Det är mycket som ska tänkas på inför en bilsemester, som till exempel dokument och försäkringar.
Sedan finns det också olika regler i olika länder där risken för böter ökar för den som är ouppmärksam.
Många väljer att ta sin egen bil när de ger sig ut på vägarna i sommar, men det är också vanligt att hyra bil.
”Inte det lättaste”
Och där finns det fallgropar som du riskerar att ramla i om du inte är vaksam – både när olyckan är framme men också innan du hämtat ut bilen.
– Det lönar sig att jämföra priser och villkor. Gör det på nätet och ha gott om tid på dig. Det finns många uthyrare att välja mellan och det är en hel del detaljer att ta ställning till, säger Karl von Schoultz, reseexpert på Motormännen, i ett pressmeddelande.
– Totalpris eller garanterat pris inkluderar inte allt. En rad frivilliga tillval dyker upp först när du hämtar ut bilen. Ta reda på vilka och priset för dem innan du bokar. Det hör inte till det lättaste. Sådan information smygs ofta undan, i de finstilta villkoren.
LÄS MER: Så undviker du onödiga böter på bilsemestern
Rekommenderar inte självriskeliminering
Skulle olyckan vara framme är det viktigt att dokumentera skadorna och påpeka minsta lilla repa innan du lämnar över nycklarna. Men trots försäkring kan olyckor ändå stå dig dyrt.
– Självrisker är långt högre än på egna bilen här hemma, över 20 000 kronor är inte ovanliga. Skador upp till det beloppet får man således betala ur egen plånbok, säger Karl von Schoultz.
Men Motormännen rekommenderar trots det ingen självriskeliminering.
– De flesta hyrbilar lämnas tillbaka utan skador. Vanligaste skadan på en hyrbil är mindre skrapmärken, som inte kostar så mycket att ersätta.
Skulle du trots allt vilja ha en självriskeliminering så rekommenderar Motormännen att du fixar det när du hämtar bilen då det ger dig bättre villkor.