Dagsarkiv: september 1, 2016

Lista: Här är Sveriges populäraste bilar

Topp 10 nyregistrerade bilar i augusti

 

1. VW Golf – 1 557

2. VW Passat – 1 031

3. VW Up! – 869

4. Volvo V70 II, S/V90N – 809

5. VW Polo – 763

6. Volvo XC60 – 630

7. Volvo S/V60 – 620

8. Kia Cee’d – 619

9. BMW 5-serie – 574

10. Audi A4 – 529

Topp 10 nyregistrerade bilar 2016

 

1. Volvo V70 II, S/V90N – 16 649

2. VW Golf – 13 711

3. VW Passat – 10 065

4. Volvo S/V60 – 9 035

5. Volvo XC60 – 8 621

6. Volvo V40N – 7 645

7. Toyota Auris – 4 818

8. Kia Cee’d – 4 710

9. VW Polo – 4 299

10. Audi A4 – 3 771

Cyklist bräcker mc:n helt i nerförsbacken

Snabba tvåhjulingar som passerar bilister är nästan alltid motorcyklar. Men inte här inte.

Hastigheten är uppåt 80 km/h och motorcyklisterna ligger rätt tätt bakom några bilar i en nerförsbacke. Då kommer plötsligt en cyklist och trampar sig förbi!

Det är tydligt att det rör sig om ett vältränat proffs – men han ligger farligt nära sina medtrafikanter.

Sugen på att köpa en tvåhjuling? Se vad du kan få för din bil här

Attackerade cyklister med sin bil

Två cyklister körde in i bilen, en i diket och en ut i trafiken och två slängde sig undan.

– Han var inte ångerfull först men sedan efter en stund när han insåg vilket elände han ställt till med blev han det. Men han gjorde det medvetet, vi var i vägen helt enkelt, säger en av cyklisterna till tidningen.

Bröt båda armarna

Två av cyklisterna skadades. En bröt båda underarmarna, den andra bröt nyckelbenet, tre revben och ett ben i handen, skriver Barometern. En av cyklisterna säger till tidningen att bilisten erkänt att han orsakat olyckan, som inträffade i tisdags, medvetet.

Bilisten misstänks för vårdslöshet i trafik.

Sälja bilen? Se vad du kan få för den här

Subaru Levorg blir säkrare i Sverige

Eyesight hämtar information om trafikmiljön via en stereokamera, som i princip registrerar omgivningen likt de mänskliga ögonen. Systemet har haft flera framgångar i krock- och säkerhetstester runtom i världen.

Det har fått högsta betyg, fem stjärnor, av trafiksäkerhetsorganisationen NCAP både i Europa och Japan. Dessutom testades systemet testades nyligen av den tyska bilägarorganisationen ADAC och gick ut som vinnare, enligt ett pressmeddelande från den japanska biltillverkaren Subaru.

BILTEST: Så bra är uppdaterade Subaru Outback

 

Ser också bilar som kommer bakifrån

– Från början var det tänkt att EyeSight skulle erbjudas som tillval, men eftersom vi har ambitionen att erbjuda världens säkraste bilar har vi valt att införa systemet som standard även i Levorg, säger John Hurtig, varumärkesdirektör på Subaru Nordic AB.

Subaru Levorg är – förutom EyeSight – utrustad med Subaru Rear Vehicle Detection. Det systemet håller reda på vad som händer vid sidan av och bakom bilen. Inför modellåret 2017 har dessa system kompletterats med Lane Keep Assist, som styr tillbaka ifall bilen oavsiktligt skulle bryta en filmarkering.

Byta till Subaru? Se vad du kan få för din gamla bil här

Här är nya Kia Rio

Tuffheten skapas genom kantigare linjer och rakare hållning. Motorhuven har förlängts vilket skapar en rakare linjeföring. Vindrutan är mer upprättstående vilket, enligt Kia, ger en mer självsäker och balanserad hållning.

Vidare har ytterbackspeglarna flyttat upp till de främre sidorutorna. Den placeringen innebär att de små trekantiga fönsterytorna, som dagens generation Kia Rio bär på, försvinner.

Instrumentbrädan blir slankare än idag. Ventilationsutblåsen är också nya liksom dörrsidorna. Vilka material de kommer att bestå av är ännu inte känt.

Världspremiär på bilsalongen i Paris

Kia Rio är Kias mest säljande av samtliga modeller. Förra året såldes närmare en halv miljoner exemplar världen över. Den första generationens Kia Rio kom 1999. Trean kom ut på marknaden hösten 2011. Nu, fem år senare, är det alltså dags för den fjärde generationen att presenteras.

29 september på bilsalongen i Paris kommer Kia att släppa vilka fakta och nyheter som gäller för sin viktigaste modell. Att förväntningarna är höga på nya Kia Rio råder det inget tvivel om. Det gäller för Kia att hålla uppe försäljningsvolymen som de tidigare generationerna skapat.

Enligt den amerikanska motorsajten Carscoops kommer nya Kia Rio att erbjudas i både tre-, fyr- och femdörrars halvkombikaross. Framdrivningen kommer sannolikt att komma från en rad tre- och fyrcylindriga motorer.

Produktionsstarten av nya Kia Rio kommer enligt planerna att ske i slutet av detta år. Lanseringen i Europa planeras till våren 2017.

Nya Kia Rio förväntas framförallt konkurrera med Ford Fiesta och Volkswagen Polo.

 

Sugen på att byta bil? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

Kias efterlängtade kombi utmanar alla

Ni vet hur det har varit med Kia under många år.

Tredje största märke till privatkunder men betydligt beskedligare säljsiffror på den stora svenska tjänstebilsmarknaden.

Många bra modeller som ligger i topp i sina respektive storleksklasser.

Och så kryddat med succé-suven Sportage.

Tillsammans med ett duktigt nät av återförsäljare, de flesta före detta Saab-handlare, har Kia växt och växt och växt på den svenska marknaden.

Men i alla år har Kia saknat en stor kombi i Volvo V70-klass. När Optima i sedanversion presenterades sent förra hösten lovade Kia både en laddhybrid och en kombi.

Nu är de här.

Jag testkörde kombin med olika motorer och växellådor samt laddhybriden, som än så länge bara finns som sedan, kombi-laddhybriden ska komma under 2017, och fastnade för 1,7-litersdieseln med den sjustegade dubbelkopplingslådan.

Den svenska importören gör rätt i att först och främst plocka in modeller med automatlåda vilket också betyder att flera säkerhetsfunktioner, som autobroms, blir standard.

BETYG+BILDER: Så bra är Optima kombi i 10 kategorier

Automatlådan kvick och följsam

När jag tittar tillbaka på testkörningen av Optima sedan i Frankfurt förra året så är det förstås ingen slump att jag även då fastnade för 141-hästkraftersdieseln.

Automatlådan är också så kvick och följsam att jag får en bättre kontakt med bilen via paddlarna på ratten än med en manuell växelspak.

Jag testkör också värstingvarianten med en bensinmotor på 245 hästkrafter men gillade den inte alls. Bensinaren bullrade faktiskt lite mer och motorn kändes mest bara nervös. Möjligen kan det här vara ett alternativ för de som kör väldigt mycket motorväg i hög fart, då kan dieseln upplevas lite för tam.

Enligt Kias produktchef David Labrosse ska den elektroniskt styrda fjädringen, systemet ECS som är standard på GT-modellen i det svenska programmet, också påverka styrningen.

BETYG+BILDER: Så bra är Optima kombi i 10 kategorier

Olika styrning i olika versioner

Och här upplevde jag en skillnad mellan dieseln med manuell låda och utan ECS jämfört med automatlådan med ECS. Enligt Labrosse ska normalläget i ECS vara som en bil utan systemet, men i testbilarna var styrningen något annorlunda.

Kia har byggt flyttat ner elmotorn till styrningen på axeln i stället för att den som tidigare satt högre upp på rattstången vilket förbättrat styrningen markant. Speciellt om du kör aktivt eller i stadstrafik, då är bilen kvickstyrd och lätthanterlig.

Men ute på landsvägen känns det fortfarande aningen tungt runt neutralläget, alltså för de små, små justeringarna. Och det var här som automat/ECS var lättare än bilen utan ECS.

Ett råd är alltså att prova vilken modell som passar dig bäst och klarar du dig utan ECS så ger det i övrigt inget större mervärde.

BETYG+BILDER: Så bra är Optima kombi i 10 kategorier

Mindre lastutrymme än viktiga konkurrenter

För en kombi är förstås lastutrymme och utrymme i baksätet viktigt. Optima har inte lika stort benutrymme i baksätet som till exempel VW Passat eller Skoda Superb och heller inte ett jättestort bagageutrymme.

Men det är heller inte trångt. Den låga lasthöjden är en fördel och att både baklucka och baksäte är mer upprätt ger ett mer lastvänligt utrymme.

Optima kombi får ett väldigt attraktivt kampanjpris som för tjänstebilsförarna i praktiken blir riktpris.

Kia kommer att stjäla många köpare från konkurrenterna nu när de äntligen fått sin stora kombi. Målsättningen är att bli tredje största märke i Sverige efter Volvo och Volkswagen inom ett par år och jag gissar att dagens trea BMW kommer att se en Kia i backspegeln relativt snart.

BETYG+BILDER: Så bra är Optima kombi i 10 kategorier

Sugen på nya Optima? Se vad du kan få för din gamla bil här

Säkerheten bilisterna hatar – och stänger av

Systemet finns redan i omkring tio procent av bilparken, enligt Trafikverket. I studien har man granskat 1 800 olyckor och jämfört personskadorna i bilar med och utan systemet, som på engelska kallas ”lane departure warning”. Ett svenskt ord är körfältsassistans, men det kan också ha en vidare betydelse.

Studiens slutsats blev att systemet kan rädda omkring 30 liv per år i Sverige, om det finns i alla bilar. Poängen är att föraren får en varnande ljudsignal från bilen om man är på väg att lämna det egna körfältet utan att blinkersen är på eller någon aktiv styrning gjorts.

Vill att systemet blir standardutrustning

– Antalet olyckor av den typen halverades på vägar med minst 70-gräns och synliga vägmarkeringar, säger Simon Sternlund, forskare på Trafikverket.

Att linjerna syns är en förutsättning. Trafikverket överväger nu att satsa mera på linjemålning och röjning vintertid, enligt ett pressmeddelande. Samtidigt anser man att systemet bör bli standard i nya bilar inom fem år. Studien har gjorts i samarbete med Volvo Cars.

Samtidigt visar en studie genomförd av amerikanska IIHS, Insurance Institute for Highway Safety, att många förare blir irriterade när systemet varnar med ljudsignaler. Hela 66 procent av förarna stänger av säkerhetssystemet helt och hållet. När systemet i stället ingriper i styrningen väljer bara 33 procent att stänga av filkörningsassistenten. Om svenska bilister väljer att stänga av systemet är inte känt.

Byta till säkrare bil? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

Mazda återkallar 2,3 miljoner bilar

Globalt sett rör det sig om 2,3 miljoner bilar som återkallas av Mazda. I Japan – där bilarna tillverkas – återkallas 390 000 av Mazda 3 (sedanmodellen) och Mazda CX-3 som båda har någon form av problem med bakluckan, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Problemet ska röra att bakluckorna kan gå sönder om de utsätts för salt.

 

 

 

 

Utanför Japan rör det sig om 1,8 miljoner fordon som återkallas av samma anledning.

Utöver det handlar det om 110 000 dieselbilar i Japan som återkallas på grund av ett – separat – datorproblem med motorstyrningen. Felet leder till att det bildas sot vid ventilerna som i sin tur kan orsaka ljud, vibrationer och motorhaveri.

Kanske sälja bilen? Se vad du kan få för den här

Får tia för felaktig broavgift

En Säfflebo får tio kronor utbetalt från Transportstyrelsen sedan hans bil felaktigt registrerats vid en betalstation i Sundsvall. Summan utgör ersättning för kuvert och frimärke som bilägaren skaffade för att överklaga Transportstyrelsens beslut.

Det var i somras som värmlänningen fick krav på nio kronor för att ha passerat en betalstation för broavgift i Sundsvall – trots att han inte varit i staden på år och dag. Ett samtal till Transportstyrelsen möttes av en skrivelse med bild på två bilar som passerade stationen vid samma tidpunkt. Ingen var Säfflebons.

”Även byråkraterna måste inse att man kan skoja”

– Då blev jag trött och skrev ett lite syrligt brev. Även byråkraterna måste inse att man kan skoja med dem. Jag tänkte att om de begär ersättning ska jag också göra det, säger Säfflebon till SVT Nyheter Värmland.

Nu har en jurist på Transportstyrelsen utrett händelsen och kommit fram till att det inte är Säfflebons bil. Fakturan ska enligt uppgift ha makulerats och 10-kronan kommer att sättas in på värmlänningens bankkonto inom kort.

Kanske sälja bilen? Se vad du kan få för den här