Dagsarkiv: augusti 2, 2016

10 nästan nya begbilar – bästa köpen just nu

XC70 är i grunden en Volvo V70 som tuffats till med lite högre markfrigång och med ett antal yttre detaljer som signalerar äventyrsbil. Begagnatpriserna har länge legat betydligt högre än V70 och bilarna har varit sällsynt lättsålda. Just nu verkar priserna dock vara låga och det finns många bilar som varit till salu länge. Nöjer du dig med tvåhjulsdrift kan det bli riktigt billigt att slå till nu.

Volvo XC70 D3 AWD, modellår 2012, 12 500 mil, 170 000 kronor.

Polisen träffade kollega – visade sig vara docka

Allt om bilar har tidigare rapporterat om polisens minskande resurser.

Bland annat så har antalet nykterhetstester minskat drastiskt med nästan 50 procent de senaste åren.

Då passar vissa personer på att till synes ta lagen i sina egna händer inom andra områden – bland annat för att få bukt med hastighetsöverträdelser.

Polisen på Gotland har lagt upp en bild på Facebook på en hemmasnickrad gubbe som är utklädd med gul väst och som ser ut att hålla i en laserpistol – troligtvis i syfte att skrämma förare till att sänka hastigheten.

”Upptäckte vi denna välgjorda docka längs med en av de större vägarna. Vi kan väl anta att initiativtagaren är missnöjd med fordonens hastighet på aktuell väg…”, skriver de på sin Facebooksida.

LÄS MER: Polisen slår tillbaka mot kritiken – målar fler fordon till Pride

”Ser inget brott”

Polisen på Gotland ser inget problem med att sätta ut figurer som skulle kunna påminna om polisen.

– Jag ser inget som skulle vara ett brott överhuvudtaget. Här finns ingenting som jag kan rapportera som brottsligt utifrån den här bilden, säger Visbypolisens presstalesman Ayman Aboulaich.

– Om det hade varit polismärken så kan vi gå in i brottsbalken där det finns ett brott som heter föregivande av allmän ställning då man ger sken av att det är en polis. Men här står det inte någonstans. Det är en vanlig joggarväst och keps.

Även trehjulingar används

Att privatpersoner tar till egna medel för att ”lura” bilister är inget nytt. Tidigare har det funnits liknande dockor och även barncyklar.

– En trehjuling kan stå i närheten av vägen men egentligen är inget barn i närheten. Men en bilist som ser cykeln får tankarna ”var är barnet?” och då sänker man hastigheten för att man vill lokalisera barnet.

Är det här något som ni uppmuntrar?

– Uppmuntra vet jag inte om jag skulle säga, men det har säkert gett en effekt för den här fastighetsägaren för annars hade de inte ansträngt sig så här.

Dags för ny bil? Se vad din gamla är värd här

Se deras extrema BMW – trimmad till 818 hk

Japan’s 3Ddesign är precis som det låter ett japanskt designföretag som jobbar med att förädla redan eftertraktade bilar.

De har sedan en tid tillbaka ett samarbete med BMW och släpper nu sitt senaste projekt – nämligen den senaste generationes BMW M5.

Och den orangefärgade superbilen och har minst sagt imponerande prestanda.

BILTEST: BMW:s vässade M6 – en vanvettig maskin

Vass kolfiberbil

Motorn, dubbelturbon och avgassystemet har fått ”vissa ändringar” vilket gör att bilen klarar 0-100 kilometer i timmen på 3,4 sekunder och 0-200 kilometer i timmen på cirka tio sekunder, skriver Carbonfiber Dynamics. Det är bara en tiondels sekund från den betydligt mindre och lättare Porsche GT3 RS, vars senaste modell ofta ses i samma orange färg.

Tyska Carbonfire Dynamics har också arbetat med att ge bilen många nya komponenter i kolfiber. De kanske mest märkbara uppgraderingarna rent utseendemässigt är de nya sidotrösklarna, den främre läppen och 21-tumsfälgarna i aluminium.

Priset för bilen är oklart men går att få på förfrågan.

LÄS MER: BMW ökar vinsterna tack vare billigare bilarna

Samma motor på nya M5

BMW M5 kom i sin första generation redan 1984 och för fem år sedan kom den senaste generationen som kallas F10.

På motorfronten hände en del i bytet. V10-motorn som hade en slagvolym på fem liter byttes ut mot en 4,4 liters V8. Den nya motorn hade ett turboaggregat som ökade effekten från gamla M5:ans 507 hästkrafter till 560. Vridmomentet landade på 680 newtonmeter från 1 500 varv i minuten hela vägen upp genom registret.

Sugen på en BMW? Se vad din gamla bil är värd här

BMW M Experience – bli snabbare i din bil!

Det är en vacker syn som möter oss. Solen har nyligen gått upp över Falkenbergs motorbana och strålarna speglar sig i ett antal nytvättade M-bilar som står uppställda i depågatan. Här finns flera BMW M3/M4 med sexcylindriga motorer på 431 hästar och ett vrid på 550 Nm.

Här finns också ett par exemplar av den lite mindre BMW M2, en sanslöst rolig bil som med sina 370 hästkrafter och 465 Newtonmeter åker ifrån det mesta. Det bästa av allt: Det är oss som bilarna väntar på.

BMW M Experience finns för att ge intresserade förare en möjlighet att läsa känna bilarna på ett mer effektivt sätt. Här på banan får deltagarna träna på att göra rätt spårval, hitta rätt ingångshastigheter i kurvorna, lära sig var man ska styra in och hur man gör för att få med sig så mycket fart som möjligt ut ur kurvorna. Och ja, kanske viktigast av allt: Här får deltagarna också möjlighet att på allvar uppleva hur man får moderna bromsar att arbeta på bästa sätt.

BILTEST: M2 – äkta BMW-känsla från förr

Rutinerade instruktörer utbildar

Flera erfarna instruktörer finns med under dagen, bland annat Björn ”Nalle” Johansson – en av Sveriges mer meriterade förare. Bland annat har han ett 30-tal VM-rallyn i bageluckan. Han var fabriksförare för Opel i Tyskland under 15 år och för Mazda i 3 år. Numera tävlar han i Historic Rally med en Opel Kadett GT/E – och lär ut en del av den kunskap han skaffat under åren. Han poängterar tidigt för oss vikten av att bromsa ordentligt och skickar ut oss på en övning där vi får uppleva bromskapaciteten i M-bilarna.

– Man ska bromsa hårt, inte smyga sig på bromsen. Då utnyttjar man inte all kapacitet. Pang på ordentligt. För många blir det här en riktig aha-upplevelse, säger han.

Visar spårval och bromspunkter

Falkenbergs Motorbana ligger vid Bergagård, en liten ort någon mil öster om Falkenberg. Banan är inte så lång, bara 1 843 meter, men den bjuder på många utmaningar och används för olika typer av tävlingar, bland annat kör STCC och Carrera Cup regelbundet här. Efter en ordentlig briefing och några förmaningar får vi sätta oss i bilarna och börja bekanta oss med banan. Vi får följa efter Nalle som leder oss runt varv efter varv.

Han pratar hela tiden med oss från en radio och visar spårval och bromspunkter. Efter ett tag höjer han tempot och på sina ställen går det nu riktigt fort.

Vi avslutar passet på banan med att köra ett så kallat kylvarv, ett varv i lugnt tempo där vi bilarna chansen att kyla ner bromsar och transmissioner.

– Då svänger vi in i depån, beordnar Björnj ”Nalle” Johansson över radion.

Övning i utgångshastighet

Innan det är dags för nästa pass på banan ska vi öva kurvteknik. Målet är att få så hög utgångshastighet som möjligt ur en av kurvorna.

Deltagarna radar upp bilarna och försöker en efter en. En radar mäter utgångshastigheten och vi är alla taggade för att få bästa tid.

Själv blir jag lite väl taggad vilket leder till en katastroftid i det första försöket.

– Bättre kan du, kommenterar Nalle. Vet du vad som hände?

Jodå. Jag vet vad som hände. Jag hade för hög fart in i kurvan vilket ledde till att jag inte kom ur den ordentligt.

– Precis. Försök igen – och var noga med att inte lägga på gas för tidigt.

De kommande försöken går betydligt bättre. Med lägre fart in i kurvan lyckas jag få den BMW M4 jag sitter i att skjuta ut riktigt bra ur kurvorna. Och genast blir det ännu roligare att köra bil på racerbanan.

– Det är ju så, man måste ta det lugnt för att kunna köra fort, säger Nalle.

Flera övningar följer. Både förare och bilar får kämpa hårt på banan under flera timmar. Och det ger resultat. Flera deltagare, just i dag mest motorjournalister och bloggare, berättar om sina framsteg. Nalle ser nöjd ut.

– Inte en enda krasch – bra! Vi fortsätter.

BILTEST: M2 – äkta BMW-känsla från förr

Racerföraren Victor Bouveng höjer tempot

Efter att både bilar och förare fått vila ut en stund är det dags att köra ett antal varv på hela banan igen. Och nu är tanken att tempot ska höjas ytterligare. En blå BMW M2 tar täten – och nu sitter racerföraren Victor Bouveng, som till vardags tävlar i en M6 GT3 för teamet Walkenhorst Motorsport i den tyska långloppsserien VLN, bakom ratten.

Bouveng drar snabbt upp tempot och det blir svårt att hänga med. Vi får turas om att åka bakom för att kunna se exakt vilka spårval han gör och se exakt var han bromsar. Det ser lekande lätt ut när Victor Bouveng stressar M2:an på banan, det ser ut som om han tillbringat mycket tid i de här kurvorna. Men så är det inte riktigt.

– Nej, det är faktiskt första gången jag är här, säger han.

Hos många av deltagarna växer självförtroendet och känslan för bilarna under dagen. Och när övningarna väl är slut upplever många att de har blivit bättre bilförare.

– Det vi lär oss här har vi inte bara nytta av på en racerbana. Att få prova gränserna i en sådan här skyddad miljö gör oss alla till säkrare förare. Därför borde alla prova på, säger Björn ”Nalle” Johansson.

Sugen på att byta till BMW? Se vad du kan få för din nuvarande bil här!

Hon designar framtidens Nissan

Sandra Boberg är designmanager inom bilindustrin. Hon kommer från Halmstad och hennes designkarriär började på Sture Designskola. Sen blev det studier i Italien.

Nu arbetar hon åt Nissan i London och hennes vardag handlar om olika färger och olika typer av material.

Ofta är hon med redan i början av processen när en ny bil ska utvecklas, ibland handlar det om redan befintliga modeller som ska uppdateras eller fixas till på något sätt. Just nu arbetar hon med en kommande modell från Nissan där hon har fokus på att ge kunderna mer valmöjligheter.

Det här med personalisering, man hör det där ordet mer och mer när man pratar om bilar. Vad är din uppfattning, vill kunderna göra sina bilar allt mer personliga?

– Jag tror att det är viktigt för kunder i dag att vara med i processen. Man köper inte bara en produkt längre, man vill vara med om en upplevelse. Och man delar sina upplevelser mycket i sociala medier. När man köper en bil är det många som delar den upplevelsen, det är ju en lyxig grej att köpa en bil. En stor investering. Att vara med i den kreativa processen och få en bil som uttrycker sin egen personlighet eller något man tycker om blir allt viktigare.

Hjälper kunderna att inte välja ”fel”

Du har berättat att ni säljer de här personliga valen i paket, så att kunderna inte ska ”välja fel”. Hur tänker ni där?

– Jag tror att som biltillverkare vill man ha lite kontroll på hur varumärket syns ute på gatan. En anledning är också att med alla alternativ som finns i dag så skulle det kunna bli tusentals olika kombinationer. Det blir väldigt svårt att hantera den komplexiteten. Det är redan hundratals kombinationer att välja mellan som kund.

Det pratas ju nu mycket om färg och klistermärken när en bil ska göras personlig. Men vad är nästa steg i utvecklingen? Hur går snacket om personliga bilar i framtiden?

– Jag tror att det kan bli alla möjliga varianter, det beror nog lite på vart teknologin går i framtiden. ”Autonomous drive”/Självkörande bilar till exempel, hur kommer bilen att se ut när det kommer in på allvar? Kommer man använda bilen på samma sätt eller kommer bilen bli mer en personlig bubbla som tar sig från A till B där du kan göra andra grejer än att koncentrera dig på att köra?

Hur tror du att bilarna kommer att se ut då?

– Interiören kan få helt nya betydelser för den som köper bilen och den kommer att kunna ha helt olika syften. Det kan komma in nya saker i personaliseringen, du i din livsstil kanske vill ha musik, TV och en kaffemaskin. Nästa människa kanske har tre barn och har andra behov. Andra vill ha bilen som arbetsplats. Kunder kommer nog att kunna anpassa sina bilar mer och mer efter sina personliga behov.

Spännande. Ser du några begränsningar här?

– Vad som är möjligt kommer att gå hand i hand med utvecklingen av teknologin.

Dags för fräschare bil? Se vad du kan få för din begagnade bil här

BMW:s billigare modeller ökar vinsten

BMW har satsat mycket på mindre och lite billigare fordon, exempelvis kompaktsuven X1. Tillverkaren har dessutom lyckats minska sina kostnader och fått större möjligheter att använda samma komponenter i flera olika modeller.

Och det har gett fina resultat på kontot.

Intäkterna, före ränta och skatt, skrevs till 23,36 miljarder kronor under det första kvartalet.

Det mer än genomsnittet på tio av världens största biltillverkare.

– BMW levererade ett stabilt resultat. Det var inte den sortens slag som vi såg från andra men det är mycket mindre instabilitet. De har uppfyllt sina lönsamhetsmål i 25 kvartal i rad, säger Arndt Ellinghorst, analytiker på Evercore ISI i London, till Bloomberg.

LÄS MER: BMW:s vässade M6 – en vanvettig maskin

Mercedes nya lyxbilen

Men BMW tappar ändå positionen som världens största tillverkare av lyxbilar, efter att Mercedes släppt sin E-klass och gått upp i ledning.

Samtidigt hoppas BMW på större intäkter på grund av sina satsningar på ny teknologi och autopilotsystem.

– Vi ökar våra intäkter samtidigt som vi implementerar vår strategi steg för steg, säger BMW:s verkställande direktör Harald Krueger i ett uttalande, enligt Bloomberg.

– Återstående lönsamhet på samma skala kommer göra det möjligt för BMW att fortsätta vårt arbete med framtida teknologier såsom elbilar och autopilotsystem.

Sugen på en BMW? Se vad din gamla bil är värd här

 

BMW:s vässade M6 – en vanvettig maskin

Vi tar det på en gång så att det inte blir några missförstånd: M6 Coupé är extrem redan i originalutförande med sin turbomatade V8 på 4,4 liter. 560 hästkrafter vill ut på bakaxeln, och det är ingen lätt uppgift att få ner all effekt i gatan – särskilt inte när bilen i fråga är ett fem meter långt GT-lok på två ton.

Men det finns alltid kunder som vill ha lite mer, och då erbjuder BMW ett Competition-paket för dryga 80 000 kronor extra. För de slantarna får man 600 hästkrafter och 700Nm vid 1 500 varv per minut, unika fälgar på 20 tum och styvare chassiinställning.

M6 Coupé är framför allt en bekväm GT-vagn som är perfekt för en trevlig weekendresa med autobahn som delsträcka. Och i öppna landskap bjuder den urstarka motorn både på sång och hisnande acceleration. Det är först när vi navigerar ut bilen på krokiga smala vägar utanför Budapest vi kan konstatera: Det här är inte en bil för alla.

BETYG+BILDER: M6 Competition Package i 10 kategorier

Varningslampan blinkar ilsket vid minsta gaspådrag

Den eleganta coupén som är så härlig för snabb motorvägskryssning blir med Competition-paketet en tjurig, krävande och bångstyrig kamrat. Vi testar det extrema körläget Sport+, och skillnaden mot komfortläget är slående. Chassit blir stenhårt och styrningen bjuder på knivskarp känsla. Här finns alla möjligheter till kontroll – problemet är att all effekt inte vet var den ska ta vägen. Antispinnlampan blinkar ilsket och konstant, och minsta gaspådrag vill skicka aktern i sidled. Först tror vi att det är fel på däcken. Men nej, det är all effekt som desperat försöker att hitta ut. Det är bara… för mycket. Nej, det här körläget är för bankörning. Bara.

Men tro nu inte att bilen blir snäll i komfortläge. Aldrig så lite för tung på pedalen och det går över styr. Det här är en bil som ställer höga krav på föraren när vägen börjar svänga. M6 använder en datoriserad differential som hjälper till att få ner kraften i gatan, men den klarar inte hur mycket som helst.

Så länge man har antisladd- och antispinnsystemen inkopplade finns ingen anledning till oro – bilen tar enkelt hand om överskottet från gasfoten. Det är tack vare det, och bara det, som gör att vem som helst kan sätta sig bakom ratten till den här bilen utan att sladda ned i första bästa dike.

BETYG+BILDER: M6 Competition Package i 10 kategorier

Trevligast när vägen öppnar upp

Allra trevligast blir M6 när vägarna öppnar upp lite. Det här är en trevlig coupé som dessutom är riktigt bekväm när man trycker in komfortläget – trots att det sitter gigantiska hjul på bilen.

M6 Coupé med Competition-paketet är en vanvettig maskin. Överdriven, extrem – ja, nästan galen. Det finns inte ett enda rationellt argument för att köpa den här bilen. Det handlar självklart om känslan. För visst finns det en tjusning med att försöka tämja en bakhjulsdriven bil med en urstark V8. Och veta att det är du själv, och inte bilen, som är begränsningen när bakdäcken letar efter grepp. Men koppla aldrig, aldrig ur antisladdsystemet…

BETYG+BILDER: M6 Competition Package i 10 kategorier

Byta till vassare bil? Se vad du kan få för din gamla bil här om du säljer nu