Dagsarkiv: juni 27, 2016

Bilbranschen förlorar miljarder på Brexit

Biltillverkare efter biltillverkare vari tidigt ute och fördömde alla planer på att Storbritannien skulle lämna EU. Flera tillverkare tog öppet ställning för ett EU-medlemskap och berättade hur illa ett uttåg skulle bli för branschen och britterna.

Ändå röstade en majoritet av väljarna för att lämna EU.

Och nu kommer chockbeskeden från bilbranschen. Vinsterna inom branschen väntas kapas med tiotals miljarder kronor och nybilsförsäljningen väntas bli närmare en miljon bilar färre än vid ett medlemskap.

Högre priser med svagare pund

Att finansmarknaden runtom i världen skakar påverkar också intresset för att köpa ny bil. Att pundet faller påverkar flera tillverkare med stor närvaro i Storbritannien. Fiat/Chrysler har sitt huvudkontor i London och kan påverkas negativt av ett utträde. PSA-gruppen har redan aviserat höjda priser på sina bilar som en följd av ett svagare pund.

– Det här är inte bra för Europa och inte alls bra för Storbritannien. Geografiskt må landet vara en ö men politiskt och ekonomiskt är det inte, kommenterade Daimler-chefen Dieter Zetsche.

Storbritannien är Europas näst största bilmarknad efter Tyskland och står för 20 procent av Mercedes försäljning i Europa.

Analysföretaget LMC Automotive har förutspått att resultatet av folkomröstningen direkt sänker nybilsförsäljningen i Storbritannien med 120 000 bilar i år och cirka 400 000 bilar under de kommande två åren. Försäljningen backar som en direkt följd av osäkerheten av vad som ska hända.

 TOPPLISTA: Här är de populäraste bilarna i Sverige

Tillverkarnas vinster sjunker

Jaguar/Land Rover avslöjade redan före omröstningen att deras vinst kommer att sjunka rejält och flera bilbranschföretag har de senaste dagarna sett hur deras aktier sjunkit med cirka tio procent. Delphi, BorgWarner, Tenneco, Meritor, Penske med flera har stora verksamheter i Storbritannien och ser nu hur värdet på deras företag rasar.

Tillverkare som PSA/Peugeot, Volkswagen och Ford har tidigare haft bra affärer i Storbritannien och den ökade försäljningen de senaste åren har gett bra tillskott i kassa. Ford redovisar nu för första gången på flera år en vinst i Europa, en vinst som nu kan suddas ut.

Storbritannien är ett stort biltillverkarland och förra året byggdes över 900 000 bilar i öriket, bilar som också såldes i Europa. Att bygga bilar i Storbritannien kan nu bli dyrt med tanke på tullkostnader när bilarna ska exporteras till andra länder i Europa. På sikt betyder det att tillverkarna inte vill investera i nya bilfabriker. Toyota aviserade redan före omröstningen att de kommer att överväga att göra sina kommande investeringar på andra håll i Europa.

Jaguar/Land Rover kan också komma att bli av med de EU-undantag för utsläppsvärden de tidigare haft utnyttjat och som förhandlats fram av brittiska tjänstemän.

 Sugen på att skaffa ny bil? Här kan du se vd din gamla är värd

Se läckta bilderna på nya Porsche Panamera

Bilderna ska vara tagna på en bensinmack någonstans i Porsches hemland Tyskland. Bilen är inte maskerad på något omfattande vis. Det är mest Porsche-emblemet och den nytillkomna och tunna ljusrampen mellan bakljusen som är dolda.

Bakparti inspirerat av 911

Bilderna visar att grundformerna i exteriören från den utgående generationen av Panamera är kvar. Porsche verkar inte göra inga större förändringar där utan nöjer sig med en försiktig uppdatering,

I fronten syns knappt någon skillnad. I bakpartiet däremot märks viss skillnad. Det har fått en 911-inspirerad sportigare och elegantare utformning – trots den något längre hjulbasen.

Den största nyheten i övrigt blir en helt nyutvecklad 550 hästkrafter stark V8-motor på 4,0 liter med dubbelturbo i Panamera Turbo och med cirka 600 hästkrafter i Turbo S-versionen.

Dessutom kommer en V6-motor och flera dieselmodeller och en ny MSB-plattform. Samt en ny laddhybrid – kallad Panamera S E-Hybrid – med längre elräckvidd än idag.

Även interiören bjuder på några nyheter. Varvräknaren är visserligen kvar mitt framför föraren – på karakteristiskt Porschevis – och den är analog. Men vid sidan om den finns fyra digitala rundlar där innehållet kan anpassas av föraren.

 LÄS MER: Den unika Porschen framkallar glädjetårar

Pekskärm i bak

I baksätet verkar passagerarna kunna styra en del av bilens funktioner via en egen pekskärm. På så sätt kan Porsche ta bort många av de vanliga knapparna som finns i den nuvarande modellen.

Tjänstevikten ska vara cirka 90 kilo lägre än för dagens Panamera. Detta genom smart användning av höghållfast stål, aluminium och kompositmaterial.

På sikt ska nya Porsche Panamera även komma som kombi.

Den stora premiären för nya generationens Porsche Panamera blir i höst på Parissalongen. Försäljningen av bilen startar strax efteråt.

 Sugen på en Porsche Panamera? Se vad du kan få för din gamla bil här

Mercedes-AMG visar nya superbilen GT R

I fjol fick Allt om bilar testa Mercedes-AMG GT.

Med en åttacylindrig v-motor och en toppfart på 310 km/h kunde den gå från 0-100 km/h på 3,8 sekunder.

I höst är det dags för en ny prestandaversion att inta marknaden – och förbättringarna är många.

Förbättrat med 0,2 sekunder

Toppfarten har ökat till 318 km/h och 0-100 km/h görs nu på endast 3,6 sekunder – alltså två tiondelar snabbare än GT S. Detta är bland annat tack vare den sjuväxlade AMG Speedshift-dubbelkopplingslådan som finns i den kommande modellen.

Mercedes-AMG GT R, som namnet på den nya bilen går under, har 585 hästkrafter och 700 newtonmeter.

Mercedes presenterade den nya modellen i helgen under Goodwood Festival of Speed och har fått smeknamnet ”Gröna helvetets best”. Bilen är också mindre än vad den var tidigare och väger nu 1630 kilo – 15 kilo mindre.

Men förbättringar kan kosta och så även i detta fall.

Förbrukningen har nämligen ökat: från 0,94 liter per mil och 219 gram koldioxid per kilometer till 1,00 liter per mil och 259 gram per kilometer.

 

Börjar säljas i höst

Även om marknadsintroduktionen inte sker förrän i mars nästa år, så kommer den nya modellen att börja säljas redan i höst – närmare bestämt 21 november.

Se bilderna för att kolla hur utseendet har förändrats gentemot den förra modellen Mercedes-AMG GT.

 Sugen på en Mercedes AMG GT R? Se vad din gamla är värd här

Urstark bilförsäljning – ökar i hela Sverige

BIL Sweden kommer med ny färsk statistik som visar att bilindustrin i Sverige är stark. Ännu starkare än fjolåret.

Deras läns- och kommunfördelade nyregistreringsstatistik för maj 2016 visar att antalet nya bilar ökar i samtliga län.

– Den svenska nybilsmarknaden är urstark och registreringarna har hittills i år ökat i samtliga län jämfört med fjolåret. Den största uppgången hade Västernorrlands län med ett plus på 19 procent januari-maj, säger Bertil Moldén, vd för BIL Sweden, i ett pressmeddelande.

– I riket som helhet har nybilsregistreringarna ökat med drygt elva procent.

Stockholm toppar listan

Statistiken visar också på en uppåtgående marknad för laddbara bilar som har ökat med 75 procent hittills i år. I Stockholms län fördubblades antalet nyregistrerade laddbara bilar.

Stockholms län toppar listan över andelen elbilar och laddhybrider.

– Stockholms län toppar listan över de län som har högst andel laddbara bilar av de totala nyregistreringarna i länet. På andra plats kom Jämtlands län med 3,8 procent supermiljöbilar. I riket som helhet var andelen supermiljöbilar 2,9 procent januari-maj jämfört med 1,9 procent samma period förra året, säger Bertil Moldén.

Sverige bäst i EU

Det går även bra för Sverige överlag. Enligt statistiken hade Sverige under det första kvartalet i år den högsta andelen inom EU och näst högsta andelen i världen för laddbara bilars andel av nyregistreringarna. Sverige är också etta i Europa när det kommer till andelen biodrivmedel.

– Det är glädjande att konstatera att dagens svenska bilmarknad är världsledande inom alla de tre strategier som finns för att nå en fossilfri fordonsflotta 2050, d.v.s. energieffektivisering, biodrivmedel och nya tekniker som till exempel eldrift, säger Bertil Moldén.

 Dags att byta bil? Se vad du kan få för din gamla här

VW får skarp kritik för sitt agerande efter fusket

Det var i höstas förra året som utsläppsskandalen, som även går under namnet Dieselgate, briserade. Amerikanska myndigheter menade att Volkswagen hade manipulerat mjukvara för att ge sken av att avgaserna var renare än vad de egentligen var.

Enbart i Europa omfattades cirka 8,5 miljoner av skandalen och Volkswagen lovade åtgärder.

Tidigare i juni kom beskedet att 800 000 Passat, CC- och Eos-bilar ska åtgärdas. Av de 800 000 bilarna fanns ca 11 000 i Sverige.

– Det känns bra att åtgärderna för mer än 800 000 av våra kunders bilar nu kan inledas. Våra återförsäljare och samarbetspartners står väl rustade för kampanjer, sa Jürgen Stackman, försäljningschef- och marknadsdirektör hos Volkswagen Personbilar.

Endast 0,2 procent åtgärdade

Nu får såväl Volkswagen som svenska myndigheter kritig från intresseorganisationen Motormännen. De hänvisar till färska uppgifter från Transportstyrelsen – som visar att endast 0,2 procent av alla de fordon som berörts av skandalen i Sverige har åtgärdats.

– Oacceptabelt långsamt och lamt, säger han i ett pressmeddelande.

Motormännen menar att den återkallelse av fordon som sker i Europa har endast blivit en frivillig serviceåtgärd i Sverige. På detta sätt kan Volkswagen både spara och tjäna pengar på servicen.

– Det är obegripligt att Transportstyrelsen tillåter detta. Istället ska myndigheten kräva att Volkswagen gör en korrekt återkallelse, som i resten av Europa. Varför ges inte svenska bilister samma möjlighet att snabbt få bilen åtgärdad, säger Fredrik Daveby.

De menar att transportsstyrelsen är alldeles för passiv och att ingen myndighet tar fullt ansvar.

Hyllar EU:s industrikommissionär

Däremot så hyllas Elzbieta Bienkowska, EU:s industrikommissionär, efter sina uttalande gällande Volkswagens hantering av Dieselskandalen.

– Volkswagen bör frivilligt betala ut kompensation för europeiska bilägare som är likställda de utbetalningar som ges till amerikanska konsumenter, har hon tidigare sagt till Welt am Sonntag.

Uttalandet som gjordes i går välkomnas av intresseorganisationen Motormännen.

– Om VW ska räkna med att återvinna konsumenternas förtroende krävs att de behandlar konsumenterna rätt och rättvist, säger Fredrik Daveby i pressmeddelandet.

”Helt olika situationer”

Volkswagens informationschef, Marcus Thomasfolk, anser dock att allt går enligt planerna.

– Vi är väldigt glada över att vi har kommit i gång med åtgärderna och vi följer precis den planen som är fastlagd tillsammans med svenska transportsstyrelsen, d.v.s. att vi erbjuder bilägarna möjligheten att uppdatera sina bilar i samband med ordinarie service när de själva vill så att det ska vara flexibelt, säger han till Expressen.

– Vi har presenterat åtgärder för ett antal bilmodeller och fler kommer att följa.

Han säger också att det inte går att jämföra situationen i Europa med den i USA då det är två helt olika situationer.

– De har helt andra krav på gränsvärden av kväveoxidutsläpp och det är något som man fortfarande diskuterar med amerikanska myndigheter. Sen finns det ingenting officiellt sagt om vad som sker med kompensation i USA utan det är någonting som man fortfarande diskuterar med myndigheterna, säger han.

 Funderar du på att sälja din bil? Se vad du kan få för den här

Så ska Ford vinna även utanför racingbanan

När jag presenterar mig och vi sätter oss vid ett bord i Fords teamområde under 24-timmarsloppet på Le Mans frågar Henry Ford III direkt:

– Känner du Nicklas Lidström?

Det är ingen tvekan om att vår backstjärna gjort intryck på Detroit-familjen Ford. Sedan 1960-talet har någon från Ford-familjen varit engagerad i NFL-laget Detroit Lions men för Henry Ford III är det ishockey som gäller. Och motorsport.

Schumacher stor förebild

Han berättar att han föll för motorsport när Detroit arrangerade F1-lopp och Michael Schumacher var den stora idolen under de åren han tävlade för Benetton Ford. Henry Ford berättade att han gillade Schumacher så mycket att han tvingade sina föräldrar att följa med till affären och köpa Benetton-tröjor.

– Jag har älskat motorsport ända sedan dess och jag brukar åka och titta på Nascar-tävlingar och jag brukade titta på Indycar när Ford tävlade där.

Har du kört själv?

– Nej, inte mer än att jag har kört på en racerbana från och till och varit på några körskolor. Men min talang är inte där jag hade önskat att den vore.

”Vi lär oss av tävlingsbilarna”

Efter en praktikplats som försäljare av Ford- och Volvo-bilar började Henry Ford, 29 år gammal, på samma firma som farfars far grundade – Ford. I dag är Henry Ford III 36 år och har en roll som chef för Ford Performance hela marknadsföring.

Det är Henry Fords jobb att få ihop satsningen på motorosport med satsningen på prestandabilar, och då allt från pickupen Raptor, lilla Ford Fiesta ST till värstingbilen Ford GT.

– Vi har organiserat om och rekonstruerat hela prestanda- och motorsportverksamheten till att bli Ford Performance. Vi sköter olika racingserier, World Endurance Cup, Nascar, rallycross och en hel del till samt också prestandabilarna, som Shelby Mustang, Fiesta och Focus ST, Raptor och förstås GT. Förut var det här olika verksamheter på olika håll i världen och de jobbade inte tillsammans. Tävlingsavdelningen var en sak och utvecklings- och prestandaavdelningarna något annat.

– I dag jobbar vi tillsammans och får många synergieffekter, de arbetar inte på olika projekt utan mer ihop. Vi kan därför utveckla bilar snabbare och lära oss mer av tävlingsbilarna, få ut den tekniken snabbare till vanliga bilar. Ford Performance är också ett globalt varumärke, jämfört med tidigare då vi haft lite olika varumärken på olika marknader. Allt det här ger oss ett tydligare budskap till våra kunder om vad vi gör på Ford när det handlar om prestandabilar.

 LÄS MER: Det är något som skaver med Ford

”Nya teknologin hjälper varumärket”

Ni gör en stor satsning på 24-timmarsloppet på Le Mans. Hur viktigt är det att vinna den tävlingen?

– Jag tycker att det är viktigt. Vi är här på grund av 50-årsjubileet av den stora segern 1966 då vi slutade etta-tvåa-trea. Det skulle vara underbart att göra om den bedriften. Men det vi gjort här är att berätta en historia om Ford, om innovation, om teknologi. Vad vi gör med Ford GT är mycket detsamma som vi gör med hela företaget. Ny teknologi till marknaden och nya innovationer. Det kommer att hjälpa varumärket Ford, men en seger skulle såklart vara fantastisk.

Är det viktigt att vinna i Europa, att göra intryck just här?

– Le Mans har en väldigt global publik, många i USA tittar på loppet, Asien och Pacific – det är en global tävling och stor i hela världen.

Hur viktigt är det med motorsport för Ford?

– Jag tycker att det är viktigt. När du tittar på alla de stora bilmärkena så har alla en stor satsning och delaktighet i motorsport. Jag tycker att det är viktigt av ett par anledningar: i en motorsportmiljö kan du testa olika tekniker och teknologier under extrema förutsättningar och det vi lär oss kan gå vidare till de vanliga bilarna. Vi vet också att vi har en väldigt lojal skara racingfans som vi vill ska fortsätta att engagera sig i varumärket. En bra sak med Ford är att vi har så många entusiastiska människor som är ambassadörer för företaget. De älskar Ford och de åker till tävlingar och bilshower, de är en stor tillgång för oss. Vi vet att de här älskar motorsport passionerat.

Investerar i superbilen GT

Vad tror du är den allra viktigaste trenden inom bilindustrin?

– Väldigt mycket händer just nu och vi försöker inom Ford att verkligen göra mer än att bara prata. Vi investerar mycket i att förstå framtidens mobilitet och transportbehov. Industrin förändras snabbt och den kommer att förändras allt snabbare. Vi har allt fler och allt större städer med andra behov av mobilitet och vi ska se till att ligga i framkant och möta det behovet.

– Samtidigt investerar vi också i superbilar – som Ford GT. Vilket är fantastiskt och det visar att Ford kan många saker och flyttar gränser. Det är spännande att vara inblandad.

Det pratas i dag mycket om självkörande bilar. Men biltillverkarna har pratat om att bygga bilar som är roliga att köra i så, många, många år. Går det här att kombinera?

– Det är en bra fråga. Jag tror att det går, industrin förändras men vi kommer alltid att försöka möta kundens behov. Om det är självkörande bilar eller supersportbilar, roliga bilar som Focus RS eller Fiesta ST – som är sportbilar som är möjliga att köpa för många – så kommer vi att se till att det finns transportmöjligheter för våra kunder.

 LÄS MER: Ford upprepade succén med superbilen GT – 50 år senare

Plug-in-hybriderna säljer bra

Sedan ni började prata om ”One Ford”, för tio år sedan, har ni ett väldigt brett modellprogram, från Ka+ till GT. Är det svårt att ha så många olika bilar, så många olika typer av bilar inom samma varumärke?

– Nej, jag tycker inte det. För tack vare den strategin så säljs de här bilarna i dag över hela världen. Förra året lanserade vi för första gången Mustang globalt och den bilen lyckas fantastiskt bra i Europa, den har alltid sålt bra i USA. Vi får ut fler produkter på marknaden och vi får ut dem snabbare, jämfört med tidigare då vi hade produkter som var olika beroende på marknad.

Har ni bestämt er vad gäller framtidens bränsle – är det bränslecellsbilar med vätgas eller elbilar som gäller?

– Det är en bra fråga. Vi kommer att prova olika vägar, industrin kommer att förändras men vi kommer att vara redo för vad som än händer.

Är det någon elbil på gång?

– Det vore fel av mig att kommentera framtida produkter. Men de plug-in-hybrider vi har i dag, Fusion och C-Max, är väldigt bra och de säljer också bra. Den marknaden kommer att växa över tiden och när den gör det kommer vi att vara redo.

 Sugen på en Ford? Här kan du värdera din nuvarande bil

Argast på Blocket – se Reines roliga annons

Många kan känna igen sig i ilskan och frustrationen som uppstår med bland annat krånglande bilar, motorer, släp – och husvagnar.

Men en man har verkligen fått nog.

Reine har lagt ut en annons på blocket där hans husvagn är till salu. Men frågan är om den kommer locka särskilt många köpare.

 Ville sälja bil – råkade ut för senapstricket

”Den här jävla skitvagnen”

Tonen i annonsbeskrivningen är inte den en är van vid att läsa i annonser.

Reine skriver att han efter tre år ”äntligen” fått ett godkännande från sin fru – det är dags att göra sig av men husvagnen.

”Äntligen har jag fått tillåtelse att sälja den här jäkla skitvagnen!”, skriver han i annonsen på Blocket.

Han fortsätter med att berätta om att de ägt den i tre år och redan under den första våren regnade det in. Redan där och då ville Rune köpa en ny – men hans fru vägrade.

”Läckan skulle tätas! Och vem tror ni fick klättra upp på det jäkla taket med silikontuben? Jo, JAG!”, skriver han.

 LISTA: 11 sämsta bilköpen på Blocket

Fixade med silvertejp

Året efter var det dags igen.

Reines pappa backade in i vagnen som fick en sprickskada. Dags att sälja? Icke, tyckte Reines fru.

”Jag jublade av glädje och tänkte ”Äntligen!”. Men frun ansåg att det gick att fixa med silvertejp”, skriver han.

Ett stenskott från gräsklipparen blev droppen som fick bägaren att rinna över: Reine köpte en ny husvagn, och lyckades övertyga sin fru att det var dags att sälja vagnen.

”Tack och lov så blev frun förälskad i den nyare vagnen och har nu äntligen släppt greppet om den här förbannade jäkla skitvagnen”, skriver han.

Återstår att se ifall någon nappar på den här förbannade husvagnen.

 Sugen på att sälja din krånglande bil? Se vad du kan få för den här

Volvo om Zlatan-filmen: "Stolta att få dela ögonblicket"

Volvo fördjupar samarbetet med Zlatan Ibrahimovic med en andra reklamfilm för de nya 90-seriebilarna. I den nya filmen berättar vår landslagskapten att han slutar i landslaget och att han nu lämnar över till en ny generation.

Efter en 15 år landslagskarriär är det nu över och Ibrahimovic väljer alltså att inte spela i OS i Rio för Sverige.

Största fokus på Zlatan

Strax före EM-slutspelet i Frankrike släppte Volvo och Zlatan en reklamfilm för den nya 90-serien som då handlade om hans karriär från Malmö via många storlag till det som nu ska komma – tiden efter Paris SG.

Då fick Volvo viss kritik för att reklamfilmen mest handlade om Zlatan och hans familj i stället för om de nya bilarna. Och även i den nya filmen är det ett tydligt fokus på Ibrahimovic.

– Vi är väldigt stolta över att ha fått möjligheten att dela det här personliga ögonblicket i Zlatans liv och karriär. Han är en väldigt stark ambassadör för Sverige runtom i världen och han har visat att man kan fortsätta att vara stolt över våra traditioner och vårt arv, säger Volvos chef i Europa, Mellanöstern och Afrika, Anders Gustafsson.

 LÄS MER: Så dissade Zlatan Volvo

Kritiserades för valet av Ibrahimovic

När Volvo inledde sitt samarbete med Zlatan Ibrahimovic fanns viss kritik mot företaget får att man kopplade ihop sitt varumärke med en person som gillade snabba bilar och tidigare hade berättat om snabba bilresor på nätterna i Malmö. Men Volvos vd Håkan Samuelsson försvarade Zlatan och han fick under uppmärksammade former ta emot en ny Volvo XC90 – den tionde tillverkade – på den stora bilsalongen i Paris.

I dag är det inte klart i vilket lag Ibrahimovic spelar nästa säsong men det är tydligt att samarbetet med Volvo kommer att fortsätta.

 Sugen på en Volvo V90? Här kan du se vad din gamla bil är värd

Bensin och diesel blir billigare

Nu sänks priset för bensin och diesel.

De ledande bensinbolagen har bestämt att en liter 95-oktanig bensin kommer bli billigare – 13:52 kronor på bemannade stationer.

Men det är inte bara 95-oktanig bensin som sänks.

Även priset för diesel sänks – med 15 öre och landar på 12:93 kronor per liter, medan etanolpriset sänks med tio öre till 11:61 kronor per liter.

Skattechock för törstiga bilar

Detta får ses som glädjande nyheter efter att ägare till bensin- och dieselbilar tidigare i år fruktat en skattechock.

Då lämnades nämligen ett förslag in efter en utredning från finansdepartementet där det föreslogs att ägare till bensin- och dieselbilar ska betala en koldioxidkomponent i fordonskatten – ifall bilen släpper ut mer än 95 gram koldioxid per kilometer.

Förhöjd fordonskatt

Malus-delen tas ut som en förhöjd fordonsskatt under tre år. Skatten blir 80 kr per gram CO2 i utsläpp över 95 gram. Den genomsnittliga fordonsskatten kommer, under den treåriga perioden med förhöjd malus, öka från dagens 800 kronor till 3 050 kronor för bensindrivna personbilar och från dagens 2 350 kronor till 6 850 kronor för dieseldrivna personbilar.

Efter tre år blir beloppet 22 kronor per gram koldioxid över 95 gram.

 Vill du skaffa en bensinsnålare bil? Se vad du kan få för din gamla här