modellen hela 25 år, en ålder som självklart måste firas. Kanske genom att ta sig en tur men modellen om man har en, lägga några timmar på YouTube för att minnas eller så äter man bara tårta och skänker bilen en tanke.

Den elfte …read more

LÄS MER: Feber

Bug Run på Mantorp i helgen

Bug Run på Mantorp i helgen

Ses vi där?

Nu för tiden finns det flera olika Bug Run-träffar men det är den stora på Mantorp som öppnade sina portar i går kväll och som pågår till och med söndag som samlar det bästa av det bästa. I år är det 33:e gången man kör och hit är alla Volkswagen-bilar från 1949 till 2016 välkomna. På plats kollar man på bilar, pratar med likasinnande, kanske köper någon reservdel, kör på banan och effekttestar sin bil.

Volkswagen Sverige är på plats för att bland annat visa upp Golf GTI Clubsport, Beetle Dune och Beetle Dune Cabriolet. Omkring 2 000 …read more

LÄS MER: Feber

Tesla släpper ny instegsmodell av Model S

Tesla släpper ny instegsmodell av Model S

Säg hej till Model S 60

Om du vill ha en Tesla, tycker att Model 3 är för liten men inte behöver allt pang i de dyrare versionerna av Model S finns nu Model S 60. Modellen har mindre räckvidd, accelererar långsammare och har lägre toppfart.

I siffror ser det ut så här:

Som ni ser så skiljer det en del men helt ärligt så borde det som Model S 60 kan prestera räcka för de allra flesta. På prislappen står det 752.550 kronor vilket är rätt mycket mindre än de 999.450 kronor som Model S 90D kostar.

Så har du …read more

LÄS MER: Feber

Här finns roligaste vägarna i Europa

De sex vägarna är guldkornen av de vägar som används för att testa nya modeller av Fords prestanda-team Ford Performance.

Rankingen har tagit ett år att göra och har innehållit följande kriterier:

Spänningsfaktor.

Vägyta.

Tillgänglighet.

Gästfrihet.

Landskap.

Mat & dryck.

Nu lägger Ford ut filmer på Youtube på var och en av de sex vägarna. Vägarna visas upp av motorjournalisten Steve Sutcliffe. Sittande bakom ratten utforskar Steve Sutcliffe de olika vägarna och bjuder samtidigt på en historisk och kulturell inblick på varje plats.

– Entusiaster kommer att känna igen några av vägarna, som motorvägen Transfagarasan i Rumänien, men däremot inte kanske C462 i Spanien. På ett sätt skulle vi vilja behålla godbitarna för oss själva, men när vägar är såhär bra måste vi bara dela med oss av dem, säger Steve Sutcliffe.

11 begagnade prestandabilar under 150 000 kronor!

Alla avsnitten finns på Youtube

I Youtube-filmen ”Europes greatest driving roads” kör Steve Sutcliffe olika prestandabilar. Modellerna har valts ut utifrån de olika vägarnas egenskaper. Bilarna som medverkar i – varsitt – avsnitt:

Focus RS.

Mustang 5.0 V8 GT.

Mustang 2.3 EcoBoost.

Focus ST.

Focus ST Diesel.

Fiesta ST.

– Vårt mål var att dela med oss av vår kunskap om de bästa körupplevelserna – runtom i Europa – till människor som älskar att köra och älskar bilar. Det är en riktig bucket-list – inte bara för motorfantaster utan för alla som vill planera för en fantastisk roadtrip, säger Steve Sutcliffe.

Byta till roligare bil? Se vad du kan få för din nuvarande här

Google-grundaren satsar på flygbilar

Teknikutvecklingen i bilbranschen går blixtsnabbt och tillverkarna rusar för att bli först med helt självkörande bilar.

Men tro inte att det stannar där.

Enligt affärsmagasinet Bloomberg Businessweek har medgrundaren av Google, Larry Page, investerat tungt i minst två projekt som ska utveckla flygande bilar.

Bara i företaget ZeroAero har Page investerat närmare en miljard kronor sedan företaget startade för sex år sedan. ZeroAero har redan genomfört testflygningar vid sin testanläggning i Hollister, Kalifornien.

Ser ut som jättestora drönare

Larry Page stöttar också företaget Kitty Hawk som arbetar med en liknande modell som ZeroAero.

Bilarna ser ut som jättelika drönare men hittills har Larry Page inte velat berätta om sina investeringar.

Googles teknik för självkörande bilar är eftertraktad och det senaste ryktet säger att Google och Fiat/Chrysler diskuterar ett samarbete.

Så vem vet – kanske nästa superbil från Ferrari lyfter på riktigt.

Byta bil? Se vad du får för din gamla här

Priserna klara för nya Citroën Jumpy

Skåpbilen/pickupen Citroën Jumpy har funnits på marknaden sedan 1995 och har uppdaterats flera gånger sedan dess. Nu är alltså ytterligare en uppdatering gjord.

Den senaste versionen lanserades i höstas och har – som sagt – nu blivit prissatt i Sverige.

Nya Citroën Jumpy kommer att kunna beställas i tre olika längder: L1 på 4,60 meter. L2 på 4,95 meter och L3 på 5,30 meter. Maxlasten för alla tre längdversionerna är 1 300 kilo.

Den förväntade storsäljaren är mediummodellen L2 med 120 hk BlueHDI-motor. Där är introduktionspriset 219 900 kronor.

För instegsmodellen L1 är introduktionspriset 189 900 kronor och för längsta modellen L3 är introduktionspriset 229 900 kronor.

Den tekniska plattformen är helt ny och har mycket fokus på säkerheten. Bilen kan bland annat fås med avåkningsvarnare samt kollisions- och trötthetsvarnare. Dessutom aktivt helljus och autobroms.

Här hittar du alla nya transportbilar 2016

Kan användas som mobilt kontor

Handsfree-öppning av skjutdörr, vilken ska underlätta vid packning och lossning.

Möjlighet att lyfta upp sidopassagerarsätet mot skiljeväggen för att ge ökat utrymme.

En justerbar skrivpanel med läsplatta- och smartphonestöd för att fordonet ska kunna användas som mobilt kontor.

När det gäller motorerna kommer Jumpy, enligt Citroën med bränsleeffektiva och klassledande motoralternativ, som ger låga driftskostnader tack vare den senaste generationens 1,6 l och 2,0 l dieselmotorer. De sträcker sig från 95 hästkrafter med en manuell växellåda till 180 hästkrafter med en EAT6 automatväxellåda.

Samtliga motorer uppfyller Euro 6-normen, skriver Citroën.

Citroën Jumpy är byggd på PSA-koncernens modulära EMP2-baserade bottenplatta i fabriken Sevel Nord utanför staden Valenciennes i norra Frankrike.

Byta till fräschare bil? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

SsangYong gör Sverige-comeback

SsangYong är en rutinerad biltillverkare och har skapat fyrhjulsdrivna fordon sedan 1954. I Sverige fanns SsangYong fram till 2008, då företaget försvann ur den svenska försäljningsstatistiken.

Deras comebackmodell i Sverige – Tivoli – beskrivs som ”en praktisk och rymlig personbil i B-suv-segmentet”. I det segmentet finns bland andra Suzuki Vitara och Mazda CX-3.

Tivoli erbjuds med både diesel- och bensinmotorer och finns med två- eller fyrhjulsdrift. Tre varianter av Tivoli kommer att finnas till försäljning: S, SE och EX.

Priset börjar från 149 900 kronor. Garantin är femårig och gäller upp till maximalt 100 000 kilometer.

SsangYong Tivoli presenterades för den europeiska marknaden i augusti 2015.

Förutom att introducera sin nya suv Tivoli kommer SsangYong – i samband med återkomsten till den svenska marknaden – att nylansera flera av sina, sedan tidigare, etablerade modeller. Det gäller modellerna Korando, Rexton, Rodius och Actyon Sports, varav samtliga även finns med 4WD.

PRIVATLEASING: 21 bra bilar – så är månadskostnaden

Planerar 15 återförsäljare i Sverige

SsangYong Sverige har för avsikt att erbjuda kunderna ett rikstäckande försäljnings- och servicenät. Målsättningen är att redan i år tillsätta minst 15 återförsäljare i Sverige.

– Det är inte ofta som ett nytt märke gör comeback på den svenska marknaden. Vi har stora förväntningar på SsangYong och ser fram emot att bjuda alla intresserade kunder på en provtur och ett samtal om bilarna, säger Jacob Lundin från SsangYong Sverige.

Bakom introduktionen av SsangYong i Sverige står Nic. Christiansen-koncernen. Den importerar Hyundai i Danmark sedan 1992 samt Jaguar och Land Rover i Sverige, Norge och Danmark.

Nic Christiansen-koncernen förväntar sig att sälja mellan 500 och 1000 nya SsangYong-modeller i Sverige under det första året efter återkomsten.

Dags att byta bil? Se vad du kan få för din gamla bil här

Marcus Ericsson kan byta F1-team nästa år

Några av de allra största F1-stjärnorna står inför kontraktsförhandlingar inför nästa säsong. Och allra mest snackas det om VM-ledande Nico Rosberg.

Det är ingen hemlighet att Rosberg och Lewis Hamilton inte kommer jättebra överens i Mercedes och även om Mercedes ger Rosberg bäst chans att vinna VM-titeln kan tysk-finländaren välja att gå till ett annat team.

Ferrari uppges vara det hetaste alternativet till en fortsättning i Mercedes för Nico Rosberg.

Daniel Ricciardo är en annan förare som är aktuell för Ferrari – om nu Kimi Räikkönen väljer att inte köra ett år till och om Ricciardo kan lockas ifrån det allt starkare Red Bull-teamet. Teamets insats i de senaste loppen lär ha spätt på ryktena om att Ricciardo vill lämna Red Bull.

BILTEST: Vi kör hajpade Tesla Model X – så bra är elsuven

Alonso kan få erbjudande

Här är resten av F1-förarna det snackas om i depån:

Sergio Perez, Force India: Ytterligare ett aktuellt namn för Ferrari som en gång haft Perez på lönelistan.

Romain Grosjean: Talang som anses mogen för de större teamen om det dyker upp en bra plats.

Fernando Alonso: Anses ha långtidskontrakt med McLaren men om Mercedes blir av med Rosberg kan de rycka i spanjoren.

Valtteri Bottas: Efter tre år med Williams är finländaren sugen på något snabbare. Har i flera år kopplats ihop med Ferrari men kanske har det tåget gått.

Jenson Button: Var på vippen att sluta i fjol och lämnar troligen depån i höst. Stoffel Vandoorne är den givne ersättaren men räkna inte bort Bottas här. Det finns upptrampade stigar från Finland till McLaren.

LISTA: Så avslöjar du 11 vanliga bilannons-bluffar

Nasr och Ericsson kan hoppa av Sauber

Felipe Nasr: Mycket missnöjd med sin situation i Sauber och det sägs att Nasr är på väg bort redan under den här säsongen. Troligen borta i höst i alla fall men brasilianarens pengar ger honom säkert en plats i något av de andra teamen. Om det inte är så att sponsorn – en bank i Brasilien – slutat betala.

Marcus Ericsson: Har vässat klorna i Sauber i år och det för Marcus del pratas det om tre team: en fortsättning i Sauber ett tredje år, en flytt till Renault, en flytt till Williams. Det tredje alternativet är det bästa sett till dagens bilar men Renault kan vara ett bättre val om vi ser på säsongen 2018 och framåt.

Dags att byta bil? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

Ta det lugnt runt vägjobben i sommar

Vi har haft några väldigt tragiska olyckor i år där personal som arbetar på våra vägar förolyckats.

Nu har det handlat om räddningspersonal men det har tidigare – och kunde den här gången också – handlat om de som arbetar på våra vägar.

De som har som jobb att gräva, mäta, planera, justera, laga eller bygga nytt – med en långtradare en meter bort, en långtradare som kör i 90 km/tim. Eller en busschaufför som messar samtidigt som han styr sina ton några decimeter vid sidan om ett vägarbete.

Rent logiskt förstår vi att det här inte ska ske. Vi brukar vara rätt överens om att det är rätt att sänka farten vid vägarbeten och vi brukar tillsammans tycka att det är fel att tokköra förbi koner och avspärrningar.

Ändå gör vi det.

Ändå stressar vi också upp oss i bilköer. Vi blir arga för att tidsschemat spricker och vi ser varje chans att trycka till en kompis på vägen.

Den här sommaren hoppas jag att vi vara bättre än så. Vi ska ha tålamod att sakta in och vi ska a lugnet att göra som vi borde.

Är vi bara några som lugnar ner oss och sänker farten vid räddningsplatser och vägarbeten så brukar det få en lugnande effekt också på resten av trafiken.

Vi kan väl i alla fall försöka?

Trafikverket: Här är sommarens värsta vägar – från norr till söder

***

Självkörande bilar – lugnare trafikrytm

Förra veckan testkörde jag Volvos teknik för självkörande bilar, då i nya Volvo V90, och den här veckan har jag kunnat jämföra med samma funktioner på nya Mercedes E-klass.

Mercedesen går att köra längre och snabbare helt automatiskt. Tyvärr så får man i Sverige inte låta bilen byta fil själv, en teknik som Mercedes har i andra länder.

E-klass fungerar något bättre som självkörande bil än V90 men skillnaden är hårfin. I båda fallen måste jag hela tiden övervaka bilens funktioner.

Men en sak är tydlig.

Ju fler bilar som kör sig själva ju fler bilar som tar det lugnt. För den här tekniken tänker både en och två gånger före varje manöver.

De självkörande bilarna kommer – när de finns ute på vägarna – att betyda en lugnare trafikrytm. Kanske till och med förbi vägarbeten.

Funderar på ny bil innan semestern? Se vad du kan få för din nuvarande bil här