Dagsarkiv: september 21, 2016

Läskig polisdocka skrämmer bilisterna

De flesta skulle göra mycket för att hålla sina barn säkra och norrmannen Mats Urban Bergstrøm är inget undantag.

När bil efter bil passerade hans tomt i Langeland i alldeles för hög fart bestämde han sig för att agera. Han satte upp en läskig clowndocka med värmepistol – som av bilisterna tas för en trafikpolis med fartkamera.

– Jag har barn som är fem och sju år och man vet aldrig vad som kan ske, säger Mats Urban Bergstrøm till Lindesnes avis.

Och allt fungerade precis som han hade tänkt sig. På 50-vägen där de flesta bilister kört 70-80 km/h sjönk snitthastigheten omgående.

Kan bryta mot lagen

Slutet gott, allting gott? Nej, det visar sig nu att clowndockan kan bryta mot lagen.

– Det här blir jag inte begeistrad av. Det är upp till polisen och politikerna att ta hand om trafikkontroller och den generella trafiksäkerheten, inte de boende. Då är det bättre att vi gör fler kontroller, säger polisens distriktsansvarige Øystein Krogstad.

Han menar att clowndockan kan vara farlig.

– Den kan dra uppmärksamhet från vägen. Om alla ska kolla på dockan och irritera sig över den så kan det fort ske olyckor.

De boende får göra en hel del saker på sin egen mark men hur nära vägen detta gäller är ännu inte utrett.

Svenskar sms:ar mest av alla i trafiken

Bilkörning kräver koncentration och att bilföraren håller uppsikt åt i princip alla håll. Att då syssla med annat som att sms:a, läsa, ringa eller sminka sig – det är förenat med stora trafikrisker.

I en ny, europeisk undersökning gjord av LeasePlan avslöjas att svenskar är bland de absolut värsta när det gäller att inte enbart ägna sig åt bilkörning bakom ratten.

89 procent ringer, 46 procent äter och så många som var tredje svensk med körkort skickar sms vid bilkörning.

Sverige värst i Europa

Det senare är värst i Europa, tillsammans med ungrarna.

– Att Sverige hamnar så högt på listan när det gäller att göra andra saker samtidigt som vi kör är skrämmande. Sverige ligger i den absoluta toppen bland världens länder när det gäller trafiksäkerhet. Men för att minska trafikolyckorna måste även vi som förare ta ett större ansvar, säger Lisa Midbrink, marknadsanalytiker på LeasePlan.

Varför är då svenskarna så dåliga på just det här?

– Det kan bero på att vi gillar att vara effektiva. Samtidigt är det viktigt att tänka på att alla aktiviteter riskerar att ta bort koncentrationen från vägen. Lagen som kom 2013 ville komma åt detta, men har fått kritik för att vara luddig. Resultatet i undersökningen visar att det är ett problem, säger Lisa Midbrink.

Svarade på frågor

Frågan som ställdes i undersökningen var: ”Vilken av följande aktiviteter har du ägnat dig åt i bilen den senaste månaden samtidigt som du kör?”

Och Sverige är sämre än det europeiska snittet överlag. Här är några exempel:

Ringa – Sverige 89 %, Europa 72 %

Dricka – Sverige 54 %, Europa 42 %

Äta – Sverige 46 %, Europa 35 %

Sms:a – Sverige 33 %, Europa 20 %

Se hela resultat i bildspelet här ovanför!

Fotnot. Undersökningen är genomförd av marknads- och opinionsundersökningsföretaget TNS Sifo på uppdrag av LeasePlan. Under perioden 21 april–24 maj 2016 har sammanlagt 4 869 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor (+18 år) i 22 länder som har körkort och leasar en bil.

Sugen på en ny bil? Se vad du kan få för din gamla här

Test: Den snabbaste och galnaste kombin

När jag parkerar Audis värstingkombi RS6 Performance på gatan så ser den rätt oansenlig ut. Det är klart att de dubbla avgasrören och de riktigt feta lågprofildäcken avslöjar vad det handlar om.

Men det är faktiskt grannbilen Mercedes GLC Coupé som drar till sig de flesta blickarna. Det är den som alla frågar om och vill titta in i.

Tills jag startar motorn.

Prestandan är ovanlig

Audis V8 på fyra liter levererar 605 hästkrafter och ett skönt muller på tomgång. Då börjar fokus flyttas från Mercedes-dieselns knackande.

Fler och fler vill åka med och under en kväll roar jag allt från en treåring som bara älskar att sitta och titta på alla knappar till 75-åringen som håller i sig så att knogarna vitnar i baksätet.

Det är få personer som varit i närheten av prestandan i Audi RS6 Performance.

När jag knappar fram dynamic-läget på körprogrammet och trycker gasen i botten är det bara att låta sig sugas fast i ryggstödet. Motorljudet är bedövande vackert och snarkningarna vid gassläpp är beroendeframkallande.

Precis som bilar som Jaguar F-Type och Mercedes AMG GT går det inte att hålla sig ifrån att köra på gasavslag och njuta av motorn. Det spelar ingen roll hur stort batteri Tesla plockar in i sin Model S – ljudet och kraften från en V8 kommer aldrig någonsin att gå att ersätta med en elmotor.

LÄS MER: Vi blir hänförda av nya superbilen Honda NSX

Har trimmat växellådan

Om jag ändå ska gnälla på något så är det den åttastegade Tiptronic-automatlådan. Audi har trimmat växellådan för att snabba på accelerationen men jag hade gärna sett ännu snabbare och tydligare växlingar. Jag vill ha lite mer av känslan i Porsche-lådorna där det är tydligare ”slag” vid varje växling.

Sen kan man förstås undra hur vettigt det verkligen är att bygga en kombi med racerbilsprestanda. För hur kraftfull motorn än är så märks det att det är en bil som imponerar allra mest rakt fram. Och att du kan ställa om från rejsig motorvägskörning till vardagstrafik med en knapptryckning på körlägesväljaren. I läget Comfort och en lätt högerfot blir Audi RS6 Avant väldigt lik en vanlig A6 med säg en trelitersmotor.

Styrningen skulle kunna vara bättre och bilens form och vikt gör sig förstås påmind när det börjar svänga ordentligt.

Biltest: SsangYong Tivoli – en trevlig liten suv

Nya Audi har 605 hästkrafter.

Nya Audi har 605 hästkrafter.

Bilen kan göra 0-100 kilometer i timmen på 3,7 sekunder.

Bilen kan göra 0-100 kilometer i timmen på 3,7 sekunder.

"Det är givet att bilgudarna hade en rätt knasig dag på jobbet när de kom på att bygga Audi RS6 Performance", skriver Jan Erik Bergren.

”Det är givet att bilgudarna hade en rätt knasig dag på jobbet när de kom på att bygga Audi RS6 Performance”, skriver Jan Erik Bergren.

Audi RS6 Performance kostar från 1 165 200 kronor.

Audi RS6 Performance kostar från 1 165 200 kronor.

Motorn är en åttacylindrig V-motor.

Motorn är en åttacylindrig V-motor.

Audi har trimmat växellådan för att snabba på accelerationen.

Audi har trimmat växellådan för att snabba på accelerationen.

Inbjudan till dragrace

Ute på motorvägen händer det mer än en gång att en bil med ett gäng unga killar glider upp vid sidan och vill bjuda in till dragrace. Jag måste erkänna att jag blir sugen men så sitter familjen i baksätet och det blir till att låta Comfort-läget vara kvar.

Sen är det en annan sak att när jag ska filma bilen så tar jag några extra varv – bara för att få lyssna på och känna V8-motorn. Man måste passa på – för man vet aldrig när bilgudarnas galna dagar för alltid är över.

 

 

MOTOR

 

Audis V8 på fyra liter visar i RS6 Performance upp en imponerande bredd. I snällaste läge på körprogramväljaren är den som vilken 2,5- eller trelitersmotor som helst, speciellt om jag är snäll på högerfoten. Men i dynamic-läget blixtrar den till och blir värsta racern.

 

KÖRUPPLEVELSE

 

Kraften är förstås gravt beroendeframkallande och det här är en bil som är svår att äga utan att ständigt behöva titta i backspegeln efter polisbilar. Men styrningen och chassit kunde vara bättre och bilens form och tyngd märks när jag börjar att svänga. Det understyr väl mycket.

 

UTRUSTNING

 

Det finns i praktiken ingen gräns för hur mycket du kan kosta på en RS6 trots att grundpriser ligger en bit över en miljon kronor. Och det är kanske så det ska vara. Den som har råd med 1,1 miljon kronor har också råd med 1,4. Sen är det en annan sak att jag tycker att viss grundläggande utrustning borde vara standard.

 

KOMFORT

 

Stolarna är sportiga och sköna och ger bra stöd när jag verkligen vill gasa på. Men lågprofildäcken ger ifrån sig ett rätt högt vägljud och vindbruset finns där också. Det är lite ansträngande att föra ett samtal i bilen. I dynamic-läget är bilen väldigt hård och stötig.

 

MILJÖ

 

Det är lite orättvist att ens sätta betyg på RS6 Performance i den här kategorin. Bränsleförbrukningen är brutal mest för att det du inte vill köra den här bilen lugnt, du vill verkligen gasa på. Men det blir en geting extra för att körprogrammet verkligen är brett.

 

SÄKERHET

 

Adaptiv farthållare kostar extra liksom flera andra säkerhetssystem. Det är bara det så kallade pre sense basic som ingår i grundpriset. Justerbar luftfjädring med reglerad dämpning är standard men dynamisk styrning behöver köpas till. Understyrningen påverkar också negativt. Plus för fyrhjulsdriften.

 

DESIGN

Att grannarna tittar mer på Mercedes GLC Coupé än på den betydligt häftigare RS6 Avant säger väl en del om hur Audi valt en väldigt försiktig väg för sin värsting-kombi. Det syns verkligen inte att det här är ett fartmonster. Kanske rätt – men lite mer DTM-stuk på front och motorhuv hade inte skadat.

 

INTERIÖR

 

Audi har som bekant valt att inte haka på trenden med stora pekskärmar utan behåller sitt reglage i mittkonsollen kombinerat med en bildskärm. Det är inte heller helt digital instrumentering utan ett slags mellanting med många knappar på lite olika platser i bilen. Snygga färger och exklusiva material bidrar till det fina helhetsintrycket.

 

EKONOMI

En miljon räcker inte långt när du ska shoppa en Audi RS6. Extrautrustningen är också väldigt dyr. RS6 är också en bil som kan köras hårt av vissa ägare vilket sänker andrahandsvärdet. När nästa version kommer med ytterligare tio hästkrafter kan det påverka värdet negativt – eller tvärtom om nästa version skalas ner så kan din värstingversion bli en klassiker.

 

LASTA

 

Vill du ha sportbilsprestanda och kunna lasta in en barnvagn eller en hundbur så är det här helt rätt bil dig. Det är en kombination som inte finns i så många bilar. Det är också bra plats i baksätet och du har vanlig lastkomfort i kupén med mugghållare och usb-uttag. Inte heller det är så vanligt i sportbilar.

 

Totalt: 31 (av 50)


Sugen på en Audi? Se vad du kan sälja din gamla för här

Motorn för flygande bilar ska nu testas

Newtons tredje lag är ”aktion = reaktion”. Och genererar en motor ingen reaktionskraft så kan den inte driva något framåt. Det hela kan, enligt Illustrerad Vetenskap, liknas vid en fläkt som ställs på däcket till en segelbåt – ingenting trycks bakåt och därfår åker inte segelbåten framåt.

Men den omöjliga motorn EmDrive ska nu överbevisa Newton genom att skickas upp i omloppsbana runt jorden och där köra en satellit utan någon slags bränsle.

EmDrive, från ingenjören Guido Fetta på företaget Cannae, skapar i stället drivkraften genom mikrovågor i en konformad kammare med reflekterande väggar. Vågorna sicksackar mellan sidorna och skapar framdrift genom att skapa ett större tryck ner mot den stora, bakre änden.

Ska testas i rymden

Låter ju bra, men motorn generar alltså ingen reaktionskraft och borde inte fungera. Å andra sidan säger Nasa och flera andra organisationer att de testat motorn och faktiskt uppmätt framdrift.

Och det är anledningen till att motorn nu ska testas i vaccuum, i rymden, för att visa om den fungerar eller inte. Gör den det är steget inte långt till flygande bilar, ren energi och långa rymdresor. Motorn skulle kunna drivas av solceller och nå sådana hastigheter att vi till exempel skulle kunna ta oss till Mars på enbart 70 dagar.

Sugen på en modernare bil med nya finesser? Se vad du kan få för din gamla här

Så blir Hondas nya bil – får helt ny design

Enligt Honda är utvecklingen av nya Civic det största och viktigaste som hänt märket – någonsin. Mellanklassbilen blir allt viktigare för Honda, speciellt i Europa där den större Accord haft problem.

Nya Civic blir förstås Hondas huvudnummer på den stora bilsalongen i Paris i september. Civic blir bland annat en direkt konkurrent i Europa med storsäljarna Ford Focus och VW Golf.

LÄS MER: Premiär för Renault Mégane kombi

Ny generation turbomotorer

Förutom en helt ny fräck design – som kännetecknat Hondas Civic i alla år – visas en ny generation turbomotorer. Vi får två motoralternativ – en trecylindrig enlitersmotor på 127 hästkrafter samt en större 1,5-litersmotor på 180 hästkrafter. Båda blir bensindrivna då Honda av allt att döma väljer att vänta till slutet av 2017 med en lätt tillfixad version av den beprövade 1,6-litersdieseln. Det är tydligt att Honda liksom flera andra asiatiska tillverkare väljer att ligga lågt med utvecklingen av nya dieselmotorer.

Enligt brittiska sajten Autoexpress funderar Honda i stället på att hybridversion för att konkurrera med marknadsledande Toyota Prius. Tekniken finns redan i andra Honda-modeller i Japan och USA:

Ska visa upp värstingmodell

Förutom nya motorer och ny design har Honda försökt att sänka vikten på Civic och göra bilen vridstyvare. Tillsammans ska det här förbättra köregenskaperna. Nya Civic blir också längre och lägre än föregångaren. Men trots att bilen blir lägre ska den vara högre på insidan, alltså mer utrymme för långa personer.

En värstingmodell av Civic, Typ-R, planeras också med visning om ett år. En konceptversion av Civic Type-R väntas dyka upp på salongen i Paris.


Sugen på en Honda? Se vad din gamla bil är värd här

Ellastbilar allra hetast – Mercedes är först ut

Här är lastbilen du kommer att se i många storstäder i framtiden. Mercedes visar den eldrivna Urban eTruck som har två elmotorer och levererar totalt 339 hästkrafter och 1000 Nm. Batteripaketet består av tre lithium-ion-batterier på 212 kWh. Det här ska ge en räckvidd på cirka 20 mil.

Latbilen har också energiåtervinning som jobbar upp laddningen i batteriet vid inbromsningar. Mercedes har byggt batteriet med tre individuella enheter för att kunder ska kunna köpa den räckvidd som behövs.

Men eTruck har inte bara en innovativ drivlina. I kupén finns en stor 12,3-tums bildskärm som bland annat ger information i 3D om olika tjänster, samt förstås information om hur väl batteriet mår.

Precis som i sina personbilar erbjuder Mercedes olika körprogram till ellastbilen. I Auto-läget ser lastbilen till att batteriet räcker till den förutbestämda rutten. I Agile-läget går det att få maximal kraft och Eco-läget ger maximal räckvidd.

Mercedes har också utvecklat en avancerad tjänst för att optimera leverans-rutten där man bygger ihop lastbil, förare och transportsystem.

De flesta lastbils- och busstillverkare är övertygade om att elektrifieringen kommer att slå igenom snabbast inom leveranser och transportsystem i de stora städerna. Här finns förutbestämda resor och också tydliga krav på renare lust. Flera städer diskuterar förbud mot eller begränsningar i användandet av fossildrivna transportbilar i stadskärnorna och elbussar är redan en verklighet i flera städer.

Världens snabbaste Bubbla slog rekord

En specialversion av VW:s nya Beetle – döpt till Beetle Land Speed Record – rullade ut på den omtalade raksträckan vid Lake Bonneville för att försöka slå hastighetsrekord.

Och det blev ett nytt Beetle-rekord.

En turboladdad tvålitersmotor med direktinsprutning, den vanliga TSI-tekniken från VW-gruppen, hade trimmats så till den grad att Beetle LSR nådde en fart på 328,195 kilometer per timme över den fasställda distansen 1 mile, cirka 1,6 kilometer.

LÄS MER: Här är Mitsubishis nya plug-in hybrid

Specialbyggda hjul och däck

Motorn levererade hela 550 hästkrafter med hjälp av bland annat en kraftigare turbo, nya kolvar, ny kamaxel och en modifierad topp.

Volkswagen hade också utvecklat nya hjul och däck, specialbyggda för att köras på salt. Rekord-bubblan var också sänkt rejält och försedd med en differential för bästa fäste. Inuti bilen satt föraren i en sportstol med fempunktsbälte och bilen bromsades med hjälp av två fallskärmar.

Bilens modifieringar och utrustning klarade besiktningen vilket gav ett officiellt hastighetsrekord enligt reglerna hos Utah Salt Flats Racing Association.

Ska du sälja bilen? Se vad du kan få för den här

TV: Rallyns baksidor – risk för stening

Värmlands stolthet Tina Thörner har gjort comeback som kartläsare i rally – i Abu Dhabi Desert Challenge. Tillsammans med kollegan och föraren Jutta Kleinsmith susar hon fram över ökendynerna i Förena Arabemiraten – och samtalar med Anne Lundberg i pauserna mellan etapperna.

Det leder till samtal om hur illa det är att dricka kamelmjölk inför ett ökenrally och vilka effekter det ger i en het bil.

Dessutom bjuder Tina Thörner på roliga och läskiga historier om grannlandet Saudiarabiens kvinnosyn och vad som händer om hon skulle hamna på den sidan gränsen i rallyt – sittandes i framsätet.

Berggren: Så blir Scania svenskt igen

Inför den stora lastbilsmässan i Hannover avslöjade VW-gruppens lastbilschef Andreas Renschler att de olika varumärkena inom gruppen måste bli betydligt effektivare. VW-gruppen vill också köpa en stor ägarandel i amerikanska Navistar för att ytterligare kunna dela sina investeringar mellan olika marknader. Sedan tidigare ingår varumärkena MAN och Scania i en portfölj som hittills samarbetet väldigt lite.

I Hannover visar Scania upp sin nya plattform för de största lastbilarna men enligt Renschler kommer de stora investeringarna i framtiden handla om eldrivna bussar i stadstrafik.

Scania har än så länge helt fokuserat på marknaderna i Asien, Europa och Sydamerika och inte alla sålt i Nordamerika. Enligt Renschler ska alla varumärken jobba tätt tillsammans för att dela på kostnader men också för att kunna förbereda för ojämnheter i de olika marknaderna.

Lastbilsbranschen är speciell på det viset att det är stora skiften mellan länder och regioner beroende på konjunktur och politiska beslut. Om ett land väljer att investera i infrastruktur och byggen betyder det fler sålda lastbilar. Stannar ett land upp kan en marknad falla ihop totalt på kort tid.

Enligt den liberala tankesmedjan Fores vd Mattias Goldmann kommer VW-skandalen att påverka Scanias position inom VW-gruppen.

– VW kommer att behöva pengar till de stora skadeståndskraven som ligger. Det handlar om betydligt större summor än kompensation till bilägare, det handlar om att betala för vad dieselfusket orsakat i miljön och för hälsan. Det börjar bli väldigt höga summor, säger Goldmann i den senaste Allt om bilar-podden.

När Andreas Renschler pratar om Scanias dagsform och position handlar det alltså troligen väldigt mycket om att göra det gamla knepet ”snygga till bruden före giftemålet”. Alltså att VW fixar till Scania för att få så mycket betalt som möjligt.

Vi minns alla hur snacket gick runt Fords försäljning av Volvo Cars och hur bra Volvo var månaderna före Ford tillkännagav att de skulle sälja.

Det kommer inte att saknas budgivare på Scania den dagen VW vågar berätta om sina planer. Volvos AB är garanterat intresserade, även om eu kan ha åsikter om konkurrensen i Europa, och en vågad gissning är att även Geely, som i dag äver Volvo Cars, vill fortsätta att växa.

Geely har stora planer för framtida transportsystem och en stor lastbilstillverkning med bas i Sverige skulle passa Geely perfekt.