Dagsarkiv: september 14, 2016

Polisen varnar för taxiblåsning

Anmälningar om bedrägeri under taxifärd fortsätter att strömma in till polisen. Bedragarens metod är enkel, och går ut på att utnyttja berusade personer, ofta unga män, som är på väg hem efter en krognatt.

När offret betalar lägger föraren märke till pinkoden och byter ut betalkortet mot ett annat. Någon betalning har inte skett – eftersom transaktionen kan spåras elektroniskt. I stället tömmer bedragaren kontot på pengar i en bankomat. I en del fall har kunder blivit av med tiotusentals kronor.

”Dagen efter vaknar brottsoffret upp och upptäcker så småningom att kortet är utbytt och att pengarna är borta. I många fall, men inte alltid, har det varit under färd med svarttaxi det aktuella brottet har skett”, skriver polisen på sin facebooksida.

Lämnar över kortet på macken

En annan metod som används är att chauffören säger till kunden att han kan göra rätt för sig genom att köpa bensin. Offret lämnar över kortet till chauffören, som sedan ger ett annat kort tillbaka efter tankningen.

Rådet är att alltid skydda sin pinkod och att kontrollera att det verkligen är rätt kort du får tillbaka efter att ha betalat. Ett annat alternativ är att ha med sig kontanter som man betalar taxin med.

Den här typen av bedrägerier började breda ut sig redan 2013, men trots att polisen varnar för metoden gång på gång lyckas bedragarna hitta nya offer.

 Sälja bilen? Se vad du kan få för den här

40 mils räckvidd i Opels nya elbil

På Teslas hemsida uppges räckvidden för Tesla Model 3 till 345 kilometer.

Opel Ampera-e har en räckvidd på över 400 kilometer, enligt Opels pressmeddelande.

”Opel Ampera-e kommer äntligen att få bukt med vad som hittills har varit den största nackdelen för gemene man gällande elbilar – räckviddsångesten.”

Så inleder Opel sitt pressmeddelande.

– Opel Ampera-e är inte eco-lyx, inte en pryl eller en ren andrabil. Opel visar att elektromobilitet också är möjligt för en mycket bredare publik tack vare den mest innovativa teknologin – Opel demokratiserar elbilen med Ampera-e, säger Opels vd Karl-Thomas Neumann.

Elmotor på 204 hästkrafter

Förutom den långa räckvidden är Opel Ampera-e snabb för att vara en elbil. Det maximala vridmomentet ligger på 360 Nm. Accelerationen från 0-50 går på 3,2 sekunder.

Accelerationen från 80 till 120 kilometer i timmen – vilket är särskilt viktigt vid omkörning – ligger på 4,5 sekunder.

Toppfarten är elektroniskt begränsad till 150 kilometer i timmen till förmån för den totala räckvidden. Den elektriska motorns effekt är på 150 kW/204 hk.

Den är även rymligare än genomsnittet för elbilarna. Bagageutrymmet på den 4,17 meter långa Ampera-e har en volym på 381 liter. I bilen ryms upp till fem personer.

Paketet med de tio batterimodulerna ligger i bottenplattan och är anpassat till konturerna av fordonet. Detta får att så lite utrymme som möjligt ska gå till spillo.

Batteriet består at 288 litium-jonceller och har en kapacitet på 60 kWh. Det har utvecklats i samarbete med sydkoreanska LG Chem.

Uppkopplingsmöjligheterna är goda, enligt Opel. Ampera-e innehåller både senaste generationens IntelliLink infotainmentsystem samt uppkopplings- och servieassistenten Opel OnStar.

Opel Ampera-e har världspremiär på bilsalongen i Frankrikes huvudstad Paris den 29 september.

Byta till elbil? Se vad du kan få för din gamla bil här

Så kostar servicen på 10 vanligaste bilarna

Servicekostnaden för de mest sålda bilmodellerna under 2105 de första 6 åren

Volvo V70 29 773

Volvo XC60 28 336

Volvo S/V60 28 079

Volvo V40 26 854

VW Passat 24 984

Audi A6 23 507

VW Golf 15 638

Toyota Auris 15 352

Skoda Octavia 14 591

Kia Ceed 13 977

Källa: Lasingoo, BilSweden, Autovista

Säljstart för Kia Optima kombi

Kombibilen erbjuds i bensin- och dieselalternativ samt i en kraftfull GT-modell enligt följande:

1,7 liters CRDI-diesel.

2,0-liters CWL-bensin.

Turboladdad direktinsprutad 2,0-liters bensin.

Effekten är 141, 163 respektive 245 hästkrafter. Accelerationen från 0-100 kilometer i timmen går på 7,6 sekunder. Toppfarten är 232 kilometer i timmen.

Till dieselmotorn finns den sjuväxlade dubbelkopplingslådan DCT. Lite längre fram kommer dieseln att kunna beställas med sexväxlad manuell låda liksom bensinaren, som till att börja med har en sexväxlad automatlåda. Även GT-modellen har en sexväxlad automatlåda.

Dieseln förbrukar 4,6 l/100 km (manuell: 4,4 l/100 km) vilket motsvarar 120 gram koldioxid per kilometer (manuell: 113 g/km)

TEST: Vi kör nya Optima kombi – så bra är den

Generös standardutrustning

Utrymmesmässigt är variationsmöjligheten stor. Med ryggstödet uppe ryms 553 liter i bagageutrymmet. Om ryggstödet fälls blir hela 1 686 liter lastutrymme tillgängligt.

Det audio-visuella navigationssystemet (AVN) nås via en sju- eller åttatums pekskärm. Pekskärmens infotainmentsystem kombineras med sex högtalare som standard.

Kia Optima Sportwagon är standardutrustad med flera aktiva säkerhetssystem. Bland annat dessa:

Adaptiv farthållare.

Aktiv filkörningskontroll.

Skyltscanning.

Dödavinkelvarnare.

Kia hoppas att Optima Sportswagon ska kunna utmana de etablerade kombibilarna på marknaden. Den lanseras under denna vecka hos de svenska återförsäljarna.

Byta till nya Optima? Se vad du kan få för din gamla bil här

Miljardaffär för svensk batteritillverkare

Northstar är verksamt inom batteriteknologi och energilagring. Det bildades 1990 och har huvudkontoret i Rotebro utanför Stockholm.

Företaget har utvecklat en batterilösning för tunga lastbilar och i och med avtalet blir Northstars batterier standard på flera av världens största lastbilstillverkare Daimlers lastbilar i Nordamerika.

Northstar har hittills främst levererat batterier till mobiloperatörernas basstationer för back-up i händelse av strömavbrott. Under de senaste åren har bolagets batterier även testats i amerikansk kollektivtrafik.

– Det var därför Daimler var villiga att prata med oss. Under 2,5 år har batterierna genomgått rigorösa tester, säger Hans Lidén, vd för Northstar Group, till TT.

Driver utrustningen i ett dygn

Enligt Hans Lidén klarar ett traditionellt batteri att hålla igång kylskåp, luftkonditionering, mikrovågsugnar och annan strömkrävande utrustning i tunga stillastående lastbilar (när chauffören tar paus) i cirka en timme medan Northstars batterier klarar en hel natt.

Det innebär att chauffören inte behöver ha motorn igång ifall det saknas extern ström på uppställningsplatserna. Batterierna laddar också snabbare och har längre livslängd är traditionella blybatterier, enligt Hans Lidén.

– Med ökad tomgångsreglering över hela världen står den tunga lastbilsindustrin inför enorma utmaningar för att kunna utrusta sina lastbilar ned tillräckligt mycket reservkraft. det kan bara ett fåtal batteritillverkare möta, säger Hans Lidén till Bolagsfakta och fortsätter:

– Vi är mycket glada att branschledande Daimler har valt Nortstars Ultra High Performance-teknologi som lösning på den Nordamerikanska marknaden.

Northstar omsatte 1,5 miljarder kronor förra året.

Funderar du på att sälja bilen? Se vad du kan få för den här