Dagsarkiv: juni 23, 2016

Tips: 51 drömbilar som blivit billiga begagnade

 10 lyxbilar – som är förvånansvärt billiga

Det finns lyxiga bilar som de flesta bara kan drömma om när de är nya.

Men många av dem sjunker anmärkningsvärt mycket i värde när de blir begagnade – ibland kostar de mindre än en Volvokombi.

Och det här kan bli fantastiska begagnatklipp för den som vill sätta guldkant på sitt bilägande.

 11 Begagnade prestandabilar för under 150 000 kronor

De är ett gäng riktigt pigga bilar där du får bra prestanda och rätt många hästkrafter per krona.

Dessutom har de flesta av dem bara några få år på nacken.

 10 superklipp på snabba drömbilar

Massor av effekt och härlig körglädje! Dessvärre är de här bilarna riktigt dyra när de är nya. Men nu börjar många av dem komma ner i anständiga prisnivåer som begagnade.

Kanske är det dags att göra ditt livs roligaste begagnatklipp?

 10 begagnade sportbilar för under 100 000 kronor

Det går att hitta en racer till ett riktigt budgetpris.

Vi har samlat tio sportiga bilar för mellan 60 000 kronor och 100 000 kronor som garanterat bjuder på massor av körglädje.

 10 begagnade drömbilar under 50 000 kronor

Har du en mindre budget så går det faktiskt att få en rolig bil för mindre än 50 000 kronor.

På den här listan finns det både små lätta roadsters som Mazda MX-5 och tyngre fordon från Range Rover.

 Dags för din nya drömbil? Se vad du kan få för din gamla här

Det är något som skaver med Ford

Fords chef i Europa har geniförklarats sedan han på kort tid vänt svidande förluster till fina vinster. Och Europa är en viktig marknad för Ford. Jag följde hela Ford-ledningen på nära håll under 24-timmarsloppet på Le Mans. Där fanns styrelseordföranden Bill Ford, han som självman lämnade över vd-posten till Alan Mulally efter några tuffa år.

Mulally lyckades tack vare tuffa beslut – bland annat om att sälja Volvo – klara Ford genom den stora bilkrisen innan han i sin tur lämnade över till Mark Fields.

Fields fanns också i Frankrike men var inte lika tydlig med sitt supporterskap som Bill Ford. På Le Mans fanns förstås också Henry Ford III – marknadschef för Fords nya avdelning Ford Performance och, enligt branschexperterna, kanske nästa toppchef från Ford-familjen.

Ska helt sluta sälja minibilar i Europa

Jim Farley har valt ut vissa nyckelmodeller i Europa och det senaste beslutet är att helt sluta sälja minibilar – de som ger väldigt lite utrymme för vinst.

Efter att ha testkört de nya modellerna Mustang, Edge, S-Max och nyaste Mondeo Vignale är känslan att Ford styr mer och mer åt USA. Men enligt de Ford-chefer jag pratade med på Le Mans görs mycket av Fords utveckling fortfarande i Europa.

Ford är heller inte helt uppdaterade vad gäller självkörande bilar, vätgas, laddhybrider och internetanslutning. Här ligger de efter och kanske är det medvetet eftersom det är dyrt att vara först.

Men tekniska mediokra bilar med amerikanska köregenskaper känns inte som en framgångsmodell i bilbranschen i slutet av 2010-talet.

Och är det möjligt att hålla ihop ett modellprogram som sträcker sig från lilla billiga Ka+ till dyra värstingen Ford GT? Kan verkligen Ford bygga bilar som passar på alla marknader i världen, speciellt när utgångspunkten för utvecklingsarbetet är hur bilarna uppträder på amerikanska motorvägar.

Jag är inte helt övertygad om att Ford har hittat rätt strategi men ett företag som kan bygga en bil som Ford GT måste man ändå ta på fullaste allvar.

3 andra företag med intressant strategi

 

1. Volkswagen

Elbilar och självkörande bilar är modellen för VW:s framtid efter dieselskandalen. Politiskt korrekt förstås och Volkswagen måste hitta något nytt att prata om i stället för diesel. De ekonomiska musklerna verkar finnas där men kundernas förtroende måste VW få tillbaka på något sätt.

2. Toyota

Världens i många år ledande biltillverkare går en helt egen väg när de hoppar över batteribilarna och i stället satsar allt på vätgas och bränsleceller. Kanske vet Toyota något ingen annan vet – igen.

3. Fiat/Chrysler

Sergio Marchionne letar desperat efter ett stort genombrott för Fiat/Chrysler-gruppen, FCA, och deras försök att slå sig ihop med andra. Märkligt nog så säljer vissa bilar rätt så bra men jag undrar hur länge FCA verkligen håller sig på hjulen. Rent tekniskt börjar det också märkas att allt fokus inte legat på ny teknik hos företagsledningen.

Dags att byta bil? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

Mycket på gång med elbilsladdning

Enkla Elbolaget är delägare i en av Nordens största laddningsaktörer Clever, som har ett stort nätverk av laddningsstationer där både privatpersoner och organisationer kan ladda sina bilar. De säljer också själva laddningsstolparna.

– Jag ser tre olika ingångar när det gäller elbilsladdning. Först – för ett helt vanligt företag är det som en service för anställdas elbilar, besökares eller kanske den egna tjänstebilsflottan.

– Det förenklar tillvaron för många och bidrar till den gröna profilen, inte minst eftersom all el från Clever kommer från Enkla Elbolaget, som bara levererar från förnyelsebara källor.

Lukas Olofsson tillägger att företaget – efter kontorstid – kan göra sina laddstolpar offentliga och tjäna extra på att allmänheten använder dem. Vilket för honom vidare till nästa användningsområde:

– Den andra ingången är företag som vill erbjuda tjänsten öppet, exempelvis hotell och stormarknader. De kan då hjälpa sina kunder med laddning – antingen gratis eller mot betalning via Clever.

BILTEST: Vi kör Tesla Model X – så bra är den

Var och en bär sin kostnad

Som den tredje ingången nämner Lukas Olofsson bostadsrättsföreningar och fastighetsägare, som vill låta de boende ladda sina elbilar – en bra service, men också en rättvisefråga, enligt Lukas Olofsson.

– När allt fler skaffar elbil vill man nog undvika att även de utan elbil får dela på elkostnaden. Därför kan man helt enkelt installera en laddstolpe per parkeringsplats. Och så får var och en bära sin egen kostnad.

Vad skulle det då kosta?

– Det är svårt att uppge ett generellt pris, eftersom det beror på många olika faktorer. Det som däremot går att säga är att de flesta har hämtat hem investeringen på bara tre till fem år.

– Och då ska man komma ihåg att man redan under den tiden får mycket tillbaka i form av exempelvis ökad kundnytta och grönare profil.

Företag kan spara tiotusentals kronor

Varför är då elbilar så intressanta för företag?

– Förutom att man gör en insats för miljön – och sitt varumärke – går det att spara 30 000 kronor till 40 000 kronor per bil, jämfört med en ”vanlig” tjänstebil för 7,5 basbelopp. Detta tack vare lättnader, lågt förmånsvärde och lägre drivmedelskostnader, säger Lukas Olofsson.

Han tillägger:

– Du som vanlig kund hos Clever kan i princip se på det som att du har en gammaldags bensinkort – men med fler och smartare funktioner. Du stannar vid lämplig plats, laddar bilen och åker vidare.

– Den stora skillnaden är att du dessutom kan få din egen ”station” hemma, på jobbet eller var det nu är mest passande, säger Lukas Olofsson.

Byta till elbil? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

Sportiga däck standard på nya V90

Michelin Pilot Sport 4 Acoustic tillhör den nya generationens sportdäck och erbjuder, enligt Michelin, en kombination av säkerhet och körglädje. Däcket ska anpassa sig till underlaget genom en samverkan mellan däckets arkitektur och materialsammansättning.

Det innovativa däckmönstret bygger på den franska däcktillverkaren Michelins racingerfarenhet från bland annat Formula E.

– Michelin Pilot Sport 4 Acoustic erbjuder en säker körning med exakt styrrespons samt en komfort som förväntas av prestandabilar som Volvo S90 och V90, säger Anders Svensson, Volvo OE Senior Commercial Manager på Michelin och fortsätter:

– I Michelin Pilot Sport 4 Acoustic har Michelin lyckats uppnå sportiga egenskaper utan att kompromissa med funktioner som vanligtvis utmärker Michelins däck som exempelvis bränsleeffektivitet, lång livslängd, och säkerhet, som går gott i hand med Volvos filosofi.

BILDER: Här är nya V90 R-Design!

Ska vara både tyst och slitstarkt

Den nya Dynamic Response-teknologin utgörs av ett bältlager, som kontrollerar centrifugalkrafterna vilket innebär att däcket, enligt Michelin, behåller sin kontaktyta mot underlaget även vid mycket höga hastigheter.

Våtprestandan ska vara förbättrad tack vare en ny gummiblandning. Evakuering av vatten ska säkerställas tack vare de breda och djupa längsgående kanalerna.

Den nya gummiblandningen ska också innebära att livslängden och bränsleeffektiviteten förbättrats jämfört med föregångarna.

Volvo Cars har även valt Michelins Acoustic-teknologi som standardutrustning i däcken till de nya Volvo S90 och V90-bilarna. Den nya teknologin reducerar, enligt Michelin, ljudet inne i bilen med mellan 15 och 20 procent.

Denna teknologi innebär att ett polyuretanskum tillsätts på insidan av däcket. Skummet absorberar ljud som uppstår vid kontakten med vägbanan och dess ojämnheter.

Byta till nya V90? se vad du kan få för din V70 här

Nytt långtest: Vi kör Skoda Superb Combi

Vår allra första långtestbil i modern tid var en Volvo V60 med dieselmotor. Långtestet då var en hyllning till Expressens allra första långtest, genomfört redan 1963. 50 år senare försökte vi pressa fram 10 000 mil ur vår V60 och vi lyckades efter lite drygt två år.

Det kändes väldigt logiskt att vår stora comeback som långtestare skulle vara en Volvo – Sveriges i särklass vanligaste bilmärke.

När V60:n byttes ut var det lika logiskt att välja en laddhybrid och återigen gjort vi som folket – valde en Mitsubishi Outlander PHEV. Tiden med laddhybrid var intressant på många sätt och visade på tidens stora dilemma – eldrift kontra räckvidd.

Så hur klokt är det då att välja en tvålitersdiesel från VW-gruppen? Efter dieselskandalen och allt?

Jo, kanske just därför.

Det första jag tänker på när jag kör iväg med vår nya långtestbil, en Skoda Superb 190 TDI 4×4, är att det på instrumentpanelen står att jag kommer drygt 90 mil på full tank.

Wow!

Enorma utrymmen med gigantiskt baksäte

Efter att ha levt ett liv där jag tankat efter 30 mil kan jag nu med lite tur köra tur och retur Stockholm-Göteborg på en tank.

Det är en behaglig omställning.

Jag känner också igen köregenskaperna från VW-gruppens andra MQB-plattformar. Den följsamma och lätta styrningen, den tysta kupén och den fina drivlinan. Tvålitersdieseln arbetar tillsammans med en behaglig DSG-låda.

Superb Combi bjuder också på enormt stora utrymmen med en gigantiskt baksäte. Baksätespassagerarna i min omgivning har gnällt över att inte få kliva in i den rymliga och höga Outlandern men benutrymmet och finesser som tvåzons klimatanläggning, sätesvärmare och egna ladduttag vid baksätet omvände även en trulig tonåring.

Tyvärr har Skoda kvar en del av sina mindre bra egenskaper så som tunga och tröga dörrar och även om inte styrningen är lika tung som förr så är till exempel gaspedalen riktigt kämpig under långfärder.

4 bra saker med Skoda Superb Combi

* Stora utrymmen i baksätet

* Ett lågt pris

* Låg ljudnivå i kupén

* Räckvidden på full tank

4 mindre bra saker med Skoda Superb Combi

* Tröga dörrar

* Oföljsam gaspedal

* Lång

* Lutande baksäte och lastgardin tar bort en del av lastutrymmet

Byta till Superb Combi? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

Opel uppdaterar sin suv – här är Mokka X

Nya Mokka X har sportigt utseende och – enligt Opel – generösa utrymmen trots kompakta yttermått och är utrustad med den senaste tekniken.

”Opel Mokka är en riktig framgångssaga och en av de mest populära suv-modellerna i sitt segment. Nya Mokka X är ännu starkare och bekvämare och ständigt uppkopplad”, skriver Opel i ett pressmeddelande.

Bland servicefunktionerna finns automatisk hjälp i händelse av olycka, hjälp med att lokalisera stulen bil och destinationsnedladdning via appen ”myopel”.

10 bra suvar som du kan ha råd att köpa

Adaptiva led-strålkastare

Bilen är utrustad med Opels avancerade strålkastarteknik AFL+ med led-strålkastare. Den nya AFL Led-systemet anpassar automatiskt strålkastarnas belysningsmönster efter olika körsituationer.

Fördelarna med denna teknik inkluderar, enligt Opel, belysningsmönster som varieras snabbt och exakt och lysdioderna ska visa en ”sannare” färg på belysta objekt än vad konventionella strålkastare förmår.

Mokka X finns med flera motorer med maxeffekt från 85 kW/115 hk till 112 kW/153 hk. Förbrukningen vid blandad körning varierar mellan 4,1 och 6,5 l/100 km och CO2-utsläpp mellan 106 och 153 g/km.

Den direktinsprutade turbon på 1,4 liter och 112 kW/153 hk kombineras uteslutande med en sex-växlad automatisk växellåda och fyrhjulsdrift. Den motorn tar bilen från noll till 100 kilometer i timmen på 9,7 sekunder. Toppfarten ligger på 193 kilometer i timmen.

Två utrustningsversioner

Nya Mokka X går att beställa i två olika utrustningsnivåer: Enjoy och Dynamic.

Basversionen Enjoy kostar från 181 900 kronor. Den lite mer påkostade versionen Dynamic kostar från 211 900 kronor, då ingår bland annat parkeringssensor fram och bak, ergonomiska stolar fram, adaptiva led-strålkastare samt elektronisk klimatanläggning.

Toppversionen av Mokka X med 1,4-litersmotorn på 153 hästkrafter och fyrhjulsdrift kostar från 233900 kronor.

Som standard i Dynamic-versionen finns AGR-certifierade ergonomiska framsäten som kan justeras för, enligt Opel, praktiskt taget alla olika kroppsformationer och format.

Nya Mokka X kommer att finnas tillgänglig hos de svenska bilhandlarna i början av november.

Sugen på att byta bil? Se vad du kan få för din gamla här

Begtest: Jeep Wrangler Unlimited

Jeep Wrangler är ett stycke levande historia. Grunden till modellen kom redan i början av 1940-talet och hette då Willys Jeep. Och Jeep har varit konceptet troget och fortsatt att bygga kompromisslösa terrängbilar sedan dess. Jeep Wrangler har inte varit någon höjdare som familjebil, men när versionen Wangler Unlimited kom 2007 med sin förlängda kaross och sina fyra dörrar blev det annorlunda.

Riktig terrängbil för familjen

Jeep Wrangler Unlimited är trots sin längre hjulbas fortfarande en riktig terrängbil. Om man inte är för rädd om lacken kan man utsätta den för ordentliga äventyr. Och Wangler Unlimited levererar.

Samtidigt funkar modellen bra som familjebil. Utrymmena för passagerare är klart acceptabla både fram och bak och lastutrymmen sväljer det mesta. Lite krångligt är det dock att lasta på grund av hög lasttröskel och en tung sidohängd bakdörr som blir ännu bökigare om det hänger ett reservhjul på den.

 LÄS MER: Brutal Jeep Wrangler med 717 hästkrafter

Stentuff utan tak och dörrar

Komforten är också helt okej. Fjädringen känns mjuk och man sitter rätt bra i stolarna. I högre hastigheter får man dock stå ut med en del buller och vindljud.

Mer vindljud får man så klart om man väljer att ta bort taket. Bilarna levererades från fabrik med hardtop och ett tillhörande kapell. Man kan också lyfta av dörrarna, tack vare att de hänger på gångjärn som monterats utanpå karossen. Bilen ser verkligen stentuff ut utan tak och dörrar!

 LÄS MER: Vi kör monstertrucken Mercedes G 500 4x4²

Törstiga motorer

Jeep Wrangler Unlimited kom först med en fyrcylindrig dieselmotor på 2,8 liter och en bensindriven sexa på 3,8 liter. Dieselmotorn har visat sig vara rätt driftsäker och passar modellen, även om en och annan ägare förmodligen blivit lite besvikna på hög bränsleförbrukning.

Det gäller i än högre grad den tråkiga bensinsexan som slickar i sig hur mycket bränsle som helst. 2011 uppdaterades modellen och fick en ny sexcylindrig bensinmotor. Den är snålare och betydligt starkare. Dessvärre också dyrare.

PLUS

Terrängegenskaper. Det här är en riktig Jeep som klarar alla möjliga utmaningar i terrängen.

Mångsidighet. Familjebil, dragbil, cabriolet… Ja man kan ha den här bilen till nästan allt.

MINUS

Förbrukning. Jeep Wrangler Unlimited är törstiga bilar, oavsett vilket motor du väljer.

Väghållning. Det här är helt fel bil för den som gillar att köra fort i kurvorna.

SE UPP MED

Arbetsfordon. Rätt många Wrangler Unlimited har används hårt i tuffa miljöer. Det kan sätta sina spår lite här och där.

 Sugen på en Jeep Wrangler Unlimited? Här kan du se vad du får för din gamla bil

Självkörande fordon – nya racet i branschen

Ni har säkert redan hört hur Apple och Google försöker ta sig in i bilbranschen via teknik för självkörande bilar. Ibland målas teknikjättarna upp som blivande biltillverkare och ibland iklär de sig rollen som leverantörer av mjukvara.

Båda varianterna är delvis sanna men det är bakom kulisserna som den riktigt maktkampen finns.

BMW, Mercedes och Audi är vanligtvis bittra konkurrenter om premiumkunderna men de här tre köpte förra året företaget HERE från Nokia.

Here bygger kartor i realtid vilket anses vara en bärande pusselbit i tekniken för självkörande bilar.

HERE letar fortfarande efter partners och här gissar jag att Volvo funderar på om de ska vara med eller lösa den här frågan på ett annat sätt. Före årsskiftet vill BMW, Mercedes och Audi ha besked från andra tillverkare, sen stänger de dörren och börjar jobba.

REA i bilhallarna: Här är 12 bästa nybilsklippen i sommar

”Transportlösningar” är nya strategin

På samma sätt rör det sig runt andra tjänsteföretag, som till exempel Uber. Alla ser att framtidens Uber-bilar kommer att köras utan förare. Tekniken finns till exempel redan på flygplatsen Heathrow där förarlösa taxibilar cirkulerar mellan terminaler, parkeringsplatser och strategiska hubbar.

För bilbranschen är det här en helt ny värld. Tänk om de kan börja konkurrera med kollektivtrafiken på allvar.

Det är därför Volkswagens helt nya strategiprogram handlade mest om ”transportlösningar” – ett ord som vi kommer att höra från alla bilchefer tio år framåt.

Morgondagens biltillverkare vill bygga framtidens transportlösningar. Självkörande bilar ska lösa alla våra transportbehov.

Men för att klara att bygga framtidens transportlösningar behöver biltillverkarna skaffa sig ny kunskap. De jagar nu duktiga ingenjörer, mjukvaruföretag och leverantörer av attraktiva digitala tjänster. Och de som inte har råd eller tid att hänga med nu kommer att få svårt att köra ifatt.

Funderar du på att kanske sälja bilen? Se vad du kan få för den här

Många dör på grund av feldoserade kurvor

Med feldoserade menas att vägbanans lutning är felaktig. Något som kan medföra dödsfara för trafikanterna. Detta genom att fordonet tappar greppet från vägbanan och åker av vägen.

– Det handlar om i stort sett 30 omkomna och cirka 300 skadade per år på den här typen av problemplatser, säger Johan Granlund, expert på vägteknik.

Gott om feldoserade kurvor

Det finns gott om dessa problemplatser, med mer eller mindre feldoserade kurvor, i det svenska vägnätet.

Vad kan göras för att lösa problemet?

– När en väg ska asfalteras om är det viktigt att först kartlägga var de farliga kurvorna finns. Sedan ska lutningarna rättas till så att kurvorna blir trafiksäkra innan den nya beläggningen läggs, säger Johan Granlund.

Störst risk att åka av vägen löper den tunga trafiken, som lastbilar och långtradare. Inte på grund av tyngden eller höjden utan på grund av att tyngdpunkten sitter högre upp än på mindre fordon. Det ger helt andra krafter än för en låg personbil.

 LÄS MER: Här är lyxbilen som lutar i kurvorna

Saknas tillräckliga krav

I dag saknas tillräckliga krav på lutning i kurvor på de svenska vägarna, men Transportstyrelsen håller på att se över regelverket.

– Sannolikt så kommer vi att införa ett krav på att man måste ta hänsyn till lutningen i kurvor så att man minskar risken för avåkning och krängning för främst den tunga trafiken. Även på cirkulationsplatser och ramper finns det behov av sådana krav, säger Karin Edvardsson, utredare på Transportstyrelsen och fortsätter:

– Vi kommer att analysera det här vidare. Det är viktigt att påpeka att våra regler i så fall bara kommer att gälla vid ny- och ombyggnad, säger Karin Edvardsson, utredare på Transportstyrelsen.

”Länsvägnätet ligger inte högt på agendan”

Vägteknikexperten Johan Granlund har genomfört utredningen som ligger till grund för Transportstyrelsens beslut om ändrade regler. Han anser att det pratas för lite om underhållet av vägnätet i Sverige.

– Det här med förvaltning av det svenska vägnätet – och speciellt länsvägnätet – står inte högt på agendan. Ändå är det här som individen löper störst risk att skadas och omkomma, säger Johan Granlund.

 Vill du skaffa en bil som tar kurvorna bättre? Här kan du se vad din gamla är värd

Därför är Zara Larsson en trafikfara

Det menar musikproducenten Filip Elgström. Han har tillsammans med Assistansbolaget tagit fram trafiksäker musik, baserad på forskning, och gjort den tillgänglig via Spotify lagom till den stora – och olycksdrabbade – trafikhelgen midsommar.

Zara Larsson är farlig

Filip Elgströms syfte med detta är förstås att öka trafiksäkerheten och därmed minska antalet olyckor. Enligt forskning och studier gör trallvänliga pop- och hårdrocklåtar, som ofta spelas på radio, oss till dåliga bilförare. Denna typ av musik får oss att öka farten, bli mindre uppmärksamma på vägen och mer aggressiva i trafiken.

– Att lyssna på musik med hög takt – som med Zara Larsson, Peg Parnevik eller Alesso – under bilkörning går helt emot vad forskningen säger är trafiksäkert, säger Filip Elgström.

Lägre tempo är bättre

Enligt forskningen ska trafiksäker musik vara mellan 60 och 80 beats per minute, bpm. Det är samma antal slag per minut som en människas hjärta avger.

Om en slags musik ska räknas som trafiksäker får den inte vara trallvänlig, innehålla mycket trummor och sång samt ha repeterade melodier.

– Vi har gått igenom en rad olika studier för att på bästa sätt kunna avgöra vad som är trafiksäker musik och inte. Vi har därefter satt upp en kravlista och tagit fram musik som matchar den, säger Lukas Fryklund, vd på Assistansbolaget.

 LÄS MER: 11 farligaste begbilarna – undvik de här!

Trafiksäker spellista

Den trafiksäkra spellistan finns tillgänglig på Spotify och innehåller tio låtar i trafiksäkra musikgenrerna triphop och downtempo.

Triphop har en lågintensiv känsla och består av hiphop och elektronica som mixats ihop, så att ingen av genrerna kan kännas igen. Den innehåller även spår av house. Triphop blev populär i England i mitten av 1980-talet.

Downtempo är en genre av elektronisk musik, och lågmäld med fokus på rytm, långsamma takter, starka synthljud och melodier.

 Vill du ha en bil med bättre stereo? Se vad du kan få för din gamla bil här!