Dagsarkiv: juli 14, 2016

Chris Evans talar ut om avhoppet från Top Gear

Top Gear har omgärdats av rykten de senaste åren.

Jeremy Clarkson anklagades för att ha misshandlat en producent och fick därför lämna succéprogrammet.

In kom Chris Evans och Matt LeBlanc som skulle styra skeppet i form av huvudprogramledare.

Men även den senaste säsongen har kantats av mycket spekulationer.

Chris Evans har anklagats för att ha varit en mobbare och polisen har bekräftat att de utreder anklagelser mot Evans gällande sexuella övergrepp som ska ha skett på 90-talet.

Samma dag meddelade Evans sitt beslut att lämna Top Gear.

 LÄS MER: Fiat Chrysler betalar hackare för att bryta sig in i bilarna

Hyllar sina kolleger

I en krönika på Daily Mail skriver han mer om sitt avhopp och om tiden på redaktionen.

”Var det en dröm eller fick jag verkligen jobba för Top Gear under ett helt år? Det var faktiskt och vilken otrolig ära och vilket privilegium. Och ja, jag försökte verkligen göra det bästa programmet jag kunde. Men vissa saker blir inte som de ska helt enkelt. Det verkar som att jag var en fyrkantig pinne i ett runt hål”, skriver Evans.

Han passar även på att hylla produktionsteamet och kollegan före detta Vänner-stjärnan Matt LeBlanc.

”Top Gear-gänget är det mest drivna och dedikerade som jag någonsin jobbat med. Det finns inget som de inte kommer göra för att se till att varje sekund av programmet maximeras till sin fulla potential. Plus, jag fick dela rutan med Joey från Vänner!”

”LeBlanc är kaptenen”

Under säsongen ryktades det om att Matt LeBlanc och Chris Evans bråkade och hade svårt att komma överens.

Men trots det så är Matt LeBlanc Top Gears framtid, enligt Evans.

”För mig så är han mannen. Han är kaptenen som Top Gear verkligen behöver när de blickar framåt. Förutom att han äter, sover och andas bilmotorer så var det hans professionalitet som var den främsta kvalitén som imponerade på mig.”

 Sugen på en fräckare bil? Se vad du kan få för din gamla här

EPA-traktorn förbluffar amerikanska medier

EPA-traktorer började produceras på 1920-talet och hade blivit ett vanligt inslag på de svenska vägarna endast ett decennium senare. Framför allt är de stora ute på landsbygden.

Men amerikanarna verkar ha fått upp ögonen först nu.

 LÄS MER: Epa-traktor – Här är allt du behöver veta

 

På sajten Road & Track publicerades en artikel i tisdags – men den ursprungliga artikeln publicerades av Hemmings Daily den 5 juli – som handlar om just EPA-traktorer.

”Några av de mest intressanta bilarna som Sverige har att erbjuda gömmer sig i landsortsstäder, och inte på museum. Det beror på att 15-åringar tillåts köra i princip vilken bil som helst utan körkort om den har konverterats till en pickup med två säten och modifierats så den har en topphastighet på 30 km/h”, skriver sajten.

 LÄS MER: Lista: De är Sveriges bästa bilverkstäder

Delats tusentals gånger

Artikeln som har delats nästan 7000 gånger på sociala medier beskriver hur bilen blivit så stort och hur allt tog sin början.

En taxichaufför från Göteborg har förklarat för journalisten att EPA var en affär som sålde billiga varor och inom populärkultur har EPA associerats med något som är ”billigt, hemgjort och lite okonventionellt”.

Journalisten skriver också att han pratat med ungdomar som berättar om att en kan trimma bilen för att komma över 30 km/h och att det i Sverige finns en ”berätta inte så kommer vi inte fråga”-överenskommelse mellan tonåringar och poliser.

 Sugen på en ny bil? Se vad du kan få för din gamla här

Lexus GS 450h – på flera sätt bäst i klassen

Pris: Från 613 300 kronor.

Garantier: 5 år nybil, 3 år vagnskada, 3 år lack, 12 år rost, 3 år assistans.

Motor: Sexcylindrig bensin, elmotor.

Cylindervolym: 3 456 cc.

Systemeffekt: 345 hk.

Vridmoment: Ingen uppgift.

Kraftöverföring: Bakhjulsdrift, automat.

0–100 km/h: 5,9 sekunder.

Toppfart: 250 km/h.

Förbrukning: 5,9 liter per tio mils blandad körning.

CO2: 137 gram/km.

LängdxBreddxHöjd: 4 880×1 840×1 455 mm.

Tjänstevikt: 2 305 kg.

Lista: De är Sveriges tio bästa bilverkstäder

1. Speedy Autoservice, Vällingby, 4,93

2. Autoluna, Meca Göteborg, 4,89

3. Avgassystemet, AD Bildelar Bromma, 4,83

4. Hällstorps Bilverkstad, Meca Jönköping, 4,80

5. Johanssons Car Service AB, BDS Stockholm, 4,77

6. Ulrix Bil & Diesel, Bosch Car Service Malmö, 4,75

7. Hogmalms, BDS Göteborg, 4,69.

8. Svensk Bilvård, Autoexperten Uppsala, 4,64.

9. Automekano, Bosch Car Service Göteborg, 4,60.

10. Bilproffsen, AD Bildelar Malmö, 4,55.

Kia-chefen: "Jag tror Elon Musk vill sälja Tesla"

Elon Musks Tesla har blivit något att förhålla sig till för alla i bilvärlden. När Kia visar upp nya suv:en Niro i Barcelona berättar marknadschefen i Europa, portugisen Artur Martins, om hur han ser på elbilstillverkaren borta i Kalifornien.

– Jag tror att Elon Musk vill sälja Tesla, frågan är bara när det är rätt tid. Jag tror att han helst vill hålla på med sitt rymdprojekt.

 Berggren: Självkörande bilar sänker farten

Bilen är attraktiv för Google och Apple

Martins betonar att det här är hans personliga uppfattning men vid alla samtal med bilchefer på alla nivåer runtom i världen är det omöjligt att inte beröra Tesla.

Jag och Artur Martins är överens om att Elon Musk på många sätt förändrat bilvärlden.

– Mercedes, BMW och Audi kan plocka fram konkurrenter och då får Tesla problem. Men det är också så mycket annat Tesla förändrat, inte bara elbilarna, det är hela sättet att se på tekniken och på bilarna.

Artur Martins är också övertygad om att varken Apple eller Google egentligen vill bli bilbyggare, det är inte där de ska tjäna pengarna. Istället är det en verklighet där vi sitter fast i en självkörande bil som lockar informationsbärarna.

Undersökningar i USA har visat att de enda tid som vi har kvar där vi inte använder telefonen är den när vi kör bil. Och kan självkörande bilar göra att vi använder telefonen och datorn ännu mer är det värt miljarder för företag som Apple och Google.

 LÄS MER: Kia i topp och Volvo nära botten på kvalitetslista

Satsar digitalt för att ta marknadsandelar

Artur Martins har tidigare bland annat jobbat som bilförsäljare i Brasilien och han berättar hur bilköparnas beteende förändrats i grunden. Vi vet i dag att få besöker bilhallarna, att kunderna redan vet vad de vill ha, men det finns också studier på hur det digitala bilköpet går till.

– En vanlig bilkund börjar med fem alternativ. Det växer sedan till sju innan bilköparen börjar plocka bort alternativ. Till slut återstår bara ett – men i 25 procent av fallen är det alternativet något som inte fanns med bland de första fem, berättar Martins.

För Kia – som strävar efter att bli större och plocka bilköpare från andra märken – är det här goda nyheter. Det betyder att de med en smart digital strategi kan plocka marknadsandelar.

– När vi får Virtual Reality kan vi erbjuda en ny upplevelse digitalt och det finns utveckling på gång som ger oss handskar där vi kan känna på material och reglage. Då kan vi verkligen erbjuda ett riktigt digitalt bilköp, säger Artur Martins.

 Sugen på en Kia? Se vad du kan få för din gamla bil här

Fiat Chrysler betalar hackare för att bryta sig in i bilarna

Du lär dig som bekant av dina misstag.

För ungefär ett år sedan lyckades två programmerare – för magasinets Wired:s räkning – hacka och ta kontrollen över en Jeep Cherokee.

Inga vanliga kunder har drabbats av något liknande men moderbolaget Fiat Chrysler tar nu till åtgärder för att undvika eventuella liknande problem i framtiden.

 LÄS MER: Snart klarar de självkörande bilarna terräng

”Tävlar om att hitta sårbarheter”

Till sin hjälp använder de datahackare från Bugcrowd och erbjuder dessa cirka 13 000 kronor för varje fel som de lyckas upptäcka.

– Du tävlar om att hitta sårbarheter, säger Vd:n Casey Ellis till Detroit Free Press.

Fiat Chryslers Vd Titus Melnyk påpekar att det inte är ett PR-trick för att förbättra ryktet som drogs i smutsen i fjol i samband med Jeep-skandalen.

– Vi vill uppmuntra självständiga säkerhetsforskare att hjälpa oss och dela med sig av det de hittar så vi kan fixa eventuella brister innan det blir ett problem för våra kunder, säger han.

Kallas för White hats

På internetlingo kallas datahackarna för White hats och jobbar med att hjälpa företag förbättra säkerheten, genom att hacka sig in i systemet.

De kan också arbeta i lag som kallas sneakers, red teams eller tiger teams. Enligt Casey Ellis motiveras de genom att känna sig som rebeller samtidigt som de gör samhällsnytta, skriver Detroit Free Press.

 Köpa säkrare bil? Se vad du kan få för din gamla här